Szele Tamás: A kormányoldal parazitái

Ma, kérem, sportszerűek leszünk. Tegnap egy magát baloldali-ellenzéki jellegűnek beállító álhírlapon vertem el a port érdemei szerint, ma úgy korrekt, ha legalább ugyanakkorát csapok oda a magát ultrakormánypártinak és jobboldalinak nevező párjának.

Hogy egyik sem az, aminek mondja magát, mindkettő klikkvadász, forintvadász csalás, ami csak élősködik a politikán (a politika meg mirajtunk, állampolgárokon, de az más kérdés, amivel máskor foglalkozom majd) tény – ami azonban az olvasóikat egyáltalán nem érdekli. Fő a forgalom, a szenzáció és természetesen a reklámbevétel. Ami nálunk is fontos lenne, de annyira mi – vagyis a valódi sajtó – nem bírunk lemenni kutyába, hogy elérjük az álhírlapok AdSense-bevételeinek szintjét. Ez egy régebbi kutakodásom szerint elérheti a havi tizenöt-húszmillió forintot. A valódi sajtó ennél jóval szerényebb bevételekből él, igaz, nem is bolondítja az olvasóit mindenféle színes hazugságokkal.

Most vegyük elő a Zónában már többször – és nem kis kajánsággal – taglalt Minden Szót, az egyetlen magyar online orgánumot, aminek pecsétes papírja van az NMHH-tól, hogy nem sajtótermék, ami azért fontos, mert így nem indítható ellene sajtóper. A múltkor a Propellert támadták meg, mert azt írta róluk, hogy nincs impresszumuk, holott szerintük van – az a bizonyos „impresszum” egy mondat:

Írjon nekünk üzenetet a KAPCSOLAT oldalon vagy emailt a mindenszo.hu(kukac)gmail.com címen.”

És ebbe az egy mondatba is sikerült reklámot tenniük! Főszerkesztő, szerkesztő, munkatársak? Minek? Pedig igyekvő csapat készítheti, olyan javaslataik voltak például, mikor Karácsony Gergelyt megválasztották főpolgármesternek, hogy emiatt Magyarország fővárosát helyezzék át Debrecenbe, tokkal, vonóval, kormánnyal és minisztériumokkal, Országgyűléssel együtt. Másik érdekes kezdeményezésük az volt, hogy szabályozzák az MTI munkáját. Mármint az ő nézeteik alapján. Ezt engedelmükkel idézném is:

Az MTI rosszul végzi a munkáját, így pedig a Köztévé és a többi jobboldali sajtó is megfertőződik a manipulatív hírekkel – Vérszegény hírek külföldről

AFP, Reuters – ezeket el kéne már felejteni

A V4NA hírügynökség nem véletlenül jött létre. Az orosz RT is igencsak hasznos híreket szokott megosztani nemzetközi témákban, mégsem vesz át tőlük semmit az MTI. Miért nem?

Sajnos a Köztévé is, meg a Hír Tv- is pl. csak Reuters, AFP és egyéb liberális nemzetközi ügynökségektől vesz át, sokszor nem valós, vagy direkt liberális szóhasználatban megfogalmazott híreket az MTI-n keresztül. Jóhiszeműen a jobboldali tévék is azt gondolják, hogy ezek valós hírek, amit az MTI átvesz a Reuterstől pl. Pedig általában vagy manipuláltan tálalják a nemzetközi eseményeket, vagy más, fontos híreket hallgatnak el.

Ismételjük: a V4NA V4-es hírügynökség nem véletlenül jött létre. Ami még mindig kevés, de ott van pl. az RT, onnan is lehetne mit szemlézni. Az MTI-ben persze még mindig dolgoznak kommunista ivadékok, és libernyák csicskák. A helyzet pedig ezért ilyen szomorú.

Így viszont a nemzetközi híreket mi is csak egy liberális szemüvegen (AFP, Reuters) keresztül kapjuk meg, ami teljesen torz!

ÉBRESZTŐ! Ébresztő, jobboldal! Ébresztő, MTI! Ébresztő, kormány!

mindenszo.hu”




Megjelent 11 hónapja, mérsékelt sikerrel. Annyit még meg kell róluk jegyezni, hogy ezt a buzgó médiumot hivatalosan nem támogatja sem a kormány, sem valamely intézménye, akármennyire is toporzékolnak a boldogságtól seggnyalás közben, ők csak szeretnék érdemeik anyagi elismerését, tehát marad nekik a reklámbevétel. Azt meg álhírrel próbálják növelni. Nem ismertetem minden garabonciás kezdeményezésüket, vegyük elő a tegnapi-mai vezető hírüket, aminek kicsit utánamentem. Azt mondja a cím:



Óriási katasztrófáról beszélt Bill Gates, mely egész Európát fenyegeti! Úgy látszik, neki nem ment el az esze!”

Nocsak, Gates bátyánkat főgonoszként szokás ábrázolni „nemzeti radikális” körökben, nem dicsérni. Hát mit bírt mondani, hogy elnyerte még ennek a kényes ízlésű orbánumnak is a tetszését vele?

Bill Gates napjaink egyik legfenyegetőbb kataklizmájáról beszélt, arról, hogy hogyan vezethet hihetetlen mértékű demográfiai katasztrófához a migráns válság. Ennek kapcsán elmondta, hogy az európai politika legfőbb vezetői nagyban hozzájárulnak a válsághoz. Fontos szerepük volt annak idején a válság kirobbanásában is, és abban is drámai mértékben felelősek, hogy a válság nem csak, hogy még mindig tart, de nagyon nagymértékben eszkalálódott, és az európai államok, és a jólét fennmaradását veszélyeztetik.

A világ egyik leggazdagabbnak tartott embere szerint az európai vezetők rosszul állnak hozzá a migránsválsághoz. Meglátása szerint a németek nyitott kapus menekültpolitikája nem oldja meg a bevándorlási krízist. Sőt, éppen ellenkezőleg: elmélyíti azt, méghozzá jelentős mértékben! Nemrég egy német lapnak adott interjújában mondta el ezeket az igen kritikus szavakat, aminek valószínűleg Angela Merkel és társai nem fognak örülni…

Bill Gates egyúttal felhívta a figyelmet a jövőben várható hihetetlen mértékű afrikai bevándorlása. Ha a tömegek onnan megindulnak, Európának vége.

Minél nagylelkűbb valaki, annál többen hallanak a projektről. Ez pedig tömeges afrikai kivándorlást okoz.”

Le kellene zárni az összes tranzitútvonalat, hogy Afrika népe ne indulhasson meg Európa felé, mert ha ez bekövetkezik, akkor a kontinensnek valószínűleg lőttek – állítja.”





Mondott ilyent mostanság Bill Gates?

Nem mondott, de legalább régebben sem mondta!

Munka volt utánajárni, nem is kicsi, azonban sikerült. Tehát az a szöveg, amit a Minden Szó „nemrég egy német lapnak adott interjúnak” nevez, elég régi, ugyanis szó szerint ugyanez a „friss” szenzáció magyarul megjelent már 2018. március 25-én a hirmagazin.eu című hazugsággyárban. Megjelent 2018. április 7-én az Alföldhir.hu-n, Bekecs Sándor által szignálva és megjelent először magyar nyelven a 2018. januári Kapuban (képünkön), az lehetett a honi ősforrása. Hát nem mondom, szenzációnak elég szépkorú, majdnem négy éves.

Akkor folytassuk a keresést: mondott ilyent egyáltalán és valaha Bill Gates?

Az eredmény érdekes, mert a 2017. július 4-i Daily Mail szerint igen, bár abban sokkal enyhébben fogalmaz, de tény, hogy az afrikai kivándorlásról és az Unióról beszél. Nem azt mondja, amit a magyar változat, úgy fogalmaz, hogy

Németország valószínűleg nem tudja befogadni azt a rengeteg embert, akik Európába akarnának jönni. Európának meg kell nehezítenie az afrikaiak számára, hogy a jelenlegi tranzitútvonalakon keresztül eljussanak a kontinensre.”





Ez a legdurvább hangvételű kitétel a Daily Mail anyagában, ami azonban a Welt am Sonntag egyik Breitbart által fordított írására hivatkozik. A Breitbart-verzió nagyjából megfelel a Daily Mail-verziónak, akkor lássuk mindennek a kezdetét a Welt am Sonntagból!

Nem látjuk.

Nincs.


A megjelölt forrás, a link egy valóban létező írásra mutat, ami azonban nem interjú, egyszer sem fordul elő benne Bill Gates neve, és tulajdonképpen a 2017 júliusában, Párizsban tartott európai-afrikai migrációs csúcstalálkozóról szól. Mellékelem a fordítását.

Migrációs csúcstalálkozó: Európa szorosabb együttműködést akar a tranzitországokkal

Európa meg akarja erősíteni együttműködését az afrikai kiindulási- és tranzitországokkal annak érdekében, hogy megfékezze a migránsok Európába áramlását. Különösen fontos az embercsempész bandák elleni küzdelem – mondta Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Párizsban, az európai és afrikai országok csúcstalálkozója után.

Többek között alternatív bevételi forrásokat kell teremteni, hogy az embereket visszatartsák a csempészettől. Emellett az illegális migrációt legális migrációval kell felváltani – mondta Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök. Így a csempészeket megfosztanák az alapjuktól. Angela Merkel német kancellár szerint a humanitárius megoldásokat a helyszínen kell megtalálni.

Az afrikai népek jövőképe nélkül nem lehet kezelni az Európába irányuló migráció kérdését. „Ha meg akarjuk állítani az emberkereskedőket, akkor ezt csak fejlesztési segélyekkel lehet elérni” – mondta Merkel. A találkozón, amelyen részt vett Federica Mogherini uniós külügyi biztos, Idriss Déby és Issoufou Issoufou, Csád és Niger államfői, valamint Fájíz al-Sarradsch líbiai miniszterelnök is, szó esett a menekültek afrikai földön történő regisztrációs központjairól is.” (Welt am Sonntag)

Izé. Ez szó szerint az ellenkezőjét jelenti annak, amit a Breitbart Gates szájába adott. Gates ezt nem mondta, sőt, Gates nem is szerepel az egész történetben, semmi köze nem volt a csúcstalálkozóhoz: a Breitbart egyszerűen hazudott egy nagyot. Szokása szerint. A Daily Mail szerkesztője hanyag is lehetett, lusta is, átvette a Breitbart-verziót, amire a magyar Kapu munkatársa már csak fél év múlva bukkant rá, de akkor megvadította alaposan, úgy megborsozta-paprikázta, mintha alföldi gulyás lenne, ezt vette át aztán a hirmagazin.eu és az Alföldhír.hu szó szerint, schmittelve, majd ezt adja el ma, 2021. november 14-én a Minden Szó friss szenzációként.


Csak jelezném: sikerrel terjesztik, a számlálójuk szerint 450 900-an olvasták és 77 400-an osztották meg.

Azt, amit Bill Gates sohasem mondott, mint a fentiekben bizonyítom is.

Bele tetszettek gondolni abba, hogy – elnézve a reklámokat – ezzel a kedves közönség mekkora összeget keresett az őket tökéletesen hülyének néző és átverő Minden Szónak?

Ha ez volt a szándékuk: nem szóltam, lehet folytatni.

Ha nem: tessék meggondolni, mit olvasnak el, minek adnak hitelt és mit osztanak meg.


Esetleg meg lehetne osztani ezt az írást is, a tisztánlátás kedvéért (bár nem szoktam ilyesmit kérni), de úgysem lesz népszerű.

Az igazság ugyanis szükségképpen hosszú és bonyolult.

Tehát unalmas a szenzációra éhes közönség számára.

Mindenesetre azért én hazudni továbbra sem fogok.

De nem is gazdagodok meg a valóságból.


Oszd meg másokkal is!