Szele Tamás: Méregdrága kormányunk

Newtonnak a (valószínűleg hamis) legenda szerint egy alma esett a fejére, attól jutott eszébe a gravitáció elve, Watt egy teáskannát figyelt, amin a zubogó vízből párája emelgette a nehéz fedőt, Arkhimédész csak beült a kádba és már rá is jött, hogy neki meztelenül kell rohangálnia az utcán, mert heuréka, és én is valami egészen mást kerestem… de csodát találtam.

Viszont mégsem szaladtam ki a térre mellőzve a ruházatot, én sem értem, miért, talán, mert nem is olyan nagyon örvendetes a felfedezés, amit tettem, viszont annál felháborítóbb. Igazából teljesen más ügyön dolgoztam, azon, hogy tegnap letiltottak egy nagy létszámú járványszkeptikus Facebook-csoportot, az ő reakcióikat keresgéltem más fórumokon, tehát értelemszerűen nem a közösségi oldalon, (egyelőre nincsenek, de biztos, hogy lesznek), mikor elém ugrott a Fidesz.hu egyik megosztásával kapcsolatban, hogy állítólag egymilliót költöttek a reklámozására. Ennek mostanában, mióta a Facebook nyilvánossá tette a hirdetési adatokat, utána lehet nézni.

Igen, a hír igaz.

Foglalkoztam én már itt méltatlanul nagy és teljesen értelmetlenül elköltött összegekkel, aniket Facebook-hirdetésekre fordítottak, ezek általában exponenciálisan nőnek és a Megafon Digitális Inkubátor Központtól érkeznek, az kiváltott némi érdeklődést például, mikor kiderült, hogy „A kopasz oszt” című erősen kormánypárti oldal reklámozására eleddig 3 059 553 forint ment el (állítólag nem közpénzből), most is látok tőlük egy olyan félmilliós költést Deák Dániel egy videójára (jellemzően videókat hirdetnek meg), de azt gondolni sem mertem volna, hogy ezek a tapasztalataim szerint tökéletesen feleslegesen elégetett milliók csak borravalót jelentenek az igazi nagy halak világában.

Előre bocsátom, hogy innentől mindenhol az elmúlt két év összes reklámköltségét mutatom be.

Kis hal mondjuk a „Számok – a baloldali álhírek ellenszere” című kormánypárti fészbúkolda, az ugyanis összesen csak 847 065 forintért hirdetett (a Zóna eddigi fennállása alatt összesen kétezerért), valamivel nagyobb sügér vagy mesügér a Pesti Srácok a maga 19 119 326 forintjával, ugyanis nem értem, hogy ha annyira utálják ezt a közösségi oldalt, hogy kampányolnak, sőt, tavaly tüntettek is ellene, miért adnak neki ennyi pénzt? Hiszen még az Origo is beérte 3 625 509 forint ráfordítással két év alatt, a Magyar Nemzet 7 778 845-tel, a 888 is csak 873 149-et költött. Az igaz, a 444 meg ennek a felét, mégis százszor olvasottabb a felsoroltaknál, hát, ki érti ezt…

De például Dúró Dóra, aki elvileg pusztán személyiségének varázsa miatt népszerű, bizony 7 572 219 forintért ennyire közkedvelt, nem csalás, nem ámítás. Hogy ez neki sok pénz vagy kevés, azt ő tudja, én ennyiért a világon semmit nem hirdetnék a Facebookon, nem, hogy magamat. Azt is ő tudja, mennyire éri meg a befektetés.

Akkor most más térjünk rá a nagy halakra. Kezdjük azzal az oldallal, ami felhívta a figyelmemet ezekre a röpködő milliókra, vagyis a Fidesz.hu-val. Ez, kérem, az elmúlt két év folyamán nem kevesebb, mint

126 715 215 vagyis százhuszonhatmillió hétszáztizenötezer kétszáztizenöt forintért reklámozta magát.

Jól tetszettek olvasni. Majdnem 127 millió. És még panaszoltuk „A kopasz oszt” rongyos kis három milláját, az villamospénz, fagyipénz ehhez képest! De mi az ördögöt bír hirdetni ennyiért a kormánypárt? Rövid videókat, darabját mostanság egy millióért, mémeket és buzdításokat, hogy kövessék őket az Instagramon is olyan félmilliókért. És ez mind kidobott pénz!

Fel tetszettek háborodni ekkora pazarlás láttán? Akkor mutatok nagyobbat. Magyarország Kormánya ugyanis

247 299 163 vagyis kétszáznegyvenhétmillió kétszázkilencvenkilencezer százhatvanhárom forintért hirdette szellemi termékeit, propagandáját.

Illetve: a Magyarország Kormánya nevű Facebook-oldal, de nehezen hinném, hogy a kormánynak semmi köze hozzá… Náluk is a rövid videócskák vezetnek, de például a „Már több, mint 1 millió ember kapott oltást Magyarországon” feliratú plakátot, a háttérben kékesszürke tónussal elkenve a Parlament, szintén egymillió forintért terjesztették.

Valami nagyon nagy, kapitális baj van itt, kérem.

Azt tudjuk, hogy 18 milliárdot költött állami kampányokra a kormány 2020 utolsó negyedévében. Tudjuk de – az Átlátszóból. És ezeket 27 állami szervezet kommunikációs és médiaügynökségi feladatainak ellátására költötték, amibe ha akarom, belefér a Facebook-hirdetés, ha akarom, nem. De az Átlátszó is az uniós közbeszerzési értesítőből tudja, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal intézte, közbeszerzéssel és közpénzből. Azt megint tudjuk, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda propaganda-kerete (kincstári nyelven: a kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra szánt költségvetése) 23,91 milliárd forint, abból már fizethetik ezeket a kiadásokat. Ha ugyan abból, és nem más alapokból, mi ugyanis csak a végeredményt látjuk, a számlát, amit kiegyenlítettek a gyűlölt és ezerszer szidott Facebook kasszájánál, azt, hogy a pénzek honnét jönnek, nem vagyunk, nem is lehetünk képesek megállapítani.

Nagyobb baj az, amit már korábban is írtam: a Facebook-hirdetés költségoptimalizálása nagyon kényes dolog. Én magam érdekes témával, jó munkával, némi szerencsével és összesen kétezer forint befektetéssel értem már el számszerűen is közel ugyanolyan olvasottságot, ugyanannyi reakciót, mint „A kopasz oszt” három millióból. Ami azt jelenti, hogy nem mindig a drága hirdetés a jobb, megeshet, hogy a kiadott pénz legnagyobb részét teljesen feleslegesen költötték el. Mondjuk három millióból kétmillió-kilencszázkilencvenezret. Mert tízezerig még talán érdemes elmenni a hirdetési költségben: messzebb már nem.

Érthetetlen, mi hajtja azokat, akik ezt erőltetik. Azokat, akik finanszírozzák, értem: őket a hatalomvágy, és addig papírozzák a dolgokat csúnya pesti kifejezéssel, míg a könyvelés rendben lévőnek nem tűnik. Láttunk már ilyen, nem egyet, nem kettőt, nem is százat. De akik erőltetik, holott látják, hogy nem hoznak kiugróan jó eredményeket a százszámra hirdetésbe feccölt milliók, hogy nem ez a siker titka – ők miért folytatják mégis?


Talán azért – és ez már a rendszer hibája, az ország tragédiája – mert míg más országok politikusai döntéseket, törvényeket, határozatokat „termelnek”, a mieink az állandó kampányok miatt statisztikai mérőszámokat. Ezek az ablakon vasvillával kiszórt százmilliók nem is azt a célt szolgálják, hogy a valóságban növekedjen a népszerűségük, hanem azt, hogy igazolni tudják: tettek a népszerűségért.

Nem sikerült? Akkor nem sikerült, de ők megpróbálták. A kormány megmondta, hogy a 2022-es kampányt a közösségi médiában kell megnyerni, ők letették a maguk pár száz millió obulusát ennek érdekében.

Igen nagy kár, hogy végső soron a mi zsebünkből tették le.


A végére hagytam a két legfeleslegesebb pénzpocsékolást. Ezeknek még annyi értelmük vagy hasznuk sem volt, mint a többinek vagy mint gatyának egy holstein-fríz tehénen. Ez magának a borsónak a falra hányása: a KDNP 8 212 893 forintot költött a saját népeszrűsítésére, Semjén Zsolt 2 664 369-et.

Nekik ugyan ezerszer ennyi sem segített volna.

Csak azt nem tudom, hogy Orbán Viktor miért nem hirdet? Mert nem teszi, utánanéztem.

Lehet, hogy vagy úgy gondolja: neki nem kell, vagy úgy, hogy neki már nem érdemes.

Vagy nem is érdekli, mennyire népszerű.

Hát, a választási győzelemhez a jelek szerint neki nem is kell annak lennie. Elég, ha az ő emberei számolják a voksokat.


Oszd meg másokkal is!