Gaál Péter: Rémfelvetés

Vagy rémvélemény, ha már hír nem lehet. Dilettáns okoskodás.

Idén elmaradt az influenzajárvány, mondja a bédekker, vagyis a kormánypárti hírharsona (ezekben a dolgokban az ellenzéki hírharsonák is egyeznek). És valóban, bár én szeretem az oltásokat, ezért influenzaoltást is szoktam kapni évtizedek óta, nem mintha használna: minden évben annak rendje-módja szerint megkapom az oltás mellé az influenzát is, juszt is más törzs fertőz mindig, vagy ha nem más, akkor én vagyok az elhanyagolható pár százalék a védettekké válók mellett. Minden évben, mondom, kivéve a mostanit. Nem csak azt, még egy náthát se sikerült tavaly február óta – egy év az? kezdek szenilis lenni? jó, egy év, és nem kezdek talán – begyűjtenem.

A maszkok, mondja a tanult járványügyes – ügyes járvány – polgártárs. Vagy az orvostudor. Orvostudor járványügyes ügyes járvány. És a Gődény? Gődény ilyet nem mond. Lenkei mester se. (Éljen a gyógyszerkar és a szcientológia. Milyen lehet egy koronavírussal teli kádban megfürödni? Laikus fejjel még ez se ennyire egyszerű: nagyon nem mindegy például, hogy forró, langyos, vagy hideg koronavírusról van szó. Én egyébként inkább zuhanyoznék velük, télen forróval, nyáron az aktuális klímakatasztrófáról függően langyossal vagy hideggel. Vagy, ha már mégis bele kell merülnöm, egy illatos fürdősó, egy jó könyv, na az se utolsó mulatság, lehet, hogy a vírus se rosszabb, mint a csapvíz. Lenkei mester egyébként mostanában egyre pocsékabbul néz ki. Lehet, hogy titokban valóban kipróbálta?)

Tehát a maszkok miatt van minden és mindennek az ellenkezője. Utóbbit én tettem hozzá. Azok a maszkok ugyanis, amit magamon és kötelezettársaimon látok, elsősorban rajtuk, nem csak azért, mert nekem nincs szemem magamon kívül, amit állandóan magamon legeltethetnék, hanem mert ha tehetem és szabadban vagyok – lehet megint okoskodni, jó turáni szokás szerint fel is lehet jelenteni, de elébb tessék bebizonyítani, hogy most nem hazudok, mert különben fabatkát se ér az egész – nem veszem fel, nos, azok a maszkok annyit számítanak a vírus ellen, mint halottnak a csók. Nem minden maszk, csak amit a többség hord.

Tudor, Vidor, Hapci, és a salto mortale.

Vagy mégse? Hiszen nincs influenza sem.

Sem? döbben meg a kedves Olvasó. Sem!? Hiszen koronavírus van!

Igen, kérem. Nem „sem”. Koronavírus van. Koronavírus, ami szintén cseppfertőzéssel terjed. Akár az influenza. De ha influenza nincs, mert hordják a maszkot, nem gyülekeznek (dehogynem), nem prüszkölnek este nyolc után az utcákon, csak hajnali öttől addig, akkor koronavírus miért van? És ha koronavírus van, de influenza nincs, viszont ugyanúgy terjednek, akkor ezzel ugyanúgy jártunk, mint a szovjet hűtőgépgyári munkás, akinek épp hűtőszekrénye nincs, mert bármennyi alkatrészt lopott ki, csak tankot tudott összerakni belőlük: úgy terjednek ugyanúgy, hogy nem ugyanúgy tejednek. Vagy azért, mert egyszerűen jobban bírják a gyűrődést, vagy másért.

Nem vagyok virológus.

Összeesküvéselméletet se gyártok: csak ez az egész történet úgy büdös, ahogy van. Csinálták vagy nem csinálták (teljes nyugalommal nagy tétben fogadnék rá, hogy csinálták, éspedig minden híradástól függetlenül, mert természetesen bőven akadnak virológus igazolók is a cáfolók mellett), és ha csinálták, mire csinálták (idézzem Tolsztoj híres regénycímét?), ha békére, akkor miféle békére, mennyeire vagy földire, ha mennyeire – mert ez volna az izgi –, kiére? A „miértet” nem kérdezem, mert arra is nagy tétben fogadnék, ha, és feltéve. És meg nem engedve.

Amely utóbbi engedélyem a kiskutyát, nagykutyát, kismacskát, nagymacskát, kisegeret, nagyegeret nem érdekli, természetesen.


Készüljetek, polgártársak: jövőre jön a szuperinfluenzajárvány, amint azt pár napja olvastam. Ez már az utóirat, nem akarom nagyon igénybe venni a türelmüket és a hétvégéjüket. Húsz perce már szombat van, ahogy látom. Miért lesz jövőre szuperinfluenzajárvány? „Mert idén elmaradt.” Tehát, ha jól értem, az influenza is olyan, mint a vándorsáska. En bloc a vírus. Csendben legelget, sáskajárásmentesen, aztán egyszer csak túl sok lesz belőlük, amit számtantudás hiányában úgy érzékelnek, hogy összeér a szárnyuk vagy más testrészük. Ha túl sokat érnek össze, megváltozik a színük, szárnyra kapnak, és kezdetét veszi a sáskajárás. De mit is beszélek! Ó, fájdalom, szegény vírus nem olyan. Nem tud olyan lenni, mert gazdaszervezet nélkül nem tud szaporodni. Ha pedig nem tud szaporodni, akkor nem is szaporodik, marad az, ami: valamiféle kód, ami még csak nem is él. Innentől az egyetlen kérdés, hogy mint kód meddig képes fennmaradni, azaz meddig tekinthető működőképes önszaporító programnak. Ez végképp nem az én terepem, mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy ez a fertőzésabsztinencia, fertőzésmegvonás mint a 2022-es év szuperjárványának előzetes beharangozása körülbelül olyasmi, mint a „meddig marad életben”. De ez persze csak a jövőre vonatkozó spekuláció, hogy ne maradjunk rémítgetés nélkül.

Viszont akkor még mindig nem értem, hogy miért van koronavírusjárvány, ha egyszer az influenzakollégához hasonlóan nem kellene lennie?


Oszd meg másokkal is!