Szele Tamás: Bernát és a mennykő

A cím arra utal, hogy ma a kapkodás egy minősített esetét fogom bemutatni, éspedig oltásügyben. Ezekben a napokban sajnos okosabb, ha közérdekű témákkal foglalkozunk, fontosabb is, ez nem a külpolitikai elemzések ideje (pedig pár napja félig készen áll egy a fejemben a Fidesz várható diplomáciai pálfordulásairól), most a tömeges oltás fontosabb.

Mármint az, ami zavartalanul folyik, bár elmarad, de ez álhír, ugyanis így van.

Körülbelül így sikerült beállítania György István államtitkárnak a helyzetet az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján, amitől senki sem lett sokkal okosabb, ellenben mindenki nagyon hülyén nézett maga elé. Szóval akkor mi is van ezzel a tömeges oltással?

Az úgy volt még szerdán, hogy a hét végén beoltanak 74 ezer 18 és 60 év közötti embert az Astra Zeneca vakcinájával, legalábbis Müller Cecília ezt mondta az akkori sajtótájékoztatón. Sőt, erről el is kezdték SMS-ben kiértesíteni az érintetteket csütörtökön, bár nem aratott osztatlan tetszést a dolog, mert volt, aki száz kilométernél is messzebbre kellett volna utazzon a dolog kedvéért, olyanok is kaptak értesítést, akiket korábban már beoltottak, szóval tombolt a közép-európai típusú ügymenet. Nem újdonság ez nekünk, lételemünk a káosz, akkor szoktunk megijedni, ha rendben mennek a dolgok. De most csak a megszokott kuplerájjal szembesültünk, szóval pánikra semmi ok.

Viszont valamivel nagyobb lehet a baj az általánosnál az oltások körül, mert Orbán Viktor ma reggeli rádiós megszólalásában (továbbra sem vagyok képes interjúnak nevezni azt az alákérdezős műsort) már egészen furcsákat beszélt. Idézzük a saját honlapjáról:

Közölte: az eddigi, a háziorvos és beteg személyes ismeretségén alapuló oltásokról át kell állni a tömeges, adatalapú oltásra. Elismerte: ebben vannak technikai problémák, előfordult, hogy olyat hívtak be oltásra, aki már megkapta a vakcinát vagy valakit lakóhelyétől távoli oltópontra hívtak be. Ezért döntöttek arról, hogy meg kell állítani az egész rendszert, és az adatokat felül kell vizsgálni. Egy operatív csoport is feláll, hogy ezeket a problémákat kijavítsa, továbbá van egy telefonszám, ahol közvetlenül lehet jelezni, hogy ha valaki problémát észlel a rendszerben vagy saját magára vonatkozóan, és tanácsot is kap a hiba kijavítása érdekében.

Megjegyezném, nem a kormányfő beszél harmadik személyben önmagáról, hanem az oldalának a kezelője volt lusta dolgozni, és egyszerűen átvette az MTI hírét szó szerint, én meg miniszterelnöki honlapot nem írok át, akkor sem, ha különösen hangzik. Hogy tehát térjünk vissza a témánkhoz, itt egy több évtizedes szemhunyás következményével szembesülünk: az állam úgy tett, mintha minden rendben folyna az egészségügyben, többek között mindenkit ellátna a háziorvosi rendszer és a TB-járulékok is befolynának, hogy az egyéb problémákat ne is említsük, ráadásul a népességnyilvántartási rendszer működne. Dehogy működik, a fél ország nem a bejelentett lakcímén él, ami nem is lenne kötelező egyébként, csak ilyen helyzetekben, mint a mostani, fontos lenne egy frissített nyilvántartás. Legalább értesítési címekkel.

Nos, elhangzott a magas verdikt, mire fel azonnal meg is jelent a kormányzati koronavírus-tájékoztató oldalon a következő pár sor (a napi jelentés részeként):

Az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad. Az a több mint 70 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akit csütörtökön SMS-ben hívtak oltásra, más időpontban lesz beoltva. A hiba javítása zajlik, minden érintettől elnézést kérünk.”

Megjelent, a különböző lapok, köztük a Telex  azonnal át is vették, fontos hír az ilyen, sokakat érint. Aztán fogták a fejüket a kollégák, ugyanis pár perc után ez a három mondat eltűnt. De addigra már kint volt a hír, csak találgatni lehetett, mi a valódi helyzet, lesz-e oltás vagy mégsem.

Ezek után sikerült György államtitkárnak az operatív törzs sajtótájékoztatóján olyan alaposan fényt deríteni mindenre, hogy azóta sem ért senki semmit. Úgy kezdte ugyanis a mondókáját, hogy:

Az oltási tervnek megfelelően az erre a hétre tervezett oltási program ütemesen és jól halad.”

Egymásra néz a sok vitéz, a vendég sajtós urak – orcájukon, mint félelem sápad el a harag: akkor mi volt ez a hír a halasztásról? Azután álhírnek és dezinformációnak nevezte az államtitkár az oltások elmaradásáról szóló információt. Hát, végső soron az a lényeg, hogy oltsanak, a sajtó is tévedhet, pláne, ha az illetékesek vezetik félre. Akkor lesz oltás?

Akkor mégsem lesz oltás, ugyanis emberünk már a következő mondatában közölte:

Tényleg felfüggesztették a hétvégi tömeges oltásokat az AstraZenecával. Akik SMS-t kaptak az oltásról, hamarosan újabb SMS-t kapnak arról, hogy későbbi időpontban oltják be őket, és elnézést is kérnek majd. A hétvégén több mint 70 ezer adag AstraZenecát adtak volna be, ezt hamarosan pótolják.”

Azt is elmagyarázta, hogy

Az állami adatbázis szinkronizációs problémái miatt függesztik fel az oltást az AstraZenecával. Hangsúlyozta, a héten (oltási szempontból csütörtöktől csütörtökig tart) több mint 400 ezer oltóanyagot adnak be, ebből 114 ezer Pfizer, 40 ezer Moderna és 250 ezer Sinopharm vakcina, utóbbit a háziorvosok. Pfizert a kórházakban adnak, Modernával pedig azokban a szociális intézményekben oltanak, ahol eddig nem tudtak mindenkit.” (HVG) 

Akkor most álljunk meg egy kicsit, a sajtó elszédült. Tisztuljon ki a fejünk.

Lesz tömeges oltás a hétvégén?

Nem lesz tömeges oltás a hétvégén.

Honnan tudjuk ezt?

A koronavirus.gov.hu-ról tudtuk meg először. Majd megerősítette az államtitkár is. Tehát egészen biztosan nem lesz, majd küldenek SMS-t a részletekről.

Akkor tehát, ha valóban nem lesz tömeges oltás, az ezt bejelentő információ közlése micsoda?

Az államtitkár szerint álhír és dezinformáció.

Tehát, ha a sajtó igazat ír, akkor hazudik. Ha azonban hazugságot ír, akkor is hazudik, kivéve, ha azt a hazugságot szeretik, mert ez esetben igaznak kell nevezni és kész.

Van itt még bárminek is értelme?

Az a lényeg, mindenesetre, és ez a közérdekű a történetben, hogy a hétvégére tervezett tömeges oltás elmarad.

És nem érdeklődés hiányában.

A többi már államtitkári szintű logikai feladvány.

Esetleg „Bernát és a mennykő”, kapkodójáték két felvonásban, előadja: az Operatív Törzs.

Oszd meg másokkal is!