Szele Tamás: Az ostobaság ereje

Nálunk mindent elsöpörni látszanak a helyi hírek, már amennyire helyiek – az átlagos magyar újságolvasó a Pegasus-botránnyal foglalkozik, a homofóbbá tett gyermekvédelmi törvénnyel, ha ellenzéki, akkor az előválasztással és a körülötte zajló csatározásokkal, mintha nem is volna világjárvány – a konteók meg zavartalanul terjednek.

Miért, baj ez?

Nagy baj. Főleg azért, mert a mi kis belpolitikánkat (ami részben, a Pegasus-ügy kapcsán világpolitika is) mégiscsak magunk tudjuk alakítani, akkor is, ha többnyire rosszul sikerül, de az orvosi és szellemi világjárvánnyal még csak nem is nagyon foglalkozunk. Én a magam részéről tegnap kinéztem az ablakon a nagyvilágra, pontosabban benéztem a Vice magazin honlapjára és elborzadtam. Igaz, hogy egy tételben kaptam meg az elmúlt hét összes konteókkal kapcsolatos hírét, de akkor is rémítő volt, amit láttam. Így, egy tételben ráadásul mintha összefüggések is látszanának az esetek és hírek között.

Kezdjük a legszörnyűbb és legszomorúbb esettel: egy bizonyos Santa Barbara-i illetőségű Matthew Coleman nevű szörfoktató bestiális kegyetlenséggel meggyilkolta mindkét gyermekét Mexikóban, holott rendezett körülmények között élt, boldog házasságban, kiegyensúlyozott családban. Matthew Coleman büszkén tett vallomást az FBI-nak – kilenc oldalas lett az irat – melyben közölte az őt kihallgató ügynökkel, hogy megvilágosodott Qanon hatására, és észrevette, miszerint:

Gyermekei szörnyetegekké kezdenek változni”

akiktől meg kell mentenie az emberiséget, ennek pedig egyetlen módja az volt, hogy Mexikóba vitte őket, majd szigonypuskával lelőtte a kétéves Kaleót és a tíz hónapos Roxyt, utána pedig Roxyt 12 alkalommal, Kaleót pedig 17 alkalommal szurkálta össze késsel. A holttesteket egy farm közelében az aljnövényzetbe rejtette.

Hogyan őrülhetett meg ennyire? A vallomásában azt mondja:

A Qanon-konteó és az illuminátusokról szóló összeesküvés-elméletek által megvilágosodott, látomásokat és jeleket kapott, amelyek felfedték, hogy a felesége kígyó-DNS-t hordoz, és ezt átörökítette a gyermekeire is. Tudta, hogy rosszat cselekszik, de ez volt az egyetlen lehetősége, hogy megmentse a világot.”

Van, amikor engem is cserben hagynak a szavak, pedig belőlük élek és értek hozzájuk valamennyire. A konteók most felülírták a természet legelemibb parancsát is, azt a védelmező ösztönt, amit minden szülő érez a gyermekei iránt – ez már szellemi pestis, ragályos és gyilkos elmebaj. Ráadásul Colemanról senki sem tudta, hogy qanonista, a közösségi oldalakon sem terjesztette az őrült elméleteket, a magánéletben sem beszélt ilyesmiről. A barátainak sem, a feleségének sem. Senkinek. Mi több: a Santa Barbarától keletre fekvő Santa Clara tengerparton tartott szörfös táborok ismert alakja volt, ahol nyolc és tizenhárom év közötti gyerekeket tanított szörfözni, és közben bibliaórákat tartott.

Hogy veheti ennyire eszét valakinek egy ostobaság, amire még bizonyíték sincs? Azonnal tenni kéne valamit, mielőtt nagyobb lesz a baj.

És nagyobb lesz. Qanon törzsközönségéről, a republikánus Amerikáról egy friss statisztika azt mutatja, hogy az Egyesült Államok polgárainak egyötöde, vagyis húsz százaléka gondolja úgy, hogy a kormány a COVID–19 vakcina útján mikrochipeket juttat a szervezetükbe, vagy azért, hogy átvegye az ellenőrzést az akaratuk felett, vagy azért, hogy meggátolja a népességnövekedést. Ez körülbelül 66 millió embert jelent, melyből 42 millió elkötelezett hívő a felmérés szerint.

Nem kell részleteznem, hogy egy demokráciában, ahol szavazással dőlnek el a kérdések (akkor is, ha a szavazók kicsit sem értenek hozzájuk) mit jelenthet egy ilyen arány: lehetetlenné válhat minden hatékony védekezés a járvány ellen. Sherri Tenpenny, a hírhedt oltásellenes aktivista Ohio Állam törvényhozása előtt arra is megesküdött, hogy az oltásoktól „mágnesessé válnak” a páciensek. Ezt a gyakorlat kicsit sem igazolja, a hölgyet pedig be kéne oltani, majd elküldeni iránytűnek egy tengeralattjáróra, hogy legyen valami haszna, de hát nem lenne, lévén, hogy ez hazugság. Egyszerű, szemenszedett hazugság.

Ami azonban emberéletekbe kerül. Az oltásellenes-qanonista összeesküvés-elméletek legújabb terjedési területe Nyugat-Afrika. Jól kimutatható, hogy a konteók amerikai változatai terjednek a térségben, különösen Nigéria, Niger, Togo, Elefántcsontpart, Kamerun és Gabon lakossága körében. Ezekben az államokban – főként szegénységük miatt – amúgy is egy-két százalékos az oltottsági arány, szemben a legfejlettebb országok hetven-nyolcvan százalékos arányával vagy a magyar körülbelül hatvan százalékkal. De ha jutna is nekik elegendő vakcina, a teljesen hihetetlen elméletekkel elbutított lakosságnak most már jelentős része nem volna hajlandó elfogadni azt – az terjed közöttük, hogy

Afrika népességét így akarják megsemmisíteni vagy terméketlenné tenni, hogy fehérek települjenek a helyükre. A jó Trump elnök ezt megpróbálta megakadályozni, de kudarcot vallott, és csak az mentheti meg a kontinens lakosságát, ha visszatér.”

Azonnal látni, hogy egy amerikai kampánycélokra fejlesztett álhír-kampány jutott el valahogy Nyugat-Afrikába, ott elszabadult, többszörösen mutálódott és fertőzi az elméket, megállíthatatlanul. Most már az sem tudna tenni ellene, aki elindította.


És kik indítják el ezeket, kik terjesztik?

Köztiszteletben álló polgárok. A Vice bemutatta az ötvenöt éves Liz Willnert, az oltásellenes mozgalom egyik vezetőjét, aki a kaliforniai Piedmontban álló otthonából vezényli a világ antivaxxer kórusát OpenVAERS nevű oldalán keresztül, mely idén év elején indult és nem habozik akár meghamisítani sem az adatokat a szent cél érdekében – legyen az bármi. Ráadásul az oldal neve is megtévesztő, ugyanis létezik egy valódi VAERS nevű, hivatalos oldal, melyet az Egyesült Államok Járványmegelőzési Központja (CDC) és az Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) üzemeltet, ezt még 1988-ban indították, lényegében véve bármilyen egészségügyi problémát be lehet rajta jelenteni, amiről a polgár úgy véli, hogy oltás vagy élelmiszer miatt következett be. Aztán a szakértők majd kiválogatják, mi a valódi gond és mi a vaklárma (bár a korai oltásellenes mozgalom kedvelt célpontja lett hamar az oldal annak idején). Az OpenVAERS ezt a tevékenységet szimulálja (kicsit sem foglalkozik a bejelentésekkel) és lelkesen terjeszti a szélsőjobb-alt-right propagandát.

Hogy milyen világban élünk azt mutatja a tény, hogy a valódi VAERS-nek az elmúlt fél évben nyolcszázezer látogatója volt, az OpenVAERS-nek egymillió-kétszázharminc ezer. Ennyivel népszerűbb a maszlag a tényeknél.


Amint a dolgok kinéznek, a világjárvány épp kapóra jött egyes, mindennél sötétebb, népbutító erőknek arra, hogy hatalomra törjenek, akár tömegek élete árán is. Ha Amerika meg is menekülne, a betegség velünk marad, legfeljebb az elbolondított Nyugat-Afrika lesz a fészke, onnan indulhat majd el újra és újra.

És mindez csak azért lehetséges, mert ebben a minden korábbinál fejlettebb, úgynevezett informatikai korban az ostobaság nagyobb erő, mint az atomenergia.

Ha nem teszünk sürgősen valamit, ez okozhatja az emberi civilizáció végét, nem a járvány, nem is a környezetszennyezés vagy a klímaváltozás.

A fanatikus, elkötelezetten hívő ostobaság.

Csúnya végünk lesz, meg kell hagyni.


Oszd meg másokkal is!