Szele Tamás: Oltások és oltásellenesek

Így jár, aki túl sikeresen jósolgat, pont így, ahogy én: tegnap már viszonylag pontosan leírtam előre, milyen enyhítések bejelentése várható ma (mondjuk azt is melléírtam, miért), milyen feltételhez fogják kötni, ma már csak ismétlő foglalkozást lehetne tartani ebből a témából, mert szó szerint bevált a jóslat.

Még szerencse, hogy van pár egyéb dolog, amiről írhatok.

De előbb pontosítsuk a tegnap beharangozott, ma meg már be is jelentett enyhítéseket. Több van ugyanis valamivel, mint azt tegnap Gulyás miniszter kommunikálta, nyilván kellett hagyni egy kis meglepetést a kormányfőnek is. Tehát, amennyiben elérjük az ötmillió oltott főt (illetve, amikor elérjük, ez vagy szombaton, vagy vasárnap várható), a következő intézkedések lépnek életbe:

Megszűnik a kijárási tilalom,

Megszűnik a vendéglátóhelyeknek és az üzleteknek a kötelező zárási időpont,

Eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget.

Szabad a sport a közterületeken, legyen az egyéni vagy csapatsport.

50 főig korlátozás nélkül megtarthatók a családi rendezvények, a lakodalmak pedig 200 fős korlátozással.

Szállodában, étteremben családi rendezvények elkülönítve tarthatók.

Védettségi igazolvánnyal látogathatók a szabadtéri rendezvények.

Szabadtéri rendezvény 500 főig korlátozás nélkül tartható (tüntetés is- lehet), zenés-, táncos rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható.

A 16-18 évesek felnőttek nélkül is mehetnek moziba, színházba.




Valamint ihaj, csuhaj és sosem halunk meg. Bár ez utóbbi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt hatásköre, nem a miniszterelnöké, aki ezt a sok kis nekünk szánt filléres, bazári ajándékot bejelentette. A kormányfői bejelentés más adatokat tartalmazott, mint a tegnapi Kormányinfó, például legalább 7,2 millió adaggal több vakcinát említett Orbán Viktor, ami „a zsákban”, vagyis tartalékban van – hiszem, ha látom, mindenesetre míg meg nem látom, fenntartom tegnapi véleményemet. 

Mondjuk az enyhítéseknek majdnem mindenki örül, azért csak majdnem, mert akad pár oltásellenes aktivista és néhány teljes politikai párt, például a Mi Hazánk, akik arra alapozták a tevékenységüket és ideológiájukat, hogy míg a világ s még két nap maszkban kell majd járjunk, morgellonok fészke leszünk, mármint, aki viseli, és mindenki zombivá változik, akiket gyíkemberek irányítanak ceruzaelemmel hajtott távirányítóval, kivéve őket, akik „felébredtek” és hallgattak bölcs vezéreik szavára. Tehát már most is zombik. No, nekik lesz pár pocsék hetük, míg fel nem fedezik, hogy lehet mindmeghalni az 5G-től is, az ellen is lehet harcolni, meg persze Qanon zászlaját is magasba emelhetik.

Minden attól függ, azok a vicces moszkvai, pétervári srácok mit találnak majd ki nekik. Vagyis inkább azoknak a kóklereknek, akik az élükön állnak. Ilyenformán érdekes lesz a vasárnapi maszkellenes tüntetés, mert vagy elérjük addig az ötmilliós oltottságot és semmi értelme a demonstrációnak, vagy nem, és akkor még elkapják az utolsó pénzbírságokat.

Szóval, sokat fogunk nevetni a következő hetekben, ahogy elnézem. Illetve, már érik a következő konteó, mely az eddigieknél is aljasabb, már terjed, hogy az oltottak a fertőzők, az oltatlanok az áldozatok, azért van az oltás, hogy megfertőzzék a népet, de aki be van oltva, már a jelenlétével is terjeszti a kórt… mit jelenlétével, olyant is olvastam már, hogy Skype-on is képes átadni!

És így kezdtek az oltásellenesek maszkot viselni, az oltottak ellen.

Valakinek nagyon komoly érdeke, hogy azok a társadalmak, amelyekben elérhető az oltás mindenki számára, legalábbis kettészakadjanak, egymástól rettegő oltottakra és oltatlanokra. Sőt. Az egész maszkellenes konteórendszer – aminek az alapját az adta, hogy a maszk viselete egyébként tényleg kellemetlen, a fene enné meg, csak mégis fontos volt – kezd agresszív, elszigetelődő oltásellenes mozgalommá alakulni. De annyira, hogy elmegy az abszurditásig és tovább: már van csoport a Facebookon „Oltás után elhunytak és károsultak” néven, amit igen jó tudni, mert ha a holnapi oltásomról hazafelé tartva elgázol valami autóbusz, akkor lesz hová belépjek haló poraimban. 12 700 tagja van a csoportnak, tehát sok megboldogult léphetett be, a csoport privát, és úgy érzem, míg nincs rá jogalapom, nem is kérném a felvételemet, de azért ide idézném a mottójukat:

Ez az oldal politikailag semleges, csakis a tények feltárása érdekében készült. Kérem mindenki tartózkodjon a szitkozódástól, stb… Az oldal célja, összegyűjteni az oltásban elhunytakat!”

Az elhunytak pedig ezek szerint gyűlnek, alakul a csontbrigád. És még az oltottak a zombik… Sőt. Van olyan társkereső csoport is, melyben „Oltatlan keres oltatlant”, igaz, csak 163 taggal, úgy látszik, még nincs annyi öntudatos ébredő, aki genetikailag is át akarná örökíteni az oltatlanságát. Mintha ez egy testi adottság lenne. Létezik Oltatlan csevegő is, 1500 taggal – miért terjed ez az egész?


Nos, az ember úgy általában képes mindenből és bármiből ideológiát csinálni. A magyar kormány úgy akarja rábírni a lakosságot az oltásra, hogy a beoltottaknak előnyöket biztosít. Ez részben hiba, mert akadhatnak olyanok, akiket mindenféle betegség miatt be sem lehet oltani, vagy nem mindegy, mivel oltják őket, de sokan azért nem akarják beoltatni magukat, mert elhitték a konteókat. Nyilván nem mindenkit oltanak egyszerre, nyilván ezer oka lehet annak, ha valaki nincs beoltva, én most csak az ideológiai alapon oltásellenesekről beszélek.

Őket sikerül most elzárkózó közösséggé szervezni propagandisztikus eszközökkel – hogy egy hasonlattal éljek, az iskolában jelest kap az, aki tudja a leckét, elégtelent kap az, aki nem tudja, így akarják rávenni a srácokat arra, hogy tanuljanak. De ebédet mindenki kap. Mármost a büszke, öntudatos, ideológiai alapú oltástagadás azt állítja, hogy:

      1. Mindenkinek jeles jár
      2. Az osztályzat nem számít
      3. Az osztályzat diszkrimináció

Formális logika szerint az, ugyanis megkülönbözteti a leckét nem tudó diákokat a leckét tudóktól, és az lenne a megoldás, ha olyan izgalmasan, érdekesen adnák elő az anyagot a tanárok, hogy mindenki megtanulná magától. Csak ez ritkán fordul elő, és valahogy mégis meg kell tanítani a tanuló ifjúságnak az alapismereteket, marad a feleltetés. Amely módszerre a rossz tanulók azzal válaszolnak, hogy nem esznek együtt a jó tanulókkal, nem állnak velük szóba, a folyosón is kikerülik őket. És elterjesztik, hogy a tudás betegség, a tananyag pedig arra való, hogy kiirtsa a tanulókat.


Igen, az „oltott-oltatlan” ellentét a különben semmire sem jó „védettségi igazolás” kötelező használata miatt jelent meg a hétköznapi életben, de a mostanra hihetetlenül elburjánzó konteókat látva nem tudok egyebet mondani: ezt mesterségesen erősítik, hergelik, fűtik.

Itt valakik azt akarják, hogy szakadás alakuljon ki a társadalom szövetében, mikrotársadalmak jöjjenek létre, feszüljenek egymásnak, erősítik – mérhetetlenül gusztustalan módon a sárga csillagos jelképpel való visszaélés útján – a kirekesztettségi tudatot, hazug legendákat terjesztenek, főleg az olyan emberek között, akik számára a számítógép, az okostelefon vagy akár csak a televízió működése is érthetetlen mágia, csoda, amit nem képesek megmagyarázni, tehát nem is törekszenek rá, inkább elfogadnak mindent készen, ahogy kapnak… értem, hogy ez egy ostoba kor, de épp ezért olyan hatalmas vétek visszaélni az ostobasággal, kihasználni, meglovagolni azt.


Nyilvánvaló, hogy ez a törekvés politikai érdekeket szolgál, és nem gondolnám, hogy országon belülieket. Az oltásellenesség, oltástagadás korábban is Olgino, az orosz kiberkémközpont specialitása volt, komoly kanyarójárványokat idéztek elő a propagandájukkal 2017-ben és 2018-ban Ukrajnában, Olaszországban, Romániában… messze a koronavírus-járvány előtt. Ezt az akciót annak idején véletlenül sikerült leleplezni.

Úgy történt, hogy 2018-ban elindult egy kommunikációs kutatás Amerikában. A washingtoni George Washington Egyetem kutatói arra szerettek volna rájönni, hogyan segíthetnék a közegészségügyi dolgozók online kommunikációját, de minden ilyen jellegű fórumon szinte kizárólag oltáspárti és oltásellenes, viszont vérre menő vitákba ütköztek. És mivel volt rá kapacitásuk, megvizsgálták a vitatkozó „szakértőket”. Honnan jönnek, kik is valójában – érdekes módon az elsöprő többség mindkét oldalon orosz troll volt, olyanok is, akiket már más területről ismertek, olyanok is, akiknek a profilját ennek a témának a kedvéért dobták össze. Gyakorlatilag több ezer fős csoportokban vitatkoztak és vitatkoznak oltásügyekben – egymással, idekapcsolva a politikát is, és vadítva a közéjük keveredő civileket.

Az akció célja a nyugati társadalmak gyengítése, megosztása, bizalmatlanság keltése, újabb politikai és társadalmi mozgalmak kialakítása volt, mely tovább növelné a zűrzavart. A mérések azt mutatták, hogy azok az orosz eredetű álprofilok, amelyek érintettek voltak a 2016-os elnökválasztás körüli botrány vitáiban, huszonkétszer többet posztoltak oltásellenességről – pró és kontra! –, mint az átlagos, létező, civil felhasználók.


A Vaccine Confidence Project nevű londoni civil szervezet 2018-as felmérése szerint meglepő hirtelenséggel megnőtt a propaganda hatására azok aránya, akik veszélyesnek tartották az oltásokat: Franciaországban a megkérdezettek 41, Görögországban 26, az USA-ban pedig 14 százaléka nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy a vakcinák általánosságban véve biztonságosak. Az Európában újra támadó kanyaró Olaszország mellett Romániában és Ukrajnában okozott komoly járványt, az utóbbi két országban részben az oltóanyag hiánya miatt alakult ki válsághelyzet. 2018 első felében Európában 41 ezer ember betegedett meg kanyaróban, és közülük többen – legalább százan – meghaltak.

Erről a 2018-as oltásellenes kampányról az amerikai vizsgálat alapján tudjuk, hogy az orosz konteók online terjesztésének volt köszönhető, melyet az olginói Internetkutató Központ irányított.


A mostaniról meg csak annyit mondok, hogy az eszközei sokkal durvábbak, mint a korábbié, de nagyon emlékeztet engem valamire, amit már láttam.

Igen: 2018-ban láttam.

Nem azzal van a baj, akit nem lehet vagy nem szabad beoltani. Azzal sincs, akinek késik a vakcinája.

Baj azzal van, aki maga utasítja el az oltást gőgös ostobaságában, mert elhiszi Olgino meséit, és utána tovább uszul.

De azzal nagy a gond.


Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló: