Szele Tamás: Az áhítatlan svindli

Mélázik az ember a magyar sajtót olvasgatva és azt látja, hogy az Index büntető feljelentést tett bizonyos szélhámosok ellen, akik a lap külsejét lemásolva csaltak ki komoly pénzeket magánszemélyektől –  ismerős a módszer, sőt, már foglalkoztam is ezzel a társasággal márciusban.

És nem csak én, hanem nagyon remélem, a rendőri szervek is – de lássuk, mit írt az Index tegnapelőtt?



Büntető feljelentést tett az Index.hu Zrt., miután több forrásból értesült, hogy ismeretlen tettesek a hírportál nevével és megjelenésével visszaélve nagy hozamot ígérő befektetéseket népszerűsítettek és pénzt csaltak ki magánszemélyektől.

Az Index nevével és arculatával az elmúlt években többször visszaéltek, legutóbb a napokban. A hírportál szerkesztőségét több károsult arról tájékoztatta, hogy egy, az Index megjelenését másoló weboldalon nem létező, bitcoinalapú befektetési lehetőséget reklámoznak és értékesítenek. A sértettek beszámolója szerint az említett internetes oldalon számos ismert közéleti személlyel készült, valójában hamis interjúval népszerűsítik a nem létező befektetést, így csalnak ki pénzt az olvasóktól. A beszámolók szerint az álbefektetést reklámozó hirdetések a közösségi médiában is megjelentek.

Az Index.hu Zrt. felhívja a figyelmet, hogy nincs köze sem a szóban forgó honlaphoz, sem másik, befektetéseket vagy egyedi ajánlatokat reklámozó oldalakhoz, amelyek nem az index.hu domain alatt futnak. Emellett azt is hangsúlyozza, hogy az Index szerkesztősége nem készített és nem jelentetett meg interjút a Bitcoin Prime elnevezésű befektetésről, valamint nem futnak ezzel kapcsolatos hirdetések az Index oldalain.

Az Index.hu Zrt. megtette az esettel kapcsolatban a szükséges jogi lépéseket.”




Hm, Bitcoin Prime? Hívták ezeket márciusban még kicsit másképp is. Akkor Bitcoin Loophole volt a nevük, és a 24.hu nevében szélhámoskodtak. Csak lestem, mikor a napilap megjelenéséhez kísértetiesen hasonló felületen jelent meg előttem a következő csodálatos cím:

KÜLÖNLEGES BEJELENTÉS: Gábor Széles legújabb befektetése miatt áhítatlankodnak a szakemberek és félnek a nagy bankok”

Nocsak. Nagy bankot félni láttam már, de szakembert áhítatlankodni a büdös életben soha, ezt meg kell néznem, hogyan csinálják. Megnyitottam.

Szép, sokrétű szélhámosság volt, nem is új. Rögtön az elején szögezzük le: Széles Gábor nem a kedvencem, de ehhez semmi köze. Amint nincs köze az ügybe korábban belesodort Csányi Sándornak, Karácsony Gergelynek és más ismertebb magyar állampolgároknak sem. Sőt: mivel az álhírhez lemásolták a 24.hu oldalát, de tökéletesen, hogy valódi hírnek álcázzák a csalást, jeleznünk kell: a 24.hu-nak sem volt köze hozzá. Sőt, a banda üzelmeire a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya fel is hívta a nagyközönség figyelmét tavaly november végén. Az a lényege, hogy a csibészek bombasztikus szövegeket adnak ismert emberek szájába, hitelesnek tűnő felületet kreálnak hozzá, és így veszik rá a kisembereket, hogy fektessenek az állítólagos bitcoin-üzletükbe, és hatalmas hozamot ígérnek cserébe. Persze pénzt a szélhámosokon kívül nem lát senki. Mutatok erre egy példát:



Széles Gábor (75 éves) – üzletember, a székesfehérvári székhelyű Videoton és Ikarus nagyvállalatok elnök-tulajdonosa.

A múlt héten szerepelt a Ma reggel műsorában, és bejelentett egy új „vagyonosodási kiskaput”, amely segítségével 3-4 hónapon belül bárki milliomosossá válhat. Gábor sürgetett minden magyart, hogy éljen ezzel a csodálatos lehetőséggel, mielőtt a nagy bankok örökre megszüntetnék azt.

És eléggé biztosnak tűnik, mert az interjú után néhány perccel az OTP Bank felszólította a TV csatornát, hogy állítsák le Gábor interjújának sugárzását – de már túl késő volt.”

Aha. Hát már azt is kétségbe vonná a normálisan gyanakvó ember, hogy Széles Gábor ilyen titkokat fecserészik ki a televízióban, mint egy kis dalos pacsirta. Az külön szép, ahogy az OTP, mint egy pénzügyi Médiatanács vagy NMHH csak úgy leállítgat mindenféle tévéadásokat, szóval aki elhitte a mesét, az nagyon naiv kell legyen.


És akadt, aki elhitte. Írtam én erről a szélhámosságról egy vitriolosabb fajta jegyzetet, főleg azért, hogy minél kevesebben ugorjanak be neki. Mit ad Isten, pár nap múlva Messenger-üzenet érkezik:

Sajnos én is áldozat vagyok. Szeretném kérni a segítségét abban, hogy eljuttassak egy egyszerű levelet Széles Gábornak. Ön talán ismeri az elérhetőségét.

A levél így szól:

Tisztelt Széles Gábor úr!

Bizonyára tudomása van arról, hogy milyen sok alkalommal éltek vissza a nevével kriptovalutás pénzügyi csalók, és hogy milyen sok kisember megtakarított pénzét tüntették el. Ezért kérem, hogy szíveskedjen a kisemberek pénze visszaszerzésében segíteni oly módon, hogy megküldi annak a becsületes pénzügyi cégnek a nevét, aki fel tudja kutatni az eltüntetett kriptovalutákat térítés ellenében. Önnek ez egy percbe sem telik, de nekünk sok százezer vagy millió forint visszaszerzését jelentheti. Köszönettel: X. Y.

Remélem, a szakemberek a nyomára bukkanhatnak az eltűnt bitcoinoknak.”





Azt kellett válaszolnom, hogy nem ismerem személyesen Széles Gábort, és nem is biztos, hogy én tudnám őt meghatni, de valahogy próbálok hozzá kapcsolatot találni. Próbáltam is, csak nem leltem. Azzal már nem akartam beletiporni a levélíró lelkébe, hogy megmondjam neki: nem sok esélyét látom a sikernek – az illetőnek semmi oka arra, hogy ilyen cégeket kajtasson fel ismeretlenek számára, pusztán azért, mert az ő nevére hivatkozott egy velejéig hamis reklám.

Most mégis közlöm az üzenetét, mert látom, hogy új lendületet vett a bitcoincsalásos hullám, csak míg korábban a 24.hu-t használták álorcának, most az Index lett a szélhámosok maszkja. Csak, ha visszagondolunk, mióta is megy ez a svindli, kételkedni kezdünk abban, hogy valaha is elkapják a csibészeket.


Volt ugye, a mostani Indexes eset. Volt a korábbi, márciusi. Volt egy tavaly novemberi hullám, amire a rendőrség figyelmeztetett. De korábban is dolgoztak a sajtóhamisításos módszerrel, tavaly nyáron még gyógyszert reklámoztak, magukat a Hír TV-nek álcázva, csak az nevetségesen sikerült, de írtam én arról is. Sőt, 2019 szeptemberében a Cukorbetegközpont honlapját klónozták le, és azzal visszaélve próbáltak egy bizonytalan eredetű és hatású, Magyarországon hivatalosan nem forgalmazott szert értékesíteni. Az elkövetési módszer első felbukkanásáról pontos adatunk van: 2019. augusztus 30–31. között a Népszava külsejét lemásolva és felhasználva terjesztettek egy „Megdöbbentő részletek Jean Reno súlyos cukorbetegségének kezeléséről! Miért ölték meg azt az orvost, aki három hét alatt segített a színésznek felépülni?” című álcikket, a nagy hagyományú lap tekintélyével visszaélve, és lássunk csodát, ugyanazt az amerikai csodaport reklámozták benne. Ennél régebbi tevékenységükről én nem tudok, ha volt is, elkerülte a figyelmemet – de ez akkor is két év.


Nem csak a becsapottak, de a meghamisított lapok is kárt szenvedtek, ki enyhébbet, ki nagyobbat – de vajon miért folyhat még zavartalanul ez az áldatlan üzlet, meddig üzemel még ez az online hazugsággyár?

A rendőrség, láthattuk, tud róluk.

Csak tenni nem tud sokat ellenük a jelek szerint.

Emberek: legalább ne ugorjunk be annak, ha csodagyógyszerrel, olcsó pénzen kínált óriás haszonnal kínálgatnak minket.

Ugyanis az ilyen üzletekkel csak mi járhatunk rosszul.


Oszd meg másokkal is!