Szele Tamás: Menekültek tűz alatt

Háborúról ír az ember, a béke reményében, és ma abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem csak harci cselekményekről számolhatok be, hanem arról is, hogy megkezdődött és halad az ostromlott városokból a civilek evakuálása.

Ami hírnek sokkal pozitívabb, mintha csak az összecsapásokkal kéne foglalkozni: de azért ennek is várjuk ki a végét.

A valódi humanitárius folyosók megnyílása többek között annak köszönhető, hogy a belavezsai béketárgyalások tegnapi, harmadik fordulója ugyan nagy, átfogó eredményekkel nem járt, az orosz fél teljes, kidolgozott szerződéseket tett az ukrán tárgyalók elé, amiket azok haza kellett vigyenek, áttanulmányozás céljából, de a humanitárius ügyekről tárgyalhattak ők is, az oroszok is külön felhatalmazás nélkül.

Tekintsük a TASZSZ hírügynökség beszámolóját:

A hétfő este Fehéroroszországban megtartott orosz–ukrán tárgyalások harmadik fordulója nem hozta meg a várt eredményeket, amint azt mind a moszkvai, mind a kijevi küldöttek elismerték.

Oroszország főtárgyalója, Vlagyimir Medinszkij elnöki tanácsadó kijelentette, hogy a tárgyalásokhoz fűzött várakozások nem váltak valóra, míg Mihail Podoljak ukrán elnöki hivatali tanácsadó elismerte, hogy egyelőre nem születtek olyan eredmények, amelyek jelentősen javíthatnának a helyzeten.

Mindkét fél egyetértett a tárgyalások folytatásában, és pozitív elmozdulást állapítottak meg a hétfőn még működésképtelen humanitárius folyosók kérdésében.

Humanitárius folyosók

Oroszország reméli, hogy a múlt pénteken megvitatott, a civileknek az ellenséges területekről való evakuálására szolgáló humanitárius folyosók kedden megkezdik a működésüket, ahogyan azt kell – mondta Medinszkij a médiának. Elmondása szerint az orosz küldöttség ezt a kérdést „pontokba szedve” tette fel, hogy határozott ígéreteket kapjon a kijevi küldöttektől. (…) Moszkva eközben többször is kijelentette, hogy a donyecki és luhanszki köztársaságok elismerése, valamint a Krím és Szevasztopol feletti orosz szuverenitás a határozott álláspontja. Ugyanez vonatkozik arra a követelésre is, hogy az alkotmányban külön záradékkal zárják ki Ukrajna csatlakozását bármely blokkhoz.” (TASZSZ)




Ami a politikai követeléseket illeti, Zelenszkij sem zárkózott el teljesen a megtárgyalásuk elől, mint az ABC-nek adott interjújában elmondta (kivonatolva):

Úgy gondolom, hogy az ideiglenesen megszállt területek és az el nem ismert köztársaságok kérdését – Oroszországon kívül senki sem ismerte el őket, ezek álköztársaságok – meg tudjuk vitatni, és kompromisszumot tudunk kötni arról, hogy ezek a területek hogyan fognak élni. Számomra az a fontos, hogy azok az emberek, akik Ukrajnához akarnak tartozni, hogyan fognak élni ezeken a területeken. Ki fogja Ukrajnában azt mondani, hogy be akarja fogadni őket? A kérdés bonyolultabb, mint a puszta elfogadás. Ez egy újabb ultimátum. De mi nem vagyunk hajlandóak ultimátumokat elfogadni. Arra van szükség, hogy Putyin elkezdjen beszélni, párbeszédet kezdeményezzen, ahelyett hogy egy oxigén nélküli információs buborékban maradna.

Készen állok a párbeszédre, de nem állunk készen a kapitulációra, mert ez a kérdés nem rólam szól. Azokról az emberekről van szó, akik megválasztottak engem.

Megértettük, hogy a NATO nem hajlandó elfogadni Ukrajnát. A szövetség fél a vitás kérdésektől és az Oroszországgal való konfrontációtól. Nem leszünk egy olyan ország, amely térden állva könyörög valamiért. És én nem leszek ilyen elnök.”




Jelenleg tehát látszik lehetőség egyes problémák megtárgyalására, de nyitott maradt Odessza, Mariupol, a Krím és Szevasztopol, valamint a Krím és a Donbássz közötti összekötő korridor kérdése. Meg úgy általában Ukrajna sorsa, hiszen közben lankadatlanul folynak a harcok, különösen a nagyvárosokat ostromolják.

Szumi ostroma során az éjjel például egy lakóházakra mért légicsapás tíz ember, köztük két gyermek halálát okozta – közölte az Ukrán Állami Rendkívüli Helyzetek Szolgálata. Március 7-én este légicsapások érték a Romenska és a Spartak utcák lakóépületeit. Válaszul az Ukrán Fegyveres Erők Bayraktar harci drónok segítségével négy ellenséges járműoszlopot állítottak meg.

Azonban az éjjel elhunytakat ez nem támasztja fel, így mindennél fontosabb a civil lakosság kimentése: ez hol tart?

Mivel az orosz fél beleegyezett, hogy Ukrajna biztonságosabb területeire is vezessenek humanitárius folyosók, Szumi lakosságát Poltavába kívánják menekíteni, Mariupolét pedig Zaporizzsjába (mondjuk ez utóbbi orosz megszállás alatt áll, de talán bízhatunk abban, hogy az atomerőmű sérthetetlensége nem csak az ott bázist kialakító orosz alakulatok, de az oda érkező civil menekültek számára is védőernyőt jelent majd). Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint:

Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Mariupol humanitárius folyosói megnyíltak. Moszkvai idő szerint 10 óra óta tűzszünet van érvényben.”




Mármint a folyosók környékén. De az evakuáció zajlik?

Annyit tudunk, hogy harminc busz indult el ennek érdekében Mariupolba, hiszen az ottani járműparkot a korábbi evakuációs próbálkozás során elpusztították az ostromlók, ez kevés lesz, de a semminél több. Zajlik az evakuáció Szumiból és Irpinyből, Kijevből ilyesmiről nem érkeznek hírek (azonban Irpiny Kijev közvetlen közelében fekszik, talán egységesen kezelik a feladatot) Harkivból viszont a legfrissebb információk szerint talán sikerül sokakat kimenteni.

Most érkezett a hír, hogy a mariupoli evakuációval baj van. Az Ukrinform az Ukrán Fegyveres Erők sajtószolgálatát idézi:

A mariupoli védők számos intézkedést hoztak a civilek evakuálása érdekében egy egységes útvonalon: az utakat megtisztították az aknáktól, eltávolították a barikádokat stb. A megszállók azonban nem engedték ki a városból a gyerekeket, nőket és időseket. Az ellenség éppen a humanitárius folyosó irányába indított támadást.”





Az orosz parancsnokság viszont korábban azt közölte, hogy az ukrán erők akadályozzák a civilek támadását, tehát épp lehetne némi álnaivitással úgy kezelni a dolgot, hogy „nem tudni, ki lő”, de sajnos tudni: az oroszok. Oroszország ENSZ-nagykövete képes volt tegnap este még azt is állítani az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy Ukrajna Mariupolban saját magát lövi és ostromolja. Ez a cinikus ferdítés megmutatja, mennyire hihetünk azoknak, akik már harmadik napja teszik lehetetlenné a város evakuációját.

Különben is, én rájöttem, hogy hol bugyog az Igazság Forrása: a Kremlben, Vlagyimir Vlagyimirovics dolgozószobájában, azért nem bír soha az orosz elnök hazudni. Vagy ha mégis képes, aznap nem ivott belőle. Tegnapról mára virradó éjjel például beszédet mondott a Nőnap alkalmából, amiben egészen érdekes dolgokat állított. Idézzük a TASZSZ hírét:

Szeretném hangsúlyozni, hogy a sorkatonák nem vesznek és nem is fognak részt venni a harcokban, és nem hívják be a tartalékosokat sem” – mondta a március 8-án ünnepelt nemzetközi nőnap alkalmából a nőkhöz intézett videóbeszédében, amelyet a Kreml honlapján tettek közzé. „A küldetéseket kizárólag hivatásos katonák hajtják végre”.

Az elnök bizalmát fejezte ki, hogy az orosz asszonyok „rendületlenül biztosítják a biztonságot és a békét Oroszország népe számára”.

Putyin az orosz katonák és tisztek anyáihoz, feleségeihez, nővérekhez, menyasszonyaihoz és barátnőihez fordult, „akik most harcban állnak, és egy különleges katonai művelet során védik Oroszországot”.

Megértem, hogy aggódnak szeretteik és családtagjaik miatt, Büszkék lehetnek rájuk, ahogy az egész ország is az, és önökkel együtt aggódik értük” – mondta.” (TASZSZ)





Hát, ezek szerint sem sorkatonák, sem tartalékosok nincsenek most Ukrajnában, bár csak tudnám, honnan szedik az ukránok azt a rengeteg 18-19 éves hadifoglyot… biztos sorozzák őket. Ez tényleg nem áll messze az ENSZ-nagykövet ötletétől, miszerint Ukrajna saját maga ellen harcol.

Aki azt hiszi, ezt nem lehet tovább fokozni, alaposan téved. Lehet.

Vegyük a TASZSZ egy újabb hírét!

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerint Oroszországnak semmi köze a kőolaj és a földgáz világpiaci árának szárnyalásához, és az emelkedésért az európai politikusok kijelentéseit okolta.

Kiemelte az európai politikusok energetikai kérdésekben tett kijelentéseit, például az orosz olaj és gáz elutasítására vonatkozó felhívásokat. Szerinte az európai tisztségviselők ismét Oroszországra próbálják hárítani a felelősséget az elmúlt évek energiapolitikájának kudarcaiért.

Ennek eredményeképpen az energiahordozók árának erőteljes emelkedését tapasztaljuk” – mondta. „Teljes felelősséggel kijelentem, hogy Oroszországnak semmi köze a mostani árrobbanáshoz és a piaci volatilitáshoz”.

Novak elmondta, hogy az orosz szállítások az európai országok fogyasztásának 40%-át teszik ki, és Oroszország mindig is megbízható partner volt, a Gazprom pedig teljes mértékben teljesíti a gázszállításokra vonatkozó szerződéses kötelezettségeit.” (TASZSZ)





Szóval, nem ők emelik az árakat, akik eladják a gázt, hanem azok csak úgy né, emelkednek nekik, nem tehetnek róla, azok a felelőtlen európai politikusok a hibásak, meg persze a kapitalizmus, ami ilyen furán működik. Láttam már ennél arcátlanabb hazugságot, de nem sokat.

A nagy igazmondás közepette egyre komolyabbak az orosz veszteségek, nem mennék bele a számháborúba, de a Meduza.io szerint már a vezérkari állomány tagjai közül is elestek néhányan:

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága közölte, hogy Vitalij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérőrnagya meghalt a Harkiv melletti csatában. Ezt az üzenetet az Állami Hírszerzési Igazgatóság honlapján és a közösségi hálózatokon tették közzé.

A Bellingcat projekt oknyomozó újságírója, Hristo Grozev tweetelte, hogy egy orosz forrás megerősítette neki a Geraszimov haláláról szóló jelentést.

Orosz részről nincs hivatalos megerősítés a vezérőrnagy haláláról.

Nyílt források szerint Geraszimov az orosz Központi Katonai Körzet 41. Összhaderőnemi Hadseregének vezérkari főnökeként – első parancsnokhelyettesként – szolgált, és megkapta a „Krím visszatéréséért” érdemrendet.

A múlt héten jelentek meg a közösségi hálózatokon a jelentések Andrej Szuhovetskij vezérőrnagy, a Központi Katonai Körzet 41. Összevont Fegyveres Erők parancsnokhelyettese haláláról is.”





Most érkezett jelentések szerint lövik az orosz erők a Szumiból kivezető humanitárius folyosó ellenőrző pontjait is, de, hogy a 444-et idézzem:

A város hivatalos Telegram-csatornája szerint ez inkább tűnt véletlenszerűnek, mint szándékosnak. Tájékoztatásuk szerint a humanitárius folyosó egyelőre nyitva van.”

Hát, ha kicsit lövik, az már szóra sem érdemes, azt ki lehet bírni annak, aki nem hal bele.

Így van ez az egész háborúval is, ott enné meg a fene, ahol van.

Akkor lehetünk nyugodtak, ha minden menekült-konvoj célba ér ma.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!