Szele Tamás: A kormány és a Pfizer

Kérem, Gulyás Gergely meglátta a Fényt, az igaz, még kissé szűrt fényt lát, de ha érvényes a „jó zsaru-rossz zsaru”-elméletem, mely szerint a kormánykommunikációban ő a „rossz zsaru”, a miniszterelnök játssza a „jót”, arra tippelnék, hogy a Pfizer-vakcina tömeges bevetése várható.

A terasznyitásnál is, korábban meg főleg ezt a jelenetet mutatták be nekünk, sőt, tulajdonképpen hosszú ideje ezt játsszák: ha egy, a járvánnyal kapcsolatos hír rossz, vagy mérsékelten jó, azt Gulyás mondja el a közönségnek, ha egy hír kellemes (és politikai szempontból most mindegy, hogy mennyire a gyakorlatban, a politika szempontjából a hangulati hatás számít), azt Orbán Viktor. Utóbbi időben a kellemes hírek beharangozóját is Gulyás intézi, de a harsonákat úgyis a miniszterelnök előtt fújják majd meg.

Akkor lássuk, miből következtetek én tömeges Pfizer-oltásra? Gulyás mester interjút adott az InfoRádió Aréna című műsorának. Tett ő ilyent más alkalommal is, de most egészen érdekeseket beszélt. Elvi alapvetéssel kezdte.

A rendkívüli jogrend fenntartása mindaddig indokolt, amíg szükségesek olyan korlátozások, amelyekre csak a veszélyhelyzet ad lehetőséget – mondta Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Ezek közé sorolta a gyülekezési jog korlátozását, vagy éppen a védettségi igazolvány alkalmazását, példaként említette azt, hogy a közokirat-hamisítás törvényi tényállását azonnal egy minősített esettel tudták bővíteni, míg ez rendes törvényalkotási eljárásban akár egy hónapig is eltartott volna.”




Van mennyiségi borozó és mennyiségi törvénykezés, valamint mindkettőből létezik minőségi is. Amint látom, az első esettel van dolgunk, és az az eredmény, hogy egy törvényi tényállást sikerült kibővíteni. Annyit megjegyeznék, hogy nem a rendkívüli jogrend indokolja a veszélyhelyzetet, hanem pont fordítva (bár logikus lenne, hogy ahol rendkívüli a jog, ott nagy a veszély), de épp ezért fontos a veszélyhelyzet fenntartása minden áron, mármint, hogy a jogrend maradhasson rendkívüli. Akár egy halom, hasított fa, mondaná József Attila, hever egymáson a világ, kölcsönösen determinálják egymást a dolgok. Ezen az úton halad tovább:

Továbbra is a beoltottak száma alapján döntenek az intézkedésekről, a következő enyhítés 5 millió oltásnál jöhet, de akkor még nem szüntetik meg a rendkívüli jogrendet.

Eljutottunk oda, hogy több vakcina áll rendelkezése, mint ahányan oltásra várnak. Vannak, akik válogatnak az oltások között, mert attól tartanak, hogy a keleti vakcinával a külföldi mozgás lehetősége nem lesz azonos az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákhoz képest, ezért különösen a fiatalok kivárnak” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.”




Jé. Meglátta a Fényt, megvilágosodott, vagy mi, tudomásul veszi a tényeket? Nem lesz ebből baj, miniszter uram? Teljesen elszoktunk az ilyesmitől, eddig a Valóság hajlott, mint a fűzfavessző, most meg alkalmazkodunk hozzá? Hát hova vezetne ez? – kérdezné Stokes a „Csengetett, Milord?”-ban, és valóban meglepő ez a hangvétel pont Gulyástól. No, de lepődünk mi meg még jobban is.

Az oltás nem kötelező, így nincs a kormánynak más eszköze, mint kampányokban elmondani az oltás fontosságát. Egy-két hét múlva elérünk oda, hogy mindenkit beoltunk, aki szeretné. Innentől mindenkinek a maga felelőssége, hogy milyen kockázatot vállal.”




És most kezd lassú esőtáncba az összes oltásellenes párt és mozgalom, mely esőtánc egyre gyorsul majd a dob ütemére… Ezzel a mondattal ugyanis, miszerint az oltás nem kötelező, kilőtték alóluk a lovat, ez legalább három mandátum a mostani kormány számára 2022-ben. És ezeket tőlük vette most el Gulyás, nincs más megoldás, most kell majd egyre vadabb propagandába kezdjenek, megmozdulásokat szervezzenek, hogy mentsék a veszett fejsze nyelét. Na, de komoly meglepetést ígértem.

A pénteki egynapos Pfizer-akcióról, amikor végül előzetes időpontfoglalás nélkül beoltottak százezer embert, a miniszter azt mondta, ha lesz eloltható vakcina, akkor lehetnek még hasonló lehetőségek. Most már látják, hogy van igény erre, sokan, ha az oltóanyag típusa is elfogadható, akkor szívesen oltatják be magukat.”





Jé… akkor levontak bizonyos konzekvenciákat és nem ülnek majd az országban valahol lappangó Pfizer-vakcinákon? Melyeknek számát a ma érkező 334 450 adaggal együtt durván 1,3 millióra tehetjük? Ez az összeg különben komoly számítások útján jött ki nekem, akit érdekel, itt láthatja, hogyan jutottam erre az eredményre. Hát igen, ugyanis az oltóanyagok egyike sincs sóból vagy vasból, hogy korlátlan ideig elálljanak. Lássuk, mit mond maga a Pfizer erről!

Az oltóanyag mínusz 25 és mínusz 15 Celsius fok között tárolva két hétig őrzi meg a minőségét.”

Akkor biza eloltani, felhasználni kell, üzletelni nem is lehetne vele, romlandó. De annak beismerése, hogy a nép nem oltásellenes, csak fenntartja magának a választás jogát, nagyon jelentős dolog: ugyanis az eddigi kormánykampány alól húzza ki a szőnyeget, mely arra épült, hogy „az ellenzék oltásellenes” és „halálkampányt folytat”. Aki meg hallgat rájuk, az meghal és kész, különben is, a Pfizer a legrosszabb vakcina, a Sinopharm a legjobb és ez hittétel, aki kételkedik benne, megégetik a piactéren.


Mi lesz azzal a drága, mindenhonnan harsogó kampánnyal így, miniszter úr? Mi lenne: kell pár nap, míg átállnak a sajtóorbánumok az új narratívára, mely azt mondja, hogy mindegyik vakcina egyformán jó, tessék nyugodtan válogatni közöttük, van belőlük bőven – és ha átálltak, onnantól kezdve minden másképpen volt, ők soha nem írtak, mondtak mást.

De ha tényleg lesz újra Pfizer-akció, csodát látnak majd megint. Mondott még ilyen kompromisszumkész dolgokat Gulyás miniszter? Mondott bizony.

Beszélt az oltásregisztrációs oldal pénteki terheléses támadásáról, mint fogalmazott, még zajlik a vizsgálat, de azt sem tartja kizártnak, hogy egyszerre rengetegen próbáltak csak időpontot foglalni.”

Ez már tényleg Bástya elvtárs esete, akit már meg sem akarnak gyilkolni. Hát már a sorosista hackerek meséjét is feladják, és elismerik a valóságot?


Nem tudom, hová jut ez a világ… visszaáll a fejéről a talpára? Nem, attól azért ne tessék tartani. Gulyás még egy ilyesmit mondott tolerancia-rohamában, aztán magára talált, de ezt még említsük meg.

Elkezdődik a Magyarországon élő külföldiek oltása is, kedden indul a regisztrációjuk, és utána ugyanabban a rendszerben kaphatnak oltást. „A társadalmi immunitást kell elérni, s mindenki tagja a társadalomnak, aki itt él Magyarországon” – tette hozzá a miniszter.”





Ilyent is rég hallottam magyar politikustól, mármint, hogy a külföldi is ember volna. De azért nem változott kisangyallá Gulyás Gergely, nem tért meg, maradt a kormány oszlopa, és a következőkben fény derül rá, mitől is ember a külföldi. Attól, hogy:

Ha egy kínai turistát kínai oltással be lehet engedni, akkor a kínai oltással oltott uniós állampolgárt is be kell engedni. Mindenkinek eminens érdeke Európában, hogy Kínával az utazási korlátozások megszűnjenek, márpedig ott mindenki kínai vakcinával van beoltva” – mondta Gulyás Gergely, és jelezte, az orosz Szputnyik EMA-engedélyezésére is jó esély van, mert minden tudományos eredmény azt igazolja, hogy az egyik leghatékonyabb vakcina, csak politikai szempontok hátráltatják az engedélyezést.”

Ja, értem. Így már értem. Akkor minden másképp ugyanaz, nem változott lényegében semmi, sőt:

A Fidesz kilépett az Európai Néppártból, de kész új európai mozgalmat indítani.”

Mit látunk? A fő célok nem változnak, csak annyi történt, hogy pártunk és kormányunk megijedt a múlt pénteki oltásrohamtól, a tömegjelenetektől és rájött arra is, hogy a romlandó vakcinát érdemesebb felhasználni, megnyugtatva így az egyre idegesebb állampolgárokat, mint rejtegetni, míg ki nem kell dobják. Attól még ugyanazok maradtak, akik voltak, csak most eltették kicsit a korbácsot és elővették a kalácsot. Rájöttek, hogy Pfizert kér a nép, és adnak neki.


Ebben a pillanatban érkezett a hír, a Telex nyomán közlöm:

Szijjártó Péter külügyminiszter a Pfizer-BioNTech magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatójával tartott sajtótájékoztatót kedden, amin elhangzott, hogy a második negyedévben 4,6 millió adag vakcina érkezik Magyarországra.”

Azért a kormány természete nem változott, akár engednek egy ilyen kérdésben, akár nem.

A dolgok akkor fognak változni, mikor az lesz a kormány természete, hogy általában enged a kérdésekben, ha alapos indokkal kérik.

Az meg nem várható egyhamar.


Oszd meg másokkal is!