Gaál Péter: A számok érzéketlensége

A politikában nem az érzelmek dominálnak, hanem a statisztika. A hadászatban is. A „rákenjük”, „ez és ez zajlott Ukrajnában”, „elvesztette jóindulatát és türelmét”, pláne „Oroszország” (Gajdics Ottó), ezek pontosan olyan színvonalúak és oda valók, ahol elhangzottak, azoknak, aki ezeket nézik/hallgatják, ott, ahol nézik/hallgatják.

A politikus nem azért türelmes, mert reménykedik, hogy magától megváltozik az ellenfele. Az ellenfeléből egyetlen dolog érdekli: a gyengesége. Hogy mikor hibázik és hol támadható. Nem háborodik fel, mert ő ugyanúgy statisztikában gondolkodik, és a statisztika számokkal dolgozik, nem emberekkel. Minden, amit mond, valamilyen célt szolgál. Nem a szívét önti ki, hanem megcéloz valakiket, mindenekelőtt saját bázisát.

Putyin fenyegetései is a saját bázisának szólnak, nem ennek vagy annak az országnak, illetve szövetségnek. Előzetes magyarázatok, egy tizenkét éves gyerek, vagy egy félhülye felnőtt szintjén. Ugyanez a helyzet a „szankciókkal”, oda-vissza. Lezárja a légteret. Kiterjeszti felségvizei határát (ez még nem jutott az eszébe, eddig Kína specialitása). Hátha betéved oda egy polgári repülő, amit le lehet lőni. Innentől jön a válasz, amit casus belliként lehet értékelni. Hiszen megmondtuk. Ti provokáltátok ki. Nem is volt annyira polgári az a repülő. Nézzenek utána a Lusitania gőzös (1. világháború) és az Athenia (2. világháború) elsüllyesztésének, hozzátéve, hogy ezeknél a hajóknál a németeknek is volt némi igazságuk. De mindig mindenben van némi igazság, és némi hazugság, az ukrán történetben is, csak nem innét célszerű nézni a megértéséhez.

Hanem onnét, ahonnét a statisztika nézi. Hogy mit dönt el, vagy mit nem.

Putyin húsz éve türelmes. Nem a világ gonoszságai iránt, hanem saját terveit illetően. A többi innentől felkészülés kérdése.

És esélymegítélésé. Ebben pedig nem csak az lehet a döntő, hogy most döntő fölényünk van, hanem az is, hogy holnaptól döntő hátrányunk lesz. Gorbacsov tudomásul vette, és nem csinált semmit. Vlagyimir Putyin nem vette tudomásul.

A statisztikának meg mindegy. A statisztika szenvtelen.

Nem ő hal meg a fronton, vagy az összeomló házak alatt.

Oszd meg másokkal is!