Gaál Péter: Puzsér

Örömmel látom, hogy vloggernak lenni jó. Feltétlenül kényelmesebb, mint például balettozni. Én nemigen nézek ilyeneket, most is azért néztem be a mai Origón a publikum elé tárt opusba, mert kíváncsi voltam, mit is mondhat Puzsérról, akit kifejezetten kedvelek.

Vessenek meg, de kedvelem. Eddig ő az egyetlen politikába belemártózott emberi lény, aki megmaradt emberi lénynek, saját – megalapozott – véleménnyel. Hangsúlyozom: eddig, hogy ezután mi lesz, az olyan nekem, mint másnak e tájék.

De már ez eddig ritka kincs.

Puzsér is csinál videókat, gyermeke anyukája meg sorozatban, némelyik egészen jó, a többi meg nem, hát, Istenem, nekik is élni kell valamiből, ha már női ágon kikerültek Fegyőr szoknyája mellől, de ezt most nem ők követték el. Azokban, leszámítva a pénzkereső rutint, néha megcsillan valami. És még így is, például az „Öt” általam részben végignézett egyetlen műsorában egyedül ő tűnt valamiféle minőségre törekvőnek. Persze a többieknek is lehetnek jó pillanatai, nem vitatom.

Tehát a videó. Puzsér Róbert a Mónika showban, hát ezt megnézem, gondoltam. Nem tudtam, hogy van még Mónika show, most se tudom, de talán nincs, ami meg volt, pont olyan gyalázatos, mint ami keveset Joshi Bharattól és Hajdú Pétertől volt alkalmam elszenvedni, sőt még gyalázatosabb, mert rányomja bélyegét a műsorvezető hölgy számomra visszataszító személyisége és feltételezett értelmi nívója. Bharattal, mint személyiséggel egyébként semmi bajom, amennyit láttam belőle.

Egy bráhmin, mégiscsak, bár abban a kasztbeavatásban azért kételkednék.

De ki tudja.

Na persze, a szépen gömbölyödő balettművésszel sincs semmi bajom. Igazából senkivel, szem előtt tartva a néhai Bizottság együttes énekelte: „mindenkinek annyi baja van, az annyi bajnak is annyi baja van, hogy annyi baj legyen” szlogent. Azért belenéztem a művébe, ha ez az ő műve. És ha kaláka? Hát akkor kaláka. Hogy a szenvedélyes és kifejezetten művelt Róbert mit keres a… nos, kérem szeretettel, semmit.

Semmit az ég adta egy világon.

De akkor miről szól a videó? Nem meglepődni: ugyanarról.

Illetve másról. Megszoktuk. Megszokták. „Miért vettük tízszer drágábban a kínai oltóanyagot?” „Mert Gyurcsány.” „Miért hozta magát Puzsér idegállapotba?” „Mert Karácsony Gergely. A szocialisták. Szél Bernadett. Vágó István.” „Hogy jön ide Mónika?” „Bánó András.” „És Puzsér?” „Pörzse Sándor.”

Akkor most mi van?

Segged kivan.

Oszd meg másokkal is!