Szele Tamás: A Zóna, a reklám és az abszurd

Kellemetlen dolog az egy lap életében, ha túl sokat kell foglalkoznia saját magával, mert akkor sok a baj körülötte. Hát, nem tagadom: megint érdekes dolgok történtek, viszont a legnagyobb esély arra van, hogy nem az Ármány lőtte farba a Zónát, hanem a rendszer hülye. De nagyon.

Kezdjük azon, hogy egy hónap kényszerszünet után – mivel korábban feltörték a tárhelyet, telerakták adathalász vírussal és a szolgáltatóval egyetértésben úgy döntöttünk, hogy míg nem találok más megoldást, óvjuk az olvasóközönséget és szüneteltetjük a lapot – ma egy hete nem kevés munkával ugyan, de talpra állítottam a lapot. Ehhez mindent törölni kellett, az archívumot szép lassan azért feltöltögetem, bár igen lassan megy. Gyakorlatilag a nulláról kellett újjáépíteni mindent, de a markomba köptem és sikerült. Állni áll, működni működik, igaz, sok még rajta a hegeszteni, pláne reszelni való.

Egy ilyen lapnak azért vannak fenntartási költségei is, ezeket szokta fedezni az a minimális reklámbevétel, amit az AdSense-től az elhelyezett hirdetések után kapunk. Már, amikor kapunk, mert a régi, azóta leszedett Zónától majdnem minden második nap levonták a pénzt, ami járt volna, mert kifogásolták „a tartalmat”. Ilyenkor az ember megreklamálja (különben ugyanis priuszos marad a Google-nél), pár nap múlva jön egy válasz, hogy „a tartalom mégsem volt kifogásolható”, de a pénz nem jár vissza, azt elvitte az ördög. Rendszerint „szexuálisnak” tartották ezeket a tartalmakat, konkrétan a képeket, de a nevetség határáig menően: az első bírságot halomban álló, cellluloid játékbaba-fejek fotója miatt kaptuk, utána bármi miatt, külön kiemelném a tokától bokáig felöltözött Rózsa Sándort vagy az egymás mellett álló Orbán Viktort és Müller Cecíliát, mint szexuális tartalmat. Mondjuk az utóbbiakat tényleg nem mutogatnám karonülőknek, de pornográfiát akkor sem lehet kiáltani miattuk.

Múlt kedden, első nap az újraindult Zóna egy forint hat fillért hozott, de ez nem csoda: alig volt rajta tartalom meg reklám. Hanem aztán kezdtek megmozdulni a dolgok, kezdett nőni a forgalom: a törzsolvasók nem hagytak cserben, köszönet nekik ezért, újak is érkeztek, mi is igyekeztünk érdekeseket írni, az olvasottság egész csinosan növekszik a reális lehetőségekhez képest. És ezzel arányosan nőtt a reklámbevétel is: ötszáz forint naponta, ezer, ezerhatszáz, tegnapelőtt már egyenesen 1960! Sarokház vásárlásán még nem gondolkodtam, de ha csak a tegnapelőtti szint állandósult volna, az is szép, polgári bevétel. De miért nem ment ez mindig így? Talán a vírus okozhatta, talán az csapolta a forgalmat, jövedelmet, nem tudom.

Örültem a bevételnek, ki ne örült volna?

Hanem tegnap este, míg mással voltam elfoglalva, jött egy e-mail, idézném a maga szépségében, mert úgy élvezetes.

Üdvözöljük!

Nemrégiben érvénytelen forgalmat észleltünk a fiókjában (megjelenítői kód: ***************). Emiatt 30 napra ideiglenesen felfüggesztettük fiókját. Ez idő alatt nem jelennek meg hirdetések a webhelyein, a mobilalkalmazásaiban, valamint a YouTube-csatornáin.

Miért függesztették fel a fiókomat?

Érvénytelen tevékenység: A hirdetésekre történő többszöri kattintás:

Azt észleltük, hogy egy vagy több felhasználó ismételten kattintott a hirdetésekre, ami programszabályzatunk értelmében tilos. A Google-hirdetésekre való kattintásoknak valódi felhasználói érdeklődésből kell fakadniuk. A megjelenítők nem kérhetik másoktól, hogy frissítsék az oldalt, illetve kattintsanak a hirdetéseikre. Tilos felkérni a felhasználókat a webhely(ek), mobilalkalmazás(ok), illetve YouTube-csatorna/-csatornák támogatására, jutalmat ajánlani a hirdetések megtekintéséért vagy keresések végrehajtásáért, illetve pénzbeli ellenszolgáltatást ígérni harmadik feleknek az ilyen tevékenységért. Nem engedélyezett továbbá a saját hirdetésekre kattintani, illetve automatizált kattintásgeneráló eszközöket és forgalmi forrásokat, robotokat, illetve egyéb megtévesztő szoftvert használni.

Megértjük, ha további információt szeretne kapni az általunk észlelt érvénytelen forgalomról. Mivel ezek az információk a saját fejlesztésű észlelőrendszerünk megkerüléséhez is felhasználhatók lennének, nem áll módunkban adott fióktevékenységre – így például a vélhetően érintett weboldalakra és felhasználókra – vonatkozó adatokat nyújtani a megjelenítőknek.

Egyszeri felfüggesztésről van szó, amely ellen nem lehet fellebbezni. 30 nap múlva újra engedélyezzük a hirdetésmegjelenítést a fiókban.

Ha az érvénytelen forgalom azonosításához és megszüntetéséhez több időre van szüksége, a hirdetések megjelenítésének megelőzése érdekében távolítsa el a hirdetési kódot az érintett webhelyekről, mobilalkalmazásokból és YouTube-csatornákról.

Felhívjuk a figyelmét, hogy ha az átmeneti felfüggesztés során további szabálytalanságokra bukkanunk, a megjelenítői fiókot még a felfüggesztési időszak lejárta előtt végleg letilthatjuk.(Kiemelések tőlem)

Hát ez meg mi a csoda? Azt tudtam, hogy én magam nem, hogy többször, de egyszer sem kattinthatok a nálam megjelenő hirdetésekre, soha nem is tettem, de hogy más sem nézhet meg többször egy reklámot, mert a lapot büntetik érte, azt nem gondoltam volna. Tán mert nem is logikus. Tudok ezekről a kattintó-szoftverekről, még azt is tudom, melyik kormányközeli lap optimalizálja ilyennel a forgalmát (csak bizonyítani nem áll módomban, azért nem írom le a nevét), onnan tudom, hogy pár éve egy másik lapnál kínáltak nekünk ilyen játékot, csak nem vettük meg, mert egyfelől nem lett volna értelme (a hirdető hamar rájön, hogy átverték) másfelől nem lett volna becsületes sem, de leginkább: nem volt nekünk ilyen marhaságra egymillió forintunk. Kevesebb se lett volna.

De mindegy is: ilyent én nem használtam soha. Se most, se máskor. Azt viszont más orgánumoknál is gyakran látom, ahogy nálunk is megjelent már, miszerint kérik az olvasókat, hogy kattintsanak a hirdetésekre, az hozza a bevételt. Akkor ezek szerint az is viszi… nem értem, büntetnek a forgalomért? Mi történhetett itt?

Azt nem gondolnám, hogy valaki így akart nekem ártani, hagyjuk a paranoiát, ugyanis arról, hogy egy olvasó egy hirdetést csak egyszer nézhet meg, én is most hallottam először. Meg aztán: csak nem akar valaki úgy kitolni velem, hogy pénzt keres nekem? Még a végén nem veszik észre a gonosz szándékot, és esetleg megkapom… Ki van zárva.

Két dolgot tudok elképzelni.

Az első, hogy az AdSense meglátta, miszerint megszaladt a forgalom, és nem akart túl sok pénzt kiadni, de ennek nincs sok értelme. Hiszen ha nekem nagy a forgalmam, nagy az övék is, többen látják a reklámokat.

Egyáltalán: miféle kapitalizmus az, amiben az a jó, ha egy ember egy hirdetést csak egyszer néz meg? És ha valaki ezt szereti? Ez a hobbyja?

A második gyanúm valószerűbb. Az sincs ugyanis kizárva, hogy valamelyik barátom úgy gondolta: sok ideje van, és elkezdte megnyitogatni a reklámokat, hogy egy kis pénzt csináljon nekem. Nagyon sok ideje lehetett, mert a bevétel-növekedésből ítélve elég sokszor nyithatott meg mindent. Hát, három napig tartott is a jó világ, negyednapra ugrott az egész havi bevétel. És nem volt honnan tudja, hogy az, amiről még én is úgy tudtam, hogy hasznos, ártani fog.

Csak azért nem értem én most már ezt az egészet.

De ha így esett, akkor bizonyítást nyert: a Pokolba vezető út valóban jó szándékkal van kikövezve.

Viszont az sem biztos, hogy így volt.

Egyáltalán, semmi sem biztos.

Csak az, hogy ezek szerint a hirdetés nem arra van, hogy a lap pénzt kapjon érte, hanem arra van, hogy a Google keressen rajta.

Meg azért, hogy ott legyen.

Hát mégis, mit képzeltem?

Mindenesetre ha valaki ezentúl azt írja, hogy a Google (vagy más techóriás) kizárólag a magyar kormány és általában a populista jobboldal híveivel művel csuda dolgokat, gonosz tréfákat, azt fenékbe fogom rúgni: itt az ékes példa, hogy nem így van. Hülyék ezek mindenkivel, legfeljebb a jobboldaliak hangosabban sírnak-rínak-átkozódnak, de hát őket ezért is fizetik.

A jövőre nézvést nem tudom, mit mondjak.

Fellebbezésnek helye nincs, március 31-ig nincs tehát hirdetés, de annyira nem lesz, hogy én sem teszek be egyet sem: épp azért, hogy ne legyen miben hibát találni. Ne lehessen azt mondani, hogy továbbra is kattintgattam én vagy más. Itt adom írásba, hogy a határnapig hirdetést el nem helyezek, ha mégis odakerül, az a Google, vagyis az AdSense műve. De hogy avval mitévő légyen az olvasó, annak nem vagyok megmondhatója. Ahogy annak sem, mi a helyes áprilistól.

Mert ha nem kattintanak a reklámokra, nem lesz bevétel.

Ha viszont rájuk kattintanak, letilthatnak, mint most.

Azt meg senkinek nem mondhatom meg, hogy hányszor kattintson.

Passz.

Magyarországon a teljes reklámpiac kormányközeli kézben van, helyi hirdetést mi ugyan nem kapunk senkitől. A külhoni piacot meg nagyjából már meghódította a Google-AdSense, legfeljebb más neveken működik pár cégük. De ugyanolyan feltételekkel.

Meglátjuk, hogyan lesz, az a lényeg, hogy ez most érdekes helyzet és cseppet sem mondanám kellemesnek.

De egyelőre ez van.

Remélem, legalább szeretni nem kell.

Oszd meg másokkal is!