Szele Tamás: Két hét háború

Már tizennegyedik napja tart az ukrajnai orosz invázió, és az ember csak kapkodja a fejét az információözönben. Hír annyi van, mint a pelyva, más kérdés, hogy mennyinek van veleje és melyikből hányszor kell gyököt vonni ahhoz, hogy olyan eredményt kapjunk, ami valamelyest közelít a valósághoz. Mindenesetre próbálkozik a krónikás, de nincs könnyű dolga.

A mai beszámolót próbálom pár fontosabb téma köré összpontosítani, hogy valamennyire áttekinthető legyen. Ezek: a menekültkonvojok helyzete, a politikai helyzet és a harcok állása. Mindegyikről könnyebben lehetne kisregényt írni most, mint elemzést vagy összefoglalót, talán az is lenne a megfelelő műfaj, mert pontos tudomásunk az eseményekről nincs, illetve csak olyan formában van, hogy összeszed az ember minden keringő információt, desztillálja, aztán ami marad belőle, az vagy igaz, vagy sem. De ilyen ez a popszakma.

Menekültkonvojok és humanitárius folyosók

Nagyon jó dolog a civil lakosságot menekítő konvojok elindulásáról beszámolni, ennél már csak az volna jobb, ha egyrészt nem kéne visszafordulniuk az aláaknázott utak miatt, másrészt ha már egyszer arról lehetne írni, hogy valamelyik megérkezett. Ma reggel kevés ilyen jellegű információnk van, ami van, azt mutatom:

A TASZSZ ma azt jelentette, hogy:

Mariupol több mint 40 lakosa tudta elhagyni a várost az elmúlt nap folyamán, köztük hat gyermek – közölte Eduard Baszurin, a Donyecki Népköztársaság (DNK) népi milícia helyettes vezetője az Oroszország 24 televíziós csatornának adott interjújában.

Az elmúlt nap folyamán a civilek a maguk erejéből voltak képesek kijutni onnan. 42 ember, köztük hat gyerek” – jegyezte meg Baszurin.

Hangsúlyozta, hogy a városban továbbra is nehéz a helyzet, a nacionalisták továbbra is akadályozzák a humanitárius folyosók munkáját.”




Negyven ember, félmillióból. Mondjuk ukrán jelentések szerint meg a donyecki milícia aknázza alá a városból kivezető utakat és ők is lövik a járműveket, de ez Baszurint nem zavarja, Moszkvát meg még annyira sem.

Azt viszont már a TASZSZ és az ukrán szervek egybehangzóan jelentették be, miszerint hat új humanitárius folyosó nyílik ma. Ezek a következő útvonalakat jelentik:

Energodar – Zaporizzsja

Szumi – Poltava

Mariupol – Zaporizzsja

Volnovakha – Pokrovszk

Izijum – Lozovaya

Vorzel, Bucha, Borogyanka, Irpiny, Hostomel – Kijev

Némelyikükről már volt szó tegnap is, de csak a Szumi–Poltava folyosó működött. Ennek működését március 9-én reggel 8 órától este 9 óráig tartó időszakra meghosszabbították – közölte Telegram-csatornáján Dmytro Zhywicki, a szumi területi közigazgatás vezetője. Elmondása szerint ez a megállapodás az éjszakai tárgyalások eredményeként jött létre.

El lehet indulni a saját közlekedési eszközzel, ráadásul 14:00 körül visszahozzuk a 22 buszt Poltavából Szumiba, amelyek tegnap mentek az első konvojban, és elsőbbséget biztosítunk a terhes nők, a gyermekes anyák, az idősek és a fogyatékkal élők számára.

A szumi önkormányzat a népi képviselőkkel együtt egész éjjel kereste a szállítóeszközöket, és emellett tájékoztatni fog a szervezett első konvoj indulási helyéről, amelyet a Vöröskereszt kísér.”

Március 8-án mintegy ötezer ember és több mint ezer személygépkocsi hagyta el Szumit a humanitárius folyosón keresztül, és érkezett Poltavába.

Tehát valamiféle evakuáció már megindult, már zajlik, csak nem a szükséges mértékben. Imádkozzunk, hogy sikerüljön mindenkit kimenteni.

Politikai helyzet

Ami a legfontosabb:

Kijev megerősítette, hogy Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter és orosz kollégája, Szergej Lavrov találkozójára csütörtökön kerül sor a törökországi Antalyában egy diplomáciai fórum keretein belül, így Moszkva arra számít, hogy a találkozóra valóban sor kerül – mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Szputnyik rádióállomásnak szerdán.

Úgy véljük, hogy mivel Ukrajna megerősítette részvételét, a találkozóra valóban sor kerül, különösen azért, mert azt Törökország kezdeményezte, a házigazdája annak a rendezvénynek, amelynek alkalmából a találkozót várhatóan megtartják” – mutatott rá.

Zakharova hangsúlyozta, hogy Oroszország előkészületeket tesz a tárgyalásokra, de nem kell elsietni a dolgokat. Hozzátette, hogy Lavrov Antalyába tartó repülőútját szerdára tervezték.” (TASZSZ)




Hát, nem lennék most Kuleba helyében: Lavrov igen kemény tárgyalópartner hírében áll, de ukrán kollégáját sem faragták marmeládéból. Mindenesetre ez a tárgyalás fontos, annyira, hogy az orosz fél már előre bevetette dezinformációs fegyverét:

MOSZKVA, március 9. /TASZSZ/. Az orosz védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka által kiadott titkos parancsot a Donbassz elleni 2022. márciusi offenzívára – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, a védelmi minisztérium szóvivője szerdán újságírókkal.

Az orosz védelmi minisztérium nyilvánosságra hozott egy eredeti parancsot, amelyet Nyikolaj Balan vezérezredes, az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka adott ki 2022. január 22-én” – mondta.

Konasenkov hangsúlyozta, hogy „az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnokai számára átadott parancs részletes tervet tartalmaz egy csapásmérő csoport felkészítésére, amely a donbásszi úgynevezett közös erők műveletének” területén végrehajtandó offenzíva végrehajtására készül”.

A dokumentum létrehozza a Nemzeti Gárda negyedik műveleti dandárjának zászlóalj-taktikai csoportját, biztosítja a szükséges ellátmány biztosítását és átcsoportosítja azt az Ukrán Fegyveres Erők 80. Különleges Légideszant Támadó Dandárjához. Szeretném kiemelni, hogy a dandárt 2016 óta amerikai és brit kiképzők képzik ki Lvovban a NATO kiképzési programjainak megfelelően” – hangsúlyozta az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov hozzátette, hogy a parancs utasította a Nemzeti Gárda helyettes vezetőjét, hogy február 7–28. között biztosítsa a zászlóalj taktikai csoportjának harci koordinációját a 80. Különleges Légideszant Támadó Dandárral.”





Ez még csak nem is a „hiszem, ha látom” esete, ugyanis nekem volt szerencsém látni az irat fotokópiáját és nem győzött meg: én bizony akkor sem hiszem, ha látom, ilyent bárki képes gyártani egy nyomtatóval, ha ismeri az ukrán fegyveres erők belső szervezetét és megvan neki a tisztikar névsora. Moszkva folytatja igazmondó hadjáratát az elmékben, ma reggel már odáig jutott a dezinformációs folyamat a megfelelően hiszékeny olvasók fejében, hogy egy magyar kommentelő azt állította: nincsenek is orosz veszteségek, csak ukránok, mert ha kilőnek egy ukrán harckocsit, azt a legénysége átfesti oroszra. Nem tudom, hogy képzeli az illető úr egy harckocsi kilövését, elevenen szénné égett vagy robbanástól széttépett legénység ritkán szokott festegetni azután, hogy elesik.


A harcok állása

Ez a legkevésbé átlátható, ráadásul közvetve idetartozik a hátországban élő lakosság nyomorgatása is. Rögtön egy csodás orosz abszurddal kell kezdenem:

Az orosz belügyminisztérium cáfolta, hogy az utcai rendőrjárőrök az emberek személyes levelezését vizsgálnák az üzenetküldő alkalmazásokon. „Nem igazak azok a hírek, amelyek szerint a rendőrök az utcán és a metróban megállítják a polgárokat, és ellenőrzik a levelezésük tartalmát az üzenetrögzítőkben” – mondta az Interfaxnak Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője. Korábban ilyen atrocitásokról számoltak be többek között moszkvai lakosok.”





Lehet, hogy beszámoltak, kérdés számomra, hogy hol, ugyanis bár egész nap az orosz nyelvű sajtót olvasom, ezt nem láttam. Ha az orosz belügy nem cáfolja nagy, ismert hírügynökségek útján, eszembe sem jutott volna feltételezni, így, hogy cáfolta, hajlamos vagyok még el is hinni. Ahogy egy másik, front mögötti atrocitás valódiságában sem kételkedem:

A Herszon megyei Csornobajivka falu lakói azt állítják, hogy részeg orosz katonák lőttek civilekre

A helyiek a Radio Szvoboda rádiónak elmondták, hogy a lövöldözés azután kezdődött, hogy orosz katonák kiraboltak egy falusi boltot. Miután elfogyasztották a boltban talált alkoholt, az oroszok lövöldözni kezdtek az emberek otthonaira. Állítólag megölték azokat a férfiakat, akik vitába keveredtek velük. A halálesetek pontos számát nem közölték. Nem ismert, hogy ez az információ mennyiben felel meg a valóságnak.

Csernobajevka közelében van a herszoni repülőtér, ahol az ukrán hadsereg állítása szerint nemrég 30 orosz helikoptert semmisítettek meg.”





Hát van ilyen, hogy orosz katona, egyáltalán, orosz ember berúgjon és lövöldözzön? Történelmi tapasztalataink azt mondják: van bizony. De mi a helyzet a fronton?

Azt nem teljesen látjuk át, ugyanis most már nem csak az orosz veszteséglista közzététele maradt el (illetve csak a szokásos számháborús vetélkedőt játsszák mindkét oldalon), de a napi jelentésük is. A donyecki és ukrán beszámolókra kell hagyatkoznom, ezek szerint teljes a káosz.

Már több helyen elértük azt, amit én államhatárnak nevezek. A támadó hadművelet már északon is kibontakozik. Elkezdjük kiszorítani az ellenséget azokból a településekből, amelyek Volnovakha felett vannak és felfelé haladunk” – mondta Eduard Baszurin, a DNR Népi Milícia szóvivője a Russia 24 tévécsatornán (az Interfax is átvette). Elmondása szerint a DNR csapatai 66 lakott települést foglaltak el.”





Mely települések egy része azóta lakatlan. De mit mond az ukrán fél? Jóval többet és mást.

Az ukrán hadsereg saját állítása szerint kiszorította az orosz csapatokat a Harkivtól 16 kilométerre fekvő Dergacsi város melletti bázisról, ahonnan Harkiv külvárosát lőtték. Erről a harkivi területi közigazgatás vezetője, Oleh Szinehubov számolt be.

Ukrajna Fegyveres Erőinek szárazföldi egységei a Nemzeti Gárda és a területvédelem egységeivel együtt ellentámadást indítottak az ellenséges tüzérség és rakéta-sorozatvetők állásai ellen, amelyek szisztematikusan lőtték Harkiv külvárosát. A sikertelen ellenállás után – az ellenség menekülésre kényszerült, miközben elhagyta katonai felszerelését”

mondta a területi közigazgatás vezetője. Elmondása szerint az orosz hadsereg Belgorod irányába az erdőkbe vonult vissza.


Harkiv körül továbbra is véres harcok zajlanak.

Az elmúlt nap folyamán az orosz hadsereg több mint 50 rakéta- és tüzérségi támadást indított Harkiv ellen.

Harkiv teljes mértékben az ukrán fegyveres erők védelme alatt áll. Az ellenség nem folytat aktív támadó hadműveleteket, továbbra is rakéta- és bombatámadásokat intéz a város peremén lévő lakóinfrastruktúrára. Az elmúlt 24 órában az orosz megszálló erők több mint 50 tüzérségi és rakéta-sorozatvető támadást indítottak Olekszijivka, Pjatykatszkij, Pivnicsne Sose, Belgorodszke Sose, Kholodna Hora, Derhacsi, Pivnicsna és Pivdenna Szaltivka járások ellen” – tette közzé a Harkivi Regionális Katonai Adminisztráció vezetője, Oleh Szinegubov március 9-én a Telegramon – írja az Ukrinform.”

Szinegubov szerint 21 óra 25 perc körül az oroszországi Belgorod városából egy ellenséges vadászgép szállt fel a Harkivi területhez tartozó Izium felé. Az Ukrán Fegyveres Erők légvédelmi egységeinek összehangolt akciói következtében a repülőgépek visszavonultak és az ellenkező irányba menekültek. A fegyveres erők tagjai közül nem esett el senki.

A harcok Izium térségében folytatódnak. Az ellenség pontonhíd-átkelőket épít a Sziverszkij Donyec és a Bereka folyókon.


Az éjszaka folyamán a Balaklijai járásbeli Andrijivna faluban harcra került sor az Ukrán Állami Határőrszolgálat tisztjei és az ellenséges szabotázs- és felderítő csoportok között. Az ellenség megtámadta az ellenőrzőpontot. A csata eredményeként az ellenséges csoportot teljesen legyőzték, tagjai menekülni kezdtek. Egy sebesült katonát a mező közepén hagytak, akit az ukrán védők elfogtak.

Szumi ostroma is folytatódik. A március 8-án éjjel lezajlott támadásban 22 ember, köztük három gyermek vesztette életét. Ezt a szumi területi közigazgatás vezetője, Dmytro Zhyvitskyy közölte Telegram-csatornáján.

Azt állítja, hogy az orosz csapatok három légicsapást mértek a lakott területre. Hat ház teljesen megsemmisült. További nyolc ember, köztük egy ötéves kislány, megsebesült.

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kijlo Timosenko szerint mintegy ötezer embert és több mint ezer személygépkocsit evakuáltak a városból egy humanitárius folyosón keresztül.


Ide tartozik még, bár nehezen megerősíthető, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics állítólag kijött a sodrából. Az Ukrajinszkaja Pravda szerint ugyanis az történt, hogy kiderült számára: az orosz erők sikeres támadása a vinnyicai repülőtér ellen nem véletlenül volt sikeres. Vinnyicánál Oroszország legfejlettebb és legdrágább H–101-es cirkálórakétáit vetették be, szám szerint nyolcat, és ezekből összesen nincs több ezernél. Az orosz elnök ezt komoly pazarlásnak tekintette és véleményének hangot is adott, állítólag különösen plasztikus, nyomatékos kifejezéseket és jelzőket használva, melyekben nem csak a magyar, de az orosz nyelv is igen gazdag.

Márpedig ha egy ilyen jelegű bevetés költségei is átütik a Kreml urának ingerküszöbét, nagy lehet a baj. Ez önmagában cáfolja azt a terjedő konteót, ami szerint „az oroszok az ócska, selejtezésre váró hadianyagukat, páncélosaikat vetették be, ez magyarázza a veszteségeiket”, mert egyrészt nem hinném, hogy a legénységük is ócska és selejtezésre váró lett volna, másrészt ha nyolc H–101-est drágának talál a Kreml, akkor nagy mennyiségben Oroszhonnak nincs is bevethető, precíziós és korszerű fegyverzete, azzal kell harcolnia, ami még a szovjet időkből maradt.


Nagyon várom az ultramodern Armata harckocsik bevetését, gyalogsági támogatással – az Armata már korábban bizonyított a Vörös Téren, egy díszszemle alkalmával, képes volt ott leállni, úgy kellett kézzel letolják a parádéról, a GUM áruház elől, még jó, hogy az ilyen rendezvényeken sok az ember, akadt, aki segítsen. A gyalogsági támogatás is úgy lesz értendő, hogy a bevetés során egy század húzza majd a harckocsit, egy tolja, egy meg forgatja a lőtornyot és időnként kórusban azt kiáltják: „Bumm!”

Mondjuk én ezt a harcmodort mindkét oldalon bevezetném és kötelezővé tenném, a régebbi páncélosok esetében is, a tüzérségnél pedig kényelmesebb volna szolgálni, mert ott nem kéne annyit tologatni, csak kiabálni.

Erről tudok beszámolni az ukrajnai orosz invázió tizennegyedik napján.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!