Szele Tamás: Magyarország karanténban

A tegnapi nap híre kétségtelenül a Fidesz képviselőcsoportjának kilépése volt az Európai Néppárt EP-frakciójából, ezt lehetne akár hetekig is elemezni, de nincs rá idő és terjedelem, mert a mai nap híre ennél fontosabb: újból lezárják az országot.

Micsoda véletlenek vannak, nahát! Hogy pont most történik ez, ami jelentőségében felülmúlja a kizárást, hiszen mindannyiunk hétköznapjait befolyásolja… hát, valósággal fatális, kérem. Mintha csak a Sors akarna a kormány kezére játszani: pont ebben a kínos pillanatban szaladnak az égbe a fertőzöttségi mutatók, most kell elrendelni a szigorú karantént. Nem tegnap, nem holnap: most.

Nem állítom, hogy a két dolognak köze volna egymáshoz, de azért nem is cáfolom, hogy különös egybeesés ez. Mindenesetre az tény, hogy a járvány harmadik hulláma valóban elérte Magyarországot. Csütörtökre 6278 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 152, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 6554 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen, tehát van reális alapja a szigorításnak, tagadhatatlanul van. A beoltottak száma ugyan több, mint 785 ezer, közülük 267 153 fő már a második oltását is megkapta, de azért ez, lássuk be, a jelek szerint kevés. A vakcinák közötti különbség mostanság divatos latolgatását hagyjuk is: a legvalószínűbb az, hogy egyik sem ártalmas, maximum adminisztratív különbség van közöttük, amit külföldi útjaink kapcsán tapasztalhatunk majd meg. Ugyanis nem kizárható, hogy egyes államok nem tekintik az összeset hatásosnak, de ezt még meglátjuk, ha odaérünk.

Ahhoz oda is kell érni, és egyre rögösebb az út.

A mostani zárlat azonban kicsit különbözni fog a tavalyitól. Ebben a pillanatban jelentette be Gulyás Gergely kormányszóvivő a részleteket, lássuk, mire készüljünk fel.

Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják, a digitális oktatás részleteit az Emmi dolgozza ki.

A középiskolákra és egyetemekre vonatkozó szigorítások változatlanok maradnak.

Az üzleteket március 8–22. között bezárják, kivételt képeznek az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak.

Március 8–22. között általánosan minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magán-egészségügyi szolgáltatásokat.

Ami a szabadidős tevékenységeket illeti: a konditermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók edzései és meccsei csak zárt kapuk mögött lehetnek, illetve olyan sportok űzhetőek, amelyekben be lehet tartani a másfél méteres védőtávolságot.

A parkok, arborétumok azonban nyitva lehetnek,

Ahol lehetséges biztosítani az otthoni munkavégzést, ott biztosítani is kell, ez a munkáltató feladata.

A határátlépést szigorítják személyforgalom esetén, azonban a tranzit- és teherforgalom nem áll le.

Maszkot mindenhol kell hordani, tehát szabad téren is kötelező.

A kormány bértámogatást és adókedvezményeket ígér, kiterjesztve azokra a szektorokra is, amelyeknek most be kell zárnia. Eddig ez csak a szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozott.

Hát, izgalmas időszaknak nézünk elébe, annyi szent. Első sorban: óva intenék mindenkit a liszt, olaj, só, élesztő és vécépapír felhalmozásától, ugyanis pont ezeket a dolgokat meg tudjuk majd venni, ahogy minden egyéb élelmiszert vagy higiéniai terméket is. Most három napja van az országnak arra, hogy felkészüljön a zárlatra, tehát nem kellene azonnal megrohamozni a boltokat: de azért nem kétlem, hogy már ma beindul a tülekedés, pedig kis türelemmel többre mennénk.

Ami nem árt, ha eszünkbe jut: élelmiszert és alapvető cikkeket be tudunk majd szerezni, de a műszaki cikkek terén sem szervíz nem lesz, sem pótalkatrész, tehát ha valami rossz a házban, most javítsuk meg vagy vegyünk másikat helyette, míg lehet: a nyolcadikától huszonkettedikéig tartó periódusban könnyen számítógép vagy csaptelep nélkül maradhatunk különben. Esetleg nem ártana vásárolni olyan banális apróságokat is, mint a villanykörte.

Bölcs dolog lenne beszerezni minél több FFP2-es kategóriájú maszkot, ugyanis meglehet, hogy Szlovákiához hasonlóan nálunk is ez lesz kötelező, és ha minden áron menni kell valahová, nem lesz elég az eddig használatos sebészi maszk. Különben hatékonyabb is.

A részleteket a kormány később árulja el, azonban mondott egy nagyon érdekeset Gulyás Gergely, egy félmondatot, amely felér egy zsarolással is – nevezetesen azt, hogy:

Aki tud, vegyen részt a nemzeti konzultációban, mert számítani fog a nyitásban a magyarok véleménye. A nemzeti konzultációt még március 15-ig ki lehet tölteni.”

Ez megerősíti, hogy a kormány a kötelezően elviselt kellemetlenségeket tulajdonképpen a lakosságra hárítja: a részvételi arányt mi nem látjuk, mondhatnak róla, amit csak akarnak, ellenben elővehetik érvként, ha nem lesz nyitás 22-e után, hogy azért nincs, mert nem konzultáltunk velük. Egyébként is azt mondanak, amit akarnak, de ez az érv könnyen előkerülhet (le merném fogadni, hogy használni is fogják).

A vakcinaigazolványról közölte:

Uniós, egységes szabályozás még nem létezik. A német kancellár azt mondta, hogy nemzeti szinten kell egyelőre szabályozni, és viszonossági alapon kell elfogadni a vakcinaigazolásokat. Ehhez Magyarország is tartja magát, egyben bíznak abban, hogy hamarosan lesz egységes igazolás.”

Ennek viszont kardinális fontossága lehet, és nem azért mert az ember okvetlenül az Adriára akar menni nyáron – sőt, ez az utolsó szempont. De a külföldi munkavállalást vagy bármilyen külföldön végzett tevékenységet nehezítheti meg, ha nem lesz uniós szabályozás, ugyanis ez esetben a különböző országok döntik majd el, náluk melyik oltásban hisznek és melyikben nem.

Összegezve: ne essünk pánikba, még szerencse, hogy tavalyról már van némi gyakorlatunk a teljes zárlat terén, nem ér minket váratlanul a helyzet, bár kétségtelen, hogy nagyon pocsék lesz. Ami eddig nehezen ment, most egy ideig sehogyan sem fog menni, amit eddig nem intéztünk el, az egy ideig úgy is marad, elintézetlenül. De azért ez még nem a világ vége, kis türelemmel, hidegvérrel ki lehet bírni.

Ki is fogjuk, ennél nehezebb sorscsapásokat is elviselt ez az ország.

Hát, akkor most egy kicsit így fogunk élni.

Fel a fejjel. Ez sem tart örökké.

Oszd meg másokkal is!