Szele Tamás: Avalókitésvara, a tényellenőr

Hogy a végén kezdjem: rájöttem, hol kéne lennie Avalókitésvara bodhiszattvának és mivel kéne neki foglalkoznia. Persze, hogy Magyarországon a helye, de nincs itt, kujtorog valamerre, csak remélem, nem a Himalájában, nehogy a kínaiak vagy a hinduk ellássák a baját.

De mit keresne az Együttérző Bódhiszattva pont minálunk? Nagy a sora annak. Azt meséli róla Ligeti Lajos a „Sárga istenek, sárga emberek” című kiváló kötetében, hogy egyszer lejött világba körülnézni, hogyan segíthetne a rengeteg tévelygő élőlénynek. De mikor meglátta, milyen feneketlenül ostobák az emberek, bánatában fogott egy nagy követ és tizenegy darabra törte a saját koponyáját vele. Ezeket ugyan ő meg nem bírja szabadítani a szenvedéstől, míg ennyi eszük van… Hanem jött is azonnal Amitábha Buddha, és a tizenegy darabból tizenegy külön fejet teremtett neki, hogy eloszoljék a szenvedés közöttük, amit a butaság miatt érez a jó bódhiszattva. De adott még neki ezer kart is, mert belátta: ha csak kettővel próbál segíteni a rengeteg galibán, amit az esztelenség okoz, hát még belészakad. Azóta kicsit furán néz ki Avalókitésvara, bár célszerűen: és hát az is igaz, hogy egy bódhiszattva egészen pontosan olyan alakot ölt, amilyent akar.

Hanem ezzel a tizenegy fejjel és ezer karral neki most nem csak Kínában, Tibetben, Mongóliában volna a helye, hanem elsősorban Magyarországon, és tényellenőr kéne legyen a Facebooknál. Azonban nem ér rá, úgyhogy be kell érnünk az egy szem magyar tényellenőrrel, Záborszky Edével, az Index volt munkatársával, akinek el is kelne ennyi kéz és fej, annyi dolga van, mert neki is az ostobasággal kell hadakoznia.

Véletlenül botlottam a munkájába a közösségi oldalon, de mikor megláttam, miket kell cáfolnia már a legelsőtől is úgy kezdtem fogni a fejemet, hogy majdnem lejött Amitábha.

Hanem először is tisztázzuk, mielőtt elkezdenek nyávogni a konteósok, hogy a tényellenőr nem cenzor és nem moderátor. Nem is tilthat ki senkit a Facebookról, nem áll jogában: őt azért fizetik, hogy éjjel-nappal figyelje a hírfolyamot, és ha cáfolható hazugságot, valótlanságot talál rajta, azt hazudtolja meg, de tisztességesen, bizonyítékokkal. Kap az ilyen hír egy bélyeget aztán, ami elmondja róla, hogy hamis, nem így áll a helyzet, kap mellé egy magyarázatot is, amiben elolvashatjuk, hogy ellenben mi az igazság – de még az álhírt is csak akkor törlik, ha emberélet kerülhet veszélybe miatta. Ezt bérmunkában végzi a francia AFP hírügynökség a Facebooknak, Záborszky kolléga urat is ők alkalmazzák – ő az egyetlen magyar anyanyelvű tényellenőr a világon. Azért is van rengeteg munkája, mert bezzeg a hírhamisítók légiószámra nyüzsögnek az oldalon.

Szóval, ne visítozzon senki „véleménydiktatúráról”, mert nem arról van szó, hanem a cáfolható ostobaságok elleni védekezésről.

Ma elém került előbb csak egy cáfolat – szép, alapos, minden részletre kiterjedő, bizonyított, alátámasztott munka dr. Pócs Alfréd viselt dolgairól és állításairól, csodálom is a türelmet, amivel készült, nekem kiszaladt volna pár erőteljesebb, magyaros kifejezés a billentyűzetemből – aztán már kíváncsi lettem: összesen hány magyar nyelvű álhírt, hazugságot kellett eddig megcáfolni? Az is megvan az AFP magyar oldalán, a Ténykérdésen – jelentem, húszat.

Remélem, a cég nem veszi zokon, ha idézek belőle, segítő szándékkal teszem, a forrás megjelölésével – de borzalmas, hogy miket terjesztenek az emberek. És még elhinni is képesek.

Március óta működik ez a szolgáltatás, azóta mindösszesen ez a húsz önálló cáfolat jelent meg, de jelenhetett volna akár húszezer is. Bélyeget azért több kapott, itt inkább azokat sorolom – az AFP oldala alapján – amiket hosszan és részletesen kellett cáfolni. Akad köztük olyan, amit már cáfoltam én magam is korábban, akad, amit most látok először, pedig azt hittem, képben vagyok valamennyire az álhírek világában. De ilyen mélyre sosem merészkedtem eddig, ez a Maelström örvénye.

Akkor lássuk a medvéket, egymás után.

A koronavírus elleni oltásoktól nem lesz mágnesezhető az emberi test”

No, aki ezt elhitte és terjesztette, ugorjon is a kútba, mármint a római Trevi kútba, hogy egy kis pénzt keressen: az ugyanis tele van belehajigált pénzérmékkel, a mágneses testre felragadnának, valósággal pikkelyesnek nézne ki a megdelejezett konteó-hívő.



Kitervelt járvány, nanochipek és hatástalan vakcinák: ez a magyar orvos hamis információkat terjeszt a koronavírusról”

Ez szól Pócs „doktor” ügyeiről, de bizony mondom: vádirattal is felérne, és az illető megérdemelné, hogy bíróság előtt feleljen a machinációi miatt.

A magyar biztosítók nem zárják ki a vakcinával kapcsolatos egészségkárosodást az egészség- és életbiztosításból”

Biza, terjedt ez is, sőt, még durvább formákban is terjedt: cáfolták már francia és német földön is, elég szégyen, hogy nálunk szintén szükség volt erre. Egyszer ne a rosszat tanulnánk el Nyugatról, hanem a jót…




A vérátömlesztésnél nagyon valószínűtlen a koronavírus-fertőzés esélye, és az oltottak is adhatnak vért”

Még jó, hogy adhatnak: aki kitalálta, hogy nem, ugyan érdekes helyen tanulhatott biológiát, csak azt nem éri fel az ember ésszel: minek tanulta?

Az alkalmazottak elkérhetik és el is kell kérniük a védettségi igazolványt az érintett helyeken”

Sőt, el is fogják: nem akarnak bezárni egy évre vagy örökre csak azért, mert pár oltásellenes polgártársunk rosszul ismeri a magyar jogot. Ha másnak nem, a TASZ-nak tessék elhinni, hogy kérhetik azt a kártyát, ha van társaság magyar földön, ami pont a szabadságjogainkat védi, azok ők. Amennyiben ők mondják, akkor az úgy van.




Az Európa Tanács fogadott el állásfoglalást az oltás-diszkrimináció ellen, nem az EU, és ennek nincs jogi kötelező ereje”

Ezzel már én is foglalkoztam volt. Azzal tévesztették meg a közönséget, hogy nem mindenki tudja: az Európa Tanács nem azonos az Európai Tanáccsal. És nem csak az az „i” betű a különbség. Az Európa Tanácsot 1949-ben alapították, mostanra 47 tagállama van, és fő célja, hogy tagállamai az 1950-ben elfogadott Emberi Jogok Európai Egyezményének szellemében járjanak el, ennek jegyében működik az ET keretein belül az Emberi Jogok Európai Bírósága is.

Az Európai Tanács ezzel szemben egyszerűen az Európai Unió tagállamainak vezetőiből áll, abban határozzák meg az EU politikai programját. Az Európai Tanács valósítja meg legmagasabb szinten az uniós országok közötti politikai együttműködést.


Ebből az következik, hogy az Európa Tanács, mint alapvetően emberi jogokkal foglalkozó szervezet, kiadhat bármilyen elvi állásfoglalást ezen jogterületről, csak éppen nem kötelezhet vele senkit semmire. Az már más kérdés, hogy az agyonidézett szöveg teljes formájában nem is csak az oltatlanok diszkriminációját ítéli el, hanem a magas átoltottság biztosítása és a megtévesztő információk elleni harc is kiemelt szerepet kap benne.

A szakértő szerint nem lehet nedves gyufával kicsalogatni a kullancsot”

Tényleg nem lehet, de olyan jó látni egy álhírt, ami nem koronavírussal kapcsolatos, hanem egyszerű szamárság…

A koronavírus-gyorsteszteket emberi mintákra tervezték, nem élelmiszerekre vagy folyadékokra”

Épeszű ember nem is használja banánokon, almákon vagy bármi máson: erre csak konteósok és politikusok képesek.

Ez a kép egy 2017-es bukaresti tüntetésen készült”





A fotóval már külön cikkben foglalkozott volt a Zóna, mikor terjedni kezdett. A járványtagadók nem haboztak ellopni egy több éves tüntetés fotóját és hazug kísérőszöveggel – miszerint a maszkellenes tömeg most dönti a bukaresti kormányt – 2400 alkalommal megosztani. Úgy látszik, azért semmi sem drága, hogy nagyokat hazudhassanak. Bár nem értem a dolgot, mert pár százezer bukaresti polgár kint volt azon a téren 2017-ben, ennyi tanúnak én nem mernék a szemébe hazudni.

Greta Thunberg nem szólította fel a kínaiakat, hogy ne használjanak fa evőpálcikákat a fák megmentése miatt”

Egyszerű sületlenség, nem több, de legalább ez sem koronavírus. Ez csak politika, abból is az ocsmányabb fajta.

Több tízezren osztottak már meg egy hamis Putyin-idézetet „sátáni” népességcsökkentési tervekről”

Vlagyimir Vlagyimirovics sok mindent beszélt már életében, de ezt nem. Márpedig úgy van az, hogy ha ő valahol megszólal, annak nyoma marad, ezer helyre felírják, felveszik, tán még kőbe is vésik. Ha elmaradna a rögzítés, a felelős már meg se várja a cári ukázt, magától indul el gyalog Szibériába, ha lehet, mezítláb. Igaz, Moszkvában azt sem nagyon szeretik, ha olyant adnak a cár atyuska szájába, amit nem mondott: ugyan bátor egy hazug lehetett, aki ezt kitalálta. Bátor vagy nagyon buta, ha megkerítik, közelről is megcsodálhatja az uránbányák szépségeit.




Ezek a gólyák Törökországban pusztultak el és a hatóságok szerint nem volt rajtuk lőtt seb”

Ez sem koronavírusos történet, de csúnya: gyenge Pohotoshoppal próbálták ráfogni Semjénre, hogy gólyákat lőtt. Lőtt az már életében sok mindent, bakot leginkább, még szelíd, házi rénszarvast is, de gólyát nem. Maga a kép is gyenge, rossz minőségű próbálkozás volt – nem is pazarolnék rá több szót, ostobaság volt még az időt is fecsérelni rá. Bezzeg Bayer Zsolt milyen filippikát írt belőle a Magyar Nemzetbe! Lám, legalább ő jól járt a dologgal, lett témája – rajta kívül senki más.

Engedelmükkel, nem folytatom terjedelem híján – így is tucatnál járunk már – inkább levonnám a tanulságot.

A húsz részletesen cáfolt álhír közül csak négynek nem volt köze a koronavírushoz. Vagyis az álhírek nyolcvan százaléka szól erről a megengedem, valóban kardinális fontosságú kérdésről.

A jelek szerint a világ legadaptívabb élőlénye a konteó-szerző, ugyanis szó szerint bármihez képes alkalmazkodni, hihetetlenül rövid idő alatt, a medveállatka a fasorban sincs hozzá képest, de akkor is csodálatos, hogy egy létező és letagadhatatlan világjárvány miként válhatott valóságos Petri-csészéjévé, tenyészetévé a különböző ostobaságoknak de leginkább a saját tagadásának. Ezt már ész fel nem éri, ide hit kell, nem is kevés.


Viszont vakhit kell. Anélkül nem lehet elhinni ennyi szamárságot. És derék, hétköznapi emberek osztogatják a mákonyt, maszlagot, áfiumot, a legjobb indulattal… azt, ami bizony nagyon valószínű, hogy gumitalpú agytrösztök szellemi boszorkánykonyháján főtt, és nem jó szándékkal tálalják elénk.

Gyere le Avalókitésvara, gyere le, kell ide a te tizenegy fejed, ezer karod, tán még kevés is lesz!

Gyere, hozzad Amitábha buddhát is, álljatok tényellenőrnek…


Oszd meg másokkal is!