Szele Tamás: Tárgyalások és sikolyok

Nem mondom, csábított ma a gondolat, hogy a magyar államfő megválasztásával foglalkozzak inkább, latolgassam, vajon kit választanak majd meg az egy lehetségesből, de van egy olyan érzésem, hogy ez az esemény jóval kevésbé befolyásolja a sorsunkat, mint az Ukrajnában jelenleg is zajló orosz megszállás, tehát a háború hírei fontosabbak.

Mikor ezeket a sorokat írom, már folyik Antalyában Dmytro Kuleba és Szergej Lavrov részvételével az ukrán–orosz külügyminiszteri szintű találkozó, meglehet, mire a végére érek, valamit már az eredményekről is tudok majd. Azonban milyen légkörben, háttérben zajlanak a tárgyalások? Nos, a tegnapi és ma reggeli események arra utalnak, hogy az Orosz Föderáció erős nyomás alá kívánta helyzeni az ukrán felet. Több olyan dolog történt, ami erre utal.

Első sorban: megszűnt a kapcsolat csernobili és a zaporizzsjai atomerőművel. Persze, hogy megszűnt, ha megszűnt az áramellátásuk is, ami viszont Csernobilban sajnos szivárgáshoz vezethetett volna, de épp pár perce jelentette be Fehéroroszország, hogy biztosítják az energiaellátást Putyin kérésére. Hát, nagylelkű ember a cár atyuska, megoldja azt a problémát, ami nélküle fel sem merült volna.

Másodsorban: az orosz hadügyminisztérium halálosan komolyan, állami szinten kezdte terjeszteni a qanonista álhírek királyát, ezt idézem is, de jelzem, hogy álhír.

Az Ukrajnában felállított és finanszírozott biolaboratóriumokban – a dokumentumok szerint – denevérkoronavírus-mintákkal végeztek kísérleteket – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

Ennek és más, a Pentagon által finanszírozott ukrajnai biológiai kutatásnak az volt a célja, hogy létrehozza a halálos kórokozó titkos terjesztésének mechanizmusát.

Hamarosan közzétesszük az ukrán biolaboratóriumok munkatársaitól kapott dokumentumok következő tételét, és bemutatjuk a vizsgálatuk eredményeit.”




Ettől már tényleg csak egy lépés Qanon, a megváltó, fehér lovon léptető Trump és a mellette jegesmedvén dübörgő baráti Putyin. Akinek lettek volna kétségei eddig, honnan származnak és mit készítettek elő a dudvaként burjánzó koronavírus-konteók, az láthatja: az orosz titkosszolgálatoktól származnak és ugyan bármi rosszra alkalmasak lettek volna, de most erre használják őket, és kiválóan be is válnak. Az „ébredő” vagy „felébredt” polgártársaink eddig azt harsogták a közösségi oldalakon, hogy Putyin a chemtrail-gyárakat rombolta le Ukrajnában, „azért nincsenek csíkok az égen”, most már azt, hogy „Putyin véget vetett a járványnak” és biztosak abban, hogy az Egyesült Államok támadta meg az Ukrajnában fejlesztett biológiai fegyverével az egész világot, a Háttérhatalom utasítására.

Hát, az igen szép, ha Putyin katonai erővel vetett véget a világjárványnak, de a lelkes hívőket ki kell ábrándítanom, éspedig a TASZSZ hírügynökség ma reggeli COVID-jelentésével, márpedig az a hivatalos orosz hírügynökség, Moszkva tán csak nem hazudik?

MOSZKVA, március 10. /TASS/. Oroszországban a COVID–19-es megbetegedések száma az elmúlt nap folyamán 51 231-gyel, 17 191 300-ra emelkedett – jelentette csütörtökön a koronavírus elleni válságközpont.

Abszolút értékben a növekedés mértéke február 21. óta a legalacsonyabb volt. Relatív értelemben 0,3%-ot ért el.

Oroszországban az elmúlt nap folyamán 9 401 ember került kórházba COVID–19 vírussal, ami 207,8%-kal több, mint egy nappal korábban. A kórházba került betegek száma 76 régióban nőtt, míg 7 másik régióban csökkent. Két régióban nem változott a helyzet. Egy nappal korábban 3054 embert szállítottak kórházba.

Moszkvában a COVID–19-es megbetegedések száma az elmúlt nap folyamán 1215-tel emelkedett az egy nappal korábbi 1292-vel szemben, és elérte a 2 716 141-et – közölte a koronavírus elleni válságközpont. Szentpéterváron a COVID–19-es megbetegedések száma 2 402-vel nőtt az elmúlt nap folyamán az egy nappal korábbi 2 642-vel szemben, és elérte az 1 470 238-at.”




Tehát így van vége a járványnak, hogy nincs vége. Persze a hívők számára ez problémát jelent: Moszkva egyik szája ezt mondja, a másik amazt. Bár ez csak a kezdő hívők számára gond, akik még nem szoktak le a gondolkodásról.

Ami meg a „biolaboratóriumokban” talált „denevér-koronavírust” illeti, bármit is mutassanak majd, az nagy valószínűséggel egy gyógyszergyári laboratórium lesz, amikben több évig tartó világjárvány idején teljesen természetes, hogy foglalkozhattak vakcinafejlesztéssel is, márpedig koronavírus nélkül azt nem lehet. Annak, aki azt mondaná, hogy nincs is ukrán gyógyszeripar, ajánlom figyelmébe az ilyesmivel foglalkozó ottani cégek listáját, szép hosszú.

További erőfitogtató-nyomásgyakorló diplomáciai gesztus az, hogy az orosz külügyminisztérium ma reggel közölte: a Föderáció kilép az Európa Tanácsból. Lássuk a TASZSZ idevágó hírét!

MOSZKVA, március 10. /TASS/. Oroszország a továbbiakban nem vesz részt az Európa Tanácsban, mivel az Oroszországgal szemben barátságtalan EU- és NATO-országok folytatják a szervezet és az európai közös humanitárius és jogi tér tönkretételére irányuló politikájukat – áll az orosz külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményében.

A diplomáciai ügynökség szerint az Oroszországgal szemben barátságtalan EU- és NATO-országok, amelyek visszaélnek abszolút többségükkel az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában (CMCE), továbbra is „az Európa Tanács és az európai közös humanitárius és jogi tér megsemmisítésére irányuló irányvonalat” folytatják.

Oroszország nem fog részt venni abban, hogy a NATO-tagok és az őket engedelmesen követő EU-tagok a legrégebbi európai szervezetet a Nyugat felsőbbrendűségéről való kántálás és nagyzolás újabb helyszínévé alakítsák át. Hadd élvezzék az egymással való érintkezést, Oroszország nélkül” – jegyezte meg a minisztérium.

A diplomáciai ügynökség hangsúlyozta, hogy az események menete „kezd visszafordíthatatlanná válni”. „Oroszország nem szándékozik eltűrni ezeket a felforgató akciókat, amelyeket a kollektív Nyugat hajt végre a „szabályokon alapuló rend” felállítása érdekében, amely az Egyesült Államok és szatellitjei által lábbal tiport nemzetközi jog helyébe lép” – áll a dokumentumban.”




Na, akkor most jöjjön egy kis gyorstalpaló arról, miből is lépett ki a Kreml.

Oroszország 1996 óta tagja az Európa Tanácsnak.

Csakhogy az Európa Tanács nem azonos az Európai Tanáccsal. Az előbbit 1949-ben alapították, mostanra 47 tagállama van, és fő célja, hogy tagállamai az 1950-ben elfogadott Emberi Jogok Európai Egyezményének szellemében járjanak el, ennek jegyében működik az ET keretein belül az Emberi Jogok Európai Bírósága is.

Az Európai Tanács ezzel szemben egyszerűen az Európai Unió tagállamainak vezetőiből áll, abban határozzák meg az EU politikai programját. Az Európai Tanács valósítja meg legmagasabb szinten az uniós országok közötti politikai együttműködést. Ennek természetesen nem tagja Oroszország, amint nem tagja az Uniónak sem.


Mint láthatjuk, két teljesen különböző testületről van szó, bár hasonlít a nevük. A mostani kilépés okát világosan mutatja az Egységes Oroszország Pártja részéről Koszacsov és Klicsasz szenátorok reakciója, akik azt nyilatkozták:

Oroszország az Európa Tanácsból való kilépés után felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét, és az oroszok nem fordulhatnak majd az Emberi Jogok Európai Bíróságához.”

Régi álmuk ez nekik, már tavaly áprilisban is próbálkoztak vele: most sikerült. Oroszhon eddig sem volt hírhedett az emberi jogok mindent felülíró tiszteletéről, mostantól lehet, be is tiltják azokat, vagy valami köztes megoldást keresnek, de hivatkozni rájuk semmiképpen sem lehet majd.


A harctéri helyzet sem túl vidám. Három civil halt meg az éjszakai ágyúzás következtében a Szumi régió északkeleti részén fekvő Akhtyrka városában – jelentette a BBC meg nem nevezett ukrán tisztviselőkre hivatkozva.

A halottak között két nő és egy 13 éves fiú volt.

A szumi területi közigazgatás vezetője, Dmytro Zhyvitskyy távirati csatornáján jelentette, hogy március 10-én éjjel légicsapások érték a Szumi, Akhtyrka és Bititsa falu környéki lakott területeket. Elmondása szerint az egyik lövedék egy gázvezetéket is eltalált.

Az ukrán hatóságok állítása szerint a Kijevi területen lévő Gyemidova faluból a civilek evakuálása során az orosz csapatok tüzet nyitottak az emberek felé. Ez a Vyshgorodi területen található Ljutezs falu közelében történt. Az evakuálásban segédkező rendőr meghalt, és további két ember, köztük egy rendfenntartó megsebesült.


Az ukrán vezérkar azt állítja (és a BBC is megerősítette), hogy a herszoni lakosok „heves ellenállása” miatt az orosz hatóságok „adminisztratív és rendőri rendszert” próbálnak bevezetni a régióban, amihez az orosz Szövetségi Gárdaszolgálat (a Roszgvargyija) egységeit telepítették a Herszon régióba. Az orosz ügynökség katonái az ukrán hadsereg szerint több mint 400 ukrán állampolgárt vettek illegálisan őrizetbe.

Az egyetlen jó hír, hogy az Ukrajinsszkaja Pravda szerint Odessza egyelőre megmenekült. Mint írják:

Szergej Bratcsuk, az odesszai regionális katonai közigazgatás műveleti parancsnokságának képviselője közölte, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta századai kivonultak Odesszából a megszállt Krímbe, és elhalasztották az odesszai partokon végrehajtandó partraszállást. (…) Az Orosz Föderáció fekete-tengeri századai mostanra a Tarkhankut-fok és a Donuzlav-tó mellé települtek át, és egyelőre nem szándékoznak partjainkon haditengerészeti partraszállást végrehajtani. Bratcsuk hozzátette, hogy a déli irányban összességében az ellenséget a Herszon, Mikolajiv, Krivij Rih, Voznyecsenszk és Novovoroncovka, Herszon régió állásainál tartják vissza.”





Ennél sokkal csúnyább, embertelenebb a mariupoli szülészet története, melyet tegnap délután találat ért. Nőnapon. Három halálos áldozata van a támadásnak, az áldozatok egyike egy hatéves gyerek, közölte a város alpolgármestere, Szergej Orlov a BBC-vel. Korábban azt lehetett tudni, hogy a támadásban 17-en sérültek meg, részben terhes nők, mivel az orosz bombák egy szülészeti és gyerekklinikát találtak el. Az orosz fél tagad, sőt: Dmitrij Poljanszkij, Oroszország első helyettes állandó ENSZ-képviselője azt tweetelte (ugyanis Antonio Gutierrez ENSZ-főtitkár borzalmasnak nevezte az esetet), miszerint:

Így születik a Fakenews. Már március 7-én közleményünkben figyelmeztettünk, hogy ezt a kórházat a radikálisok katonai objektummá alakították. Nagyon zavaró, hogy az ENSZ ellenőrzés nélkül terjeszti ezt az információt.”

A közleményt nem találom, azt viszont igen, hogy órákkal a támadás után az orosz külügyminiszter szóvivője, Marija Zaharova azt nyilatkozta, hogy az ukrán haderők kiparancsolták a terhes nőket a klinikáról, hogy harcállásokat alakítsanak ki abban. Csak tudnám, hogy akkor hogy került a támadást ábrázoló fotóra egy vajúdó hölgy? Maga Zelenszkij elnök is megszólalt az eset kapcsán:

Gyermekkórház, szülészeti kórház – mivel fenyegették az Orosz Föderációt? Miféle ország ez, az Orosz Föderáció, amely fél a kórházaktól, fél a szülészetektől, és tönkreteszi őket? Voltak ott kis banderisták? Terhes nők akarták szétlőni Rosztovot? Valaki a szülészeten megalázta az oroszul beszélőket? Mi volt az – a kórház denazifikálása? Mindaz, amit a megszállók Mariupollal művelnek, már túlmutat az atrocitáson.

Moszkvában nagyon jól tudják, hogy Mariupol a donyecki régióhoz tartozik. Ez is egy donyecki régió. Annyi mindent hallottunk Oroszországtól a donyecki régió lakóiról – annyi vádat, annyi követelést. És most láthatjuk, hogyan is bánnak valójában a Donyecki Terület lakóival Oroszországban. Az egyszerű emberekkel, akik Mariupol házaiban élnek. Egyszerűen csak dolgoznak a mariupoli vállalatoknál, a mariupoli kórházakban kezelik őket, és a mariupoli szülőotthonokban szülnek – képzeljék el a magukfajta embereket.”





Nos, ebben az alaphangulatban tárgyalt ma a két külügyminiszter, és már meg is jöttek az első hírek arról, miket mondtak a tárgyaló felek a találkozó után.

Szergej Lavrov:

Oroszország nem támadta meg Ukrajnát. Nem áll szándékában más országokat sem megtámadni.

Ukrajna ebben a hónapban támadást tervezett a DNK és az LNK ellen.

A mariupoli szülészeti kórház, amelyet találat ért, az Azov zászlóalj bázisa volt.

Oroszország majd megoldja saját gazdasági problémáit.

Dmytro Kuleba:

Nem született megállapodás a tűzszünetről. Kijev nem szándékozik eleget tenni Oroszország követeléseinek.

Kijev készen áll a konfliktus diplomáciai megoldására, de egyelőre nincs ilyen.

Ukrajna nem fog nukleáris fegyvereket kifejleszteni.





Szóval, hölgyeim és uraim, vajúdtak a hegyek és még egeret sem szültek. Ami a Lavrov által említett gazdasági gondokat illeti, azok érdekesen fognak megoldódni, ugyanis egy mai hír szerint:

Összeállították az államosításra jelöltek listáját

A Fogyasztói Közkezdeményezés 59 olyan külföldi vállalatot tartalmazó listát nyújtott be az orosz kormánynak és a főügyészségnek, amelyeket államosítani kellene, mert úgy döntöttek, hogy felszámolják az oroszországi üzleti tevékenységüket. A listán többek között a Volkswagen, az Apple, az IKEA, a Microsoft, az IBM, a Shell, a McDonaldʼs, a Porsche, a Toyota, a H&M és más vállalatok szerepelnek.

Az Egységes Oroszország korábban azt javasolta, hogy az ukrajnai háború közepette kobozzák el az országot elhagyó nyugati vállalatok vagyonát.

A szankcióellenes feketelistára kerülés a következő kockázatokat jelenti a jogsértő vállalat és annak vezetése számára: számlák és eszközök lefoglalása, külső adminisztráció bevezetése, vagyon államosítása. Emellett e cégek vezetősége büntetőjogi felelősségre vonható előre megfontolt csőd és különösen nagymértékű csalás miatt” – mondta az Izvesztyiának Oleg Pavlov, a szervezet vezetője.” (Meduza.io)





Végső soron ez is egy megoldás. A lehető legrosszabb, hosszú távon nagyon pocsék következményei lesznek, az államosítással még Lenin sem sietett ennyire, de látszólag mégis megoldás. A valóságban persze nem az.

Itt tartunk most, a háború zavartalanul folytatódik.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!