Szele Tamás: „Minden ember érzi, hogy szabad…”

A harcok valamelyest mintha enyhülnének Ukrajnában, de alig észrevehető mértékben, a béke minden jel szerint még fényévekre van, Oroszországban egyre különösebb dolgok történnek, és meg kell vallanom: kevés a jó hír. Ami van, az többnyire rossz.

Ma leginkább a harctér eseményeivel tudunk foglalkozni – a humanitárius konvojokról kevés információ érkezik, ami valahol jó, mert azt jelenti, hogy nem érte őket támadás – és a különös, új világgal, ami most az Orosz Föderációban látszik körvonalazódni, és ami kivételesen durva zsarnokságnak tűnik. Kezdjük is.

Éspedig kezdjük a mariupoli színházépület esetével, melyet tegnapelőtt támadás ért – a források még mindig nem képesek eldönteni, hogy két rakéta vagy két repülőbomba érte – és amelynek óvóhelyén igen sokan tartózkodtak a találat idején. A tegnapi nap örömhíre volt, hogy túlélőket találtak, szám szerint 130 főt, akiket sikerült is kimenteni, és lehet, hogy mindenki túlélte a robbanásokat.

Ma sajnos újabb részleteket tudtunk meg az Ukrajinszkaja Pravdából melyek szerint az óvóhelyen körülbelül 800 fő tartózkodott (tehát nem 1300 vagy 1500, ahogy tegnap, illetve tegnapelőtt becsülték – a szám a legautentikusabb forrásból származik, attól a hölgytől, aki ebédet osztott nekik korábban és akinek el kellett számolnia az adagokkal), és majdnem biztos, hogy azok is életben vannak, akik a romok, törmelékek alatt rekedtek, csak nem lehet őket kimenteni, mert az orosz alakulatok folyamatos aknatűz alatt tartják a területet. Ha ez nem háborús bűn, nem tudom, mi az: a romos pince ingatag, a környéket érő minden találat gyengíti, sok száz asszony, gyermek, egyáltalán civil van ott elevenen eltemetve… és nem lehet őket kiásni. Most és így nem.

Ebben a pillanatban érkezett a gyorshír, mely szerint az összesen 800 fős adat lehet téves is: Ljudmjla Denyiszova, a Verhovna Rada emberi jogi biztosa szerint több mint 1300 ember van még mindig a pincékben.

Lvivet rakétatámadás érte az éjjel, de komoly károk nem keletkeztek. A repülőteret célozták, ismereteink szerint nagy hatótávolságú, nagy pontosságú rakétákkal, melyeket orosz repülőgépek a Fekete-tenger fölött indíthattak, de a nagy pontosság nem volt elég: a hat rakétából kettőt sikerült elhárítani, a másik négy pedig nem a nemzetközi repülőteret találta el, hanem egy repülőgép-karbantartási célokat szolgáló épületet annak szomszédságában.

Miért kulcsfontosságú Lviv, vagy ahogy nálunk esetleg jobban ismerik néhányan, Lemberg városa? Először is: mintegy 70 kilométerre fekszik a lengyel határtól. Az ellene irányuló támadásnak könnyen lehetnek nemzetközi következményei is. Másodszor: nagyon fontos humanitárius központ, hétszázezer lakosa mellett most kétszázezer menekültnek nyújt otthont. Logisztikai jelentősége is van, mert az ukrán hadseregnek szánt fegyverszállítmányok Nyugat-Ukrajnán keresztül haladnak át az ország belseje felé. Kulturális szempontból pedig pótolhatatlan veszteséget jelentene: Lviv történelmi központja az UNESCO Világörökség része, a helyi múzeum pedig az ország legátfogóbb középkori vallásos művészeti és kéziratos gyűjteményének ad otthont. Ami pedig szintén fontos, a város számos olyan médium, szervezet és főként nagykövetség ideiglenes menedékhelyévé vált, amelyek kénytelenek voltak elhagyni Kijevet. Ott működik például az amerikai és a brit képviselet is. Azokat nem igazán kéne eltalálni…

Harkivban még mindig oltják a Barabashovo piacán keletkezett tüzet, amely tegnap keletkezett, Grad-rakétatalálat miatt. Oltás közben egy tűzoltó életét vesztette. A városban tegnap összesen 42 alkalommal hívták ki különböző sürgősségi esetekhez a mentőszolgálatot és a tűzoltóságot.

Az LNK képviselői közölték, hogy sikerült átvenniük az ellenőrzést Rubizsnye városában (Interfaksz).

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának tegnap esti közleménye szerint az orosz hadseregnek fogytán vannak a Kalibr cirkálórakétái, ezért válogatás nélkül, azonban rossz eredménnyel vet be helyettük bármit. A Harkivnál és Iziumnál harcoló orosz egységek súlyos veszteségeket szenvedtek. Az ukrán védők részben megsemmisítették és megállították az Orosz Föderáció Fegyveres Erői 437. kiképzőezreda és 26. páncélos ezrede Ukrajnába tartó egységeinek előrenyomulását, az ellenség veszteségeinek tisztázása még tart. Az orosz offenzíva minden irányban megállt.

Ezzel szemben az Orosz Védelmi Minisztérium tegnap esti közleménye szerint az orosz hadsereg egy nap alatt 10 kilométert haladt előre, és átvette az ellenőrzést Novomajorszke és Precsisztovka települések felett (mindkettő a Donyecki Területen fekszik).

A Hromadske beszámol a Harkivi Területen található Kozachya Lopan falu – feltehetően tiltott kazettás bombákkal történt – és a Kijevi Területen található Novy Petrivtsy falu bombázásáról. A helyi hatóságok szerint hat ember halt meg Kozachya Lopanban és egy kétéves gyermek Novy Petrivtsyben.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes és az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter, Iryna Verescsuk kijelentette, hogy Oroszország még nem kérte halott katonái holttestének kiadását.

Ukrajna – mondta Verescsuk – felszólította a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnökét, Peter Mauert, hogy kérje Oroszországot a maradványok átvételére.

Verescsuk azt is elmondta, hogy Ukrajna felállított egy információs irodát a reintegrációs minisztérium keretében, amely adatokat gyűjt a halott, eltűnt és fogságba esett ukrán állampolgárokról. Azok, akik szeretnék megtudni hozzátartozóik sorsát, az irodához fordulhatnak majd. Az iroda adatokat gyűjt a halott és fogságba esett orosz katonákról is, beleértve a későbbi cseréjüket is.


Majdnem (de csak majdnem) harctéri hírnek nevezhető az is, hogy Ramzan Kadirov csecsen elnök hiába állítja, még sincs Ukrajnában, főként nem vitézkedik a harctéren, hanem otthon ül, a biztonságos Groznijban. Erre úgy derült fény, hogy az Ukrajinszkaja Pravda munkatársai a RIA Novosztyi embereinek álcázták magukat online. Írtak falból egy talpnyaló cikket Kadirov „hőstetteiről”, azt Telegramon keresztül elküldték neki, hogy „nézze át megjelenés előtt”, Kadirov átnézte, engedélyezte: csakhogy a válasz metaadatai világosan mutatták, hogy Groznijból írt.

Akkor térjünk át a különös, új orosz világ híreire.

Tegnapelőtt Putyin elnök egy igen radikális beszéddel állt elő, ennek összefoglalóját, kivonatát közölném a Meduza.io nyomán:

Az orosz fegyveres erők harci taktikája Ukrajnában teljesen igazolta magát. Az orosz hadsereg „mindent megtesz, hogy elkerülje a civil áldozatokat az ukrán városokban”. A Nyugat közömbös az ukrán nép sorsa iránt. A Nyugat fegyverekkel, hírszerzési információkkal, valamint tanácsadók és zsoldosok küldésével arra ösztönzi Kijevet, hogy folytassa a vérontást.

A „hazugság birodalma” példátlan információs kampányt indított Oroszország ellen. Az oroszokat Nyugaton olyan módon üldözik, hogy „közvetlen analógiát mutat az antiszemita pogromokkal”. A szankciókat mindenképpen elfogadták volna; a katonai művelet csak ürügy. De maguk az európaiak és az amerikaiak szenvednek a szankcióktól, miközben azok az országok, ahol a világ lakosságának több mint fele él, nem támogatják azokat. Ez „határt szab a nyugati országok globális dominanciájának mind a politikában, mind a gazdaságban”.

A Nyugat folytatja kísérleteit Oroszország szétzúzására és az ország feldarabolására. És támaszkodni fog az „ötödik oszlopra”, azokra, akik nemcsak földrajzilag, hanem „rabszolga-tudatukkal” is lélekben nyugaton élnek. De Oroszország népe képes lesz különbséget tenni a hazafiak és az árulók között, és ez a „társadalmi tisztogatás” csak erősíteni fogja az országot.”





Ha rabszolga-tudatot keres, nem kell messzire mennie, elég körülnézni a tányérnyalói között. Világos, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics már nagyon messzire szakadt a valóságtól, már régóta saját világában él – de lássuk, hogyan néz ki az a „társadalmi tisztogatás” a gyakorlatban?

Például ide számít, hogy felszólították a Kremlből a belügyminisztériumot és az SZVR-t: alaposan ellenőrizzék az összes Moszkvában élő ukrán állampolgárt. Nem lesz kis munka. Olyan esetről már tudunk, amelynek során az érintett ukrán állampolgár buszjegyet vett Moszkvából Rigába. A buszpályaudvaron több más ukrán állampolgárral együtt az útlevél-ellenőrzés után nem engedték felszállni a buszra, hanem a rendőrőrsre vitték, ahol éjszakára ott tartották anélkül, hogy ügyvéddel kapcsolatba léphetett volna. Reggel közigazgatási jegyzőkönyvet állítottak ki ellene és öt másik ukrán ellen, állítólag rendbontás miatt, és a bíróság öt és tíz nap közötti letartóztatásra ítélte őket. Miután szabadon engedték, a nyilatkozó még el tudta hagyni Oroszországot.


Ez bizony származási alapú diszkrimináció. De büntetik a rebellis orosz embereket is. Tragikomikusnak mondható például a tomszki eset. 

Vandalizmus vádjával emeltek vádat egy nyugdíjas ellen a Tomszk megyei Kolpasevben, aki a Rybniki Művelődési Ház falán az Ukrajnával vívott háborúról szóló feliratot helyezett el. Erről a Belügyminisztérium regionális osztályának sajtószolgálata számolt be.

A nyomozás szerint a nő éjszaka fehér festékkel „sértő feliratot” hagyott a falon az ukrajnai háborúról. A felirat tartalmát nem adták meg, és a sajtóközleményben szereplő épületről készült fotó elmosódott. A kultúrház bejáratánál különben egy Z betűs szórólap is látható.

A belügyminisztérium közölte, hogy „egy 1961-es születésű helyi lakos” a gyanúsított az ügyben.

A bíróság az orosz hadsereg „lejáratásáról” szóló cikkely (a közigazgatási törvénykönyv 20.3.3. cikkének 1. része) alapján 30 ezer rubelre bírságolta őt. A Kolpasevi Városi Bíróság honlapján nem lehetett megtalálni az e cikk szerinti közigazgatási ügyet.” (MediaZona)





És hogy egyébként milyen az élet orosz földön? Erről sokat elmond, hogy a boltokban, gyógyszertárakban és a piacokon az elmúlt két hétben jelentősen megnőtt az óvszerek iránti kereslet. A fogyasztók jelentős áremelkedésre számítanak, és felhalmozzák magukat ezekkel a termékekkel, mivel a főbb népszerű márkákat külföldön gyártják. A kiskereskedők megerősítik ezeket a félelmeket, néhányuk már kénytelen volt emelni eladási árait, mivel a beszerzési költségek 20%-kal, egyes esetekben 50%-kal nőttek. Egyes kiskereskedők arra készülnek, hogy áprilisban megváltoztatják árcéduláikat – őket már figyelmeztették beszállítóik a nagykereskedelmi árak emelkedésére.

Hát, ha már ez is drága… Közben Moszkvában örömünnepet ülnek a kormánypártiak, a Krím visszacsatolásának évfordulója alkalmából, nagy koncerttel a Luzsnyiki stadionban. Az ünnepély alkalmából független sajtómunkásokat tartóztattak le, ez ősi orosz népszokás jeles napokon. Az OVD-Info szerint:

Független médiumok újságíróit vették őrizetbe Moszkvában és Szentpéterváron, amikor a „Krím annektálásának napja” alkalmából tartott gyűlésekről és az orosz hadsereg támogatásáról tudósítottak.

Artem Kriegert a rendőrök a Szportivnaja metróállomáson állították meg, ahonnan a Luzsnyiki stadionba indult, ahol 15 órakor kezdődött volna az orosz hadsereget és a Krím „annektálását” támogató koncert.

Ezen kívül a SOTA fotóriporterét, Pavel Ivanovot is őrizetbe vették, amikor reggel kifelé tartott. Vádat emeltek ellene rendőrtiszttel szembeni engedetlenség miatt (a közigazgatási bűncselekményekről szóló törvénykönyv 19. cikkének (3) bekezdése szerint), mivel állítólag nem mutatta meg a rendfenntartóknak az iratait, és a cseremuskinszki kerületi bíróságra vitték.

Szentpéterváron a SOTA fotóriporterét, Nika Samusikot ugyanezen koncert kezdete előtt egy rendőrségi teherautóba vitték „tisztázó beszélgetésre”. Az MR7 riportere, Andrej Shved és a Kommerszant újságírója, Alekszandr Korjakov is vele volt a teherautóban – mindketten „sajtó” feliratú mellényt viseltek, és írásos szerkesztői megbízásuk is volt. A Novaja Gazeta fotósát, Alekszej Duscsutint is őrizetbe vették.

14:37 A rendőrség a RusNews főszerkesztőjét, Szergej Ainbindert is őrizetbe vette a Luzsnyiki Sportkomplexum közelében.” (OVD-Info)

Nem kétlem, hogy a stadionban tartott koncert fénypontja az lesz, amikor a TASZSZ, a RIA Novosztyi és az Interfaksz (mind ultrakormánypárti hírügynökségek) munkatársainak vegyeskara előadja a régi hazafias dalt:

Drága föld, szülőhazámnak földje
Drágakőnél drágább kincset ád
Nincs a földön gazdagabb, szebb ország
Minden ember érzi, hogy szabad”

Kivéve a független sajtómunkást, mert az, ugye, nem szabad, az őrizetben van.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!