Szele Tamás: Teraszvirágok és őskáosz

Itt a tavasz, nyílnak a virágok, úgymint a gyöngyvirág, a jácint és a terasz. Előbbi kettő a kertekben, utóbbi a közterületeken. Lehet, hogy jövő héten újabb nyílások várhatóak, színházak, edzőtermek, könyvtárak, stadionok nyílnak majd, sőt, ha valami félresikerül a bicskák is a zsebekben.

Például, mikor rájön majd az úri közönség, hogy a teraszok ugyan kinyitnak, de a rendszerint belső helyiségekben található illemhelyek nem.

Az a probléma, hogy hiába tűnik úgy, mintha kezdene normalizálódni a helyzet, a kicsit túl magabiztos kommunikácó felszíne alatt a jó öreg Őskáosz tombol. Hogy Majakovszkijt ferdítsem el kicsit, úgy tűnik:

Elment a nap, táskájába tevén
ügyeit, gondjait. Csönd lesz talán.
Ketten vagyunk most, Viktor meg én,
Viktor mint fénykép ernyőm falán.”

Mármint képernyőm falán. Tényleg itt van, meg is mutatom:

A fotót – vagy inkább mémet – a Magyarország Kormánya nevű oldal körözteti, fizetett hirdetés formájában a közösségi oldalakon, és a szövege az igazán mellbevágó.

Most azért állunk jól az oltásokkal, mert Magyarországnak senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyen, vagy mit ne tegyen.”




Bizony, így van ez, bátyuska, nem másképp, sőt, menjünk tovább: Magyarországnak még Magyarország sem mondhat ilyesmit, látszik is, hogy senki sem mondja meg, mi a teendő, mi a sto gyélaty. Mert nem lehet mire vélni például azt az e-mailt, amit tegnap kapott meg elég sok oltásra regisztrált állampolgár:

Tisztelt Hölgyem / Uram!

A beoltottak száma Magyarországon meghaladta a 3,5 milliót. Ez jelentős eredmény, de még nincs vége a vírus elleni küzdelemnek. Több millió adag vakcina érkezik Magyarországra, így a következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát.

Az oltási program további gyorsítása érdekében elindult egy online időpontfoglaló oldal. Ezen minden regisztrált állampolgár egyszerűen és gyorsan foglalhat magának oltási időpontot.

Az időpontfoglaló honlapot az alábbi címen találja: www.eeszt.gov.hu

Ezen az oldalon kifejezetten a kórházi oltópontokon történő oltásra lehet időpontot foglalni az április 26. (hétfő), április 27. (kedd) és április 28. (szerda) napokra, Sinopharm vakcinával történő oltásra.

Az időpontfoglaló oldalon azok jelentkezhetnek, akik regisztráltak, és még nem kaptak oltást. Ezen az oldalon ellenőrizheti regisztrációja státuszát:

https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

A kórházi oltópontok mellett a háziorvosoknál is folytatódik az oltás. Tisztelettel arra kérjük, hogy ha már foglalt online időpontot a kórházi oltópontra, és ezt követően hívja Önt a háziorvos, akkor jelezze felé, hogy már van időpontja kórházi oltópontos oltásra. Így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát.

Köszönjük, hogy Ön is beoltatja magát. Arra kérjük, győzzön meg erről másokat is! Az oltás életet ment.

Tisztelettel:

Kormányzati Tájékoztatási Központ”




Én magam úgy néztem ettől, mint a lőtt medve, kicsit üveges lett a tekintetem, mert hát… engem múlt szombaton már beoltottak Pfizerrel, első alkalommal, egészségügyi okok miatt nekem a Sinopharm vagy a Sputnik V nem is ajánlott. A Pfizernek még mellékhatását sem éreztem, de akkor most mit akarnak tőlem, koktélozunk, iratkozzak fel a kínai oltóanyagra mégis? Nem is egyformán működik a kettő, jó esetben egyik sem lenne hatásos. Rossz esetben meg a csoda tudja mi lehetne még ebből. Mindenesetre megkérdeztem az ismerőseimet is a Facebookon.

Mint kiderült, jól tettem, mert akkora a fejetlenség, hogy Nyolcadik Henrik is elismerően csettintene. Van, akit egyszerre akartak behívni április elsején Pfizerre és Sputnikra, van, aki úgy áll, mint én, két oltás között lebeg, van, aki már a második oltása után is megkapta a levelet… hogy növeljük a felfordulást, időközben megszólalt Müller Cecília, aki azt mondta:

A Sinopharm vakcinája 18 év felettieknek és krónikus betegeknek adható, ha nincs ellenjavallat. Akik már megkapták ennek első adagját, ne foglaljanak időpontot az online időpontfoglalón, mert nekik már biztosított a háziorvosnál a második adag is.”

Ez idáig még érthető, de mi legyen mindenki mással? Elárulom a megfejtést.

Ez nem egy oltási kampány, hanem kettő. És összecsúsztak. A Kormányzati Tájékoztatási Központ természetesen nem egészségügyi szerv, ellenkezőleg, politikai, viszont valahogyan hozzájuk is elkerült a teljes regisztrációs lista, és most válogatás nélkül mindenkit kiértesítettek, hogy foglalhat időpontot Sinopharm-oltásra. Azokat is, akinek más kell, azokat is, akik már túl vannak mind a két oltáson, egyáltalán, mindenkit, aki él és mozog. Ennek épp lehetett volna haszna, ha abba a fránya levélbe beleírnak egy-két mondatot arról, hogy kiket céloznak a meghívóval és kik tekintsék tárgytalannak, ugyanis így nehezen értelmezhető a szöveg, de annál könnyebben félreérthető. Szóval ez lenne az a bizonyos online időpontfoglalási rendszer, ami tesztelés alatt áll, és amitől az oltások számának rohamos növekedését várják.


Azt én is mondom, hogy oltassa be magát mindenki, de lehetne érthető is a kommunikáció. Én magam is keresgéltem egy darabig, míg rájöttem, hogy nekem ezzel semmi dolgom, ha valaki merő törvénytiszteletből szó szerint követi az utasításokat, könnyen felébredhet több vagy többféle oltással. Tehát, hogy a lényeget összefoglaljam:

Ezt a rendszert csak az vegye igénybe, aki még egyáltalán nincs beoltva. És ha igénybe vette, értesítse erről a háziorvosát, amikor az felhívja.

Ugyanis az meg egy másik rendszer, ami nincs összekötve ezzel. Világos, nem?

Ja, nem. Nekem sem igazán az.


És mi lesz azokkal, akiket már beoltottak, csak épp külföldön? Azok a magyar rendszer szerint nincsenek beoltva. És kész. A Telex jött rá, hogy aki mondjuk Szerbiában vagy Dubajban kapott oltást (Dubaj pedig fontos, odajárnak szurkáltatni a nagyurak), azok immunisak ugyan lehetnek, de védettségi igazolványt nem kaphatnak ám Magyarországon. Azonban akkor annak sem jár, aki általában véve külföldön él, külföldön dolgozik, akár Keleten, akár Nyugaton, annak sem, aki kettős állampolgár, egyáltalában véve:

A védettségi igazolás megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt.”

ahogy azt egy hivatalos meghatározás mondja. De ha mi nem fogadjuk el a külországok oltásigazolásait, ne csodálkozzunk, ha a külországok sem fogják elfogadni a miénket. Legjobb úton vagyunk afelé, hogy hosszú időkre lezárjuk Magyarország határait minden természetes személyforgalom elől, ha így folytatjuk. No, de igazából megint csak arról van szó, hogy hanyagul és ostobán hozták létre a védettségi igazolások rendszerét, egy sosemvolt Átlag Jánosra szabták, aki nem hagyta el Magyarország területét soha és emiatt itt is kapott oltást. Lesz ezen még munka, épp elég.


Szóval, ahogy itt ülünk ketten, Viktor meg én, Viktor mint kép ernyőm falán, merengve nézem és arra gondolok: milyen nagyon jó is az, hogy Magyarországnak senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyen, vagy mit ne tegyen.

Magyarország sem.

Ennél jobb már csak az lenne, ha tudnánk, mit csinálunk.

Viszont arról szó sem lehet.

Az a lényeg, hogy ezt a fejetlenséget is könyveljük el győzelemnek.

Nehéz lesz. És emberéletek bánhatják ezt a sok adminisztrációs hülyeséget.

De egyelőre örüljön mindenki a tavasznak, mert nyílnak a teraszvirágok a flaszteren.


Oszd meg másokkal is!