Szele Tamás: Korunk fasizmusa

Tudják, mi van akkor, ha az elvileg kommunista Munkáspárt elnöke azt nyilatkozza a klerikális, de legalábbis nagyon vallásos Vasárnapnak, hogy a liberalizmus korunk fasizmusa?

Semmi különös nincs, akkor átlagos nyári vasárnap van a mai Magyarországon, némi kánikulával.

Azért ez az állítás így, ebéd előtt kicsit súlyos, bár a Vasárnapba sok minden belefér, ők vezették például a hecckampányt Pápai Gábor, a Népszava karikaturistája ellen, de friss számukban arról is lerántják a leplet, hogy a TikTok tulajdonképpen a nemzetközi LMBTQ+ világösszeesküvés fortélyosan kifejlesztett eszköze a heteroszexuális tinédzserek megrontására. Ideológiai fegyver, nem egyéb. Kár, hogy nem tudják: ezt a videomegosztót nagy barátunk, Kína fejlesztette ki, illetve Kínában is a pekingi székhelyű ByteDance cég.

Kínáról különben mai kalandozásaink során lesz még szó, mert látszólag minden út Pekingbe vezet (és egy se vezet ki belőle), egyelőre legyen elég annyi, hogy egy idén márciusban született bírósági ítélet alapján Kína – habár 1997-ben dekriminalizálta az azonos neműek kapcsolatát, 2001-ben pedig levette a mentális betegségek listájáról is – idén tavasszal csendben visszatette a homoszexualitást arra a listára. Szóval, mielőtt nekiesünk egy közösségi oldalnak, nem árt utánanézni, kié, kik fejlesztették, miféle tulajdonban van, milyen törvények érvényesek rá – a TikTokról is azt hihette a buzgó szerző, hogy a dekadens Egyesült Államok terméke, erre fel kiderül, hogy a nagy Kínáé, és ez esetben vissza az egész.

Van az úgy, hogy mellélő az újságíró, a TikTokon ugyan találhat bárki meleg tartalmat, ha keresi, de talál rajta magyar kormánypropagandát is, ellenzékit is, talál majdnem bármit a világon, a TikTok üzemeltetői ugyanis tojnak arra, miket osztanak meg náluk a felhasználók – kivéve, ha Tibetről, Hszincsiang-Ujgur tartományról vagy Hong Kongról van szó. Esetleg a Tienanmen téri vérengzésről. Azok tiltott témák, más mehet. Majdnem minden más, bár Micimackót sem látják szívesen (Hszi Csin-pinget szokták Micimackónak csúfolni).

Szóval, kőbe tetszettek vágni a kapa élével, amúgy is az volt az írás érvrendszerének a lényege, hogy a TikTok azért az LMBTQ+ „propaganda” terjesztője, mert alkalmas szerszám erre. Amiről a régi vicc jut az ember eszébe, mikor Áron bácsit elítélik tiltott pálinkafőzésért és az a bizonyíték ellene, hogy megtalálták nála az üstöt. Áron bácsi szót kér:

– Tisztelt bíróság, kérem, hogy ítéljenek el liliomtiprásért is.

– Miért, azt is elkövette?

– Nem, azt sem követtem el, de ahhoz is van szerszámom.




Ez után a szellemi kanyar után már Thürmer sem okoz akkora sokkot, mint első pillanatban. Különben is, nagyon sok érdekes dolgot beszél az interjú során, ami két részletben jelent meg, tegnap és ma. Ezt terjedelmi problémák nem indokolták, online ugyanis akármilyen hosszú lehet egy beszélgetés, nem „lóg ki az oldalból”, ez elfért volna egy részben is, csak két honorárium mindig duplája az egy honoráriumnak, két írás több, mint egy. Na, lássuk azt a sok okosságot, amit a Magyar Munkáspárt elnöke összehord!

Nem titok, hogy a kapitalizmus válságban van. Sokan nem látják be, hogy még most is a 2008-as válság sebeit nyögjük. A nyugati világ a problémákra bevett két-három Kalmopyrint, hogy csökkentse a lázat, de a rendszer alapvető hibái nem szűntek meg. A kapitalizmusban vannak olyan csapdák, amelyektől nem lehet megszabadulni.”




Ezt eddig akár Kádár János is mondhatta volna, legfeljebb az évszámot kellett volna megváltoztatni 2008-ról 1973-ra, akkor volt az az olajválság, ami először „nem gyűrűzött be” hozzánk, aztán „begyűrűzött”. De a folytatás már nem kádári:

Magyarország és Lengyelország nemzeti keretek között kívánja megoldani a gondjaikat. De láthatjuk, hogy ezt nem nagyon hagyják nekik. Amerikában és Nyugat-Európában sokan úgy gondolják, hogy a pénz és a tőke érdekei előtt minden akadályt meg kell szüntetni. Legyen az család, vallás, a nemzeti szokások, a nemzeti kormány, azok a pénzbirodalom útjában állnak.”





Egyet balra, kettőt jobbra, Egyet előre, kettőt hátra, így kell járni, úgy kell járni, Thürmer Gyula tudja, hogy kell járni. Ahogy a szavaiból kiveszem, úgy tudja, jól kell járni, és komoly esélyt látok rá, hogy átmenetileg nem is jár rosszul.

Szerencsére Orbán Viktor bölcsebb, mint az összes nyugat-európai politikus együttvéve. Tudja, hogy a világon a rendszerek hamar megromolhatnak, ezért minden eshetőségre fel kell készülni. Meg kell erősíteni az államot, az állami intézményeket. Bármikor jöhet egy újabb migrációs hullám, egy világjárvány, de akár egy háború is. Ne legyenek illúzióink az Európai Unió is összeomolhat!”





Ez már nem Kádár világa, ez már Orbáné. Olyan világ, amiben ő osztja a kegyeket, okos ember neki hízeleg, ha munkáspárti elnök, akkor is, sőt, akkor még csak igazán! És Thürmer okos, annak idején öt évet tanult 1971 és 1976 között Moszkvában, a MGIMO-n. Tudja ő, mit kell mondani a főtitkár elvtársról, hogy az biztos a fülébe jusson! És azt is tudja, miben kell vele egyetérteni. Például ebben mindenképpen:

Ma a tőke (…) rendkívüli eszközöket keres önmaga megmentésére.

Egy ilyen eszköz a liberalizmus, mely korunk fasizmusa.

A liberalizmus céljai ugyanazok: totálisan fel akarja számolni az ellenfeleit, ennek érdekében félrevezeti és manipulálja az embereket. Olyannak mutatja be a világot előttük, amilyen sohasem volt! Előtérbe kerültek a különös genderideológiák és térdeplős mozgalmak. Mindennek a célja pedig az, hogy alá akarják rendelni az egyén, az ország, a nemzet akaratát a pénz uralmának – bízva abban, hogy ezáltal megmenthetik a kapitalizmust.”





Ez szép, alapos benyalás volt, jutalmat érdemel. A beszélgetés második fele nagyjából arról szól, hogy Thürmer nem szereti a baloldalinak nevezett pártokat, de főleg az MSZP-t. Ami érdekes, és mutatja a kormánymédia koordinálatlanságát, ugyanis szintén ma, de egy másik orbánumban (a Kontrán) elemző írás jelent meg, ami felrója ennek a pártnak, miszerint elnöke, Tóth Bertalan, két éve részt vett a Kínai Kommunista Párt testvérpártoknak szervezett konferenciáján.

Ebből a Kontra szerzője az a következtetést vonja le, miszerint „az MSZP testvérpárti kapcsolatot ápol a KKP-val”, vagyis képmutatás részükről tiltakozni a Fudan Egyetem ellen. Hát, azért minden testvér verekszik időnként… azt, amikor az ember feltétel nélkül rajong valakinek minden megnyilvánulása iránt, nem testvériségnek, hanem szerelemnek hívják. Viszont a logika sántít, mert

    • ha Orbán Viktor Pekingbe látogat, és részt vesz az Országos Népi Gyűlés ülésén, majd együtt vacsorázik a KKP főtikárával, akkor ez, ugye, nagyon helyes dolog
    • ha ugyanez az Orbán Viktor bonyolult és ráfizetéses kölcsönügyletekbe bonyolódik a KKP által irányított és részben a Kínai Népköztársaság által tulajdonolt vasúti és építkezési cégekkel, egyetemekkel a magyar állam nevében, az még helyesebb
    • ellenben ha az MSZP ápol külkapcsolatokat a KKP-vel és Tóth Bertalan vacsorázik a főtitkárral, az maga a fertő.

Mindebből csak azt a tanulságot vonhatjuk le, hogy vannak baloldaliak, mint a KKP vagy a Magyar Munkáspárt, és vannak rossz baloldaliak, mint az MSZP, az első csoport nem is képes rosszat cselekedni, a második nem képes jót. Viszont a rosszat és a jót Orbán Viktorhoz mérjük. Esetleg még a KKP-hez.


Nem is érdemes tovább boncolni a kérdést, ugyanis tökéletesen abszurd. Thürmer szükség és igény esetén ugyanilyen szépeket mondana Hszi Csin-pingről de ha úgy fordul a kocka, Benito Mussoliniről is, a Kontra szerzője is szidna bárkit, csak legyen meg érte a jutalma.

Mindenesetre azt ma megtudtuk a nagyon nemzeti és nagyon szocialista Thürmertől, hogy a liberalizmus korunk fasizmusa.

És ha Fábry Sándort nézett volna tegnap este, azt is megtudtuk volna tőle, hogy Beethoven a zene Mozartja.

Én már csak azt nem tudom, mije Thürmer Gyula a magyar politikai életnek.

Illetve tudom, csak nem írom le, mert képes rá és beperel.

Az, amire gondolni tetszik.

De nagyon.


Oszd meg másokkal is!