Szele Tamás: Gyilkos kuruzslók, csaló sarlatánok

A kuruzslást, vagyis a jogosulatlan orvosi, gyógyszerészeti tevékenységet mindig büntették, bár régebben kicsit szigorúbban, most egytől három évig terjed a büntetési tétele: járvány idején azonban teljesen megértenék némi súlyosbítást. Például abban az esetben, amiről szó lesz.

Ugyanis nyakamat teszem rá, hogy a mai ügyfeleim régi ismerősök, akadt már nekem dolgom ezzel a bűnszövetkezettel korábban is, sőt: legelőször 2019. szeptember havában jutottam nyomukra. Hamisítanak ezek mindent, ha egyszer ráadják a fejüket a munkára – de pandémia alatt ez már nem egy kis szélhámosság, ebből könnyen lehet akár tömeges emberhalál is. De lássuk, miről beszélek. A Magyar Nemzetben vettem észre a hírt:

Koronavírus elleni csodaszereket hirdetnek a világhálón bűnözők, akik ezúttal már másodszor élnek vissza a nemzetközileg elismert Csókay András nevével. A csalók életveszélybe sodorják a rászoruló embereket a bizonytalan eredetű „gyógyszerekkel”. Az idegsebész bejelentést tett a hatóságoknál.

Hiteles, közismert szakemberek nevével már tavaly novemberben is visszaéltek covid-csalók. Az operatív törzs november 27-i sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az interneten – Müller Cecília országos tiszti főorvos, Csókay András idegsebész és Zacher Gábor mentőorvos, toxikológus nevével visszaélve – „koronavírus-csodaszereket” kínálnak csalók. Az osztályvezető hangsúlyozta, ilyen szerek, készítmények nem léteznek, és arra kér mindenkit, ne üljenek fel ezeknek a hirdetéseknek, mert bizonyosan csalások.

Papp Lajos szívsebész nevével is visszaéltek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályának nyomozói januárban és februárban több olyan weboldalt és fórumot is azonosítottak, ahol ismeretlen csalók koronavírus elleni „csodaszereket” próbálnak meg értékesíteni. Közölték, hogy a minél nagyobb haszon elérése érdekében a bűnözők úgy állítják be ezeket a „gyógyszereket”, mint amelyek szigorú bevizsgálásokon estek át. A nagyobb hitelesség elérése érdekében az elkövetők gyakran szakértőket szólaltatnak meg, stúdióbeszélgetéseket imitálnak és hirdetéseikben tudományosnak látszó tanulmányokra is hivatkoznak. Közelebbről megvizsgálva ezeket az oldalakat azonban hamar kiderül, hogy a hangzatos leírásokon túl sem az említett szerekről, sem azok terjesztőiről nem található semmilyen ellenőrizhető adat, a megszólaltatott szakértők valójában nem létező személyek, a tudományos kutatások pedig sosem történtek meg.” (Magyar Nemzet)

Akkor most kérek mindenkit, hogy pár percig hagyjuk ki az életünkből a magyar belpolitikát.

Ugyanis az egy dolog, hogy a felsoroltaknak, mármint akiknek felhasználták a nevét, képmását az államról alkotott nézetei például az enyémekkel kicsit sem egyeznek, de nem minden a politika. Sőt, ez a történet nem is róluk szól, hanem azokról, akik hitelesnek fogadják el a visszaélést és megrendelik a „gyógyszert”. Ami a legjobb esetben sosem jön meg, rosszabb esetben víz lesz az üvegcsében, legrosszabb esetben valami ártalmas vegyszer: de arról már nem az tehet, akinek ellopták a nevét a csaláshoz. Menjünk még tovább: mikor ezekkel a gyógyszerárus csalókkal először találkoztunk, még a Népszavát hamisították. Szóval, politikailag elfogulatlanok, egyformán szemetek mindenkivel. Hogy is volt csak?


2019. szeptember 12-én derült ki, hogy egyes brigantik – méghozzá reklámpiaci brigantik – lemásolták a Cukorbetegközpont honlapját, és azzal visszaélve próbáltak egy bizonytalan eredetű és hatású, Magyarországon soha nem forgalmazott szert értékesíteni. Visszaéltek az ott dolgozó szakemberek szakmai tekintélyével, sőt, voltaképpen az intézmény nevében szélhámoskodtak. Pusztán némi, nem túl komoly anyagi haszon reményében. A szöveg primitív, rosszul fogalmazott vagy inkább fordított volt, a Cukorbetegközpont kiadott egy közleményt a helyzetről és – ennél sokkal többet nem tehetett.

De ennek volt előzménye. Augusztus 30-31-e táján ugyanis a Népszava külsejét lemásolva és felhasználva terjesztettek egy „Megdöbbentő részletek Jean Reno súlyos cukorbetegségének kezeléséről! Miért ölték meg azt az orvost, aki három hét alatt segített a színésznek felépülni?” című álcikket, a nagy hagyományú lap tekintélyével visszaélve, és lássunk csodát, ugyanazt az amerikai csodaport reklámozták benne. Ezt azóta eltüntették, bár nyomai vannak azért a neten. A rendőrség nem sokra jutott az üldözésükkel.

A következő hullámban egy év múlva támadtak, akkor már szó szerint parádésan felkészülve, valóságos szuperprodukcióval, bár pont ennek a részletei voltak árulkodóak. Szóval, 2020. szeptember 17-én kezdett keringeni egy már címében is gyanús megosztás a Facbeookon – elvileg és külalak alapján a HírTV-től származott volna, nekik is a Credo című műsorukból, akik igazán nem a szívem csücskei, de ezt még én sem gondoltam volna róluk. És nem is ők tették közzé – sőt, bizonyíthatóan nem ők feleltek érte. A szöveg volt olyan, hogy arra még az is felkapta a fejét, akinek az előbb csapták le baltával:

A hét legbotrányosabb híre került megbeszélésre a Credo stúdiójában:
A nyugdíjasok már elhasznált rongyok, értük már nem kár. Ha nem a magas vérnyomás, akkor valami más betegség úgyis elviszi őket. Nincs értelme pénzt költeni az öregekre!”

Nyugalom: ez a felháborító figyelemfelkeltés is a szélhámosság része volt. Ebben az esetben a Hír TV oldalát klónozták le a svindlerek, kitaláltak egy Antal Nóra nevű országos főgyógyszerész-helyettest, kitalálták Magyarország Gyógyszerészeti Intézetét, ami ebben a formában sosem létezett, de náluk egy Polgár Tamás nevű úr vezette – ilyen nevű gyógyszerész sincs, sem osztályvezetői, sem más minőségben, a képe hamisítvány volt, és ez eredetileg Tomcat valódi neve. Persze azt nem kell mondanom, hogy a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Antal Nóráról sem tudott. Sőt, kitalálták még a „Magyar Kardiológiák Minisztériumát” is: és hamisítottak egy egész műsort egy magyar fejlesztésű kardiológiai csodaszerről, ami nagyon olcsó volna, meggyógyít minden szívbajt, de a gonosz külföldiek felverték az árát. A műsort vezette volna Földi-Kovács Andrea a képaláírások szerint, csakhogy a megadott dátumon (2020. augusztus 18-án) nem is volt adása a Credo című műsornak. Előtte volt, július elsején, „Még a homoszexuálisok közül is sokan elhatárolódnak a Pride-tól” címmel, utána legközelebb csak augusztus 27-én kerültek adásba, „Hazánkban a gyermekek húsz százaléka ellen követnek el szexuális abúzust” témával. A kettő között nyári szabadságon lehettek, vagy felőlem bárhol, de adásban nem.

Akkor most tessék kapaszkodni, most jön a dupla pszeudo, a tripla csavar. Ugyanis a fotókra rákeresve előkerült – ugyanez az ordas hazugság, csak litvánul! Annyit finomítottak rajta, hogy más műsor honlapját hamisították meg, litván személyek, nevek, intézmények szerepelnek benne, például Antal Nórát egyenesen Lina Arlauskienėnek hívják, Polgár Tamást Vladas Sutkusnak, de a szöveg szó szerint ugyanaz, csak a csodagyógyszer itt litván találmány volt, nem magyar.

Sőt, megtaláltam az egy évvel azelőtti cukorbetegség elleni kotyvalékot is ebben a szériában, viszont Vladas Stukus vagyis Polgár Tamás, vagyis… képével és románul.

Akkor, kérem, lássuk, mit szűrhetünk le a tavalyelőtti, a tavalyi és az idei gyógyszerhamisítási szélhámosságból?
Az világos, hogy ugyanazoknak a munkája kell legyen, illetve a megbízók ugyanazok, az agytröszt is, de a megcélzott országokban kell legyenek bűntársaik, mert a szövegek minősége valamivel jobb annál, ami a Google Fordítóból kijön.


Azonos mindhárom évben az elkövetési módszer. Vagy intézmény, vagy sajtótermék vagy tévéadás honlapját hamisítják meg, ismert emberekre hivatkoznak, érzelmekre ható vagy felháborító kijelentéseket tesznek (na ja: míg háborog a balek, addig sem gondolkodik), hazafias húrokat is pengetnek akár, hiszen minden országban helyi az elixír, minden országban jajenagyon olcsó, csak tessék most, azonnal megrendelni, aztán bele is lehet pusztulni, az már őket nem érdekli.

Valószínűleg Google-statisztikák alapján választhatják ki azokat az ismertebb embereket, akiknek a nevével visszaélnek, ennek van egy másik változata is, amihez a Facebook népszerűségi listáját használják, de mi most koncentráljunk a gyógyszeres csalókra. Ugyanis közös pont ezekben az ügyekben az is, hogy mindig valami csodagyógyszerrel kereskednek. Erősen valószínűnek találom, hogy mi most egy komoly, nemzetközi bűnszövetkezet nyomait látjuk, hiszen legalább három országban tevékenykedtek már.

Nem lenne nehéz ügyfélnek álcázva kicsalni belőlük pár komolyabb adatot is: remélem, ez a rendőrségnek is eszébe jutott.

Egyelőre ott tartunk tehát, hogy akik tavalyelőtt a cukorbetegeket, tavaly a szívbetegeket verték át, most megint előkerültek, hogy nagyot szakítsanak a koronavírus miatt szenvedők becsapásával.


Nem tudom, ki hogyan van ezzel, de én ezt nagyon büntetném.

Jóval komolyabban, mint a hatályos törvény – és járvány idején talán van is erre lehetőség.

Csak kapják el őket.

Ez maradt el tavalyelőtt is, tavaly is.

Mármint az elkapás.


Oszd meg másokkal is!