Szele Tamás: Renaultból Moszkvics Ványa bácsinál és más történetek

Ma sem maradunk Oroszország Ukrajna elleni inváziójának hírei nélkül, pedig esküszöm, időnként már szívesebben írnék valami másról – de jelenleg ez a legfontosabb.

Arról semmiképpen sem feledkezhetünk meg, hogy Harkiv térségében az ukrán területvédelmi alakulatok elérték az orosz határt, ami azonban nem jelenti egyelőre a harcok közelgő végét.

Szó lesz még arról, Moszkvából mi látszik és minek, miért lángolnak a katonai toborzóirodák Oroszország-szerte, és hogyan lesz a Renaultból Moszkvics, szóval érdekesnél érdekesebb témák várnak minket, de először lássuk a harctéri híreket, mint minden nap, ma is az ISW napi elemzése alapján.

A nagy kép azt mutatja, hogy az orosz erők valószínűleg lemondtak arról a célról, hogy Donyeck városától Izjumig befejezzék az ukrán egységek nagyszabású bekerítését Luhanszk terület elfoglalásának befejezése érdekében. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője szerint az orosz katonai vezetés valószínűleg tisztában van azzal, hogy nem lesz képes elfoglalni a Donyecki Területet, de úgy véli, hogy képes elérni a Luhanszki Terület közigazgatási határait. Az orosz katonai parancsnokság valószínűleg a szeverodonyecki csatát helyezi előtérbe a jövőben, és bizonyos erőfeszítéseket szentel az ukrán földi kommunikációs vonalak (GLOC) megzavarására a Donyecki terület keleti részén.

Az orosz erők folytatják a Szeverodonyeck északról és délről történő elfoglalására irányuló összehangolt erőfeszítéseket, ami az ukrán csapatoknak az eredetileg vártnál sekélyebb bekerítését eredményezné. A Kreminna közelében a Sziverszkij Donyec folyón való átkelésre tett sikertelen orosz kísérletek az orosz bekerítési műveleteket keletebbre, Rubizhne-n keresztül közelebb Szeverodonyeckhez helyezhetik át ahelyett, hogy egy szélesebb körű, több tengely mentén történő bekerítést hajtanának végre. Az orosz erők valószínűleg az Izjumból Szlovjanszk felé történő előrenyomulást is csökkentették, valószínűleg az ottani offenzív művelet lassúsága miatt.

Az orosz erők valószínűleg kifogytak a harcképes tartalékosokból, ami arra kényszerítette az orosz katonai vezetést, hogy a különböző alakulatokból – többek között katonai magáncégekből és proxy milíciákból – származó katonákat összevonja a látszólag reguláris katonai egységekbe és a tengerészgyalogságba. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy körülbelül 2500 orosz tartalékost képeznek ki Belgorod, Voronyezs és Rosztov megyékben, hogy megerősítsék az ukrajnai orosz támadó műveleteket. Ennyi tartalékos nem valószínű, hogy elegendő erőt tudna létrehozni az orosz egységek feltöltéséhez, amelyek a jelentések szerint egyes területeken az állományuk akár 20 százalékát is elveszítették – nem is beszélve arról a taktikai zászlóaljcsoportról, amely nemrégiben nagyrészt megsemmisült, amikor megpróbált átkelni a Sziverszkij Donyec folyón.

Az Ukrán Katonai Hírszerzési Igazgatóság szerint az orosz erők titkos mozgósítást végeznek, és új egységeket hoznak létre újonnan mozgósított személyzettel, akik valószínűleg nem rendelkeznek elegendő kiképzéssel ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, és kevéssé motiváltak a harcra. Az orosz erők új sorkatonákat is bevetettek a megszállt Donyeck és Luhanszk megyei településekről, hogy fenntartsák a Harkiv körüli offenzívát, valószínűleg az orosz tartalékok hiánya miatt.

Az orosz katonai magáncégek a jelentések szerint a jelentős létszámveszteségek miatt kombinált egységeket alkotnak a légideszant-alakulatokkal (VDV). Az elit légideszant egységek zsoldosokkal való vegyítése megdöbbentő, és ez lenne az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy Oroszország kimerítette a rendelkezésre álló harcképes embertartalékát. Az orosz 810. gárdista haditengerészeti gyalogosdandár a jelentések szerint a Fekete-tengeri Flotta más egységeiből kap személyzetet, beleértve a hadihajók személyzetének tagjait is. Az újonnan megalakult vagy átcsoportosított egységek valószínűleg nem lesznek hatékonyak a harcban.

Az orosz erők valószínűleg megerősítik a megszállt településeket Dél-Ukrajnában, ami arra utal, hogy állandó ellenőrzésre törekszenek a térségben. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők árkokat kezdtek ásni és betonfalazatokat építettek Mykolaiv és Herszon meg nem határozott területeken, Melitopol közelében, valamint Zaporizzsja megye nyugati részén.

A harkivi-donyecki-luhanszki frontról részletesebben: az orosz erők május 15-én sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre Szlovjanszk irányában. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők offenzívát indítottak Dovhenke és Bogorodicsnye települések ellen, amelyek Izjumtól mintegy 18, illetve 25 km-re délre fekszenek. Az oroszbarát Telegram csatornák azt állították, hogy az orosz erők május 14-én behatoltak Dovhenke településre, de értékelésünk szerint a heves harcok miatt valószínűleg nem tudták biztosítani a települést.

Az ukrán tüzérség Izyumtól mintegy 65 km-re északra orosz páncélosokra és állásokra mért csapást, ukrán drónok támogatásával. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők veszteségeket szenvedtek és visszavonultak egy Izjumtól keletre fekvő, megszállt településről, valószínűleg egy ukrán légicsapás következtében. A közösségi média megfigyelte azt is, hogy ukrán merevszárnyú repülőgépek csapást mértek az orosz védművekre Izjum térségében.

Az orosz erők kisebb területi előrenyomulást hajtottak végre Szeverodonyeck felé, és valószínűleg az ukrán csapatok lazább bekerítésére kötelezik törekszenek a Luhanszki Területen a nagyra törőbb bekerítések helyett, amelyekkel a Donyecki és Luhanszki Terület egészét vagy nagy részét ellenőrzésük alá vonhatták volna. Szerhij Haidai, a Luhanszki terület közigazgatási vezetője arról számolt be, hogy az orosz erők május 15-én harcokat vívtak a Szeverodonyecktől mintegy 4 km-re északkeletre és 5 km-re délnyugatra fekvő településeken. Haidai szerint az orosz hadvezetés valószínűleg feladta a Donyecki Terület közigazgatási határainak elérésére irányuló célkitűzését, hogy a Luhanszki Területre összpontosítson. Haidai elmondta, hogy az oroszok további erőket vonnak be a Luhanszki területen lévő Szeverodonyeck felé irányuló északi és déli hadmozdulataikba. Hozzátette, hogy az orosz parancsnokság folytatta a Luhanszki Területen lévő Rubizsnye, Szeverodonyeck és Liszicsanszkban lévő ukrán egységek bekerítése érdekében a Liszicsanszk-Bakhmut autópálya elfoglalására irányuló kísérleteit is. Az oroszbarát Telegram-csatornákon elhangzott kommentárok és a Popasznától északkeletre megfigyelt szárazföldi offenzívák arra utalnak, hogy az orosz erők a T1303-as autópályán keresztül próbálnak majd Liszicsanszk felé előrenyomulni. A Kreminna felől a Sziverszkij Donyec folyón való átkelésre tett sikertelen orosz kísérletek valószínűleg csak ártottak az orosz nagyszabású bekerítési erőfeszítéseknek.

Az orosz erők folytatják próbálkozásaikat, hogy donyecki területről elérjék Zaporizzsja várost és Szlovjanszkot. Az ukrán vezérkar jelentése szerint sikertelen támadást hajtottak végre Donyeck várostól délnyugatra, valószínűleg a Zaporizzsja városba vezető N15-ös autópálya biztosítása érdekében. Ugyancsak sikertelen támadást hajtottak végre Avdijivka ellen nyugatról. Az oroszbarát Telegram-csatornák azt állították, hogy a Donyecki Népköztársaság egységei előrenyomultak Avdijivka keleti részén. Az oroszbarát Telegram-csatornák az orosz erőfeszítéseket a nyugati Donyecki területen a Donbaszban lévő ukrán egységek „módszeres és sietség nélküli bekerítéseként” jellemezték, amelyek az orosz erőkkel Izjumnál egyesülnek majd. Valószínűleg nem lesznek sikeresek ilyen nagyszabású bekerítési műveletekben a nyilvánvalóan korlátozottan rendelkezésre álló hatékony orosz harci erő, a kemény ukrán ellenállás és a szeverodonyecki offenzív művelet orosz prioritása miatt. Az ukrán erők május 14-én lerombolták a Mironovszkij víztározó gátját, 5 km-re északra Szvitlodarszktól, hogy áradást okozzanak, ami valószínűleg lelassítja az orosz előrenyomulást észak felé.

Az ukrán ellentámadás május 15-én tovább folytatta az orosz erők kiszorítását Harkiv északkeleti részéből az orosz államhatár felé. Oleg Synegubov, a Harkivi terület közigazgatási vezetője jelentette, hogy az orosz erők ukrán állásokat lőttek Harkivtól északkeletre, valószínűleg azért, hogy megvédjék az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat Vovcsanszkban, mintegy 60 km-re Harkiv várostól. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz parancsnokság a megszállt Donyeck és Luhanszk megyékből újonnan mozgósított egységeket helyezett a harkivi frontra – ez újabb bizonyítéka annak, hogy Oroszország nem rendelkezik elegendő tartalékkal.


Ide tartozik még a hír, hogy az ukrán védelmi minisztérium értesítése szerint az Ukrán Fegyveres Erők 127. harkivi területvédelmi dandárjának 227. zászlóalja kiszorította az oroszokat és elérte az államhatár egy szakaszát. Erről videójelentést küldtek Zelenszkij elnöknek, bár a felvételen a parancsnok nagy örömében április 15-i dátumot emleget, de akkor ők a határnak még a közelében sem járhattak: tudjuk be a dolgot annak, hogy nem mindennap üzenget az ember államelnököknek, zavarba jöhetett az úr.

Az orosz erők tovább erősítették állásaikat Dél-Ukrajnában, de május 15-én nem hajtottak végre aktív támadó műveleteket. A Zaporizzsjai Katonai Parancsnokság jelentette, hogy az orosz erők árkokat ástak Melitopol déli részén a Molocsna folyó mentén és a várostól 30 km-re délre fekvő falvakban. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz erők állítólag a Herszon terület határától 35 km-re keletre is lövészárkokat építettek ki. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz erők vasbetonépítményeket is létrehoznak Mykolaiv és Herszon területeken. Az orosz árkok és betonbunkerek arra utalnak, hogy az orosz erők a megszállt területek feletti állandó ellenőrzés kialakítására és védelmére törekszenek. Az orosz erők megkísérlik újraindítani egy Zaporizzsjai területen lévő autóalkatrész-gyár működését is, hogy a régióban katonai termelést indítsanak.

Eddig a harctéri hírek, jósolgatni nem érdemes: az orosz gőzhenger kifulladni látszik, de messze még a harcok vége. Az orosz hátország is nehezen tűri a nélkülözéseket, bár minden eszközzel próbálják megindítani a hadigazdaságot – egyelőre a legnevetségesebb és leghiábavalóbb ezek közül a propaganda, azzal ugyanis kicsit sem lehet jóllakni. Azzal meg főleg nem, ha a RIA Novosztyi hasábjain a közismert Viktoria Nyikiforovna azzal vigasztalja az orosz olvasót, hogy bezzeg Britannia éhezik. Még ha éhezne is, attól az orosz has meg nem telik, de idézzük egy kicsit a jeles propagandistát, mert érdemes:

Azt a tényt, hogy a világ egyik leggazdagabb országának polgárainak nincs mit enniük, a helyi újságírók óvatosan nem tárgyalják. A legfrissebb felmérés szerint a britek 14 százaléka szenved éhezéstől vagy alultápláltságtól, vagy családjában előfordul ilyen probléma. A hagyományos értelemben vett anyuka kihagyja a vacsorát, hogy legyen elég étel a gyerekeknek. (…) A minden – de különösen az élelmiszerek – árának tavaszi emelkedése miatt brit háztartások milliói állnak választás előtt, hogy mit is fizessenek. Villanyt vagy fűtést? Gyógyszert vagy élelemet? (…) A villanyszámlák az egekbe szöktek, az élelmiszerárak az egekbe szöknek, de a tömegek elszegényedése drámai módon kikerült a híradásokból. A britek elszegényedtek, de ez katonai titok. A helyzet fokozatosan romlik a kontinentális Európában is. A politikusok képmutatóan üvöltöznek az afrikai országok közelgő éhínségéről, de makacsul elutasítják saját polgáraik nyomorúságát és szenvedését.”





Itt álljunk meg kicsit, mert az köztudomású, hogy a világon mindenhol egyszerre van élelmiszer- és energiaválság, az Egyesült Királyság ráadásul a Brexit miatt nem is állt a legerősebb lábakon, de ilyen tömeges éhezésről, dickensi nyomorról nem jött hír – honnan veszi a hölgy a dolgot, hol az a „legfrissebb felmérés”? Megtaláltam. Ez a Guardian egyik írása, és a legkomolyabb kijelentés benne úgy szól, hogy:

Egy felmérés szerint az Egyesült Királyságban több mint 2 millió felnőtt az elmúlt hónapban egy egész napra élelmiszer nélkül maradt, mert nem engedhette meg magának az étkezést – derül ki a megélhetési válság katasztrofális hatásairól szóló felmérésből.”

Aha. Tehát nem napi szinten éhezik a nép, hanem mintegy két millióan éheztek az elmúlt hónapban egy napot, ami nagyon rossz, de nem azt jelenti, amiről a kedves Viktoria dalol. És a két társadalom is különbözik: ha valaki Moszkva egyik külvárosában éhen hal, az magánügy és nem foglalkozik vele a sajtó, majdhogynem tradicionális eleme a sokat emlegetett „orosz világnak”: ha ugyanez London külvárosában történik, az világbotrány. Már az is botrány, ha egy kétmilliós réteg havi egy napot kényszerül koplalni. Az megint más kérdés, hogy kétmillió fő sehogyan sem14 százaléka a 67,22 milliós brit lakosságnak, de csak ne számolgassunk annyit, most bizonyítja be a hölgy, miszerint a Nyugat éhezik, és azért tartják urai nyomorban, hogy katonának álljon.

1991-ben Ukrajna volt a világ leggazdagabb szovjet köztársasága. Az emberek békés és barátságos emberek voltak. Ma az életszínvonalukat afrikaiaknak lehetne nevezni, de Namíbia, Dél-Afrika és Tunézia is megsértődne. Az elszegényedett lakosság dühös és elvadult. A fiatalok, akik nem láttak normális kilátásokat, tömegesen léptek be a hadseregbe, csak hogy legyen mit enniük és hogy némi pénzt küldjenek haza a családjuknak. Most Oroszország ellen harcolnak. Úgy tűnik, hogy az amerikai urak ugyanezt a kísérletet hajtják végre Európán. Milyen mértékben kell „weimarizálódni” ahhoz, hogy az éhező lakosság elhiggye, hogy mindenért az oroszok a hibásak, és belevágjon a következő „Drang nach Osten”-be? Mind az idegbeteg hipszterek, mind a bátor LMBT-emberek elfelejtik a melegfelvonulásokat, és gyorsan megszokják a régi Schmeissert vagy a legújabb kézifegyvereket.”





Halkan megjegyezném, hogy mintha nem az ukrán, hanem az orosz hadsereg jelenleg is harcoló alakulatai állnának a legszegényebb, valóban éhező csecsenekből, burjátokból, dagesztániakból: szóval a szerző a Nyugatot Oroszország bűneivel vádolja ősi szokás szerint.

De mennyi ilyen szegény maradt az Oroszországi Föderációban, aki hajlandó katonának állni az éhhalál elől? Egyre kevesebb. Ezért keringenek a hírek egy közelgő általános mozgósításról, sorozásról, amit viszont az orosz és nem orosz emberek szeretnének elkerülni, mert valahogy életben kívánnak maradni, nyomor ide, nyomor oda. Márpedig a sorozás elkerülésének a legegyszerűbb módja, ha nincs toborzóiroda. Mikor nincs toborzóiroda? Ha leég. Kolumbusz tojása. A The Insider számol be arról, hogy széles Oroszhonban elég sok ilyen hivatal égett le mostanság, bizonyára a tiltott helyen dohányzás miatt.

Május 13-án éjjel ismeretlenek több gyújtópalackot dobtak az omszki Pushkina utcában lévő központi kerületi katonai nyilvántartási és sorozási iroda által elfoglalt épületre. A történetet a helyiek is alátámasztják, akik fényképeket készítettek és megosztották az Om1.ru portállal. Szemtanúk szerint az épület előtti utcán tartósan kerozinszag terjeng, a helyszínt pedig törvényszéki orvosszakértői csoport vizsgálja.

A biztonsági szolgálatok sajtóképviselői nem voltak hajlandóak kommentálni az esetet – jegyzi meg a portál.

A katonai sorozóirodák elleni gyújtogatási kísérletek egyre gyakoribbak az ukrajnai orosz invázió és a közelgő mozgósításról szóló pletykák terjesztésének hátterében. Cserepovecben két 16 éves tinédzser május 8-án este szintén gyújtófolyadékot tartalmazó palackokat dobott a katonai hivatal épületére. A gyanúsítottakat később őrizetbe vették.

Hasonló gyújtogatásokat kíséreltek meg Balasicskában, Jaroszlavlban, Nyizsnyevartovszkban, Voronyezsben, Berezovszkijban, Shujában és a mordvinföldi Zubova Poljana faluban. Penzában és Ivanovóban korábban sorozó irodáknak használt elhagyatott épületekben észleltek tüzeket – jelentette a BBC orosz szolgálata.

A háború kezdete óta először jelentettek gyújtogatást katonai sorozóirodában a moszkvai területhez tartozó Luhovicsból. Február 28-án egy 21 éves helyi lakos betörte az ablakokat és Molotov-koktélokat dobált befelé. Emellett az elkövető az ukrán zászló színeire festette az intézmény kapuját, és „az orosz fegyveres erők különleges műveletéről szóló provokatív feliratot” hagyott hátra – ahogy a média fogalmazott.

A gyanúsítottat március 8-án fogták el, március 13-án megszökött a rendőrőrsről, majd ugyanezen nap estéjén ismét őrizetbe vették. A büntető törvénykönyv 214. cikke (garázdaság) alapján büntetőeljárás indult ellene. A vádlottra akár három év börtönbüntetés is vár.”





Ez alátámasztja a harctéri jelentéseket, melyek szerint az orosz erőknek kevés az utánpótlása, képzetlen, de legalább nem is túlzottan lelkes. Nem fognak tülekedni az önkéntesek a hősi halálért, ahogy nézem.

Érdekes gazdasági hír viszont, hogy Moszkvában sikeresen átoperálták a Renault-t. Mivé? Moszkviccsá. Nem hülyéskedek, itt a hír:

A francia Renault csoport oroszországi eszközei állami tulajdonba kerülnek – közölte az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium.

Így a Renault csoport tulajdonában lévő Avtovaz részvények 67,69%-a a Tudományos Kutató Autóipari és Autóipari Intézethez (NAMI) kerül, míg a Renault Oroszország részvényeinek 100%-a a moszkvai kormányhoz kerül. A Rostec állami vállalat megtartja az AvtoVAZ fennmaradó részvényeit.

Az ügylet fontos feltétele volt a Renault számára az AvtoVAZ-ban lévő részesedésének visszavásárlására vonatkozó opció, amelyet a következő hat éven belül gyakorolhat. Mindkét üzletet jóváhagyta az orosz Szövetségi Antimonopólium Szolgálat” – közölte az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium.

A minisztérium hozzátette, hogy az Avtovaz részt vesz a Renault járművek szervizelésében Oroszországban, és továbbra is gyártja a Lada járművek teljes termékcsaládját üzemeiben. (…) Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a maga részéről bejelentette, hogy a városvezetés úgy döntött, hogy a Renault moszkvai üzemében Moszkvics márkanév alatt újraindul a személygépkocsigyártás, és a vállalat alkalmazottainak nagy részét megtartja.

Az újjáélesztett moszkvai Moszkvics Autógyár fő technológiai partnere a KAMAZ lesz. Első lépésben a klasszikus, belsőégésű motorral hajtott autók gyártását szervezik meg, hosszú távon pedig az elektromos autókét” – írta blogjában a polgármester.”





Pár perce jelentette be a McDonald’s is, hogy kivonul az orosz piacról, és eladja az egyre inkább elszigetelődő országban lévő üzletágát. Éttermeit – körülbelül 850-et – márciusban zárta be, így munka nélkül maradt 62 ezer orosz állampolgár, de sebaj, mert így semmi akadálya a „Gyjagyja Vanyja” éttermek elindításának, melyek hagyományos orosz ételeket kínálnak majd, hamburger helyett. Hogy milyenek lesznek ezek? Nagy ínyencségekre azért ne számítson senki. Sőt. De az halálosan komoly, hogy igenis ez lesz az orosz gyorsétterem neve. Már hónapok óta tervezik, és a McDonald’s logót is csak kilencven fokkel kellett elfordítani az ötlethez.

Bekövetkezett hát a minőségi ugrás, melyet Andrej Movcsan közgazdász alig egy hete jósolt meg: az orosz ipar előremenekül, mármint a múltba, és olyan elavult cikkek gyártásába kezd, melyeket kizárólag a belföldi piacon képes eladni, ott is csak azért veszik majd meg, mert nincs más. Csak azt nem hittem volna egy hete, hogy ez ilyen hamar eljön.

De eljött, és még sok minden más is közeleg – ezekről majd holnap ejtek szót, mára ennyi hír jutott.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!