Szele Tamás: A járvány és a Pegasus éve

Kérem, én ma születésnapom alkalmából – bizony, már az ötvennegyedik, de egy idő után ki számolja? – úgy döntöttem, lazábbra veszem a munkatempót, inkább megpróbálom összegezni a 2021-es év fontosabb eseményeit, azokat már úgyis megírtuk, csak épp egybe kell terelni az egészet, aztán majd csak összeáll valamivé. Nagy tévedés volt.

Ahogy elkezdtem kicsit alaposabban összekeresgélni a kronológiát, rá kellett jönnöm, hogy a sajtómunkásoknak ebben az évben nem volt egy nyugodt hetük sem, illetve akadt hét botrány nélkül, de olyan is, amire három-négy esett. Mindenképpen elmondható, hogy ennél stresszesebb, zaklatottabb éve rég nem volt a világnak, így aztán a sajtónak sem. Az a csoda, hogy belé nem bolondultunk, bár időnként ebben sem vagyok teljesen biztos. Nagyon nehéz lenne egyetlen meghatározó eseményt mondani 2021-ből, nehéz, de nem lehetetlen, mint majd látni fogjuk. Akkor kezdjünk neki.

Január 6-án busójárás volt a washingtoni Capitoliumban, Trump volt elnök hívei megostromolták a törvényhozás épületét, de több órányi káosz után sikerült őket visszaszorítani. Akkor még azt hittük, a Qanon Sámán szédítő maskaráját látva, hogy ez lesz az Év Képe, ezt nem lehet túldobni. Lehetett.

Február elsején Burmában katonai hatalomátvételre került sor, nem épp váratlanul, de annál véresebben: a junta ellen tüntetők ezrei, ha nem tízezrei vannak most is a börtönökben, ahol kínozzák őket és gyakran minden ítélet nélkül zajlanak a kivégzések.

Február 8-án meghosszabbították a járványügyi vészhelyzetet Magyarországon, szigorították a zárlatot, megkezdődtek az oltások.

Február 14-én a Klubrádió elveszítette földi sugárzású frekvenciáját, azóta online rádióként üzemel – de üzemel.

Február 23-án újraindul a Zóna eredeti formájában, korábban egy feltörés miatt nem üzemelt egy ideig, ezalatt tartalék felületünkön jelentünk meg.

Március 4. – Gulyás Gergely bejelenti, hogy az operatív törzs a Covid–19 járvány harmadik hulláma miatt, az általános iskolák digitális oktatásra való átállásáról döntött. A digitális oktatás április 9-ig tart. Emellett az élelmiszerüzleteken, a patikákon, a drogériákon és a nemzeti dohányboltokon kívül minden üzletnek március 8-tól április 7-ig zárva kell tartania.

Március hónap első felében Pekingben lezajlott a kínai Országos Népi Gyűlés és a Népi Politikai Konzultációs Konferencia Nemzeti Bizottsága rendes évi ülése, melynek döntései kellemetlenül érintették Hong Kongot és kellemesen Moszkvát – akkor vetették meg a mostanra kibontakozó orosz–kínai együttműködés elvi alapjait.

Március végén elöntötte a közösségi oldalak magyar nyelvű szegmensét az álhír: a maszkokban Morgellon-férgek élnek és azok okozzák a megbetegedéseket. Körülbelül ugyanekkor nevezik ki az oltásellenes mémekben John Sins pornószínészt, (aki 2011-ben elnyerte az „év anális jelenete” díjat is) egy fehér köpenyes fotója alapján, mely a „Játsszunk doktorosdit” című filmből származik, orvosnak, virológusnak és így hivatkozási alapnak is. A maszkos rémhír forrása az orvosi sajtóban egyáltalán nem ismert „Ruszin Kárpátalja” című oldal.

Március hónap folyamán a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség (Fidesz) előbb az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából lép ki, majd nem sokkal később magából az Európai Néppártból is.

Április 5. – Vlagyimir Putyin aláírja és ezzel életbe lépteti a választási törvény módosítását, amely a mandátumok számozásának újraindításával lehetővé teszi, hogy a jelenlegi lejárta után, 2024-től két újabb hatéves elnöki periódusért induljon.

Április 10-e táján Budapest belvárosából, a Szabadság térről jelentik, hogy könnyebb gyalogsági harcjárművek és vízágyúk jelentek meg a volt tévészékház előtt, de csak az „Elk*rtuk” című film forgatása zajlik. Satu parancsnok mérgesen hazamegy.

Április 24. – Megnyitnak a vendéglátóhelyek teraszai országszerte.

Április 30. A kormány által üzemeltetett oltásregisztrációs oldal összeomlik, mikor híre kél, hogy lehet regisztrálni Pfizer vakcinára is. Tömegek rohanják meg a budapesti kórházakat, a kormány bejelenti, hogy az oldalt „terheléses támadás érte külföldről”, a támadókat a legkorszerűbb informatikai eszközök bevetésével keresik mind a mai napig, ami abból áll, hogy bottal és robottal ütik a nyomukat. Az a magyarázat, hogy az oldal alkalmatlan volt a feladatára, nem viselte el a terhelést, csak a független médiában merül fel, a kormány tagadja ennek lehetőségét.

Május 13. A világhálón elterjed a rémhír, miszerint Rozsály község lakossága mind egy szálig kipusztult az oltás következtében. Erről a lakosság nem tudott, ám nem is vette tudomásul, így aztán máig élnek.

Május 23. A fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítik a Ryanair Boeing 737-es, Athénból Vilniusba tartó gépét, majd a landolást követően letartóztatják a repülőn tartózkodó ellenzéki újságírót, a kormányzat által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét, Roman Protaszevicset és barátnőjét, Sofia Sapegát, ez úton megvalósítva az állami légikalózkodás érdekes bűncselekményét.

június 1. – A Terrorelhárítási Központ (TEK) Kecskeméten elfogja, majd a Fővárosi Nyomozó Ügyészség gyanúsítottként kihallgatja, azt követően pedig őrizetbe veszi a – keresztény családból származó és az iszlám hitre áttért (radikalizálódott), értelmiségi családból származó – 21 éves egyetemistát, V. Kendét, aki a megalapozott gyanú szerint, „Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén”. V. Kende elsőfokú tárgyalása két hete zajlott, a bíróság fenntartotta a férfi letartóztatását. A következő tárgyalás februárban lesz.

Június 13. – Naftáli Benet, az Új Jobboldal párt vezetője lesz Izrael miniszterelnöke, váltva – a 12 évnyi kormányzás után – Benjamin Netanjahut.


Június 11. és július 11. között tartották meg a koronavírus-járvány miatt elhalasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot.

Július 23. és augusztus 8. között tartották meg a koronavírus-járvány miatt elhalasztott 2020-as nyári olimpiai játékokat Tokióban.

Június 15. – Az Országgyűlés elfogadja az úgynevezett „pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló” törvénycsomagot, annak ellenére, hogy előző nap a Kossuth téren több ezren tüntettek a kormány által beterjesztett javaslat ellen, amelybe a szavazás előtt több, a szexuális kisebbségek ellen irányuló módosítás is bekerült.

Június 16. – Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök találkozója Genfben.


Június 18. A Forbidden Stories nemzetközi újságíró-szervezet nyilvánosságra hozza a Pegasus-ügyet, a cyberfegyverrel végzett megfigyeléseknek legalább háromszáz magyar célpontja is van, őket minden kétséget kizáróan a kormány figyeltette. Az első hetek után kiderül, hogy nem csak ellenzékiekről van szó, sőt: legalább annyi, ha nem több markánsan kormánypárti személyt is megfigyeltek, mi több, a különböző magyar szolgálatok egymást is figyelték. A botrány máig tart, a kormány időhúzásra játszik. A Pegasus-ügy kirobbanása előtt pár nappal a Zóna írást közöl az azzal egyenértékű Candiru cyberfegyverről és annak magyarországi használatáról.

Augusztus 1. – Hat hónappal azután, hogy a hadsereg átvette a hatalmat Mianmarban a polgári kormánytól, a junta katonai vezetője, Min Aung Hlaing tábornok kormányfőnek nevezi ki magát. A vérengzések folytatódnak, illetve abba sem maradtak.

Augusztus 15. – Afganisztánban az amerikai csapatok kivonását követő offenzíva betetőzéseként a tálib fegyveresek harc nélkül bevonulnak Kabulba, az ország elnöke elmenekül. Megkezdődik az afgán válság. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője egy tévéműsorban az 1956-os pesti srácokhoz hasonlítja a tálibokat, ugyanis nem tud róla, hogy az illetők muzulmánok.

Augusztus 26. – Terrortámadás a kabuli nemzetközi repülőtéren, legalább 182-en elhunytak a támadásban, amelyből legalább 13-an az amerikai hadsereg tagjai voltak.

Augusztus 30. – Az amerikai katonák kivonulásával és a tálibok ismételt hatalomátvételével véget ért az afganisztáni háború.

Szeptember 5–12. – Budapesten rendezik meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.


Szeptember 12. – Ferenc pápa a Szépművészeti Múzeumban találkozik Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint a püspöki kar tagjaival, ezt követően misét celebrál a Hősök terén, majd tovább utazik többnapos szlovákiai látogatására.

Szeptember 17–19. – Lezajlanak az oroszországi parlamenti választások melyen az Egységes Oroszország (JeR) ismét megszerzi a 450 alsóházi hely kétharmadát. Nagy meglepetés senkit sem ér.

Szeptember 18–28. – A 2021-es magyarországi ellenzéki előválasztás első fordulója Magyarországon. A rendszer kívülről érkező terheléses támadások miatt első két nap összeomlik, az előválasztást meghosszabbítják, a támadások most kivételesen valódiak.

Szeptember 25–október 14. – Magyarország rendezi meg a Vadászati Világkiállítást.

Szeptember 26. – Parlamenti választások Németországban.

Október 4. – az egész világon leáll majdnem fél napra a Facebook. A hibát elhárítják, valódi oka nehezen érthető.

Október 10–16. – A 2021-es magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulója Magyarországon. A rendszer recseg, ropog, de nem hasal el.

Október 17. – Márki-Zay Péter nyeri a 2021-es magyarországi ellenzéki előválasztást, így ő indulhat a 2022-es magyarországi országgyűlési választáson Orbán Viktor ellen a miniszterelnökségért.

Október 23-án negyedik alkalommal tartották meg a békemenetet Budapesten, megemlékezéseket tartották a 1956-os forradalom 65. évfordulójára és a 15 évvel ezelőtti eseményekre megemlékezve. Bemutatják az Ek*rtuk című filmet. Politikai pártállás kérdése, mennyire tekintjük sikeresnek és műfaja is enyhén szólva vitatott. A botrány mostanáig tart.

Október 25. – Fény derül a Black Cube-ügy részleteire, mint megtudhattuk, az egyik magyar szolgálat fogadta fel az izraeli magán-kémügynökséget a másik ellen, és „egymásra dolgoztak”. Az ügyben érintett volt a Magyar Idők című kormánylap és Bayer Zsolt is.

Október 29. – a Facebook Meta néven új céggé alakul, karnyújtásnyira kerül az átlagos felhasználótól a virtuális világ. Ez több kérdést is felvet.

November 4. – Kósa Lajos elszólja magát a Pegasus-ügyben, ráadásul pontatlanul teszi, de az mindenképpen kiderül: a kormány utasítására szerezték be a cyberfegyvert.

November 7. – Demeter Szilárd vérlázító dolgokat mond a kortárs magyar színházról és irodalomról. E szokását máig fenntartja, rendszeres időközönként lázít vért.

November 10. körül – Kitör az úgynevezett Városháza-ügy, mely az illető épület esetleges eladásáról szól, a kísérlet állítólagos bizonyítékai egy álarcos ismeretlen által szerkesztőségekbe küldött hangfelvételek. Nehezen állnak majd meg a bíróság előtt.

November 14. – A Fidesz tisztújító kongresszust tart, különösebb változásról nem számolhatunk be. Annyiról mégis, hogy később a Facebook szerzői jogi problémák miatt letiltja a kongresszusról szóló videót, jelenleg a Roxette zenekar jogainak tulajdonosai perlik a pártot, mert állítólag 31 évig jogtalanul használták szlogennek a „Listen to your heart” című számot.

November 22-én megkezdődik az oltási akcióhét Magyarország kórházi oltópontjain. Most már bármely vakcina elérhető bárki számára, az orosz és kínai termékeket kivéve, melyek elfogyóban vannak és nem is rendelnek belőlük újabb szállítmányokat.

November 27. – Kiszivárog Kövér László másfél évvel korábban elhangzott beszéde, melyben az Alkotmányvédelmi Hivatal ünnepi állománygyűlésén annak a véleményének adott hangot, hogy a legkomolyabb nemzetbiztonsági kockázat Magyarországon a politikai ellenzék létezése.

November vége – monstre leépítések kezdődnek a kormánymédiában. Okuk egyelőre tisztázatlan.

December 7. – Korrupció miatt vizsgálat indul Völner Pál igazságügyi miniszterhelyettes ellen, a dolog érdekessége, hogy ő volt az, aki Varga Judit szakminiszter távollétében engedélyezhette a nemzetbiztonsági és egyéb célú megfigyeléseket. Varga Judit szakminiszter pedig majdnem mindig távol volt. Völneren kívül még bírósági hatáskörben engedélyezhetőek a lehallgatások – a miniszterhelyettest a közvetlenül Pintér Sándor irányítása alá tartozó Nemzeti Védelmi Szolgálat buktatta le. Ironikus módon telefonbeszélgetések lehallgatása útján.

December 15. – Darja Navalnaja katartikus erejű beszédet tart az Európai Parlamentben, ahol börtönben lévő édesapja, Alekszej Navalnij helyett vette át a Szaharov-díjat.

December 24. – Vlagyimir Putyin ultimátumot ad a NATO-nak, három betarthatatlan feltételhez kötve a további békés egymás melett élés lehetőségét. Kitör az új hidegháború.

December 27. – Újból jelentkezik a Borkai Zsoltot kompromittáló videofelvételt közzé tevő Ördög Ügyvédje, most Varga Judit igazságügyi miniszterről állítja, miszerint biszexuális beállítottságú.

December 29. – Varga Judit közli: feljelentést tesz az Ördög Ügyvédje ellen.

És most itt tartunk. Volt pár olyan elhúzódó botrány, krízis, ami nem köthető dátumhoz, ilyen ügyek alapvetően a dühöngő világjárvány, a Fudan Egyetem és a Budapest-Belgrád vasútvonal ügye, a budapesti fejpályaudvarok közlekedési átszervezése (hatalmas költségekkel és egy új alagút fúrásával a Nyugati és a Déli, valamint a Kelenföldi Pályaudvar között), a választási kampány, a rohamosan növekedő infláció és az élelmiszer-árak robbanása, a gazdasági válság, külföldön pedig a máig megoldatlan afgán helyzet, Hszincsiang-Ujgur tartomány állapota, a bármelyik pillanatban eszkalálódni képes orosz–ukrán válság, a Baltikum helyzete, a nem enyhülő észak-koreai nukleáris fenyegetés, Kína viszonya a világ összes többi részével… szóval, nem unatkoztunk 2021-ben.


Mégis, ha egy szóval kéne jellemeznem az idei évet, azt mondanám: a járvány és a Pegasus éve volt.

Jövőre mi várható?

Ezeknek a folyamatoknak a következményei, legalább ennyire zaklatott év, csak Magyarországon még az ideinél is sokkal, de sokkal rosszabb lesz, mert súlyosbítani fogja a választási kampány célegyenese.

Aztán bárki is győzzön: nehéz idők következnek. Vagy ezért, vagy azért.

Bírjuk ki. Muszáj kibírni.


Nehéz év lesz, emberek.

De az idei sem volt kutya.

Nem is volt jó ötlet így összefoglalni: azt a hatást kelti, miszerint csoda, hogy túléltük.

Különben: tényleg csoda.

Boldogabb új évet kívánok. De nekem már az is elég volna, ha nyugalmasabb lenne.

Nem lesz az.


Oszd meg másokkal is!