Szele Tamás: Gáztámadás, nemi erőszak, krematóriumok

Mariupol végóráit éli – írtuk az elmúlt hetekben sokszor, de most úgy néz ki, tényleg így van. És ennek kapcsán nagyon különös dolgok történnek a majdnem teljesen elpusztított városban.

Készülődik az orosz erők donbásszi offenzívája is, és egyre borzalmasabb részletek derülnek ki Bucsa megszállásáról – de lássuk előbb az események magyar vonatkozását.

Mert sajnos megint van ilyen. Meg kell vallanom, a TASZSZ hírügynökség anyagában figyeltem fel rá, aztán megkerestem az MTI-ben is, nagyjából fedi egymást a két hír, egyes helyeken szó szerint is, ami fordítási bravúr, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogyan mutatják be Moszkvában azt, amit Szijjártó Péter mondott.

BÉCS, április 11. /TASZSZ/. A magyar kormány ellenzi az orosz energiaszállítások betiltását, és továbbra is meg fogja védeni álláspontját az Európai Unió ülésein – közölte hétfőn Szijjártó Péter, az ország külügyminisztere. Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácskozásán vett részt.

Hiába döntöttünk többször is úgy, hogy sem a nyersolaj-, sem a földgázimportot nem szabad szankciókkal sújtani. Ezt az álláspontot újra és újra meg kell védeni” – mondta Szijjártó. E tekintetben a luxembourgi megbeszélés „nem lesz kivétel” – írta a találkozót megelőzően a Facebookon. (…) „Mindenki biztos lehet abban, hogy nem fogunk meghátrálni, és a jövőben is garantálni fogjuk hazánk energiaellátásának biztonságát” – jelentette ki a külügyminiszter, hozzátéve, hogy ezt az álláspontot „megerősíti az a rekordméretű támogatás, amelyet egy héttel ezelőtt” az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett kormánypárt, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség nyújtott az országgyűlési választásokon.” (TASZSZ)




Ehhez az MTI hozzáteszi még (többek között), miszerint:

A miniszter elmondta, a további fegyverszállításokra vonatkozó ukrán igénynek sok európai uniós ország meg akar felelni. Mivel a brüsszeli intézmények támogatják az ukrán igényt, a tanácskozáson az a döntést született, hogy az európai békekeret költségvetési összegét az EU újabb 500 millió euróval megnöveli. Magyarország nem akadályozta meg a döntést és nem akadályoz meg más országokat abban, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnába, de kitart azon álláspontja mellett, hogy nem szállít fegyvereket, és nem engedi át területén más országok fegyverszállítmányait közvetlenül Ukrajnába – húzta alá.” (MTI)

Erre már megszólalt Josep Borrel is, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, és közölte:

Más dolog, hogy Magyarország nem engedi át területén a fegyverszállítmányokat közvetlenül Ukrajnába, de a saját részét befizeti (az 500 millióba), tehát részt vesz Ukrajna fegyverellátásában.”

Akkor tehát mit mondott Szijjártó és mit mondott a TASZSZ? Valamit biztosan, mert közölték, de hogy végső soron az mit jelentett, nehéz volna megmondani. Szerintem a kijelentés logikai értéke nulla, maximum annyi, hogy „Európa mellett vagyunk, ha nem is szívesen”, ha ennél több értelme is van, azt derítsék ki a kései utókor brit tudósai.

Mi viszont fordítsuk borzadó tekintetünket újból, sokadszor Bucsa felé. Ott bizony nem csak „egyszerű” kínzás, mészárlás folyt, hanem módszeres és tömeges nemi erőszak is.

Bucha megszállása alatt az orosz katonák mintegy huszonöt, 14 és 24 év közötti nőt és lányt tartottak fogva egy pincében, és rendszeresen megerőszakolták őket. Közülük kilencen már terhesek – mondta Ljudmila Denisova ukrán megbízott a The New York Timesnak és a BBC-nek.

Az orosz katonák azt mondták nekik, hogy megerőszakolják őket, hogy ne akarjanak szexuális kapcsolatot létesíteni egyetlen férfival sem, és hogy megakadályozzák, hogy ukrán gyermekeik szülessenek” – idézte Denisovát a BBC.

A BBC egy videót is közzétett, amelyen a kijevi külváros egyik lakója, az 50 éves Anna látható. Azt mondta, hogy egy csecsenföldi katona megerőszakolta. A nő szerint a férje megpróbálta megvédeni őt, de lelőtték.

Cserbenhagynak a szavak, ha arra gondolok, miféle büntetés járna ezért a bestialitásért: inkább nem is részletezem.

Mindeközben az orosz offenzíva készülődik és erről mindenki tud Ukrajnában. Mint Zelenszkij elnök nyilatkozta a CBS-nek:

Az egyik legnehezebb csata vár ránk. Nem is egy csata, hanem több. Úgy gondoljuk, hogy ennek a háborúnak egy új hulláma indul meg rövidesen. Nem tudjuk, hogy mennyi felszerelést fognak bevonni, azt hiszem, többszörösét annak, mint eddig. Látjuk a haditechnikai eszközök felhalmozódását országunk keleti és déli határai közelében. Ismerjük az összes irányt, amerre az ellenség tart, értjük, hogy mit fognak tenni. És tudjuk, hogy az Egyesült Államokból érkező segélyszállítmányok ütemétől, mindenekelőtt attól, hogy hogyan képesek majd átadni nekünk a felszerelést, függ, hogy sikerrel járunk-e vagy sem. Szóval 100%-ig bízom a népünkben és a fegyveres erőinkben, de abban nem bízom, hogy mindent megkapunk időben, amire szükségünk van. Őszinte leszek önökkel, több segítséget szeretnék. Nem tudom, van-e jogom ezt mondani, nem volt más választásom, és most sincs. De az, hogy az Egyesült Államok sokat segít, igaz.” (Ukrinform)

Az orosz támadás várhatóan még e hét folyamán megindul. Ezt támasztja alá, hogy az orosz csapatok az éjszaka folyamán 66 tüzérségi, aknavetős és rakéta-sorozatvetőkkel végrehajtott csapást mértek a Harkivi Területre – közölte Oleh Szinehubov, a regionális katonai közigazgatás vezetője. Ennek következtében 11 ember meghalt, köztük egy hétéves gyermek. További 14 civil megsebesült.

Szaltovka, Pjatikatki, Kholodnaja Gora, Pesocsin, Zolocsiv, Balakleja és Dergacsi volt érintett. A mentők eloltották a házakban, raktárakban és más polgári infrastruktúrában keletkezett tüzeket” – mondta Sinegubov.





Tekintsük most Mariupol helyzetét. Egy szó van rá: pokoli. Mint a város polgármestere, Vadim Bojcsenko az Associated Pressnek elmondta: több mint 10 000 civil halt meg Mariupolban, mióta a várost az orosz csapatok ostromolják. A polgármester szerint a halálos áldozatok száma meghaladhatja a húszezret, mivel a lakosok holttestei „szőnyegként borítják az utcákat”.

Bojcsenko azt is állította, hogy az orosz hatóságok képviselői és kollaboránsai összegyűjtötték a halottak holttestét, és a bevásárlóközpontok hűtőszekrényeiben tárolták őket. Április elején a mariupoli városi tanács közölte, hogy orosz mobil krematóriumok kezdték meg működésüket a városban.

Bojcsenko becslései szerint Mariupolban 120 ezer civil maradt. A polgármester szerint csak azokat engedik ki a városból, akik az orosz szeparatisták által ellenőrzött területen lévő „szűrőtáborokon” keresztül jutottak ki. A „szűrőtáborok” után az embereket orosz régiókba küldik.

Bojcsenko szerint rögtönzött börtönöket állítottak fel a „nem megfelelő” emberek számára, és legalább 33 ezer embert vittek Oroszországba.


Mariupol ostroma más szempontból is fordulópontját jelenthette tegnap este ennek a háborúnak. Legyünk óvatosak a hírrel, ugyanis a zavaros helyzet miatt elég kevés konkrétumot tudunk arról, valójában mi történt, a feltételezésekkel viszont tele a padlás. Keressünk egy viszonylag tárgyilagos forrást, aminek alapján ismertetni lehet, körülbelül mi történhetett – legyen ez Dylan Malyasov Defence Blogja, azért épp ez, mert nagyon szikáran foglalja össze az ismereteket.

Az ukrán nemzeti gárdához tartozó Azov ezred hétfő este jelentette, hogy a déli Mariupol kikötőváros vegyi támadás alatt áll. A közlemény szerint azonosítatlan hatóanyagot juttattak be egy pilóta nélküli repülőgéppel.

Az áldozatoknál légzési elégtelenség, vestibuláris-ataktikus szindróma alakult ki”

Egy helyi forrás arról számolt be, hogy az orosz hadsereg GB idegmérget (szarin) használt Mariupolban, bár hivatalos megerősítés nem érkezett.

A szarin (NATO-jelölése GB (a G-sorozat, „B” rövidítése)) egy szerves foszfátvegyület. Ez egy víztiszta vagy borostyánsárga folyadék, amely szagtalan és íztelen, sűrűsége a vízéhez hasonló.

A szarin tömegpusztító fegyvernek minősül. A szarin gyártását és készletezését 1997 áprilisától az 1993-as Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény betiltotta, és az 1. jegyzékben szereplő anyagként van besorolva.

A Kyiv Independent, arról is beszámolt, hogy nem sokkal korábban orosz megbízottak felszólítottak arra, hogy vegyi fegyvert használjanak Mariupolban.

Oroszország donyecki megbízottjainak szóvivője, Eduard Baszurin április 11-én azt mondta, hogy nincs értelme Mariupolban megrohamozni az ukrán ellenőrzés alatt álló Azovstal gyárat, ehelyett az orosz „vegyi alakulatoknak” kellene „kifüstölniük (az ukránokat)”.

Mariupolban még mindig 100 000 ember rekedt, amely a légi és tüzérségi csapások által porig rombolt, 90%-ban megsemmisült, és amelyet most orosz erők vesznek körül.” (Defence Blog)





Ez a hír tegnap esti összefoglalása. Ma annyival tudunk többet, hogy a támadásnak halálos áldozata egyelőre nincs, a polgári lakosság minimálisan érintkezett az egyelőre azonosítatlan vegyi anyaggal, mivel távolabb voltak a támadás helyszínétől. Három katona sérült meg, egyikük állapota súlyos, és egy civil, idős hölgy, ő van a legrosszabb állapotban.

Idézzük még a BBC tudósítását is az ügyben:

A mariupoli vegyi támadásról szóló jelentés aggodalmat vált ki az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közölte, hogy vizsgálják azokat a jelentéseket, amelyek szerint vegyi fegyvereket vetettek be az ukrajnai Mariupol kikötőjét támadó orosz erők. (…) Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes elmondta, hogy a kormány vizsgálja a vádakat, és hozzátette, hogy az első feltételezések szerint foszforos lőszert használtak. Az egyik sérült férfi leírta, hogy a robbanás után „édes ízű” fehér füst borította be az üzem egyik területét. Egy másik azt mondta, hogy azonnal úgy érezte, nem kap levegőt, és elgyengült lábakkal esett össze. Volodimir Zelenszkij elnök hétfő este azt mondta, hogy a vegyi fegyverek bármilyen alkalmazása „a terror új szakaszát jelentené Ukrajna ellen”, és felszólította a nyugati országokat, hogy szereljék fel erőit az ország megvédéséhez szükséges fegyverekkel.

Joe Biden amerikai elnök a múlt hónapban azt mondta, hogy a NATO „reagálna”, ha Oroszország vegyi fegyvert vetne be Ukrajnában.

A válaszlépés jellege a bevetés jellegétől függne” – mondta.” (BBC)





Az kétségtelennek tűnik, hogy valami történt, de mi? Én magam – ez puszta vélemény, nem több – hajlok arra, hogy egy szarin-támadás ügyetlen, amatőr módon kivitelezett, talán még az adagolást és a vegyi fegyvernem harcmodorát sem ismerő kísérletével van dolgunk. Meglehet, hogy a donyecki milícia próbálkozott ezzel, de az is elképzelhető, hogy az orosz hadsereg volt, ezt viszont nem tudom többre építeni, mint arra, hogy tegnapelőtt vezetőváltás történt:

Alekszandr Dvornikov hadseregtábornokot, Oroszország déli katonai körzetének parancsnokát nevezte ki Vlagyimir Putyin az ukrajnai hadjárat új hadszíntéri parancsnokává. A most hatvan éves Dvornikov volt az első parancsnoka Oroszország szíriai katonai műveleteinek, miután Putyin 2015 szeptemberében csapatokat küldött oda Aszad szíriai elnök kormányának támogatására. 2015 szeptemberétől 2016 júniusáig tartó szíriai parancsnoksága alatt az orosz repülőgépek támogatták az Aszad-rezsimet és szövetségeseit, amikor azok ostrom alá vették Aleppót, sűrűn lakott környékeket bombáztak, a támadások civilek ezreinek életét követelte. A város 2016 decemberében a szíriai kormányerők kezére került.” (Euronews)





Az ám, csakhogy Szíriában a kormányerők – orosz támogatással – legalább 33 alkalommal vetettek be vegyi fegyvereket, és tudunk még hat esetről, melyek felelőseit nem sikerült megállapítani, Dvornikov tanulhatott egyet-mást a szarinról arrafelé. De erre semmi bizonyíték, ez puszta spekuláció. Az, hogy a vegyi fegyvernek tűnő tárgyat avatatlan kezek alkalmazták, nem jelent semmit: egy főparancsnok nem saját maga veti be a fegyvereket, hanem parancsot vagy engedélyt ad a bevetésükre, ha Szása, a kezelő eltolja, az Szása hibája, ő üli le.

Szóval, pontosat még nem tudunk, de tekintve a helyzetet. a Mariupolt védő tengerészgyalogos zászlóaljnak szinte semmi esélye a támadókkal szemben. Az alakulat már tegnap ilyenkor olyan állapotban volt, hogy a 444-ben megjelent üzenetük szerint:

Sebesültjeink hegye csaknem a dandár felét teszi ki. Akiknek nincs leszakadva egy végtagjuk sem, azok visszatérnek a harctérre. A gyalogságunk már mind elesett, már a tüzéreink, légvédelmiseink, rádiósaink, sofőrjeink és szakácsaink harcolnak. Még a zenekarunk is.”

Mariupolnak már nem napjai, hanem talán csak órái vannak hátra.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!