Szele Tamás: Kis kút, kerekes kút…

…van az udvarunkban. Nincs, ez egy gangos bérház, ha itt lefúrnánk, valószínűleg pincét találnánk, alatta agyagot, mocsarat, vizet nem. Ellenben Tyukodi pajtás már nem legény, mert helyette Béri pajtás a legény, de nem a Balog Ádám. Na jó, abbahagyom a rejtvényeket és elmagyarázom.

Szóval, Tyukodi pajtás azért nem legény, bár eddig az volt, mert Magyarországon Tyukod tartotta az „értelmetlen, látványos és nagyon költséges, támogatásból megvalósult beruházások” sportjának rekordját azzal, hogy még 2017-ben kiderült: a kétezer lakosú nagyközségben tizenegy kilátó épült, 2013 és 2017 között összesen 264 millió forintból. Mindenféle támogatásokból jött ez össze, uniósból is, másféléből is, elég különösek az adatok, nem részletezném őket. Eddig Tyukodnak ügyességben csak egy párja akadt, a Baranya megyei Nyugotszenterzsébet, ott tanultak a tyukodi példából, 2018-ban buszmegállót szerettek volna építeni, de arra nem lehetett pályázni. Lehetett viszont kilátóra, megpályázták azt, és építettek egy buszmegállót, kilátóval a tetején.

Ez ugyan nem fenyegette Tyukod trónját, de az most mégis inogni látszik. Mert mit ír Hadházy Ákos (akit tényleg nagyra becsülök, még ha a sajtóval kapcsolatban nem is értettünk egyet mindenben tegnapelőtt)? 



Egy nógrádi kis faluban, Béren járva majdnem elmentem ezek mellett a csodák mellett: 20-25 teljesen értelmetlen kerekes kutat építettek EU-s forrásból. A kutakban természetesen nincs víz, azok gondosan be vannak deszkázva (a helyiek szerint talán kettőben van valamennyi). A helyükön régen kék, „nyomós” közkutak, gémes kutak és helyenként kerekes kutak voltak, de legnagyobb részük már régen eltömődött, nem használta őket senki. Helyettük rakták le ezeket a futószalagon készült, gondosan ledeszkázott kútházakat, szép favödörrel, csak éppen víz nélkül.

Azt hogy mennyiből épültek ezek a teljesen értelmetlen, giccses csodák, még nem világos. Annyi biztos, hogy a 294 millió összköltségvetésű „Kelet Nógrád Kulturális Értékeinek Hálózata” fantázianevű projekt részeként keletkeztek.

A projekt gazdája nem Bér, hanem Kazár község. Rá lehetne kérdezni, hogy a 294 millióból mennyi ment el a kútházakra, de sokkal érdekesebb, hogy mi valósult meg az eredetileg tervezett „élményelemekből”. A projekt hivatalos leírásában ugyanis nem is szerepelnek a száraz kutak, szerepel viszont sok más.”

A továbbiakban leírja, mi még, és keres olyanokat, akik látták a beruházásokat, de mi maradjunk a kutaknál.

Hát kérem, megemelem árvalányhajas kalapomat. Az ötlet Tyukodé, de a dicsőség Béré: annyi a különbség, hogy a kilátó felfele magas, a kút lefele mély, a villamos meg hosszában sárga, de azt hagyjuk, nem Pesten vagyunk. Micsoda tizenegy kilátó huszonöt kúthoz képest? Maximum ígéretes kezdet, a tegnap szenzációja, megdöntött rekord. Ha most már bemegy egy tyukodi és egy béri a kocsmába, az előbbi ugyan rákezdhet a tárogató szava mellett arra, hogy:

Te vagy a legény, Tyukodi pajtás…”

de az utóbbi büszkén tromfolhat rá:

Török bársony süvegem, most élem gyöngyéletem!”

Mire a tyukodi csak elhallgathat, mert hát igaz, ami igaz és függőleges, ami függőleges. Nekem ugyan még volnának ötleteim, ugyanis tudjuk, hogy azért jó a kerekes kút, mert oda lehet tolni, ahol víz van, lehetne építeni pár mobil kutat is, ha akad rá támogatás, de mennünk kell tovább, vár minket a festői Kőszeg. Nem a vára, amit Jurisics Miklós olyan hősiesen védett, hanem a gyermekorvosi rendelője.

Történt pedig, hogy három kőszegi hölgy a hét végén kicsit kicsinosította azt a rendelőt. Ne féljenek a gyerekek, ha odaviszik őket, legyen kellemes, színes a környezet. Erről az Összefogás Kőszegért Egyesület így számolt be a Facebook-oldalán:

Az Ostrom hétvége leple alatt egy lelkes csapat kifestette a gyermekorvosi rendelő termeit, szobáit, hogy hétfő reggel már egy mesés környezetbe léphessenek be a gyerkőcök és szüleik a doktornéni házába.

A Vanda Szigeti, Alexandra Kondics, Vida Vanda trió, szó szerint éjt nappallá festve hagyta itt nekünk csodálatos ecsetnyomait, hisz minden nap hajnalba nyúlóan alkottak, hogy végezzenek időben. Ezekben a pillanatokban is tartanak az utómunkálatok, ugyanis kisebb ajándékok még kerülnek ide-oda.

A remek ötlet fantasztikus kivitelezése közben gyermekszemek is tesztelték a rajzokat és a lányok jelesre vizsgáztak.

További két Kőszegi projektet terveznek a jövőben, amihez szintén számíthatnak támogatásunkra.

Csodálatos munkájuk, jókedvük örökre itt marad velünk amit nagyon-nagyon köszönünk!”




Van is mit, azért egy ilyen munka a városnak pénzbe került volna. Hanem másképp látja ezt Básthy Béla polgármester, írt is egy dörgedelmes közleményt az ügyben.

Városunk lakosságához hasonlóan az Összefogás Kőszegért Egyesület Facebook bejegyzéséből értesültem arról, hogy a hétvége folyamán az önkormányzati vagyon kezeléséért felelős munkatársak tudomása és az intézményvezető felhatalmazása nélkül napokig illetéktelen személyek tartózkodtak a Kőszegi Egészségház épületében, ahol az ingatlanért felelős vezetők jóváhagyása és a velük való egyeztetés nélkül végeztek dekorációs munkálatokat. A Facebook bejegyzés alapján feltételezhető, hogy az akció résztvevői, vagy szervezői a jogszerű tevékenységhez szükséges egyeztetéseket tudatosan, szándekosan kerülték el.

A beavatkozás esztétikai megítélésétől függetlenül Dr. Zalán Gábor hivatalvezetővel és Raposa Helga intézményvezetővel megállapítottuk, hogy ezek a személyek jogosulatlanul tartózkodtak intézményünk területén, és tevékenységük (feltételezhetően szándékosan) a szükséges engedélyek hiányában történt.

Érintett intézményünk és további közintézményeink jogszerű működésének biztosítása hivatali kötelességünk, ezért alaposan mérlegeltük, hogy rendőrségi feljelentést tegyünk az épületben való jogtalan tartózkodás és a jogosulatlan tevékenység körülményeinek feltárása, szükség esetén szankcionálása érdekében. Ettől egyelőre eltekintettünk, mivel a következmények az érintettekre nézve akár súlyosak is lehetnének. A jogsertés kivizsgálása, az esetleges dolgozói mulasztás feltárása érdekében az intézményen belül rendeltem el vizsgálatot.

Őszintén sajnálom, hogy az eset kapcsán jogi természetű lépésekre kényszerülünk, egyben kérem, hogy hasonló, jószándékúnak gondolt kezdeményezéseivel a jövőben mindenki forduljon önkormányzatunkhoz és hivatalunkkal, intézményeinkkel együttműködésben próbálja megvalósítani elképzeléseit!”

Azért a polgármester később letette a vaskalapját, ami ekkorát kondult, és a saját oldalán külön posztban megpróbálta magyarázni a dolgokat, miszerint a rendelő szép lett, csakhogy akkor is szép lenne, ha nem titokban festik fel. Egy közintézményben zárva tartási időben az intézményvezető jóváhagyása nélkül nem tartózkodhat senki, az önkormányzati eskü szövege szerint neki kötelessége betartani és betartatni a jogszabályokat.

Mondok én erre egy érdekeset, és nem állítom, hogy így működik a kőszegi önkormányzat, de tudok olyant, ami így működik. Tegyük fel, valakik előállnak ezzel az ötlettel. Az önkormányzat örül, és még véletlenül sem engedélyezi magánszemélyeknek a festést, hanem lajstromba veszi a felmerülő igényt, és a festést közbeszerzés útján végezteti el, amit lássunk csodát, „baráti” cég nyer el. Az majd jó drágán kifesti a rendelőt, lesz, amilyen lesz, ha Drakula meg halálfej nem kerül a falra, már megfelel, és az árából csurran is, cseppen is. Még egyszer mondom: egy szóval sem állítom, hogy Kőszegen így mennének a dolgok, én csak azt mondom, hogy van Magyarországon hely, több is, ahol biza így mennek.

És ezért nem örülnek a gerilla-kertészkedésnek, a Kétfarkúak buszmegállóinak, kátyúzásainak, a környezet csinosításának, ezért követelte a felcsúti önkormányzat, hogy a betömött kátyút állítsák vissza korábbi állapotába, mert ez mind-mind pénzt vesz ki bizonyos zsebekből. Nem kell nagy ész, hogy erre rájöjjünk. Ráadásul – ezt tartsuk szem előtt – ezek tényleg szabályozott tevékenységek, csak a szabályok megalkotása idején senkinek sem jutott eszébe, hogy lehet eset arra is, mikor a honpolgárok maguktól akarják csinosítani, javítani a környezetüket.


Azt nem szabad, az tilos. Most valószínűleg a portáson csattan majd a kőszegi ostor, de örüljünk, ha le nem festik az „illegálisan” falra került macikat, nyuszikat, pláne szivárványokat.

Ne fesd a macit a falra, mert megjelenik.


Tudják, mikor lesz itt jó világ?

Mikor leszállnak a nyuszik, macik a kőszegi rendelő faláról és behajigálják a tyukodi kilátókat a béri kutakba mind egy szálig.

Egészen pontosan akkor.

Kár, hogy erre semmi esély.


Oszd meg másokkal is!