Szele Tamás: A rohamrendőr visszavág

Az újságcsináló ember jobban teszi, ha nem tervezi meg a munkáját. Harmadik napja rakosgatom össze a boszniai válság adatait, negyedik napja az aktuális afganisztáni helyzetet és minden nap jön valami, ami fontosabb ezeknél. Hölgyek, urak, vegyenek nagy levegőt, aki áll, üljön le, aki ül, maradjon úgy: folytatják az Elk*rtukat!

Még jobban elk*rják.

Megértem, ha lesz, aki ennek a hírnek a hatására be kell dobjon egy felest, esetleg kettőt is. Nagy fordulópontja ez a magyar filmtörténetnek, és mivel a szélsőségek országa vagyunk, a magyar ló kétdimenziós, háta nincs, csak két oldala, egyikről esünk a másikra, szerintem ebből egész sorozat lesz. De egyáltalán: honnan tudom én azt, hogy folytatják?

Kálomista Gábortól. Ő adott ma interjút az Origónak és abban pendítette meg ezt a húrt.

„– Elképzelhetőnek tartja, hogy legyen a filmnek folytatása?

Kizárni semmit sem lehet. Ezek megtörténtek, de a legbrutálisabb október 23-i eseménysor, a lovasroham még nincsen feldolgozva.

Ezek jó kiindulópontjai lehetnének az azt követő három évben történt magyarországi eseményeket feldolgozó alkotásnak.

Többen kiemelték, hogy hiányoznak az október 23-i események a filmből. Mi volt ennek az oka?

Mi a forgatókönyvet úgy találtuk teljesnek, ahogyan Bendi Balázs megírta.

Az az erőszak, amellyel az akkori kormányzat fellépett az ártatlan civilek és mások ellen, eléggé ki van domborítva a filmben.

A filmbéli történet ott fejeződött be, hogy megcsinálják majd október 23-át. Tehát egy jó apropó ez arra, ha azon gondolkozunk, hogy legyen második rész, hiszen annak is el kell kezdődnie valahogyan.”




A háttérben ennek hallatán George Lucas szemezget egy wakizashival, majd kimért, határozott mozdulatokkal szeppukut követ el, a Csillagok Háborújának annyi, feledés lesz a sorsa. Jön az Elk*rtuk-sorozat, trilógia, tetralógia, lesz majd eufória, ceremónia, csak semmi teketória! A világ a magyar filmgyártás lába előtt hever, Hollywoodban kezdik bezárni a stúdiókat, Spielberg már jelentkezett is egy oklahomai McDonald’s-ba felszolgálónak, de nem veszik fel, mert nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy 2006-ban nem tartózkodott Budapesten és nem volt rendőr. Mark Hamill és Harrison Ford rákhalásznak álltak, Tom Hanks a hajó kapitánya, az amerikai filmipar a csőd szélén tántorog.

Mondjuk Kálomista mond még nagy okosságokat az interjúban, például azt, hogy Márki-Zay Péter csakis azért utazik november 9-én Brüsszelbe, hogy az Elk*rtuk ottani premierjének konkurenciát támasszon, hiszen a nagyközönség majd rá lesz kíváncsi a csodálatos mozgófénykép helyett, de koncentráljunk a tárgyra. Tehát azt mondja Kálomista, hogy a következő három évet fogják feldolgozni a folytatásban. Képzeljük el, milyen lesz majd. Legyen a címe mondjuk:

A rohamrendőr visszavág”

Valahol, egy igen-igen közeli Károly körúton…

A Hoth jégbolygón a Lázadó Szövetség bázist épít ki sré vizavi az Astoriától. Nagy a csend, a hó és a hideg, ám a Birodalom egyik fürkész-szondája elcsípi Satu parancsnok SMS-ét és feltűnnek a birodalmi lépegetők. Eközben Luke átugrik tauntaunján a szomszéd jégbarlangba egy sörre, de mielőtt megfagyna, Han Solo hirtelen támadt ötlettel belevarrja az állat gyomrába, holott a tauntaun nem is ürge, de békaemberek felbukkanására számítanak. Helyettük rohamosztagosok érkeznek azonosító nélkül.

A lépegetők lovasrohamát nem tartóztatja fel az elszabaduló T–34-es, ezért Luke – aki már újból a bázison van és kioperálták a tauntaunból – halált megvető bátorsággal beugrik páncélozott X-szárnyú vadászába, egyedül R2–D2-t viszi magával és a Dagobah rendszer felé tart, míg a Hoth elesik, mindenki fut, amerre lát. Az Astoria körüli keresztutcákban kézitusa alakul ki a rohamosztagosok és a lázadó erők között.

Luke a Dagobah-n találkozik Yoda mesterrel, bár a jedi Finkelstein néven mutatkozik be neki, és kicsit félreértik egymást:

Luke: Én egy nagy harcost keresek.

Yoda: Á, egy nagy harcost? A harc senkit nem tesz naggyá.

Aztán Yoda kimondja az Alaptanítást:

Ne próbáld! Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!”





és Luke megígéri, hogy visszajön, majd összehívja a sajtótájékoztatót. Időközben a Kossuth téren új Halálcsillag épül, ellenben a lázadó vezérkar a Bespinre tart egy űrféreg bélrendszerén keresztül, ahol Lando Calrissian elárulja őket, minek utána Han Solót lefagyasztja a Készenléti Rendőrség és házi őrizetbe helyezik, Luke azonban megérkezik Felhővárosba és szembeszáll Darth Vaderrel. Itt hangzik el a film legfontosabb párbeszéde:

Vader: Ha tudnád, milyen erő lakozik a sötét oldalon… Obi-Wan soha sem mondta el neked, mi történt apáddal.

Luke: Épp eleget mondott. Elmondta, hogy te ölted meg!

Vader: Nem. Én vagyok az apád.

Luke: Nem, nem! Ez hazugság! Ez nem lehet igaz!

Luke odaveti az egybegyűlt nagyköveteknek, hogy:

Azt nézzék majd, mit teszek, ne azt, mit mondok!”

majd miután Darth Vader lecsapta jobb kézfejét és sajtószóvivőjét, a mélybe veti magát, azonban fennakad egy antennán, amiről az időközben megérkező Millenium Falcon menti ki. Új, bioelektromos kezet és szóvivőt kap, eközben a Kossuth téren vukik és ewokok gyülekeznek Satu parancsnoksága alatt.


Az új Halálcsillagot már a harmadik részben fogják felrobbantani, melynek várható címe:

A pártvezér visszatér”

és a hősök sorsát a 2010-es választásokig kíséri végig, amikor is Darth Vader végül megöli Palpatine császárt és mindenki énekel, de ez már spoiler.

Persze, ez még csak a sorozat első három része, aztán majd folytatják, előreláthatóan az Örökkévalóságig és tovább.


Be lehet illeszteni előzményként a történetbe a készülő taxisblokád-filmet is, a 2010 után játszódó részek pedig különösön izgalmasnak ígérkeznek, például a Békemenetet bemutató „A klónok támadása”, vagy a Sorost középpontba állító „Zsivány Egyes”, de az európai szélsőjobb egységről szóló rész, „A Sith-ek bosszúja” is izgalmasnak ígérkezik.

Hollywood pedig csődbe megy majd, a magyar filmgyártás és különösen Kálomista Gábor közönségsikere egyszerűen lesöpri a piacról.

Csak azt nem tudom, hogy fogják majd behajtani a nézőket erre a sorozatra.

Talán rohamosztagosokkal.


Oszd meg másokkal is!