Lövöldözés Kazanyban

Lövöldözés zajlott egy kazanyi iskolában, egyelőre tizenegy halálos áldozatról tudunk.

Május 11-én reggel lövöldözés volt a kazanyi Dzhaudat Faizi utcában fekvő 175. számú iskolában.

Az előzetes jelentések szerint két fegyveres férfi bement az iskolába, és tüzet nyitott a diákokra. Az egyik támadót később az iskola előtt őrizetbe vették.

A letartóztatott támadó neve orosz források szerint Ilnaz Galjavijev, 19 éves, négy éve végzett az iskolában, és most főiskolán tanul.

A második bűnözőt az iskola negyedik emeletén zárták körül – közölte az Interfax hírügynökséggel egy jól értesült forrás. Lehet, hogy több embert is túszul ejtett. A RIA Novosztyi a mentőszolgálatokra hivatkozva állítja: a lövöldözés után robbanás történt az iskolában. A Mash szerint a második támadót a különleges erők közbelépése során megölték. Ezt az Interfax és a TASZSZ forrásai is megerősítették.

A lövöldözés következtében legalább 11 ember meghalt, 32 sebesültet említenek forrásaink. Az iskola épületét lezárták. A diákokat egy közeli óvodába evakuálták. A diákok közül sokan kiugrottak az épület ablakán, ketten közülük halálra zúzták magukat.

A Business Online szerint a rendőrség a Tuganlik utca 10-es számú házhoz is elment. Az őrizetbe vett tinédzser azt mondta, hogy elhelyezett egy bombát a saját lakásán. A bűnüldöző hatóságok meg akarják rohamozni a lakást.

Mivel részletes információi jelenleg senkinek sem lehetnek az esetről, lapunk meg sem próbálkozik bármiféle elemzéssel, ez korai lenne: az azonban kétségtelennek tűnik, hogy nem magányos, összeroppant támadóról van szó, hanem egy bizonyos fokig megszervezett akcióval. Melynek értelme vagy célja egyelőre ismeretlen. Amennyiben újabb részletek kerülnek nyilvánosságra, természetesen foglalkozunk az üggyel.

Frissítés: az eseményekről a Meduza.io videoösszeállítást tett közzé, melyet bemutatunk. Vigyázat: a felvétel első 15 másodpercében az orosz törvények által előírt felirat látható, mely szerint „idegen ügynökök” munkáját, tudósítását látják. A hivatalos orosz sajtó értesülései egyelőre ennél szegényesebbek.

(Fotó: Telex)

Oszd meg másokkal is!