Szele Tamás: Kormánytagok és egyéb lángelmék

Mindig meghat, ha nagy emberek keresik a kegyeimet és a figyelmemet. Bár mindig az jut erről eszembe, hogy ha már nálam tülekednek, olyan nagyok azért nem lehetnek.

De most a fél kormánypárt ott zsibong a Facebookon, mint Trump a maga idejében a Twitteren, minden második elém kerülő poszt minimum képviselőtől származik, ám a királynőjük akkor is Varga Judit.

Nyüzsögnek épp elegen, Zsigmond Barna Páltól Jeszenszky Zsoltig, kapnak is hideget-meleget az úri közönségtől, de ez nem zavarja őket: tudják ugyanis hogy a magyar politikában nem igazságok és tények vannak, hanem hitek és vélemények, ha elég sokat mondják, miszerint a bárányka ugat, a kiscica meg nyerít, az igaz ugyan nem lesz, de aki hívüknek szegődött ezért vagy azért, nem csak bólogatni fog rá, hanem egy idő után úgy is fogja hallani. És nekik ez kell, nem több.

Ékes példákat tudok erre mutatni, rögtön itt van Jeszenszky Zsolt hétfői posztja:

Csak nem egy amerikai szerveren fut a magyar ellenzéki előválasztás?

Az USA-ba kerülnek ki magyar állampolgárok adatai??

Hekkertámadás??? Lehet az amcsiknál reklamálni!!!

(És vajon Dorosz Dávid, Karácsony Gergely korábbi főpolgármester-helyettese milyen képzésekre járt az elmúlt 5 évben folyamatosan Amerikába, és miért alapított – jogász létére! – informatikai céget az USA-ban?)”

Boldog Buddhák, gyertek le a Mennydörgő Hang Kolostorából és ámuljatok ezen a géniuszon… ez tényleg nem tudja, hogy azért kap amerikai IP-címet, mert az előválasztási rendszert a Cloudflare szolgáltatása védi (vagy inkább: kellett volna védje, ha nem konfigurálják rosszul) a támadásoktól. Azon nem csodálkozom, hogy nem ismeri ezt a szolgáltatást, náluk tilos lehet még említeni is, attól van, hogy bármilyen online felmérést vagy szolgáltatást indít a kormány, az az első két órában térdre rogy a terhelés alatt, és utána feljelentést tesznek a rendőrségen, azoknak meg nyomozni kell a semmi után: de legalább a magánéletben használhatná. Akkor, kis okosoknak, mi is az a Cloudflare? A saját meghatározásuk szerint:

A Cloudflare, Inc. egy amerikai webes infrastruktúrával és weboldalak biztonságával foglalkozó vállalat, amely tartalomszolgáltató hálózatot és DDoS-csökkentő szolgáltatásokat nyújt. A Cloudflare szolgáltatásai egy weboldal látogatója és a Cloudflare ügyfél tárhelyszolgáltatója között helyezkednek el, és fordított proxyként működnek a weboldalak számára.”




Tehát nem, nem továbbít információkat az amerikai szolgálatok számára, amelyek különben se nagyon tudnának mit kezdeni Gipsz Jakab Lótetem utca 23. alatti lakos, magyar honpolgár adataival. De még Jeszenszky Zsoltéval sem. Ha az a baja, hogy amerikai a szolgáltatás, nem magyar, akkor ő vírusirtót sem használhat, mert abból már tíz éve nem létezik magyar fejlesztésű termék: az ESET pláne még szlovák is! A Kaspersky meg orosz. Abban inkább bízik? Operációs rendszer szempontjából megint baj van, a Windows is amerikai… azt meg nem nézem ki belőle, hogy Linuxot használ. Bezzeg ha kínai az okostelefonja, nem pampog, holott épp ma tette közhírré a litván védelmi minisztérium, miszerint a Xiaomi vállalat Európában értékesített készülékeinek alkalmazásai, köztük a beépített internetes böngésző például felismerik és letilthatják az olyan keresőszavakat, mint a „Szabad Tibet”, az „Éljen Tajvan Függetlensége”, vagy a „demokráciamozgalom”. Ezeket a funkciókat például a Xiaomi MI 10t 5g okostelefonjában az európai unió területén kikapcsolták, de távolról bármikor aktiválni lehet őket. A litván hatóságok egyenesen azt javasolják, hogy a polgáraik dobják ki a kínai telefonjukat. Vagy ez teljesen rendben van, viszont egy DDoS-elhárító szolgáltatás nincs?

Ideje volna bevezetni azt a bizonyos jogosítványt, ami nélkül ne lehessen számítógép elé ülni.

De a másik példa egyenesen a Facebook-királynőtől, Lady Fakenewstól, Varga Judittól származik. Azért hívom Lady Fakenewsnak, mert ez a kedvenc kifejezése, minden második posztjában előfordul. Ő nem tudom, mikor végez kormányzati munkát, ugyanis éjjel-nappal posztol, ráadásul elképzelhető, hogy tényleg ő írja ezeket az okosságokat és nem a stábja… olyannak nézem, akitől kitelik. Ma is mit kiáltott világgá?

A Fake news-hálózat működésbe lépett!

A Telex reggel megírja, az RTL egy órán belül már izzítja a lejárató kampányt.

És ugyebár nincs hálózat… Dehogy!

Kedd délelőtt egy áldozatsegítéssel foglalkozó szakmai konferencián tartottam előadást. Alig léptem le a pulpitusról, máris mikrofon, kamera, azonban kérdés helyett egy jól felépített nemzetközi hisztériakeltés újabb fejezete következett, egy olyan témában, amelyről korábban már mindent elmondtam, amit jogszabályi keretek között el lehet mondani, sőt a belügyminiszter hétfőn részletes tájékoztatást nyújtott a Nemzetbiztonsági Bizottságnak.

Értem én, hogy az ellenzéki oldalon folyó tragikomédiáról valahogy el kell terelni a figyelmet, de hol marad a korrektség?

Miközben estére már csúcsra járt a hecckampány, addig áldozatsegítésről egy szót sem lehetett hallani az esti RTL híradóban. Ezek szerint a szakmai tudósítás csak álca lenne?

Miért hallgat végig és rögzít valaki egy 30 perces előadást, vagy miért regisztrál egyáltalán valaki újságíróként egy szakmai konferenciára, ha arról aztán nem tudósít?

Persze, értem én, nincsenek illúzióim a Soros-szervezetekkel kokettáló médiumokkal kapcsolatban.

De ha már a balliberális médiának nem számít az áldozatsegítés ügye, akkor kérem legközelebb kerüljék a megalapozatlan hangulatkeltést a témával kapcsolatban, hiszen a kormány mindent megtesz azért, hogy a bűnügyi statisztikák évről-évre jobbak legyenek, a segítség pedig minden honfitársunkhoz eljusson.

Ezekről az eredményekről számoltam be a keddi konferencián, de láthatóan az RTL Klub nem elkötelezett áldozatsegítés ügyében, inkább hisztériakeltéssel foglalkozik.”




Kedves miniszterasszony, ön tévedésben él, ugyanis pillanatnyilag nem egy önképzőkör titkári feladatait látja el, nem is egy lókórházban kedvesnővér, hanem többek között a megfigyelésekért is felelős miniszteri tárca birtokosa. Tehát az egy dolog, miszerint ön adott esetben egy áldozatsegítési ügyben szólalt fel, de a tárcájával kapcsolatos egyéb kérdések feltétele is jogosult. Ugyanis feltéve, de meg nem engedve, hogy az áldozatsegítéssel foglalkozó szakmai konferenciáról távozván ön csakis és kizárólag az áldozatsegítésről kérdezhető, csakis arról hajlandó beszélni, akkor a magyar sajtó igen nagy szerencséje, hogy nem a tolaettről kijövet kérdezték, ugyanis el tudom képzelni, akkor mi lenne az egyetlen téma, amiről hajlandó nyilatkozni. Úgy is, mint úrihölgy.

Akkor most térjünk rá az ön által említett „hálózatok” és az ön által minősített „fake news” kérdésére. Németh Dániel megfigyelése nem mendemonda, nem pletyka, nem fake news, hanem tény, mellyel önnek kell a leginkább tisztában lennie, hiszen ön adott rá engedélyt. Pontosabban: vagy ön, vagy a bíróság. Lehet, hogy már nem emlékszik mindegyik engedélyre egyenként, annyi volt? Nem zárható ki ez sem, hiszen csak idén április 14-ig 499 ilyen engedélyt méltóztatott aláírni! Ezt nem titkos forrásokból tudjuk, hanem az ön nagybecsű minisztériuma árulta el a 168 órának, közérdekű adatigénylésre. 

Ön az ezzel kapcsolatos kérdés elől úgy elfutott, mint a hős sir Robin a Gyalog-galoppban (remélem ismeri ezt a filmklasszikust).


Ezzel szemben hálózatokat, összeesküvést emleget. Asszonyom, ön nincs tisztában azzal, mi is a sajtó. Mi híreket keresünk, ez a munkánk. Ha az a hír, hogy egy kollégánkat megfigyelték, akkor arról fogunk beszámolni, ha az, hogy Kabult elfoglalták a tálibok, akkor meg arról, és ha az a fontos, hogy a Duna Gönyűtől Mohácsig árad, máshol apad, akkor pedig arról szól a dal. Nem fárad senki tervezgetéssel, egyeztetéssel, egymástól is elmarjuk a témát, ha kell: de ezért többnyire nincs is harag szakmán belül.

Nem kellett volna a fotóriportert Pegasussal figyeltetni, és akkor nem ezt kérdeznék kiskegyedtől – vagy, ha már elengedhetetlenül fontos volt vigyázni Mészáros Lőrinc jó hírére-nevére, akkor tetszettek volna úgy spionkodni, hogy ne derüljön ki. Mert most ezek a vádaskodások az ön részéről úgy hatnak, mintha a sokszorosan visszaeső tolvaj arra panaszkodna a bíróságon, hogy őrá ott pikkelnek, állandóan elítélik, sőt, egyre súlyosabb büntetéseket kap, holott csak a dolgát teszi. Hát, a saját szempontjából tényleg „csak dolgozik”, de a bíróság ezt bűnözésnek látja…


Miért mentek el a kollégák pont az adott konferenciára?

Mert tudjuk, bőrünkön érezzük, tapasztaljuk, hogy ha egyenes úton, korrekt formában interjút kérünk akár magácskától, akár bármely más kormánytagtól, akár egy százhetvekettedik kormányhivatali tisztviselőtől, akkor szóba sem állnak velünk. Valahol csak fel kellett tenni azt a kérdést… azt, amire semmi választ nem méltóztatott adni, vagy, mert fogalma sem volt az ügyről, vagy, mert nagyon is sok fogalma volt róla. Ne mondja, hogy „mindent elmondott, amit jogszabályi keretek között el lehet mondani”, ugyanis pont ön volt az, aki az egész Pegasus-ügyről nem mondott soha és semmi értékelhetőt. Még Szijjártó Péter is informatívabb volt: igaz, a dolgok jelen állása szerint valószínűleg azért, mert neki ebben a kérdésben speciel nem kellett hazudnia, mondhatott igazat, nem az ő hatásköréhez tartozó szolgálatnál vetették be a lovacskát. Önnek viszont – ha válaszolna egyáltalán – hazudnia kellene. Vagy búcsúznia a tárcától.

Ön eddig csak egyszer mondott egyáltalán valamit a Pegasus-ügyről, idén július 20-án, ezt idézném is:

Magyarország egy jogállam és mint minden tisztességes állam, a 21. században rendelkezik azokkal a technikai eszközökkel, amelyekkel el tudja látni a nemzetbiztonsági feladatait. A titkosszolgálatok működtetése szakmai feladat Magyarországon, amely teljes mértékben független a politikától és ezeket a döntéseket soha nem pártállás, vagy foglalkozás alapján, hanem az adott tevékenység alapján kell megítélni. Komoly probléma lenne, ha nem lennének ilyen eszközeink, viszont ezeknek a felhasználása törvényes rendben zajlik.”





Ez nem egy válasz, hanem három, három külön kérdésre, csak én tömörítettem. Mit is mondott tehát ön, mi a kijelentéseinek a logikai értéke?

Megfigyelünk, ha olyanunk van, bárkit, van hozzá szerszámunk és tudjuk is használni. Ehhez a világon senkinek semmi köze, a sajtónak pláne nincs, a célszemély meg örüljön, hogy él.”

Biztos, hogy ennél többet nem tud? Ellenkezőleg, csak ennél többet nem mond. Legyen szíves és ne beszéljen össze-vissza mindenféle összeesküvésekről és hálózatokról a közösségi oldalak konteós köreinek, mert maximum azok hiszik el ezeket a gyermekmeséket. Vegye tudomásul: míg ez a Pegasus-ügy teljesen nem tisztázódik, és míg a sajtónak az a dolga, hogy hírekkel foglalkozzon, addig minden összeesküvés nélkül is erről fogják kérdezni. Önnek nem kötelessége ugyan válaszolni – egyelőre, bár jogilag értelmezhetnénk másként is a dolgot, például a köz szolgálata felől megközelítve, melyre ön emlékeim szerint esküt tett – de nekünk az a munkánk, hogy kérdezzük, míg nem válaszol. Ha soha életében nem fog válaszolni, akkor egész életében mindig erről fogják kérdezni, és ez félelmetesen unalmassá válhat egy idő után. De ön tudja: a sajtó válaszra senkit sem kényszeríthet, ellenben a sajtónak a kérdezést még ön sem tilthatja meg.


Azt már csak halkan jegyzem meg, így, az írás vége felé, hogy nem vagyok biztos abban, miszerint teljesen rendjén vannak minálunk a dolgok: a titkos információszerzést, megfigyelést egy olyan miniszter engedélyezi, aki ha erről kérdezik, nem válaszol, hanem paranoiás összeesküvés-elméleteket osztogat a Facebookon, mint egy nyugalmazott szórólap-terjesztő, akinek az a rögeszméje, hogy minden második pénteken elrabolják a földönkívüliek, a szomszéd pedig sugarazta őt a falon keresztül és emiatt átköltözött egy búvárharangba.

Mindegy, nem is igazán arról van szó, ki alkalmas az általa betöltött pozícióra és mennyire. Arról van szó, ahogy a kormány, annak tagjai és annak oszlopai kommunikálnak, lassan már a vízvezetéken keresztül is. Tragikus és ostoba ez a kommunikáció, én azon lassan már nem csodálkoznék, ha a fürdőszobában megszólalna valamelyik ilyen zseni a csapból kézmosás közben – de azon még kevésbé lepődnék meg, ha a vécécsészéből jönne a hang.


Legalább a virtuális teret nem kéne ennyire erőltetni. Értem én, hogy kampányfeladat, értem a nem kicsiny exhibicionizmust is, csak ez a maszlagáradat nekünk, felhasználóknak kellemetlen, zavaró és kínos, de az árasztóinak sem lehet kellemes, érezni rajtuk az erőlködést, izzadtságot.

Hagyják abba. Ez nem a maguk világa.

Mielőtt végleg bemutatkoznak mindenkinek a maguk mérhetetlen egyszerűségében.

Mindenki jobban járna, és néhány embernek – most már nem túl sokaknak – talán maradna egy kevés illúziója önökkel kapcsolatban.

Azért tömegekről már nincs szó.


Oszd meg másokkal is!

Ajánlott olvasnivaló: