Szele Tamás: A járvány Oroszországban

Mivel a minap Orbán Viktor nem a pávatáncot járta el Brüsszelben, hanem a kardtáncot, vele most nem érdemes foglalkoznunk, neki majd elhegedüli a nótáját az Ursula von der Leyen meg a Mark Rutte, foglalkozzunk inkább a világjárvány híreivel.

Mert bizony vannak, sőt, nagyon érdekesek tudnak lenni, ugyanis Muszkaföldön épp ez ügyben akasztják a hóhért. Mármint ne szó szerint tessék érteni, nem az orosz ítélet-végrehajtókat kötik fel (bár ezen sem csodálkoznék, amilyen világ arrafelé van), de azért elég tragikomikus a helyzet.

Az egész azzal kezdődött, hogy Oroszországban brutálisan megugrott az új megbetegedések száma. Naponta olyan tizenhétezer fő körül mozog, mondjuk az egész világon terjed a delta-variáns, de ennyire csak náluk. A járványvédelmi intézkedések ilyenkor természetesen szigorodnak, nem csak a kocsmákban, szórakozóhelyeken kérik a védettségi igazolást, hanem egy csomó munkahelyen is. Anélkül nem engedik dolgozni a munkavállalót.

Hirtelen azonban kiderült, hogy jóval több védettségi igazolás van az orosz állampolgároknál, mint ahány oltást egyáltalán beadtak nekik. A Szabad Európa számol be arról, ez hogyan lehetséges (bár ott szó szerint semmi sem lehetetlen). Idézzük őket!

Halló! Tudnak Covid oltási igazolást készíteni? – kérdezte a Current Time, az RFE/RL és az Amerika Hangja (Voice of America – VOA) által közösen működtetett digitális csatorna tudósítója egy internetes cégtől, amely orvosi dokumentumokat kínál anélkül, hogy megvizsgálnák a kérelmezőt.

Igen, háromezer rubelbe (körülbelül negyven dollár, azaz 12 000 forint) kerül – szól a válasz. – Rengeteg megrendelésünk van, szóval jobb, ha siet.

Ahogy ígérték, másnap egy futár hozta a frissen kinyomtatott igazolást az összes hivatalos bélyegzővel, aláírással és nyilvántartási számmal. Hogy mi történt a be nem adott, de igazolt vakcinaadaggal – kidobták-e vagy másnak adták-e be –, az rejtély.” (Szabad Európa)

És ez még csak a jéghegy csúcsa, ugyanis körülbelül 350 dollárnak megfelelő összegért az is megoldható, hogy a megrendelő minden oltás nélkül is oltottként kerüljön be a hivatalos, állami adatbázisba, regisztrációval, dokumentációval, kórtörténettel.

A szabályok közben szigorodnak, Moszkvában június 28-tól már csak az oltottak vagy a betegségen az elmúlt hat hónap során igazoltan átesettek mehetnek éttermekbe. A szabályszegők ötezer rubel (hetven dollár, azaz húszezer forint) bírsággal sújthatók. Viszont több mint 170 moszkvai kávézó és étterem önkéntesen feliratkozott a Covid-mentes létesítmények listájára. Július 1-jétől ezek időkorlátozás nélkül tarthatnak nyitva. Ha a vendégek QR-kóddal igazolják, hogy hivatalosan regisztrálták az oltottságukat, maszk viselése és a biztonsági távolság betartása nélkül látogathatják a vendéglátóhelyeket (ezt nálunk egyszerűbben oldották meg – általános tilalommal, aminek a betartását senki sem ellenőrizte). Egyébként azt is tervezik, hogy az egész országban kedvezményt kapnak az igazoltan oltottak a kávéházakban, sőt, múzeum- és színházjegyeket, mi több, készpénzt is kisorsolnak közöttük.

Közben érdekes ellentmondásba keveredett Mihail Murasko egészségügyi miniszter, aki egész héten azt bizonygatta, hogy a Sputnik V a leghatásosabb vakcina a világon – aztán bejelentette, hogy újraoltási programot indítottak, mindenki félévente fogja megkapni az adagját, mert csak hat hónapig a leghatásosabb ez a szer.

De még csak most jön a hóhérakasztás!

Szóval, azt azért eléggé biztosan tudjuk, hogy a világban keringő álhírek kilencven százaléka Szentpéterváron készül, az olginói Internetkutató Intézetben, az FSZB megrendelésére. Ez már évekkel a járvány előtt is így volt, nekik köszönhettük a Brexitet, Trump elnökké választását, az eredeti, korábbi oltásellenességet, a Háttérhatalom-legendakört, mostanság a Qanon-mítoszt és természetesen a világjárvány kapcsán sem tétlenkedtek. Azt például még tavaly sikerült bizonyítani, hogy tőlük származik a koronavírust az 5G-hálózatokkal és nanorobotokkal összefüggésbe hozó rémhír, ami először a Russia Today-en került szóba és onnan indult világhódító útjára.

Aki ezek után azt hiszi, hogy Oroszországban vígan lehet oltásellenes propagandát terjeszteni – hiszen az állam támogatja ezt a tevékenységet – az nagyon téved. Ahogy megindult a védettségi igazolások feketekereskedelme, kitört a káosz. A Roszkomnadzor, az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság pár napja közölte:

Nemrég eltávolított mintegy ezer olyan weboldalt, amely a Coviddal kapcsolatos félrevezető anyagokat tartalmazott, és blokkolt vagy törölt mintegy százötven, köztük ismeretlen, számú hamis oltási bizonyítványt árusító weboldalt.” (Szabad Európa)

Bozse moj, elvtársaim, abból az ezerből kilencszázkilencven az FSZB-hez kellett tartozzon, ezért valaki felelni fog! Vagy talán az FSZB és a GRU közötti legendás rivalizálás újabb ütközetét látjuk?


De ne vádoljon senki ruszofóbiával: a világ más részein is folyik a feketekereskedelem az iratokkal, sőt, még a vakcinákkal is. A BBC még márciusban nézett be ez ügyben a darknetre és azt találta, hogy a neppereknél akkor 500 dollár volt egy AstraZeneca vakcina, 600 a Sputnik és a Johnson&Johnson, a Sinopharm meg egyenesen 750!

Hát, nálunk másképp nézne ki a népszerűségi lista, de ezek még csak a vakcinák. A hamis negatív tesztek olcsóbbak, ezekből kettő rendelése esetén adnak egy harmadikat is, a brit védettségi kártyát pedig 150 dollárért vesztegették tavasszal. Sőt, már felvettek előrendeléseket hamis uniós vakcinaútlevelekre is! Hiába, a szervezett bűnözés egy nagyon rugalmas piac.

A nepperek általában amerikaiak, angolok, spanyolok, németek, franciák és oroszok voltak, de a hirdetések többsége bizony két nyelven jelent meg és ebből a második orosz volt.


Ami nem azt jelenti, hogy Oroszország bűnösebb hely volna bármelyik másiknál a világon, hanem azt, hogy ott most nagyobb szükség van a hamis papírokra vagy az igazi vakcinákra, mint máshol. Élénkebb a forgalom.

Azért elképzelem a jelenetet, ahogy egy pétervári fehér éjszakán összeakad Szása és a vírus:

– Szervusz, bátyuska, én vagyok a koronavírus, mutasd a védettségi igazolványodat, vagy meghalsz, viszlek is!

– Itt a flepnim, bátyuska.

– De ez itt hamis!

– Gyanús vagy te nekem, vírus elvtárs. Te tán igazi lennél?

– Őszintén megvallva én meg hadnagy vagyok valójában az FSZB-nél, nem vírus, de azt hittem, senki sem fog felismerni, olyan jó álcáztam magam ezzel a sündisznóbőr sapkával…

– Tudod mit? Igyunk szto gramot és utána nem is láttuk egymást.

Hát körülbelül így néz ki, ahogy az átlag orosz elképzeli a fertőzést.

Kár, hogy kicsit sem így működik.


Oszd meg másokkal is!