Szele Tamás: Trump és Szupertrump

Hogy ez fél éve mekkora hír lett volna… egy éve meg főleg. De most, egy világháború árnyékában a legtöbben le sem sajnálják, miszerint a mostani helyzet előidézésében egyébként nem kis részt vétkes Donald Trump volt amerikai elnök új közösségi oldalt indít „Truth Social” néven.

Hát, ő tudja, próbálkozott már ilyesmivel, bele is bukott, sőt. De lássuk, mit ír erről a Magyar Nemzet, ami fontosnak tartotta, hogy jelezze ezt a rendkívüli eseményt:



Hétfőn startolhat el Donald Trump korábbi amerikai elnök új közösségi oldala, a Truth Social. Trump több mint egy éves kényszerpihenő után térhet vissza a közösségi média világába, miután a tavaly január hatodikai Capitolium-ostromot követően a Twitter és a Facebook is felfüggesztette profilját. (…) Habár a közösségi hálózat mögött álló vállalat – Trump Media & Technology Group (TMTG) – vezetője, Devin Nunes volt republikánus képviselő korábban azt nyilatkozta, az alkalmazás csak március végén válik elérhetővé, ennek ellenére pénteken arra ösztönözte a béta verziót tesztelő felhasználókat, hogy osszanak meg minél több tartalmat, növeljék az általuk követett profilok számát és beszélgessenek egymással. Az aktivitás fokozása is arra utaló jel, hogy az oldal indulásáig már nem kell sokat várni.

A TMTG vállalat azon technológiai cégek csapatát erősíti, melyek a „szólásszabadság bajnokaként” tüntetik fel magukat, elcsábítva ezzel azon felhasználókat, akik úgy érezhetik, hogy a többi platformon − például a Facebookon, vagy Twitteren − nem adnak teret nézeteiknek. (…)

A Truth Social indulását azonban beárnyékolják a TMTG vállalat hirtelen növekedésének finanszírozása körüli kérdések. Jelenleg például egyáltalán nem tudni információkat arról, hogy milyen forrásokból tartja fent magát a cég, ez pedig mind a techvállalatok, mind a sajtó köreiben gyanakvásra ad okot.” (Magyar Nemzet)




Az finom lesz, mondaná Mabel a „Csengetett, Mylord” című sorozatban, és nem kétlem, hogy akkora bukás készülődik, mint… mint korábban. Trump nem érti ugyanis, hogy a trumpizmushoz ő egyáltalán nem szükséges!

Ezt azért el kell magyaráznom. Szóval, 2021 májusában ő már indított egy közösségi oldalt, ahogy azt Donaldka elképzelte, „From the Desk of Donald J. Trump” címen, élt is majdnem egy hónapig, és az volt a legérdekesebb tulajdonsága, hogy nem lehetett rajta megszólalni. Illetve, csak Trump szólalhatott meg. Máshol ezt blognak hívják – a szaksajtó át is keresztelte erre – de Trump kitartott amellett, hogy ez igenis „social media”, csak valamiért nem túl népszerű. Abbahagyták, de világosan mutatta, mit szeretne Trump (és a legtöbb felhasználó) a közösségi médiától: elmondani a magukét, és kicsit sem érdeklődni mások iránt.

Itt előjöhet az a kérdés, hogy hiszen a Zóna nem ugyanezt teszi? Itt sincs kommentlehetőség és nem is lesz. Nem, ez a kettő nem ugyanaz: a Zóna hír- és véleményoldal, sajtó, nem közösségi oldal és nem is szeretne közösséget építeni, médium, nem fórum. Különben a kommentlehetőséget meg lehetett volna hagyni, ha nem olyan a magyar sajtótörvény, amilyen. Ugyanis minálunk az oldal tulajdonosa, főszerkesztője, felelős szerkesztője valóban felelős még a moderációért is: ha valaki odaböffent valami súlyosan törvényellenes, uszító akármit, és nem veszem észre, mert véletlenül alszom, eszem, más dolgom van vagy ne adja Isten, szabadságon vagyok, mehetek a bíróság elé. Ott is tudják, hogy rossz a törvény, de azért elítélnek – jobb híján. Szóval, nálunk azért nincs komment, mert ilyen a jogi környezet, de nem is állítja a lap, hogy közösségi oldal lenne. Térjünk vissza Trumphoz.

Donald ott cseszi el, ahol a legtöbben: hogy egyirányúnak gondolja a kommunikációt a közösségi oldalakon. Ő beszél, mindenki más lájkolhat, és kész. Dicséret illetheti, bírálat nem.

Ez megint olyan, mint a sajtóban: ha a három elemit végzett kedves felhasználó egy ismeretlen nyelv helyesírásával közli a Facebookon az írásom alatt kommentben, hogy hülye vagyok, nem értek semmit az ukrajnai helyzetből, arról van szó ugyanis, hogy Oroszhon a világ leggazdagabb országa, és a nyomorgó, éhező jenkik ki akarják rabolni, ők ugyanis Ukrajnában élnek, akkor én, aki azon a nyavalyás anyagon hat-nyolc órát dolgoztam, minimum négy nyelven kerestem a forrásokat és vért izzadtam, míg sikerült átbogarásznom a jelenlegi frontvonalat mutató térképet, mert még véletlenül sem azt mutatja, amit a TASZSZ vagy az ellentéte, az Ukrinform mond – én ezt a kedves, személyeskedő, agresszív és kötekedő felhasználót egyszerűen letiltom, ugyanis nem egy ilyen érkezik naponta, hanem több száz.

Mindegyikből süt a népmesei világnézet, a tárgy ismeretének teljes hiánya és a mély meggyőződés, hit Putyin személyében és annak varázsában. Hogy mit tudhat ez a kopasz fickó…? Azt, amit Trump, semmi különöset, csak nagy manipulátor. És nem állok le meggyőzni egyenként az illetőket, vitatkozni velük: lehetetlen is volna, de időm sincs rá, ahogy befejeztem az egyik írást, kezdem gyűjteni az anyagot a másikhoz. Végtére is az egyszeregyet sem bizonyítjuk, aki idillinek érzi az életet a Volga mentén, ám próbálja ki, sok szerencsét hozzá. Meg kell ismételnem: ez sajtó, nem fórum, nem közösségi oldal.

Azért vagyok így leragadva ennél a felhasználói körnél (olvasónak nehezen nevezhetők), mert Trump őket akarja képviselni. Nekik szeretne felületet adni, olyant, ahol nincs moderáció.

Hallali-halihó, náculni volna jó!”

kiáltja, aki a „véleménydiktatúra” áldozatának tekinti magát és már nyargal is oda, az első hetekben meredeken fog emelkedni a felhasználók száma, aztán jön majd pár hónapon belül az FBI. Ugyanis ez egy kipróbált recept, sok ilyent láttunk már, gyors üzleti sikerrel jár az első időkben, de mire beállna a pénzverde normál üzemmódba, be kell csukni a boltot.


Ilyen volt, vagyis ilyenné vált a 4chan, az 8chan, a Parler és számtalan társuk, a magyar Hundub csak azért nem jutott erre a sorsra, mert még időben csődbe ment, de már mutatkoztak azon is a radikalizálódás jelei: a baj nem a szélsőséges vélemények kifejtésével szokott lenni, az maximum undorító, szerencsére nem kötelező olvasni őket. A baj mindig akkor kezdődik, amikor elkezdenek terrorcselekményeket közvetíteni és szervezni a moderálatlan oldalakon. Tehát a „teljesen szabad” közösségi oldalaknak van egy jól leírható fejlődési modellje:

Indulás, minden cenzúra nélül → éljen az arany szabadság → gyülekeznek a felhasználók, dől a reklámbevétel → feltűnnek az első szélsőséges mémek → nincs mit tenni, ez is egy vélemény, nem szólhatunk bele, nálunk nincs moderáció → érdekes kis csoportok alakulnak, szerveződnek, melyekben sok szó esik radikális célokról és fegyverekről, de nálunk nincs moderáció → kis, sötétebb sarkokban toborzásba kezd az Iszlám Állam, de nincs moderáció → valaki élőben közvetít egy általa elkövetett terrorcselekményt, a közönség lelkesen éljenzi, de moderáció sajnos nincs, hiszen megígértük → megérkezik az FBI és az összes többi hárombetűs szervezet → irány San Quentin.

Ezekből már minden megtörtént a valóságban különböző ilyen „szabad” közösségi oldalakon, egyedül San Quentin fegyházát nem lehet garantálni. Szóval, minő csoda: ahol sok radikális gyűlik össze, ott tovább radikalizálódnak, egészen a terrorig. Ezért aztán nem is érdemes ilyen teljesen törvényen kívüli oldalakat elindítani, gondoljunk bele: aki tudja, hogy a Vadnyugat bizonyos részén nincs törvény és jogbiztonság, de mégis odamegy, pisztollyal az oldalán, az nagy valószínűséggel pont azért megy oda, mert nem szereti a törvényt.


Lehet ez a sorsa Trump induló oldalának? Lehet, ha nem figyelnek oda, ha meg odafigyelnek, akkor nem az lesz belőle, amit ígért.

De az a helyzet, hogy igazából semmi szükségük Trump híveinek erre az oldalra. Ahogy magára Trumpra sincs.

A tavalyi kísérlete után ugyanis az elszánt hívei létrehoztak egy „Trumpbook USA” című közösségi oldalt, éspedig Trump nélkül, de róla és vele kapcsolatban. Én kíváncsi voltam rá, regisztráltam és időnként megnézem, hol tart a közösség evolúciója. Úgy haladnak, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

Világszerte van vagy 120 ezer felhasználójuk, a fő témáik: hírek, COVID–19, vakcinák, oltásellenesség, Qanon, Qanon, Qanon, náluk működik a „Magyar Trump rajongói klub”, kemény 252 taggal (a Facebookról költöztek oda), szóval mérsékelten ugyan, de pezseg a trumpista élet ott, valamiféle moderáció pedig lehet, mert ha nem Qanonról vagy vírustagadásról van szó, nem javasolgatnak terrorakciókat.


Tehát mit látunk?

A valódi Trump nélkül is van trumpizmus, sőt, ő csak zavarná a kitalált „Trump”, a mitikus Qanon legendáját a megszólalásaival: hiszen Qanont a fanatikusok alakították ki a ferde vágyaikból, elképzeléseikből, fantazmagóriáikból, pont olyan, amilyennek szeretnék, egy élő, valódi, hús-vér ember sosem lehetne olyan tökéletes, mint ez a legenda, aki a föld alatt harcol a gyíkemberekkel, klónokat teremt és halottakat támaszt fel.

Nincs mese, be kell látnunk: a valódi, élő Trumpot már most legyőzte Qanon, a Szupertrump.


Nemsokára megveszi a Marvel Comics is.

Szóval, semmi értelme ennek az új közösségi oldalnak, igaz, Windows és Android alatt el sem indult, Apple készülékem meg nincs, azon nem tudtam utánanézni. De Trumpnak nagy tanulság lesz, ha rájön a két alaptételre:

      1. A rajongói pont olyanok, mint ő, el akarják mondani a magukét és más véleménye nem érdekli őket. Donald Trumpé sem.
      2. Kicsit sem kíváncsiak a valóságra, de őrjöngve követelik, hogy azt a mesét hallják, amit ők maguk találtak ki. Ölnének is érte.

Nem jósolok nagy jövőt a Truth Socialnak. Donald Trump még örülhet, ha el nem kergetik a hívei a saját közösségi oldaláról Qanon kedvéért.

Bár mondjuk nagy jelene sincs az egésznek.


Oszd meg másokkal is!