Szele Tamás: A belgorodi rejtély

Még mindig Oroszország Ukrajna elleni inváziójával kell foglalkoznunk, a kijevi-csernyihivi-csernobili térséget lassan, de nyugtalanul hagyják el az orosz csapatok, maguk mögött mindent aláaknázva, Belgorodban pedig most már senki sem tudja, mi történt, de nagy volt a füstje is, lángja is. Annak viszont megpróbálok utánanézni. Nem lesz egyszerű, annyit mondhatok.

Akkor lássunk is neki.

Mindenekelőtt mutatnám a biztos, hihető, ellenőrzött harctéri eseményeket, rögtön elsőként Izjum elestét említve, ami nem csak annyit jelent, hogy a 46 ezer lakosú város orosz kézre került, de megnyitotta az utat az átkaroló hadmozdulathoz az orosz erők számára a Donbásszban rekedt ukrán alakulatok bekerítésére, katlanba zárására.

Ezzel szemben az orosz csapatok elhagyták Gorodnya városát a Csernyihivi Területen. A város elhagyása előtt az orosz katonaság felrobbantott egy hidat, és elvágta a közösség egy részét a Csernyihivvel való kommunikációtól.

Meghalt a március 13-án eltűnt Maxim Levin fotóriporter. Holttestét április 1-jén találták meg a Kijev melletti Vyshgorodi terület Huta-Mezhyhirska faluja közelében – jelentette az LB.ua hírügynökség.

Olekszij Csernyiszov újságíró holléte, akivel Levin Huta-Mezhyhirszkába ment, ahol akkoriban heves harcok folytak, még mindig ismeretlen.

Levin számos kiadványnak és nemzetközi ügynökségnek dolgozott fotósként és operatőrként. Felesége, négy gyermeke és idős szülei gyászolják.

Az orosz Védelmi Minisztérium szerint a DNK egységei elfoglalták Novobakhmutovka nagy részét, és harcolnak az ukrán 25. Különleges Légideszant Brigád visszavonuló egységeivel. Egy harckocsi és két motorizált gyalogos szakasz, valamint egy aknavetős üteg semmisült meg az éjszaka folyamán a térségben. Az ukrán fél mintegy 40 áldozatot szenvedett.

Április 2-án reggel nagy hatótávolságú légi és tengeri indítású, precíziós irányítású fegyverek megsemmisítették a kremencsuki finomító benzin- és gázolajraktárát, amely az ország középső és keleti régióiban lévő ukrán csapatok ellátására szolgált.

Az ukrán vezérkar szerint az orosz fegyveres erők bizonyos irányokból csapatokat vonnak vissza, valószínűleg azzal a céllal, hogy támadást hajtsanak végre Szlobozsnyik, Donyeck és Luhanszk irányában. A Dnyeszteren túli orosz csapatokat azért erősítik, hogy provokációkat hajtsanak végre az ukrán határon – vagy esetleg harci műveletekre készüljenek. Az orosz fegyveres erők súlyos vereségeket szenvedtek Luhanszk térségében. Az elmúlt héten a 2. hadtest mintegy 800 fős veszteséget szenvedett.

Harkiv Kijevszkij kerületében rakétatámadások miatt raktárak és közigazgatási épületek gyulladtak ki. A tűz mintegy 600 négyzetméteren tombolt és a tűzoltóknak hat órára volt szükségük az eloltásához. A város Moszkovszkij kerületében ugyanígy több raktár és egy garázsszövetkezet is kigyulladt. A tűz mintegy kétezer négyzetméteren égett, és hét órán át tartott az oltás. Sérültekről nem érkezett jelentés.

A Zaporizzsjai területen fekvő Vasziljevka város közelében az orosz hadsereg feltartóztatja a Melitopolból menekülni próbáló lakosok személygépkocsi-konvoját. Körülbelül 400 autó nem tud átjutni.

Sok értelme már régóta nincs ismertetni a szemben álló felek által közzétett veszteséglistákat, hiszen a bennük szereplő adatoknak több közük van az Ezeregyéjszakához vagy Hans Christian Andersen összes műveihez, mint a tényekhez, márpedig ha egy jelentés adatai nem valósak, akkor az sem nem jelentés, sem nem hír. Még az lenne a legjobb, ha a két oldal mellébeszélései kioltanák egymást, de még erről sincs szó. Mutatok egy példát, ami elvezet minket a komolyabb figyelmet érdemlő Belgorodi Rejtvényhez. Azt írja a TASZSZ:

Moszkva, április 2. /TASZSZ/. Az orosz fegyveres erők precíziós csapásokkal megsemmisítették az ukrajnai Poltavában és Dnyeprben lévő légibázisokat – jelentette be szombaton Igor Konaszenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Poltavában és Dnyeprben katonai leszállópályákat hatástalanítottak nagy pontosságú levegő-föld rakétacsapásokkal” – jegyezte meg.

Konasenkov szerint az orosz légvédelem két ukrán Mi–24-es helikoptert is megsemmisített.” (TASZSZ)




Jól van, de nekünk rosszak a tapasztalataink, nézzük meg, hogy látja ugyanezt az akciót az Ukrinform, a másik oldalról? 

Szerencsére Poltava városában nem jelentettek áldozatokat az infrastrukturális létesítményekre mért tegnap esti orosz rakétacsapások után. Eközben Kremencsuk városában néhány civil megsebesült és állítólag meghalt.

Az erre vonatkozó nyilatkozatot a Poltavai Területi Katonai Adminisztráció vezetője, Dmytro Lunin tette a Telegramon – jelentette az Ukrinform tudósítója.

A múlt éjszaka valóban nyugtalan volt a Poltavai Területen. Hajnali 01:00 óra után legalább négy rakétacsapás érte a poltavai infrastrukturális létesítményeket. Jelenleg nem jelentettek áldozatokat. A mentők a helyszínen dolgoznak” – jegyezte meg Lunin.

Ezenkívül 06:00 óra körül legalább három repülőgép rakétacsapást mért Kremencsukban található ipari létesítményekre.

Tűz van, a mentők dolgoznak. Az előzetes adatok szerint vannak sebesültek és valószínűleg halottak is. Később új információkkal szolgálhatunk” – tette hozzá Lunin.” (Ukrinform)





Akkor lássuk, mi a különbség a két hír között? Első pillantásra sok közöttük az átfedés, de egyvalami kilóg a TASZSZ híréből. Igen: a két Mi–24-es „Hind” harci helikopter. Azokat az ukrán fél egyáltalán nem említi, igaz, ők azt sem részletezik, miféle infrastruktúrát ért támadás. De azt más forrásokból is tudni, hogy Poltavában volt (és ha nincs nagy baja, tán még van is) légitámaszpont.

Hol láttunk mi még két Mi–24-es helikoptert, melyik hírben?

Bingo, a belgorodi üzemanyagraktár elleni támadásról szólóban, tegnap. Akkor tehát világos a helyet, két ukrán Hind megsértette az orosz légteret, Poltavából átrepült a határon, szétlőtte a raktárat, hazarepült, majd másnap este az oroszok válaszcsapásként megsemmisítették őket?

De jó volna, ha ilyen egyszerű lenne a dolog és talán nem is véletlen, hogy a két harci helikopter ennyire hangsúlyosan került bele a moszkvai hírügynökség anyagába… A dolognak fizikai akadálya nem lett volna, a Hind hatótávolsága 450 kilométer, a Poltava-Belgorod távolság légvonalban 185, bőven belefért volna, Ukrajnának elvben 35 darab ilyen típusú harci helikoptere van, illetve ha igaz, tegnap óta már kevesebb. A két támadó helikopter fedélzeti adatainak rögzítéséből kiderülhetne, hol jártak, ha még meglennének, de nincsenek: ezért kellett tehát a TASZSZ-nak hangsúlyoznia a pusztulásukat. Mármint, ha valóban elpusztultak.


Csakhogy Belgorod környékén nagyon különös dolgok zajlanak mostanság. Először is, nem egy támadásról van szó, hanem legalább háromról-négyről. Volt egy pár nappal ezelőtt, amit akkor Vjacseszlav Gladkov, Belgorod régió kormányzója még balesetnek nevezett, emberi mulasztásnak tulajdonított. Aztán jött az üzemanyagraktár elleni, április 1-re virradó éjjel, amit a helyszíni videók tanúsága szerint valóban két helikopter hajthatott végre (de legalábbis járt ott két helikopter, és az egyikük a körvonala alapján Hind volt, de a felségjelzésük nem látszik). A raktárban nyolc tartály gyulladt ki, amelyekben egyenként 2000 köbméter gázolaj volt. A tűzoltóknak 12:50-re sikerült eloltaniuk a tartályok felében keletkezett tüzet. A tűz oltásában egy tűzoltóvonat is részt vett, amely vizet pumpált a tartálykocsikba.

Igen ám, de körülbelül ugyanekkor a Belgorodtól öt kilométerre fekvő Szevernyij faluban egy másik, esetleg harmadik támadás miatt megrongálódott a Konstanta nyomda. Az alkalmazottak szerint a nyomdát reggel fél hat körül helikopterek lőtték. Az épület ablakai és berendezései megrongálódtak. Ezenkívül az egyik rakéta állítólag a Roszenergucset vállalat szomszédos épületébe csapódott be.


Volt azonban még egy támadás is a TASZSZ szerint, éspedig április 1-jén délután Nyikolszkoje faluban (Belgorodtól 20 kilométerre) egy „Ukrajna területéről kilőtt” lövedék landolt egy gyümölcsösben. Nem voltak áldozatai. A Belgorod No. 1 Telegram-csatorna közzétett egy felvételt egy különös tárgy lezuhanásáról Nyikolszkojéban (a videó első verziója 2018. január 16-át adta meg a felvétel dátumaként) – ami azért nem most volt.

Rendben van, az üzemanyag-raktár elleni támadást tegnap Ukrajna először tagadta, aztán beismerte, most megint tagadja, illetve… lássuk csak ennek is a történetét!

Ukrajna sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó, hogy részt vett volna a belgorodi olajraktár elleni légicsapásokban. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Olekszandr Motuzjanik elmondta:

Az ukrán fél védelmi műveletet hajt végre az ukrán területre irányuló fegyveres orosz agresszió visszaverésére. És ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Ukrajnának kellene felelősnek lennie minden elszámolási hibáért, minden katasztrófáért és eseményért, amely orosz területen történik. Nem ez az első alkalom, hogy ilyen vádakkal találkozunk. Ezért nem fogom sem megerősíteni, sem cáfolni ezt az információt.”

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter a maga részéről azt mondta, hogy nem tudja sem megerősíteni, sem cáfolni Ukrajna érintettségét az incidensben, mert „nem rendelkezik minden katonai információval”.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danilov legutóbb már azt mondta, hogy az ukrán félnek nem volt köze az incidenshez.

Valamiért azt mondják, hogy mi tettük. Valójában ez egyáltalán nem felel meg a valóságnak.”

Zelenszkij elnök pedig rejtélyes választ adott, mikor erről kérdezték:

Sajnálom, de főparancsnokként és államfőként nem beszélhetek egyes utaításaimról. Vannak dolgok, amelyeket csak az Ukrán Fegyveres Erők katonáival osztok meg.”





Akkor ez egyelőre nesze semmi, fogd meg jól, Moszkva azt állítja, Kijev volt az üzemanyagraktár támadója, Kijev hol beismeri, hol tagadja, hol meg csak kacéran mosolyog és nem mond semmit. Nyilván lenne az akciónak ukrán szempontból is propagandaértéke, hiszen ebből a belgorodi raktárból fedezték az onnan 80 kilométerre, Harkiv közelében állomásozó orosz csapatok lőszer- és üzemanyag-utánpótlását, de akkor mi történt korábban a lőszerraktárban, később meg a nyomdában és a nyikolszkojei gyümölcsösben? A ruszalkák tréfálkoztak?

Kicsit beljebb jutunk, ha a Bellingcat elemzését nézzük:

A Belgorodtól délre krátert hagyó „ukrán rakéta” valójában orosz területről érkezett.

Tegnap egy belgorodi távírócsatorna közzétette egy videokamera felvételét, amelyen egy ismeretlen lövedék becsapódása látható, állítólag a Belgorodtól délre fekvő Nyikolszkoje térségében. Korábban az orosz média és a közösségi hálózatok azt állították, hogy egy ukrán rakéta csapódott be. Ez már azután történt, hogy valószínűleg ukrán helikopterek támadtak egyes célpontokat Belgorod környékén.

Sikerült geolokalizálni a lövöldözés helyét a rakéta becsapódásának pillanatában. Kiderült, hogy a videorögzítő délkeleti irányban filmezett, a rakéta pedig balról, azaz kelet vagy északkelet felől, vagyis Oroszország területéről érkezett.

A kráter mérete arra utal, hogy a lövedék, amely elhagyta, cirkálórakéta vagy ballisztikus rakéta volt. A méretének és a mellette lévő oszlopoknak az aránya alapján a 9M728-as Iszkander-M rakéta lehet. Akárhogy is, nincs tudomásunk arról, hogy az ukrán fél cirkálórakétákat használt volna ebben a konfliktusban, és egy ukrán ballisztikus rakéta az ukrán állások oldaláról, azaz nyugat vagy délnyugat felől érkezett volna.

Gladkov belgorodi kormányzó szerint ráadásul egy másik hasonló találat is történt ugyanebben az időben a belgorodi területhez tartozó Jasznije Zori közelében. Tekintettel arra, hogy Jasznije Zori nagyjából Nyikolszkoje irányában található, lehetséges, hogy ez a találat ugyanarra az incidensre utal.

Nem tudjuk véglegesen megállapítani, hogy az incidenst a rakéta pályáról való letérését okozó meghibásodás vagy irányítási hiba okozta. Mindenesetre az olajraktár elleni támadástól (és esetleg más létesítmények elleni támadástól) eltérően készek vagyunk kizárni az ukrán részvételt ebben az incidensben.” (Bellingcat)





Tehát egy támadásról a négy közül (illetve, az első esetről a lőszerraktárban nem tudjuk biztosan, támadás volt-e) erősen valószínű, hogy orosz területről indított öntámadás lehetett. A többiről nem állítható semmi, tehát most vizsgáljuk meg, kinek lenne jó és mire Iszkander-M rakétával lőni a a gyümölcsöst Nyikolszkojéban?

Az ukrán oldal számára értelmetlen dolog lenne elpazarolni egy ilyen drága rakétát egy értéktelen célpontra, de volna ennek még egy akadálya: Ukrajnának egyáltalán nincsenek Iszkander rakétái.

Oroszország számára sem nagy diadal legyőzni a barackost vagy szilvást, de ezer és egy politikai célra használhatnák fel az „ukrán támadást”, sőt, van egy erős hazafias propagandaértéke – ne feledjük, az Oroszországi Föderáció területén tegnap kezdődtek meg a rendes évi sorozások és sokan tagadják meg a katonai szolgálatot mindenféle, de főként lelkiismereti okokból. Azonban, ha Oroszország-anyácskát támadás éri külföldről… lehet, hogy elindul a patrióta lelkesedés hulláma és még önkéntesek is jelentkeznek majd.

Ez viszont már médiatechnikai kérdés: ha főszerepet kapnak az orosz sajtóban a belgorodi események, akkor így áll a helyzet, ha nem, akkor másként.

Szóval, okosabbak lettünk ma is, csak nem sokkal.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!