Szele Tamás: A QR életbe!

Ez most nem káromkodás, a mostani világban előállhat olyan helyzet, hogy élet-halál kérdése, pontos-e a QR-kód a kártyánkon vagy az applikációnkon. Vagy hogy egyáltalán van-e.

Egyelőre csak kutyakomédia zajlik szokás szerint, tegnap este óta áll a bál és már előre látom, amint bejelentik a terheléses támadást a magyar állampolgárok részéről.

De menjünk sorban. Miről beszélünk? Arról, hogy mivel a védettségi kártya kiküldése nehézkes (magam is körülbelül egy hét késéssel kaptam meg, mások még rosszabbul jártak), az illetékes Karok és Rendek úgy határoztak, hogy bevezetik az okostelefonos alkalmazást is, amit elég letöltenünk, megadnunk az adatainkat és már van is igazolásunk, ami ráadásul magától frissül. Kolumbusz tojása, ráadásul nem kell elállítani sem, nem tárgy, minimális az önköltsége és azonnal a tulajdonosánál terem. Praktikus, jó ötlet. Erről először – innentől tessék figyelni az időrendre! – a Magyar Hírlap számolt be e hét kedden. Eszerint:



Napokon belül letölthető lesz a védettségi igazolvány applikációja”

Végre egy jó ötlet. Mi lesz rajta, benne?

Szerepelni fog az, hogy az alkalmazás használója mikor kapta meg a vakcinákat (az első és második oltás időpontja is látható lesz, ez pedig fontos lehet bizonyos országoknál, ahol a beutazás feltétele a teljes védettség, amely a legtöbb oltóanyag esetében két dózis után számítható).

A második oltás után az applikációban frissülni fognak az adatok.

Információink szerint az alkalmazás emellett mutatni fogja a kapott vakcina típusát is.

Az adatok hitelesítése QR-kóddal történik, aminek az érvényességét egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni (EESZT Covid Control).” (Magyar Hírlap)

Kérem: ezt kerestük, ráadásul ha még kétnyelvű is lesz (magyar-angol), megoldottuk az Unión belüli utazások problémáját (meg, aki meg és nem, aki nem). Vártuk is szívrepesve. És megjött!

Úgy jött, mintha menne, de van egy rossz hírem: egyelőre nem is megy. Szóval, az a lényeg, hogy tegnap este elérhetővé vált az alkalmazás a Google Playben és az App Store-ban, bár ez azért nem egészen ugyanaz volt, mint amit kedden a Magyar Hírlap emlegetett (és ez most nem a lap hibája, nekik valószínűleg azt mondták, amit leírtak, csak menet közben változhatott a terv). Ebben az applikációban – néhányan, kevesek, szerencsések látták működni is – szerepel az oltott neve, az érintett TAJ-száma, az oltás ideje, a fertőzéssel szembeni védettség ténye, vagy annak a hiánya, azonban nem szerepel, hogy milyen oltást kaptunk, illetve a személyi igazolványunk és az útlevelünk száma is kimaradt belőle. Tehát épp utazásra, határátlépésre tökéletesen alkalmatlan.

Egyelőre, mondja a bennem lakó gyógyíthatatlan optimista, ezeket az adatokat később is lehet majd társítani az adatbázissal, mire fel a bennem lakó, jóval erősebb és szintén gyógyíthatatlan pesszimista harsány röhögésben tör ki.

Rendben van, de hogyan kell letölteni és élesíteni? Mutatom a lépéseket a 24.hu nyomán, de tessék felkészülni, csak kicsit bonyolultabb, mint kirakni egy bűvöskockát kállai kettős lejtése közben úgy, hogy a zenekar rock and rollt játszik.

Töltsük le az applikáció androidos vagy iOS-re készült verzióját.

Látogassunk el az EESZT oldalára és jelentkezzünk be a rendszerbe az ügyfélkapu adatokkal, az elektronikus személyivel vagy a telefonos azonosítással.

A belépést követően a kék menüsáv jobb szélén megjelenik a Mobilapplikációk menüpont, kattintsunk ide.

A megjelenő új oldalon, az EESZT alkalmazás résznél kattintsunk az ÚJ REGISZTRÁCIÓ gombra.

Nyissuk meg a telefonra letöltött EESZT alkalmazást.

Az app nyitóoldalon megjelenő mezőbe írjuk be a TAJ-számunkat.

Lépjünk vissza az EESZT weboldalára, ahol a lap alján nyomjuk meg a TOVÁBB gombot.

Olvassuk be a telefonunkkal a weboldalon megjelenő QR kódot.

A QR kód beolvasását követően az EESZT oldalán adjuk meg a telefonon megjelenő 4 karakteres kódot, és nyomjuk meg a TOVÁBB gombot.

Adjunk meg egy 6 számjegyű PIN kódot (ezt jegyezzük meg jól), pipáljuk ki az elvárásokra figyelmeztető boxot, majd nyomjuk meg a BEFEJEZÉS gombot.

Az okostelefonos alkalmazásban adjuk meg a PIN kódot, ezzel megtörténik a belépés.

A COVID vakcina igazolás gombra bökve elérhetővé válik az ellenőrzésre szolgáló QR kód, a nevünk, a TAJ-számunk, az első oltás dátuma és az, hogy védettek vagyunk a SARSCoV–2 vírussal szemben. Az viszont nincs megjelenítve, hogy milyen oltást kaptunk. Jelen pillanatban mindössze ennyiből áll a védettségi igazolvány alkalmazás.”

S ha mindez volt ahogy írva, hét emberként szállj a sírba – sóhajtottam fel József Attilával este, aztán inkább reggelre hagytam ezt a bonyolult szertartást, amiről ordít, hogy az alkalmazást vasvillával hányták össze másnapos medvevadászok Csernobil-alsón. Rosszul tettem, ugyanis ha este nekilátok, most legalább lenne egy használhatatlan alkalmazásom, így azonban ki tudja, mikor lesz.


Ugyanis reggel érkezett a hír: nem működik az alkalmazás, de el is tűnt egy időre a Google Playről, az App Store-ban talán még elérhető. Bár csak talán. A bátor kísérletezők állandóan hálózati hibákba vagy ismeretlen hibaüzenetekbe futnak, melyeknek többsége szintén azt jelenti, hogy olyan mértékben nincs kapacitása a szervernek, hogy el kell dobja a beérkező kapcsolatokat. Hát igen: mindenki szeretne ilyent, mert hátha egyszer jó lesz majd valamire. Ugyanis most még akkor sem volna jó semmire, ha működne, de nem is működik, illetve nem tudjuk, működik-e mert nem fogadja el a regisztrációt sem. Ámde mégis valószínű, hogy használhatatlan, mert este pár ember még sikerült letöltse, náluk ezzel szemben nem fut. De legalább tudjuk, hol a hiba.

A hiba ott van, túl azon, hogy az alkalmazást sem igazán avatott kezek írhatták, hogy az EESZT adatbázisához csatlakozik az egész, amit nem erre fejlesztettek, semmiféle terhelést nem bír (igazából és eredetileg egy gyógyszertári receptazonosító rendszerből fejlesztgetik tovább). Ez szokott összeomlani akkor, mikor széles néptömegek próbálják elérni, ez mondta fel a szolgálatot az oltásroham idején is: nem kétlem, mi várható.


Először is, hivatalosan bejelentik majd, hogy terheléses támadás érte az EESZT-t. Amiből a terhelés igaz lesz, a támadás nem.

Azután összehegesztik úgy-ahogy és működni fog az alkalmazás legkésőbb pár napon belül, de csak a mostani formájában. Szó nem lesz a bővítéséről, legalábbis belátható időn belül nem – öreg közmondás az IT-ben, hogy „ami működik, azt ne cseszegesd!” Ezt is bekenik majd sárral, ahogy elindult, és reménykednek, hogy eldöcög magának, ha nem állítgatják.

Aztán majd állítgatják és megint összeomlik, megint bejelentik a terheléses támadást, megint összehegesztik, farkába harap a kígyó, és kezdődik újra az a végtelen ciklus, amiben őrlődünk már ki tudja, mióta…

Csoda, ha az mondom: a QR életbe?

Nem csoda. De nem is segít.


Oszd meg másokkal is!