Szele Tamás: Alice Ukrajnában

Furcsul, egyre furcsul” – mondaná Alice a most Ukrajnában zajló háborúra és én sem tudok egyebet mondani, maximum hozzáteszem, hogy „de durvul is”.

Kapkodja az ember a fejét a dezinformációk viharában, az orosz álhírgyártó Káoszgép csúcsra jár, már szinte senkinek sem számít, mit tudunk, mindenki azzal van elfoglalva, mit hiszünk és kezd elszabadulni a téboly.

Azért akad még, akit érdekelnek a tények is, de igen nehéz összevadászni őket. Előbb bemutatom az elérhető konkrét híreket, eseményeket, aztán teszünk egy kis sétát az álhírek labirintusában, hogy bemutassam, milyen iszaptengerből kell kirostálni, kimosni a valódi hírek pár aranyszemcséjét. Szóval, mi is történt tegnap óta?

Először is, légitámadás érte a harcokban eddig érintetlen Lutszkot és Dnyiprót.

Dnyipro város Novokodak kerületében kora reggel három robbanás történt – jelentette az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata.

Az ügynökség szerint kettő egy óvoda és egy lakóház közelében lévő területeket talált el, a harmadik pedig egy cipőgyár épületét, amely kigyulladt. Az Állami Mentőszolgálat előzetes információi szerint egy ember meghalt a lövések következtében.

Robbanások történtek a lutszki repülőtér közelében is – közölte Ihor Polishchuk, a város polgármestere. Felszólított, hogy ne tegyenek közzé semmilyen fényképet, címet vagy koordinátát. A Lutskteplo állami kommunális vállalat közölte, hogy két kazánház munkáját függesztették fel a lövések miatt.

Az UNIAN beszámolt az Ivano-Frankivszkban történt robbanásokról is.

Márpedig Ivano-Frankivszk, melynek igen rossz emlékű a második világháborús történelme számunkra, elég közel fekszik a magyar határhoz is… de nézzünk utána, mennyire igazak ezek a hírek. Mit mond Moszkva?

A hírek igazak: az orosz védelmi minisztérium megerősítette a Lutszk és Ivano-Frankivszk elleni csapásokat. A minisztérium állítása szerint katonai repülőterek voltak a célpontok.

Ugyanebben a kommünikében azt is közölték, miszerint a DNK csapatai ellenőrzésük alá vonták a Donyecki területen fekvő Volnovakha városát. Az orosz hadsereg egységei 17 kilométert haladtak előre és az ellenségeskedések kezdete óta 3213 ukrán katonai infrastrukturális létesítményt helyeztek üzemen kívül (ezt a mérőszámot minden nap és minden közleményükhöz hozzáteszik – épp úgy, ahogy a TASZSZ minden vagy majdnem minden hírének a végén ott virít egy bekezdés Putyin február 24-i parancsáról a „különleges hadművelet” megindítására, ez amolyan helyi népszokás lehet).

A donyecki népi milícia szóvivője, Eduard Baszurin azt mondta, hogy Volnovakha elfoglalása lehetővé teszi számukra, hogy Mariupol felett is ellenőrzést gyakoroljanak. A BBC orosz szolgálata megjegyezte, hogy Volnovakha elfoglalása valószínűleg Mariupol blokádjának szigorítását jelenti, ahhoz lehetett szükséges.

A „Vedomosztyi” arról ad hírt, hogy az Egységes Oroszország Duma-képviselőit kötelezték arra, hogy minden tervezett külföldi utazásról értesítsék felettesüket. Először azt hittem, hogy a dezertálásuktól tartanak, de alaposabban olvasva a szöveget kiderült, hogy csak a politikai tévedésektől akarják óvni őket. Hát, az is elmond valamit a szellemi képességeikről, hogy így kell rájuk vigyázni.

Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko elmondta, hogy március 10-én az orosz csapatok félóránként mértek tüzérségi csapásokat a városra.

Tiltott fegyverekkel, aknagránátokkal lőtték a lakott területeket. Tegnap cinikus módon az Állami Mentőszolgálat épületét lőtték. 30 percenként érkezett a légierő is Mariupol légterébe, lakóövezeteket bombázott, civileket – időseket, nőket, gyerekeket – gyilkolt. Ez lenne ma az orosz hadsereg nagysága?”

Mariupol vezetője azt állítja, hogy az orosz csapatok lövik a civilek evakuálására szolgáló humanitárius folyosó útvonalát. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy ilyen lövöldözésre sor került volna.

Március 10-én egy nap alatt 38 ezer civilt evakuáltak az ukrajnai blokád alá vont városokból – közölte Kijlo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője:

16 000 embert evakuáltak a kijevi régióból;

20 000 embert evakuáltak Szumi régiójából;

2000 embert evakuáltak a harkivi területen található Iziumból.

Azért ez sem olyan egyszerű. Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes az orosz félnek a humanitárius folyosók március 11-én reggeli megnyitásáról szóló nyilatkozatával kapcsolatban jelezte:

Mechanikusan, a Vöröskereszten keresztül történő koordináció nélkül teszik ezt. Lesz evakuálás, de azon az útvonalon, amelyről a Vöröskereszten keresztül kölcsönösen megállapodtunk”

Az orosz védelmi minisztérium korábban közölte, hogy kész humanitárius folyosókat biztosítani a Kijevből, Csernyihivből, Szumijból, Harkivból és Mariupolból Oroszországba evakuálandó emberek számára március 11-én, moszkvai idő szerint 10 órától.

Így valóban lehetetlenné válhat a konvojok biztosítása, mármint, ha az ukrán fél és a Vöröskereszt az egyik útvonalat fogadja el, míg az orosz fél csak azért is másikat jelöl ki. Lássuk az ő verziójukat:

Moszkva március 11-én, moszkvai idő szerint 03:00 óráig ajánlotta fel Kijevnek, hogy megállapodjon a Kijev és több más ukrán város lakosainak evakuálására szolgáló humanitárius folyosókról. Erről az Ukrajnában működő orosz tárcaközi humanitárius reagáló személyzet vezetője, Mihail Mizincev, az orosz Nemzeti Védelmi Vezetési Központ vezetője számolt be.

Felszólította Kijevet, hogy „nyújtson be írásos megállapodást ezekről az útvonalakról, beleértve a humanitárius folyosók biztonságára vonatkozó garanciákat az ukrán hatóságok részéről” (Interfax)

Két ember meghalt a Csernyihivi terület Nizsin városában, miután Uragan rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a települést – állítja Alekszandr Kodola, Nizsin polgármestere. Szerinte a várost március 10-én délután Uragan rakéta-sorozatvetőkkel lőtték.

Nyolc sebesültről és két halálos áldozatról érkezett jelentés. A robbanás következtében 40 méternyi fűtésvezeték sérült meg, a javításokat jelenleg is végzik, és a nap végére a fűtésnek vissza kell térnie az otthonokba. Négy ház maradt áram nélkül, a javításokat holnap folytatják. A robbanás következtében iskolák, óvodák és a 6. számú háziorvosi rendelőintézet ablakai sérültek meg.


Nizsin 83 kilométerre van Csernyihivtől és 126 kilométerre Kijevtől.

A Meduza.io szerint:

Ioann Burdin kosztromai papot 35 000 rubelre büntették háborúellenes prédikációért

Ioann Burdin 50 éves pap, a Kosztromai területen található Karabanovo faluban lévő Krisztus Feltámadása templomának plébánosa. Március 6-án egy vasárnapi liturgián háborúellenes prédikációt mondott, ami után a rendőrség feljelentést tett ellene az új 20.3.3. cikkely alapján, amely többek között tiltja a háborúellenes felhívásokat. A lelkész szerint a gyülekezet egyik tagja panaszkodott rá.

A jegyzőkönyv szerint a templomba járókat az orosz fegyveres erők ukrajnai jelenlétéről és az ukrán lakosok, „akik Krisztusban testvéreink” meggyilkolásáról szóló információkkal indoktrinálta. Egy háborúellenes petícióra mutató linket is közzétett a plébánia honlapján” – számol be a Network Freedom Project.

Ioann atyát Ivan Tamarinov ügyvéd védi.”

Az orosz hadügyminisztérium engedélyezte közel-keleti önkéntesek részvételét a harcokban (valószínűleg az ukrán oldalon szerveződő „nemzetközi brigádok” megalakulására válaszul). Sojgu védelmi miniszter tizenhatezer közel-keleti önkéntesről beszélt, akik hajlandóak harcolni Donbászban. Putyin azt mondta róluk, hogy segítenek nekik bejutni a „háborús övezetbe”. (na de Putyin elvtárs, nincs is háború, ez csak „specoperacija”, különleges hadművelet, nem?) Sojgu ezt a kijelentést az orosz Biztonsági Tanács ülésén tette. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt válaszolta Sojgunak, hogy segítsen nekik eljutni a „háborús övezetbe”, azzal érvelve, hogy a nyugati országok „zsoldosokat” küldenek Ukrajnába, ami ellentétes „a nemzetközi jog minden normájával”.


Érteni vélné az ember, de mégis, honnan jönnek ezek az önkéntesek?

Szíriából.

Lépj be a nagy orosz hadseregbe! Legyőzzük a nácikat!”

Ezeket a plakátokat és jelszavakat használták a szíriai gyűléseken az ukrajnai különleges művelet támogatására a Meduza szerint. A szíriai katonák ugyanazokat a jelzéseket használják a felszerelésükön, mint amiket az orosz hadseregben használnak.

Ugyanakkor a korábbi hadműveletek veteránjai a szíriai fegyveres erők gyűjtőpontjain gyülekeznek, és gyakran kérdezik, hogy toboroznak-e önkénteseket, akik hajlandóak kiállni Oroszország mellett, ahogyan az kiállt Szíriáért.

A szíriai arab hadsereg veteránjai, a keresztény milícia harcosai és egykori ellenzéki harcosok is kifejezték, hogy orosz harcostársaik oldalán készek harcolni a nácik ellen Ukrajnában.


Ha ehhez azt is hozzáveszem, miszerint a csecsen alakulatok (a Roszvargyija Kadirov által küldött különítménye) Kijevnél, Irpinynél, Hosztomelnél záróalakulatként szolgálnak, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy ők akadályozzák meg a támadó csapatok esetleges visszavonulását, menekülését, akkor elmondhatjuk: nem jó most arrafelé se orosz, se ukrán katonának lenni. De civilnek sem. Egyáltalán: a legjobb nem ott lenni.

Álhír-labirintust ígértem, és a bőség zavarával küzdök: hirtelen nem is tudom melyikhez nyúljak, az állítólagos biológiai és vegyi fegyverek meséjéhez, a zágrábi drónhoz vagy a harkivi reaktorhoz? Legyen mondjuk az utóbbi, de a másik kettőről se feledkezzünk meg.


Minden azzal kezdődött, írtam is róla, hogy a TASZSZ még e hónap hetedikén közölt egy meglepő hírt. Eszerint:

Az ukrán biztonsági erők az Azov zászlóalj fegyvereseivel együtt provokációt terveznek a Harkiv város melletti terület esetleges radioaktív szennyezésével. A nacionalisták aláaknázták a Harkivi Fizikai és Technológiai Intézet Nemzeti Kutatóközpontjában található kísérleti nukleáris rendszer egyik reaktorát. Az ukrán hadsereg és az Azov zászlóalj fegyveresei a reaktor felrobbantását tervezik, és azzal vádolják utána az orosz fegyveres erőket, hogy állítólag rakétacsapást mértek egy kísérleti nukleáris rendszerre. Március 6-án külföldi újságírók érkeztek Harkivba, hogy regisztrálják a provokáció következményeit, majd azzal vádolják Oroszországot, hogy környezeti katasztrófát idézett elő.”





Nofene, mondtam, a fejlett orosz tudomány már ott tart, hogy belelátnak az Azov embereinek a fejébe (igen setét lehet ott) és előre látják, mit fognak írni a jövőben a haditudósítók? Hiába, Micsurin és Liszenko akadémikus nemzete… Aztán még aznap tüzet is nyitottak irányítatlan rakétákkal a reaktorra. Mármint az oroszok. Még az a szerencse, hogy ez valóban egy kutatóreaktor, és a találat kárt ugyan tett benne, de a radioaktivitás nem szabadult el, szivárgás nem alakult ki. Moszkva természetesen azonnal közölte, hogy az ukránok lőtték saját magukat. Hogyne. Szokásuk az őnekik… nincs is szükség orosz hadseregre a megverésükhöz, elintézik maguknak, ha elfogadjuk ezt a logikát.

Úgy látszik, ennyi nem volt elég, ma újabb csapást mértek az épületre. Mint a Meduza írja:

Harkivban egy légicsapást követően tűz ütött ki egy kollégiumban, amely a Harkivi Fizikai és Technológiai Intézet, az ország egyik legfontosabb tudományos központjának területén található. Az intézet egy kísérleti atomreaktornak ad otthont. A támadások folytatódnak, ezért a nukleáris létesítményt teljesen áramtalanítják.”





Ez nagyon érdekes, hiszen tudjuk, a Kreml szerint csakis az ukrán erők bombázhatják az épületet, orosz pilóta ilyent nem tesz. Azonban azt is tudjuk, szintén a TASZSZ-tól, hogy a teljes ukrán légierő és légvédelem elpusztult: elpusztult az többször is, először még a háború elején, aztán tegnapelőtt, tegnap és ma is bejelentették ugyanezt, ma még azt is hozzátették, hogy 11 ukrán helikoptert és drónt semmisítettek meg az elmúlt 24 órában.  Mármint abból az elpusztult légierőből, melynek naponta írmagja sem marad.

Sajnos itt kilóg a lóláb, vagy az egyik állítás nem igaz, vagy a másik, a legvalószínűbb, hogy mindkettő hazugság, és egyszerűen az oroszok bombáznak.

Csakhogy ezt végig kell gondolni, ennek utána kell nézni. A legtöbben ezzel szemben meglátják a hírt, és attól függően hiszik el, hogy orosz, illetve ukrán erők támadják a reaktort, hogy honnan, milyen forrásból került eléjük. És ha egyszer elhitték, az nekik már úgy is marad…

Ugyanez a helyzet a „biológiai fegyverek” kérdésével is: csak mivel annak az FSZB vetette meg az ágyát jó két éves munkával, a világjárvány kezdete óta alapozták az épületet, azzal még bonyolultabb és nehezebb dolga van az embernek, de erről majd máskor és máshol írok.

Egyelőre csak annyit kérnék mindenkitől, hogy ne higgyenek senkinek.

Nekem se.

Tessék minden hírt több forrásból is elolvasni, ha lehet, megismerni a szemben álló felek tükörhazugságait, és még akkor sem biztos, hogy középen lesz az igazság: legyünk szkeptikusok.

Mára ennyi hír jutott.

Furcsul és durvul ez a háború, egyre inkább furcsul, mondaná Alice.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!