Szele Tamás: Ó, ió, ció… dezinformáció!

Oroszország ukrajnai inváziója – azért most már elég nehéz lenne bárki számára, aki nem a TASZSZ- nál dolgozik, „különleges hadműveletnek” nevezni – nem csillapodik, bár a hadműveletek lassulnak, és időnként egészen váratlan fordulatokat is vesznek.

Ma először egy ilyen váratlan fordulatról számolok be Mariupol ostromával kapcsolatban, aztán az egyéb harci cselekményekről, végül pedig bemutatom kissé, főként a naivabb olvasóknak, hogyan is működik a dezinformációs hadviselés, valamint milyen célokat szolgál – kiváló példát találtam rá, éspedig sajnos a magyar sajtóban. Majdnem a teljesben, ha már itt tartunk.

De kezdjük Mariupollal! A város helyzete már hosszú napok óta reménytelen, korábbi írásaimban részletesen beszámoltam az ostrom borzalmas részleteiről. Ma annyi újdonságot tudok ehhez hozzátenni, hogy míg az orosz erők korábban valahogy nem kímélték a civil lakosságot, az anyagi javakat annál jobban tisztelik. Érkezett egy érdekes hír a Meduza.io-n keresztül:

A zaporizzsjai területi állami közigazgatás vezetője, Olekszandr Sztarukh elmondta, hogy az orosz hadsereg öt hajót foglalt le több tucat tonna gabonával Mariupol kikötőjében – jelentette a Hromadske Online.

Ukrajna, Oroszországhoz hasonlóan, a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik. A háború miatt a gabonaexport veszélybe került, ami globális élelmiszerválsághoz vezethet – figyelmeztettek nemzetközi szervezetek.”

Nos, a gabona fontosabb nekik ezek szerint, mint az emberélet. Vagy mégsem? Egészen abszurd üzenetváltást tudok bemutatni a város kapitulációjával kapcsolatban (ezért jó, ha mindkét oldal sajtóját olvassuk).

Történt ugyanis, hogy az orosz erők tegnap felajánlották Mariupol védőinek a szabad elvonulást, fegyverletétel ellenében. 

Oroszország felajánlott Ukrajnának egy tervet, amely szerint március 21-én 10 és 12 óra között minden ukrán egységnek „fegyverek és lőszerek nélkül, egyeztetett útvonalon” el kell hagynia Mariupolt.

Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Kijev nem fogad el egy ilyen ultimátumot Mariupol átadásával kapcsolatban, amelyet március eleje óta ostromol az orosz hadsereg. Elmondta, hogy az orosz védelmi minisztérium levele szerint a civilek evakuálása a városból csak akkor kezdődik meg, ha az ukrán hadsereg leteszi a fegyvert és kivonul a városból.

Nyolc oldal háttértörténetet és egyéb ostobaságokat írtak össze. Ugyanezt a levelet elküldték az ENSZ-nek, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának, és remélték, hogy a nemzetközi szervek reagálnak, és nyomást gyakorolnak Ukrajnára. Ez nem történt meg. Az ICRC és az ENSZ megérti, hogy ez Oroszország manipulációja, és hogy ez a civil lakosság túszul ejtése. Megadásról, a fegyverek letételéről szó sem lehet. Erről már tájékoztattuk az orosz felet. Azt válaszoltam: Ahelyett, hogy nyolc oldalas levelekre pazarolod az idődet, nyiss meg legalább egy humanitárius folyosót!




Iryna Verescsuk nem véletlenül haragudott meg. Az orosz erők állandóan szabotálják a mentési munkálatokat, tegnap a hét humanitárius folyosóból összesen négy működött. A nap folyamán csak 7295 embert evakuáltak. Százezreket kéne kimenteni, nem ezreket. Ráadásul mit is nyilatkozott még tegnap a kapitulációra felszólító Mizincev, hogy hangzott az ajánlat eredetileg? Mint a TASZSZ írja:

Hétfőn délelőtt tíz órától megnyitják a Mariupoltól keleti és nyugati irányban a humanitárius folyosókat – közölte vasárnap Mihail Mizincev, az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője.

Ezt figyelembe véve Oroszország az ukrán féllel kötött megállapodás alapján 10-től humanitárius folyosókat nyit Mariupolból keleti és nyugati irányban: 00 órakor moszkvai idő szerint holnap, március 21-én, az emberi életek megmentése és Mariupol infrastruktúrájának megőrzése érdekében, valamint a neonácik lehallgatott rádióbeszélgetései alapján, akik felismerték helyzetük teljes kilátástalanságát és a további ellenállás értelmetlenségét” – mondta, hozzátéve, hogy az orosz erők és a Donyecki Népköztársaság (DNK) egységei tűzszünetet hirdetnek és garantálják annak betartását moszkvai idő szerint 09:30-tól.

Azt is elmondta, hogy az orosz erők március 21-én, moszkvai idő szerint 10:00 és 12:00 óra között lehetőséget adnak a nacionalistáknak, hogy humanitárius folyosókon keresztül fegyvertelenül elhagyják Mariupolt. „Az ukrán fegyveres egységek és a külföldi zsoldosok fegyverek és lőszerek nélkül hagyhatják el a várost az Ukrajnával egyeztetett útvonalon moszkvai idő szerint 10:00 és 12:00 óra között” – mondta, hozzátéve, hogy 12:00 órától a tervek szerint humanitárius konvojokat engednek a városba.

Szavai szerint Mariupol lakosai szabadon választhatnak majd humanitárius folyosót a város elhagyásához. „Minden mariupoli lakosnak és külföldi állampolgárnak garantált lesz az önkéntes választás bármelyik humanitárius folyosó közül, vagy a jog, hogy a felszabadított városban maradjon” – mondta.

Mizsincev szerint minden konvojt aknamesterek fognak kísérni, hogy aknamentesítést végezzenek az emberek biztonságos evakuálása érdekében.”




Akkor bizony Iryna Verescsuk értette jól: ez zsarolás. Háborúban nem ritka az ígéretek megszegése, inkább jár érte jutalom, mint büntetés (amikor eredményes), ha az ukrán erők most leteszik a fegyvert és elvonulnak, akkor sem garantált, hogy nem esik bajuk – a civil lakosságot meg ott hagyják kényre-kegyre az orosz erőknek, akik aztán oda deportálják őket, ahova akarják. Már így is volt rá példa, hogy menekülőket orosz területre kényszerítettek és szelekciót végeztek közöttük: nem kizárt, hogy fogolycsere-alapot próbálnak gyűjteni, túszokat szednek. Ebbe az ajánlatba semmiképpen sem lehetett belemenni.

Az ostrom tehát folytatódik, a háború is. Még az evakuáció is: a mariupoli városi tanács szerint öt nap alatt több mint 41 ezer ember érkezett a városból Zaporizzsjára. Mintegy kétezer embert juttattak ki tegnap Berdjanszkból, ahol a lakosokat részben evakuálták.

Kijev ostroma is zajlik. Tegnap este rakétatalálat következtében kigyulladt egy bevásárlóközpont és a mellette lévő parkolóban lévő autók az ukrán főváros Podilszkij kerületében – közölte az Ukrán Állami Rendkívüli Helyzetek Szolgálata. A halálos áldozatokra és sérültekre vonatkozó információk tisztázása folyamatban van.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy

Az orosz légideszant csapatok egységei kiszorították az ukrán erőket egy Kijev külvárosában lévő lakott területről, akik visszavonulásuk során harckocsikat, páncélozott személyszállító járműveket, számos kézifegyvert, páncéltörő fegyvert és lőszert hagytak maguk után, amelyek jó állapotban vannak”.

Az orosz védelmi minisztérium viszont nem pontosította a település nevét.


Szumiban vészhelyzet alakult ki a Sumykhimprom vegyi üzemben, de már elhárították – közölte az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat. A jelentések szerint az üzem egyik ammóniatartálya megsérült és szivárgott. A baleset oka a helyi hatóságok szerint az volt, hogy a tartályt lövések érték. Hát igen: vegyi üzem területén nem lövöldözünk!

Vitalij Koval, a rivnei regionális állami közigazgatás vezetője közölte, hogy az orosz hadsereg két rakétacsapást mért a régió területén lévő gyakorlótérre. A csapások következményeit jelenleg vizsgálják – közölte a Hromadske hírügynökség.

Odesszát az éjszaka folyamán orosz hajókról lőtték – közölte Szerhij Bratcsuk, a regionális állami közigazgatás képviselője. Több ház megrongálódott, de az előzetes adatok szerint nem volt sebesült vagy halálos áldozat.

Eddig tartott az információ, most következik a dezinformáció.

Kezdjük azzal, hogy csak egészen naiv, serdületlen leánykák képzelik azt, hogy ebben a háborúban kisangyalok harcolnak patás ördögök ellen, és most lényegtelen is, melyik fél rokonszenvesebb nekünk, melyiket látjuk melyiknek. Ez háború, annak minden átkával, ebben nincsenek gáncs nélküli lovagok, főleg a gumitalpúak, a titkosszolgálatok vetnek be minden eszközt mindkét oldalon. Ékes példája ennek a tegnapi eset.




Megjelent tegnap egy hír az ukrán katonai elhárítás nyilvános oldalán. Megjelent, és el is tűnt egy órán belül. Még jó, hogy elraktam a fordítását a jegyzeteim közé – mikor fel akartam volna használni, bosszúsan vettem észre, hogy levették, ha nem tudom megmutatni a forrását, semmi hitele, nem szabad vele foglalkozni. Vagy legalábbis: nem érdemes. Az ukrán Cég Facebook-oldalán viszont fenthagyták (abból dolgozott aztán rajtam kívül majdnem a teljes magyar sajtó). Lássuk csak, hogy szólt?

Az orosz üzleti-politikai elitben Vlagyimir Putyin befolyásos támogatóinak egy csoportja formálódik. Céljuk, hogy fokozatosan eltávolítsák Putyint a hatalomból, és helyreállítsák a gazdasági kapcsolatokat a Nyugattal, amelyek az ukrajnai háború miatt megszakadtak.

Az Orosz Föderáció politikai elitjének egy része Putyin csatlósának tekinti az FSZB igazgatóját, Olekszandr Bortnyikovot. Figyelemre méltó, hogy Bortnyikov maga is kiesett a közelmúltban az orosz diktátor kegyeiből. Az FSZB-főnök bukásának hivatalos oka az volt, hogy végzetes hibát követett el az Ukrajna elleni háborúban.

Bortnyikov és osztálya az ukrán lakosság hangulatának és az ukrán hadsereg kapacitásának elemzéséért volt felelős.

Köztudott, hogy Bortnyikov és az orosz elit más befolyásos képviselői különböző lehetőségeket fontolgatnak Putyin hatalomból való eltávolítására.

Nem kizárt, hogy ezek a folyamatok az okai a csecsen egységek közelmúltbeli kitelepítésének a kijevi határvidéken. Az állomáshelyükről szóló információt maga az orosz fél juttatta el az ukrán erőkhöz. Valószínűleg az FSZB vezetése így próbálja gyengíteni Kadirov befolyását. Az is lehet, hogy ez egy kísérlet arra, hogy fokozatosan együttműködést alakítsanak ki az ukrán hatóságokkal, hogy megkerüljék az Orosz Föderáció jelenlegi vezetését.”





A hír hitelességét alátámasztani látszik az eltüntetése: hoppá, véletlenül kicsúszott, „kiszivárgott”, de gyorsan eltüntették, azonban olyan hanyagok voltak, hogy mindenféle Facebook-oldalakon ott felejtették… ahogy azt a kémfilmekben szokás, meg ahogy azt Móricka elképzeli. A múltkor, egészen pontosan március 11-én valóban letartóztatták, épp az említett vádak alapján Szergej Beszedát és helyettesét, az FSZB 5-ös számú főcsoportjának vezetőit, de Bortnyikov szabadlábon naardt. Ha nem is a kegyekben. Kérdés persze, hogy miután ez az érdekes kis információ körbefutotta a világot, meddig lesz szabadlábon? Van egy tippem, miszerint Bortnyikov elvtárs már most úszóleckéket tart a halacskáknak a Jauza folyó fenekén, miután harminckétszer hátba lőtte saját magát lelkiismeret-furdalástól vagy váratlan, rohamszerű búskomorságtól késztetve.

Világos: az ukrán katonai elhárítás le akarta venni a tábláról Bortnyikovot, kidobott egy hírt, kavart körülötte egy kis ködöt, és a világsajtó, a magyart is beleértve hitte nekik, mint kislány, mikor azt ígérik neki, hogy megmutatják a bélyeggyűjteményt. A hírnek voltak valós elemei – az orosz gazdaság főszereplői bizonyára nagyon elégedetlenek, a csecseneket valóban nagyon váratlanul és helyzetük tökéletes ismeretében semmisítették meg az ukrán erők – ha meg ezután Bortnyikovnak baja esik, az Ukrajnának csak jó. Legfeljebb nem mondtak teljesen igazat.


De akkor hova tegye az ember a mai hírt – ugyanabból a katonai hírszerzési forrásból – ami szerint Oroszország fiatalkorúak bevetését tervezi?

Mivel nincs elegendő élő erő a megszálló hadsereg fegyveres erőinek feltöltésére, a Kreml vezetése fontolóra veszi annak lehetőségét, hogy az Orosz Föderáció nem harcoló tartalékosait is bevonja a harci műveletekbe.

Az Ifjú Gárda katonai és hazafias közéleti mozgalom tagjainak Ukrajna területén végrehajtandó különleges műveletbe való bevonásának megszervezéséről” szóló parancsot Sojgu orosz védelmi miniszter írta alá.

A parancs a 17-18 éves potenciális tartalékosok listájának elkészítésére vonatkozik, akiket a megszálló hadsereggel együtt harci műveletekben vetnének be. Az Orosz Föderáció magasabb katonai vezetésének a lehető legrövidebb időn belül javaslatokat kell tennie a különleges erők kiképzésére vonatkozóan. A parancs végrehajtásának felügyeletéért az Orosz Föderáció szárazföldi erői katonai és politikai osztályának vezetője, Gennagyij Zsidko felel.

Az „Ifjú Gárda” az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma alá tartozó orosz gyermek- és ifjúsági szervezet.”

Akár még igaz is lehet, bár az orosz ellenzéki sajtó nem ezt erősíti meg, inkább azt, hogy a 18 évnél idősebb korosztály sorozása várható. Csakhogy – tekintsük a forrást. Tegnap is érkezett tőlük különös hír, korábban is (például a csernobili erőmű felé haladó állítólagos zsoldoscsapatról is ők számoltak be, aztán mégsem történt ott semmi), szóval nem mondom, hogy hazugság, nem mondom azt sem, hogy igazság, azt mondom, hogy kezeljük ezt a hírforrást erős fenntartásokkal.

Mármint a többihez képest erősebbekkel – de maradéktalanul nagyon kevés információnak lehet hinni ebben a háborúban. Az igazság megismerhető ugyan, de csak több forrás szorgos tanulmányozásával és erősen kritikus elemzés útján: a hazugság ezzel szemben az orrunk előtt hever mindenhol, könnyen emészthető, hihető formában. Persze, hogy többen fogyasztják.

Gondolkodjunk és ne higgyünk senkinek sem első szóra – még azoknak sem, akiket különben rokonszenvesnek találunk.

Ez egy ilyen háború.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!