Szele Tamás: Éjszakai horgászat, flitteres ruhácskában

Ma háromféle hírt tárgyalunk, jót, olyant, ami kinek jó, kinek nem, és végül egy olyan nagyon jót, hogy abba bele is gebedhetünk, szóval épp nem panaszkodhatunk arra, hogy ne zajlana az élet. Zajlik az, belföldön is, külföldön is, mint a parancsolat.

De vegyük előre a jó hírt, pláne, hogy itthoni. Alig bírom visszafogni magamat, mindjárt kicsit tombolni kezdek boldogságomban, önök is óvatosan olvassák, és tartózkodjanak a szertelen örömkitörésektől:

Május elsejétől engedélyezett lesz az éjszakai horgászat!

Eleddig azt hittem, hogy a visszanyert szabadság első mérföldköve a jégpályák szabad látogatása (természetesen védettségi igazolással) és már komolyan gondolkodtam azon, hogy ha megjön végre a várva várt kártyám, honnan szerezzek flitteres ruhácskát, amin majd kiperdülhetek a jégre (ötvenhárom éves, szakállas és hízásnak induló férfi vagyok, de ha ez a Szabadság Próbaköve, akkor meg kell adni a módját), ezek szerint erre semmi szükség, ünnepelhetem a dolgot éjszakai horgászattal is tripla leszúrt Rittberger helyett, ami mégiscsak komoly könnyebbség számomra. Nem tudok ugyanis korcsolyázni. Görkorcsolyázni sem.

De ha nem jégpálya, akkor horgászat lesz a program, méghozzá éjszakai. Azt sem szoktam, de még mindig jobban tudom fogni a botot a sötétben, kevésbé fárasztó, mint a jégen ugrálni. Azt írja a Magyar Országos Horgász Szövetség az MTI-nek:



Tekintettel a kedvezően alakuló járványügyi adatokra, az átoltottság dinamikus növekményére, valamint a horgászok szabadidősporttal, rekreációval kapcsolatos jogos igényeire is, az a döntés született, hogy május 1-től újra lehetségessé válik a több, mint 700 000 regisztrált horgász számára az éjszakai horgászat.
A változást érintő részleteket a hatályos jogszabályok alapján – a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldását érintő újabb döntések mellett – a MOHOSZ az április 30-ig megjelenő újabb veszélyhelyzeti tájékoztatójában közzéteszi és azt a közösségi csatornáin keresztül haladéktalanul el is juttatja a horgászokhoz.”

Hát, kinek mi a kedvenc sportja. Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és egyben a Fradi elnöke azt írta ma a Facebookon:

Amint megvan a 4 millió beoltott, együtt szurkolhatunk szombaton. A jegyértékesítés már megkezdődött.”

ami azt jelenti, hogy meglesz, én nem mernék levegőbe ígérgetni a B-középnek. Kubatovnak tudnia kell valamit, valami többet, mint amennyit nekünk az orrunkra kötnek, láthatott valami listát a beoltottakról – és azt mindannyian tudjuk, hogy ért a listákhoz. Ő már örül a Fradi-meccs miatt, Áder örülhet a horgászat engedélyezése miatt, mi meg örülünk, ha nem lesz ebből baj.

Fontos hír viszont, ha nem is mindenkinek egyformán jó, hogy közel négyötödös többséggel tegnap megszavazta az Európai Parlament az uniós digitális zöldigazolványról szóló javaslatot, magyarul lesz uniós vakcina-útlevél, ami pont arra lesz alkalmas, amire a magyar „védettségi igazolás” nem: vagyis azzal lehet majd utazni külföldre. Csakhogy ügyeljünk a megfogalmazásra, mert fontos. Azt mondja:

Júniustól válthatnák ki a QR-kód alapú igazolást azok, akiket beoltottak a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével – vagy koronavírus-teszttel tudják igazolni a védettségüket. Az igazolvány célja, hogy az Európai Unión belül könnyebbé tegye a szabad mozgást az uniós és az Unión kívüli állampolgárok számára is. A szavazás után most a tagállamokkal egyeztetnek majd a javaslatról, ugyanis a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsának is el kellene fogadnia a zöldigazolvány tervét. A javaslat szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal beoltottakat minden uniós tagállamban automatikusan megilletik az utazási engedmények. Azt viszont már a tagállamok egyenként dönthetik el, hogy ezeket megadják-e más oltóanyagokkal, például az orosz Szputnyik V-vel vagy a kínai Sinopharm vakcinájával beoltottaknak. Görögország már korábban jelezte, hogy nyártól karantén nélkül fogadnák a keleti vakcinákkal oltottakat is.” (Telex)

Akkor tehát hogy van ez? Tessék figyelni elmagyarázom.

Senkit sem korlátoznak az utazásban, aki be van oltva, csak: aki nem orosz vagy kínai vakcinát kapott és uniós polgár, az automatikusan megkapja az igazolványt. Aki oroszt vagy kínait kapott, az meg kell tudakolja, hogy a célország, ahova készül, elfogadja-e oltásnak ezeket. Ha elfogadja, vigye magával azt a kartonlapot, amit oltáskor kapott, és amin szerepel a vakcina típusa, azzal beengedik. Ha nem fogadják el – erről minden tagállam külön dönt, saját hatáskörben – akkor is lehet utazni, csak akkor vagy kell csináltatni egy negatív koronavírus-tesztet, ami lehet akár hivatalos PCR-, akár hivatalos antigén gyorsteszt, ennek eredményével lehet beutazni, rajta a teszt típusával és időpontjával – vagy egy igazolással arról, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen. Tehát senkit sem zárnak határok közé, csak van, akinek kell futni egy plusz kört (tavaly nyáron én is megtettem, mégsem rokkantam bele).

Hozott az Unió még egy döntést, ami viszont annyira jó, hogy lehet nagyon rossz is. Arról van szó, hogy törvénnyel kötelezték a közösségi oldalakat: minden terrorizmushoz köthető tartalmat töröljenek a felületükről, azok felfedezésétől számított egy órán belül. Vizsgálat, apelláta, minden nélkül. Pusztán azon az alapon, hogy valaki jelentette nekik: terrorpropaganda-gyanús tartalom került eléje. Nem most lép hatályba, hanem egy éven belül, de erősen eltöprengtem a dolgon.


Igen, jó hír, a terrorizmust ott kell irtani, gáncsolni, ahol lehet. A közösségi oldalakon eddig is az volt a jelentések között az adu ász, ha valamit ilyen jellegű tartalom miatt szúrtak ki, az másodpercek alatt tűnt el, nem ritkán a megosztójával együtt. Jó oka volt ennek: tényleg próbálkoztak toborzással mindenféle szervezetek, próbálkoznak most is. És eddig is visszaéltek mindenféle emberek annak lehetőségével, hogy ha a nekik nem tetsző tartalmakat „terrorizmus” címkével jelentették, azok azonnal mentek a levesbe. Azonban eddig erről nem szólt törvény, a közösségi oldalak maguktól tettek így.

Az itt a baj, hogy a terrorizmus fogalma nincs meghatározva. Ha én azt írom, hogy „Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke rendes ember”, az elvileg nem terrorizmus.


De ha egy qanonista olvassa, szerinte már az, és én egy kannibál, pedofil szörnyeteget propagálok. Terrorista propagandának találhatja mondjuk Putyin vagy Hszi Csin-ping akármelyik elkötelezett híve is ezt az ártatlan mondatot, és jelentheti – mivel pedig a közösségi oldalnak nincs már lehetősége a mérlegelésre, törölni köteles. Lefogadom, esztendőre csak terroristák lesznek – vagyis inkább nem lesznek – a közösségi oldalakon. Ugyanis olyan vélemény nincs, pláne nincs Magyarországon, ami valakit ne sértene meg.

Egyszer sikerült majdnem örökre összeveszejtenem kiterjedt ismeretségi körömet azzal, hogy bableves főzése közben elfelejtettem valamit a receptből, és én bolond, nyilvánosan megkérdeztem. Úgy esett egymásnak az úri társaság – ha jól emlékszem, a babérlevéllel kapcsolatban – mintha az életéért harcolna mindenki, vagy legalábbis beleszólást kapott volna a jövő évi országos költségvetésbe. Már rég elkészült a bableves, már rég jeleztem, már rég meg is ettem, el is felejtettem volna, mikor még mindig tartott a harc. Hetekig tartott, a végén inkább töröltem, mert már annyira elfajult, hogy fenyegették egymást a különböző, egyébként derék emberek.


Ha egy bablevesből ez lehet, mi lehet a politikából? Mert azt bizony mindenki maga dönti el, mit talál terrorizmusnak. A terroristák például saját magukat soha nem így hívják, hanem szabadságharcosnak vagy bármi másnak. Szerintük az állam vagy a másik nép, felekezet, csoport, vélemény, akármi a terrorista.

Szóval, ez a módszer, pláne, ha választási kampány idején vezetik majd be, Magyarországon rendet fog vágni a közösségi oldalak felhasználói között, az is biztos. Úgy fogja jelentgetni egymást a sok hazafi, hogy csoda lesz, ha bárki megmarad az oldalon, ideértve a cicás képek osztogatóit is.

Mára ezek a hülyébb hírek jutottak – vannak komolyabbak is, de azokkal még ennyire sem érdemes foglalkozni.


Oszd meg másokkal is!