Szele Tamás: Csillagok, csillagok…

Szóval akkor megint lesz magyar űrhajós, és ha mindenki kipoénkodta magát azon, hogy „lőjék ki” az általa épp nem kedvelt politikusokat, akkor gondolkodjunk el kicsit komolyabban is azon, hogy miről van szó, mennyibe kerül és megéri-e a befektetés.

Én a magam részéről minimum ambivalensen látom a dolgot: épp lehet ugyan haszna, de valami nagyon nagyot, egész estét betöltőt kéne alakítsunk ahhoz, hogy behozza csak a költségeket, tehát gyanítom, miszerint nekünk most a választási kampány egyik elemével van dolgunk. Pedig, mint majd látni fogjuk, eléggé részletesen ki van dolgozva a terv – egy bizonyos pontig, onnan meg vagy nincs projekt, vagy nem a mi dolgunk.

Lássuk azonban, mit tudunk, éspedig az MTI-ből lássuk, hogy ne hisztériázzanak a forrás miatt.

Gazdaság-űripar-tudomány

Szijjártó: ismét lesz magyar űrhajós

Budapest, 2021. július 30. péntek (MTI) – Legkésőbb 2025-ben ismét lesz magyar űrhajós – jelentette be a közösségi oldalán pénteken a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a videóüzenetben közölte, hogy az űrutazás kutatási célokat fog szolgálni.

Az űrhajós amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra, ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket – tette hozzá.

A telekommunikációs, földmegfigyelési, sugárzásmérő berendezéseket az űripar-fejlesztési programban együttműködő belföldi vállalatok és egyetemek alkotják meg. A résztvevők a miniszter szerint jelentős tudást és tapasztalatot halmoztak föl, a magyar űripar ennek ellenére – mint fogalmazott – mostanáig méltatlanul kevés figyelmet kapott.

Szijjártó Péter szerint azért is indokolt ezen változtatni, mert a magyar gazdaság sikeréhez meg kell erősíteni a magas hozzáadott értéket előállító iparágakat, különösen azokat, amelyeknek már van jelentős belföldi tevékenységük.

Az űripar lendületet adhat a növekedésnek, eredményeit ezért a kormány az iparfejlesztés szolgálatába akarja állítani – mondta a tárcavezető.”




A videoüzenetben van egy momentum, amit az MTI nem említ, éspedig azt mondja a külügyminiszter, hogy:

Az Oroszországgal fenntartott stratégiai űripari partnerség mellett most lehetőségünk lesz arra, hogy egy amerikai partnerrel is együttműködjünk, a NASA egyik stratégiai partnerével, amely arra szakosodott, hogy bizonyos műszereket, fejlesztéseket űrkörülmények között is tesztelni lehessen, azokat ott ki lehessen próbálni, és további kísérleteket lehessen végezni ezekkel az alapvetően telekommunikációs, sugárzásméréssel foglalkozó, földmegfigyelésre alkalmas eszközökkel.”




Első körben egy párbeszéd jut az ember eszébe:

– Houston, van egy kis problémánk!

– Maguknak? Maguk nem Bajkonurhoz tartoznak?

– Most nem.

– Az nem kis probléma, hanem nagy. Nekünk.

De legyünk komolyabbak. Valóban létezik magyar űripar, valóban komoly eredményekkel dicsekedhet és valóban kevesen tudnak erről, ugyanis egy doziméter rendszerint bonyolultabb dolog a gulyáslevesnél, bár az igazán jó gulyáslevest sem nevezném egyszerűnek. És ennek a magyar űriparnak – igaz, mostanáig csak orosz partnerségben – valóban komoly hagyományai vannak. Azonban mennyibe kerül a most meghirdetett űrprogramunk?

99 millió dollárba, ami majdnem 30 milliárd forint.

Ez van akkora összeg, hogy megnézzük a Magyar Közlönyben a részleteket. Mit mond a már megjelent határozat?

A Kormány

    1. egyetért azzal, hogy Magyarország kutatóűrhajóst küldjön a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), továbbá egyetért a kutatóűrhajós misszió megvalósításához kapcsolódó iparágfejlesztő intézkedések végrehajtásával;
    2. 2. felhatalmazza a külgazdasági és külügyminisztert a kutatóűrhajós misszióját előkészítő szerződés aláírására az Axiom Space (székhelye: Houston, Texas, Egyesült Államok) vállalattal.”

A költségek, bontásban:

2021: 13,5 millió dollár, vagyis mintegy 4 milliárd forint;

2022: 44,5 millió dollár/13,4 milliárd forint;

2023: 27,5 millió dollár/8,3 milliárd forint;

2024: megint 13,5 millió dollár/4 milliárd forint

Kijön a majdnem harmincmilliárd, mármint forintban. Akkor lássuk, mivel foglalkozik az Axiom Space, mert ha űrvécék gyártásával és Howard Joel Wolowitz az elnök-vezérigazgatója, akkor minket átvertek és ez az Agymenők.


Nem, semmi bazinga, komoly cégnek tűnik, bár látok furcsaságokat náluk, ugyanis a honlapjukon egészen érdekesen, szolgáltatásként hirdetik a „nemzeti űrhajósok” programját. Mutatom a reklámjukat:

Csatlakozzon a nemzetek partnerségéhez, amely az emberiség jövőjét tervezi.

Húsz éve az emberi faj alacsony Föld körüli pályán tevékenykedik. Most pedig fajként kell felfedeznie a Naprendszert. Ennek érdekében az Axiom Space az űrhajózó nemzetek közösségének bővítésén és a mikrogravitáció előnyeinek globalizálásán dolgozik.

Egyedülálló emberes űrrepülő mérnöki, képzési, üzemeltetési és programirányítási szakértelmünket arra használjuk, hogy segítsük a kormányokat emberes űrrepülési programok kiépítésében és űrhajósaik űrrepülésben való részvételében. Ezek a programok elősegítik a csúcstechnológiai iparágak növekedését, serkentik a gazdaságot, ösztönzik a fiatalokat a STEM-oktatásra, valamint a nemzeti büszkeség és a nemzetközi tisztelet forrását jelentik.

A nemzet jövőjének építése

Az űrhajósok és a nemzeti zászlók űrbe küldésének hatásai jóval a küldetés után is megmaradnak. A korszak vezető technikai hatalmaival való partnerségektől kezdve az információs korszak gazdaságát támogató iparágakig, az emberes űrrepülésnek a mai űrhajós nemzetekre gyakorolt hatásai generációs méretekben mérhetők.

Küldetéseink jól megtervezett stratégiákat tartalmaznak a nyilvánosság bevonására és az oktatásra, és megkoronázzák a nemzeti diadalt, büszkeséget a hazai mérnökök, tudósok és vállalkozók beemelésével a világ élvonalába.

Az Axiom Space az űrhajósjelöltek kiválasztására, képzésére és minősítésére specializálódott. Szakértői küldetéstervezésünk magában foglalja a kiképzést, a szállítást, az ellátást, a mikrogravitációs kísérletek tervezését és a pályán töltött idő kezelését. Kulcsrakész megoldást kínálunk a nemzeti űrhajósok űrbe juttatására.

A küldetésen túl az Axiom segítséget nyújt az országon belüli képzési infrastruktúra megszervezésében, az iparral való stratégiai együttműködésben és a más kormányzati ügynökségekkel való kapcsolatokban – ezek az eredményes, nemzeti, emberes űrrepülési program alapjai.”





Hm. Ez nagyon szolgáltatásnak tűnik, nem okvetlenül kutatási programnak… van nekik olyanjuk is, de ez bizony inkább egy „nemzeti” űrturizmus, jó pénzért. Akkor pedig két lehetőség van.

Vagy kitaláltunk, kifejlesztettünk, felfedeztünk valami hatalmas dolgot, ami forradalmat hozhat az űripar valamelyik területén, és magunk akarjuk gyártani is, csak előbb ki kéne próbálni: ez esetben megérheti a harmincmilliárd forintos befektetés a projektbe, mert visszahozza az árát.

Vagy pedig befizetünk az Axiom „nemzeti”, tehát kevéssé tudományos programjára valakit, akárkit, bárkit, aki esetleg képes lesz annyira-amennyire hasznossá tenni magát a Nemzetközi Űrállomáson, van diplomája, végzett már kísérletet (és, ha lehet, nem a középiskolában robbantotta fel a kémialabort), de alapvetően sem nem kutatni, sem nem kísérletezni megy, hanem az út reprezentációs célú, jelképes, és „a nemzetet” képviselné a világűrben – ez sokat használna a mostani kampánynak, érvelhetne azzal a kormánypárt, hogy „ők magyar embert akarnak az űrbe küldeni, de ha veszítenek, az ellenzék leállítja az űrprogramot”. Van is egy finom bája annak, hogy a költségeket 2024-ig tervezték, holott papírforma szerint nem lehetnek biztosak abban, hogy 2022 után is ők irányítják az országot.


Erre viszont nem lenne érdemes harminc milliárd forintot költeni, bőven elég volna háromszázezer, abból a „Pozsonyi csata” animátorai megcsináljak szükség és igény esetén a magyar holdra szállást is.

Míg csak a hírt láttam és Szijjártó videoüzenetét hallottam, hajlamos lettem volna ötven százalékos esélyt adni az első verziónak, hátha mégis kitaláltunk valami korszakalkotót. De miután láttam az Axiom reklámáját, erősen kételkedem.

Persze, van egy harmadik lehetőség is.

Idén befizeti a magyar államkincstár azt a négymilliárdot, azt nem lehet megúszni, jövőre megnyerik a választásokat, és azonnal leállítják az űrprogramot. Így kaptak négymilliárdért egy harmincmilliárdos reklámot és nem kell senkit felküldeni a magas égbe.


Mert végül is jelen politikai helyzetben a nemzeti űrhajós nem több, mint egy nagyon drága jelkép, reklám.

Ez a harmadik verzió jellemző lenne. De majd meglátjuk.

Addig is:

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok.

A gazdag legénynek utat mutassatok…




Oszd meg másokkal is!