Szele Tamás: Harcterek és diplomaták

Az orosz invázió továbbra is tombol Ukrajnában, bár egyes moszkvai körök úgy vélik, látják a háború végét – bár amit ők látnak, az még délibábnak sem nevezhetőm inkább mondanám rémálomnak. Senki se számítson békére egyhamar.

Ma is, mint minden nap, bemutatom a harctéri helyzetet az ISW jelentése alapján, majd beszámolok egy hajmeresztő tegnapi hírről, ami jó, hogy csak estére derült ki, mert ha nap közben hozzák nyilvánosságra, akadt volna olvasó, nem is egy, aki pánikba esik, netán szívrohamot kap tőle, de így, hogy már meg is van a megoldás, utólag nem (annyira) veszélyes. Lavrov nem a békét, hanem a béketárgyalásokat próbálta feltételekhez kötni Ankarában, az orosz politikusok elmondták, mikor lesz vége szerintük a harcoknak, a Donyecki Népköztársaság kormánya lemondott, bár ez nem jó hír, hanem rossz, szóval zajlik az élet.

De mindenekelőtt lássuk a harctéri állapotokat.

Az orosz szolgálatok fokozzák a pszichológiai és információs műveletek alkalmazását az ukrán katonák moráljának rombolására. Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) június 8-án jelentette, hogy az orosz erők fenyegető üzeneteket küldenek az ukrán katonák személyes eszközeire, amelyekben arra szólítják fel őket, hogy árulják el szolgálati esküjüket, tegyék le a fegyvert, adják meg magukat, vagy disszidáljanak Oroszországba. A GUR jelentése szerint az orosz erők különböző platformokon, többek között SMS-ben, Telegramban, Viberben, Signalban és WhatsAppban küldenek üzeneteket, és az üzenetekben helymeghatározási információkat használnak fel, hogy az ukrán katonákat vagy családtagjaikat megfenyegessék. Dmytro Snegirov ukrán katonai szakértő emellett megjegyezte, hogy az orosz propagandisták információs és pszichológiai kampányokat folytatnak az ukrán csapatok moráljának elrontására, olyan információk terjesztésével, hogy a Szeverodonyeckért folytatott csata a „következő Mariupol” lesz. Ezek az információs és pszichológiai támadások valószínűleg az ukrán katonák moráljának csökkentésére irányulnak, mivel a több előrenyomulási tengelyen folyó műveletek továbbra is rengeteg halálos áldozatot követelnek mind az ukrán, mind az orosz oldalon.

Az orosz katonai parancsnokok továbbra is kihívásokkal szembesülnek az utánpótlás terén. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy a krími orosz katonai sorozó irodák meghamisítják a nyári sorozási időszak alatt végzett kötelező orvosi vizsgálatok eredményeit, hogy maximalizálják az újoncok számát. Az orosz rendőrség letartóztatott egy férfit, aki Molotov-koktélt dobott és felgyújtott egy helyi krími közigazgatási épületet az ukrajnai orosz invázió elleni tiltakozásul, ami valószínűleg az orosz háborús tevékenységekkel szembeni növekvő elégedetlenségre utal a Krímben. A Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban (DNK és LNK) a kényszersorozás súlyosbítja a társadalmi feszültségeket és tüntetéseket vált ki Donbászban. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy a 106. és 76. gárdista légideszant támadó hadosztályok nem részletezett alakulatai megtagadták a harcokban való részvételt a Luhanszki Területen és visszatértek Oroszországba. A 76. gárdista légideszant támadó hadosztály korábban részt vett a Kijev, Izjum és Popaszna elleni támadásokban, ami valószínűleg a csapatok demoralizálódásához vezetett.

Kis összefoglaló a részletek előtt:

Az orosz erők folytatták az ukrán állások elleni támadásokat Szeverodonyeckben. Ezzel egyidejűleg arra törekednek, hogy a térségben lévő ukrán állásokat kijátsszák, hogy elkerüljék a Sziverszkij Donyec folyón való ellenkező átkelés szükségességét.

Az orosz erők folytatják a Szvjatohirszk körüli és a Limantól nyugatra zajló hadműveleteket, hogy összekapcsolódjanak az Izjumtól délkeletre folytatott hadműveletekkel és Szlovjanszk felé nyomulhassanak.

Az orosz csapatok fokozzák műveleteiket Herszon Terület északnyugati részén, válaszul a közelmúltbeli ukrán ellentámadásokra.

A Zaporizzsjai Területen az orosz erők a Zaporizzsja-Donyecki terület határának közelében összpontosítják a szárazföldi és tüzérségi támadásokat, és valószínűleg a Vasziljevka-Orikhiv és Huljapjole közötti autópálya ellenőrzésének megerősítésére törekszenek, hogy támogassák az északkeleti Zaporizzsjában folyó műveleteket.

Az Oroszország által támogatott megszálló hatóságok megpróbálják megteremteni a megszállt területek Orosz Föderációba való politikai integrációjának feltételeit, de az egységes megszálló hatóság hiánya miatt valószínűleg egymástól függetlenül és összefüggéstelenül cselekszenek.

Az orosz erők fokozták a pszichológiai és információs műveleteket az ukrán morál rombolására.

Az orosz csapatok június 8-án folytatták az erőfeszítéseket, hogy ellenőrzésük alá vonják Szeverodonyeck keleti külvárosát. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki terület vezetője cáfolta Ramzan Kadirov csecsen vezető állításait, miszerint az orosz erők elfoglalták Szeverodonyecket, és megjegyezte, hogy a városban folynak az utcai harcok. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) oroszországi nagykövete, Rodion Miroshnik azt állította, hogy az orosz erők átvették az ellenőrzést a szeverodonyecki repülőtér felett, és kijelentette, hogy az ukrán erők június 8-án folytatják az ellenállást az Azot vegyi üzemnél. Az ukrán erők továbbra is rugalmasan védik Szeverodonyecket, és valószínűleg arra összpontosítanak, hogy nagy veszteségeket okozzanak az orosz személyi állománynak, nem pedig arra, hogy az egész várost igyekezzenek megtartani. Hajdaj pontosította a június 5-7-i korábbi jelentéseket, amelyek szerint az ukrán erők június 5-én egy ellentámadás során visszaszerezték Szeverodonyeck felét, de kijelentette, hogy ezt követően június 6-án az orosz szárazföldi, tüzérségi és légi csapásokat követően visszavonultak korábbi állásaikba. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán védők visszaverték a Toskivka és Usztyinyivka (mindkettő Szeverodonyecktől 20 km-en belül fekszik, délkeletre) elleni orosz szárazföldi támadásokat, amelyek a nyugati Sziverszki Donyec folyó partján lévő állásokat próbálták biztosítani. Az orosz erők valószínűleg a Sziverszki Donyec folyó nyugati partján igyekeznek előrenyomulni, hogy elkerüljék a Szeverodonyecktől kiinduló, kihívást jelentő, veszélyes folyami átkelést.

Az orosz erők folytatták a szárazföldi támadásokat, valamint tüzérségi és légicsapásokat hajtottak végre Popasznától nyugatra és keletre, hogy megzavarják az ukrán szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC) Liszicsanszk felé.Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán tüzérség folytatta Ukrajna GLOC-jának védelmét a Bakhmutból Liszicsanszkba vezető T1302-es országút mentén, és kiszorította az orosz erőket Nahirneból, alig egy kilométerre a T1302-től, hogy tovább védjék ezt a kulcsfontosságú országutat. Az oroszok a jelentések szerint Beresztove közelében harcolnak, egy településnél, amely Nahirnetől északkeletre fekszik a T1302-es autópályán. Hajdaj megjegyezte, hogy az ukrán erők továbbra is ellenőrzik a T1302-es autópályát. Az orosz alakulatok nem indítottak támadást Avdijvkától nyugatra vagy keletre, és fenntartották az erős ágyútüzet a Donyecki terület nyugati részén.

Az orosz erők június 8-án folytatták a támadó hadműveleteket Izjumtól délkeletre. Szvjatohirszkig (kb. 27 km-re délkeletre Izjumtól) nyomultak előre, de nem világos, hogy teljesen elfoglalták-e Szvjatohirszket. Geolokációs videókon látható, hogy az ukrán erők tüzérségi csapásokat hajtottak végre és hordozható páncéltörő rendszerekkel lőttek az orosz nehéztüzérség ellen Szvjatohirszk keleti részén június 6-7-én.

A NASA FIRMS adatai jelentős hőmérsékleti anomáliákat figyeltek meg Szvjatohirszk nyugati részén az elmúlt 24 órában, ami valószínűleg a településen maradt ukrán erők elleni orosz közvetett tüzelésre utal. Egy orosz újságíró, aki Szvjatohirszk egy meg nem nevezett helyéről jelentett, azt állította, hogy az orosz erők hamarosan, június 8-án elfoglalják az egész várost. A WarJournal [Z] orosz Telegram csatorna megosztotta a Szvjatohirszkben a Sziverszij Donyec folyó felett a délkeleti Tetyanyivka településsel összekötő, lerombolt hídról készült drónfelvételt, és azt állította, hogy az ukrán erők lerombolták a hidat. A Swodki orosz Telegram-csatorna azt is állította, hogy az orosz erők június 8-án elfoglalták Tetyanyivkát, de ez az állítás valószínűleg nem helytálló, mivel az oroszok a jelentések szerint egész nap folytatták a település bombázását. Az orosz csapatok valószínűleg megpróbálják biztosítani Szvjatohirszket, hogy összekapcsolódjanak az Izjumtól délre előrenyomuló más egységekkel és tovább nyomuljanak Szlovjanszk felé, de a nyugati Sziverszki Donyec folyó partján ukrán ellenállásba ütközhetnek. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők folytatják az Izjumtól délre történő támadó műveletek feltételeinek megteremtését, de nem indítottak szárazföldi támadást a térségben.

Az oroszok június 8-án sikertelen támadásokat kíséreltek meg Limantól délre, hogy biztosítsák a Sziverszki Donyec folyó nyugati partjához való hozzáférést. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erőknek június 8-án nem sikerült előrenyomulniuk a Limantól mintegy 12 km-re délnyugatra, a Sziverszki Donyec folyó nyugati partján fekvő Raihorodokig. A Raihorodok elleni előrenyomulás támogatni fogja az orosz erőfeszítéseket, hogy elérjék Szlovjanszkot, amely mindössze 10 km-re van a településtől.

Az elmúlt 24 órában nem történt jelentős változás a harkivi fronton. Az orosz erők továbbra is tartották a Harkiv várostól északra lévő védelmi vonalaikat, június 8-án tüzérségi és rakéta-sorozatvető támadásokat hajtottak végre Harkiv város és a környező települések ellen.

Az orosz erők szárazföldi és tüzérségi támadásokat hajtottak végre a déli tengely mentén, de június 8-án nem hajtottak végre megerősített előrenyomulást. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága közölte, hogy az orosz erők fokozzák a műveleteket a Herszon területen, különösen a Mikolajiv-Herszon terület határai mentén. Az orosz erők valószínűleg a közelmúltbeli ukrán ellentámadásokra válaszul eszkalálják az ellenségeskedéseket ezen a területen, Davidiv Bridtől délre, ahol a terület még mindig vitatott. Az orosz erők a jelentések szerint megpróbálják megfékezni az ukrán erőfeszítéseket az egységek átcsoportosítására és megerősítésére a Herszoni Területen, és megakadályozni a további ukrán ellentámadásokat.


Az orosz csapatok tüzérségi tüzet és szárazföldi támadásokat összpontosítottak Zaporizzsja északkeleti részén, a Donyecki Terület határának közelében, az Orikhiv-Huljajpole vonalon. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk megjegyezte, hogy az orosz erők 30 T–62-es harckocsit telepítettek „hosszú távú” (valószínűleg védelmi célú) tüzelőpontokra Vaszilivkában, ami valószínűleg kísérlet a Vaszilivkából Orikhiv és Huljajpole felé vezető T0812-es országút feletti ellenőrzés megerősítésére. Az orosz erők emellett rakétatámadásokat és felderítő műveleteket hajtottak végre Mikolajiv vidékén.

Az oroszok által támogatott megszálló hatóságok június 8-án folytatták a megszállt ukrán területek integrációjához szükséges politikai feltételek megteremtését. Az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) arról számolt be, hogy a megszálló hatóságok Herszon Területen hamis „társadalmi felméréseket” végeznek, hogy feltételeket teremtsenek az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról szóló „népszavazáshoz”. A jelentés szerint Herszon terület polgárai ismeretlen szereplőktől kapnak hívásokat, amelyekben manipulatív és irányított kérdések sorát teszik fel, hogy befolyásolják véleményüket Oroszországról, a háborúról, a megszállásról és Vlagyimir Putyin orosz elnökről. A GUR bejelentette, hogy ezeknek a manipulált „közvélemény-kutatásoknak” az eredményeit a megszálló hatóságok arra fogják felhasználni, hogy azt állítsák, hogy az ukrán állampolgárok kedvezően gondolkodnak Oroszországról – így fognak érvelni az annexió mellett.

Melitopol oroszok által kinevezett polgármestere, Galina Danilcsenko június 8-án bejelentette, hogy Melitopol saját népszavazásra készül az Oroszországhoz való csatlakozásról. Az a tény, hogy egy város, nem pedig egy egész megszállt régió készül népszavazásra, azt jelezheti, hogy a megszállt területek ad hoc annexiós és integrációs terveket követnek anélkül, hogy egységesítő megszálló szerv felügyelné az egész régió annexióját.


A Donyecki Népköztársaság (DNK) megszálló hatóságai továbbra sem nyújtanak Mariupol lakosainak alapvető szociális szolgáltatásokat vagy életminőségi biztosítékokat. Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója kijelentette, hogy a DNK hatóságai képtelenek vizet, humanitárius segélyt vagy orvosi szolgáltatásokat nyújtani a lakosoknak, és hogy a DNK munkatársai közötti korrupció tovább nehezíti a helyzetet. Denisz Pusilin, a DNK vezetője kijelentette, hogy prioritása az iskolarendszer helyreállítása Mariupolban, annak ellenére, hogy az adminisztráció folyamatosan elmulasztja még a legalapvetőbb élelmiszer- és vízellátást is biztosítani. Pusilin emellett június 8-án elbocsátotta a DNK kormányának elnökét, majd a kormány többi tagját is, ami valószínűleg azt jelzi, hogy a DNK hatóságai széleskörű belső kihívásokkal szembesültek Mariupol elfoglalására és a háború egészének lefolytatására irányuló erőfeszítések során.

Meglátásom ez utóbbi ügyben az lenne, hogy sokkal valószínűbb, miszerint az orosz hatóságok már pacifikáltnak, engedelmesnek tekintik a DNK-t, ugyanis egyéb források említik, hogy az új kormány már Moszkvából érkezik, Kirijenko által kinevezett tagokkal. Szóval, semmi különös, a megszállás, elnyomás fokozódik, amint a helyzet is.


Idáig tartottak a harctéri hírek. Hanem ígértem én valami hajmeresztést. Este bizony megdöbbentem, mikor elém ugrott előbb ukrán, majd más forrásokból is a hír:

Törvénytervezetet nyújtottak be az orosz Állami Dumának a Szovjetunió Államtanácsának a Litván Köztársaság függetlenségét elismerő rendelete visszavonásáról.

A törvényjavaslat szerzője úgy véli, hogy a Szovjetunió Államtanácsának rendelete törvénytelen volt, mivel „megsértette a Szovjetunió alkotmányát”.

A törvényjavaslathoz fűzött indoklásban a törvényjavaslatot kezdeményező Jevgenyij Fjodorov, az Egységes Oroszország parlamenti képviselője azt írja, hogy állítólag „az ország alkotmányának módosítása után az Oroszországi Föderációt a Szovjetunió jogutódjának ismerték el a területén”.

Elmondása szerint 1991 márciusában népszavazást tartottak a Szovjetunióban, amelynek eredményeként a lakosság támogatta a Szovjetunió egységes államként való megőrzését.

Ugyanezen év szeptemberében azonban a Szovjetunió Államtanácsának első ülése Mihail Gorbacsov szovjet elnök vezetésével elfogadta a Szovjetunió Államtanácsának GS–1. számú határozatát a Litván Köztársaság függetlenségének elismeréséről.

Fjodorov ragaszkodik ahhoz, hogy ez a rendelet törvénytelen volt.”





Kivert a víz, mert ha ezt egyáltalán mérlegelni fogja a Duma, az már annyit jelent, hogy el is fogadja, és ezzel megnyílik az út egy támadás felé Litvánia ellen – hiszen ezáltal az Oroszországi Föderáció saját területének tekintheti! Sőt, ilyen esetekben engedélyezett a nukleáris fegyverek bevetése is, hiszen az orosz állami szuverenitás forogna szerintük veszélyben (ezért is igyekszik Ukrajna minél kevesebbszer átlőni orosz területre). Ha a Dumától függ, hogyan veszi ezt a felvetést, régen rossz. Ráadásul ez a javaslat az „atombombás” Fjodorovtól származik, aki röviddel a háború kitörése előtt, de már a NATO-val való huzakodás idején azt ajánlotta, miszerint ha az észak-atlanti szövetség sokat erősködik, akkor:

Lehetőség volna egy figyelmeztető csapásra nukleáris fegyverekkel, de akár nukleáris fegyverek nélkül is megtehetjük, csak stratégiai rakétákkal a nevadai tesztpályát megcélozva. Ez egy olyan lőtér, ahol csak az amerikai hadsereg tartózkodik, ott nincsenek civilek, és ha két-három nappal előre figyelmeztetik őket, ez megfelelő akció volna arra, hogy demonstrálja a szándékok komolyságát.”

Szóval, Fjodorov veszélyes ember, de ezt a kísérletét a harmadik világháború kirobbantására egyelőre jegelték. A TASZSZ még tegnap este közölte:

VILNIUS, június 8. /TASZSZ/. A Szovjetunió Államtanácsának a Litván Köztársaság függetlenségét elismerő határozatának hatályon kívül helyezéséről szóló törvényjavaslat, amelyet Jevgenyij Fedorov (Egységes Oroszország) államduma-képviselő nyújtott be az orosz parlament alsóházának, elfogadása esetén nem jár majd tényleges következményekkel Litvánia számára. Ezt Dainius Žalimas, a balti köztársaság alkotmánybíróságának volt elnöke mondta szerdán az LRT országos rádió adásában.

Jogi szempontból egy ilyen aktusnak nem lesz hatása Litvánia létére és függetlenségére. Nem hiszem, hogy más államok támogatni tudnák” – mondta.

A szakértő szerint a Litvánia és Oroszország közötti kapcsolat nem a Szovjetunió Államtanácsának 1991. szeptember 6-i határozatán alapul, amelyet Fedorov törölni javasol, hanem az 1991. július 19-i, a kétoldalú kapcsolatok alapelveiről szóló kormányközi megállapodáson. „Ez kimondja, hogy Litvánia függetlenségének elismerése nem visszavonható, és időbeli korlátozás nélkül érvényes” – érvelt a szakértő.

Fedorov javaslatát „a politikai skizofrénia megnyilvánulásának” tartja. „Az az ember olyan világban él, ahol nem jogi normák vannak érvényben, hanem saját maga által alkotott szabályok” – mondta Zhalimas.” (TASZSZ)





Figyeljük meg: a TASZSZ közölte, hogy lehetetlenségről van szó, tehát hivatalos, de a litván félre hivatkozik, hogy szükség és igény esetén azért elő lehessen venni a Fjodorov-javaslatot, a Duma úgyis megszavazza.

A Duma már egy olyan. Van, akinek nem tud nemet mondani. De egyelőre úgy tűnik, elhárult a veszély.

Lássuk viszont, mit üzent Lavrov Ankarából Kijevbe? Azt, hogy:

ANKARA, június 8. /TASZSZ/. Oroszország nem fogja katonai célokra felhasználni az ukrán kikötők aknamentesítését, és „így vagy úgy” egyetért a megfelelő garanciák hivatalossá tételével – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán a török kollégájával, Mevlut Cavusogluval folytatott tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón.

A miniszter szerint Moszkva kész Kijevvel tárgyalni az ukrán gabona exportjáról az ENSZ közvetítésével, de ennek a kérdésnek a megoldása csak Ukrajnától függ. Ugyanakkor Vlagyimir Putyin orosz elnök és ukrán kollégája, Vlagyimir Zelenszkij – aki előző nap megismételte találkozási készségét – találkozója csak a tárgyalási folyamat egészének újraindítása után lehetséges – hangsúlyozta Lavrov.

Ukrán gabonaexport

Ankara úgy véli, hogy az ukrán kikötőkből történő gabonaexport mechanizmusát Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ hozhatja létre – mutatott rá Cavusoglu.

Lavrov szerint Moszkva kész az Ankarával való koordinációra az ukrán kikötőkből induló hajók biztonságának szavatolása érdekében, az egyetlen problémát Kijev álláspontja jelenti, amely eddig elutasította a felségvizek deminifikálását: „Mégis, ha most, ahogy török barátaink mondják, az ukrán fél kész átjárást biztosítani (…), akkor reméljük, hogy a probléma megoldódik. (…) Ha a kijevi rezsim készen áll, mi csak örömmel fogunk együttműködni”.

Lavrov elmondta, hogy Oroszország készen áll egy ENSZ-közvetítésű találkozóra Ukrajnával, azonban annak részvétele „csak szimbolikus lenne (…)”, a probléma megoldásához elég, ha az ukránok „hagyják a hajókat elhagyni a kikötőiket”.

Lavrov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gabonaexport kérdésének, amelyet a Nyugat és Kijev „globális katasztrófaként” próbál beállítani, semmi köze a világ élelmiszerválságához.”


És mit szól ehhez Kijev? Oleg Nikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő válaszolt, mint korábban Kövér Lászlónak is, úgy látszik, Kijevben rá vannak kiosztva a modortalan külföldi figurák:

Kijev, június 8. /TASZSZ/. Az ukrán kikötők működésének biztosítása katonai felszerelést és fekete-tengeri járőrözést igényel – jelentette ki Oleg Nikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő Szergej Lavrov orosz csúcsdiplomata nyilatkozatát kommentálva.

Ukrajna világossá tette álláspontját a tengeri kikötőkkel kapcsolatban: katonai felszerelésre van szükség a partvidék védelmére, valamint haditengerészeti misszióra a Fekete-tengeri exportútvonalakon való járőrözésre. Nem engedhető meg, hogy Oroszország a gabonafolyosókat Dél-Ukrajna megtámadására használja” – írta Nyikolenko a Twitteren.”

Akkor nesze semmi, fogd meg jól: Lavrov klasszikus műveltségű (gaz)ember, Törökországról csak eszébe jutott Trója és a faló története, megpróbálkozott vele, de mások is olvasták Homéroszt.

A végén pár szó a The Insider nyomán arról, hogy a különböző főmuftik szerint mikor érhet véget a „különleges katonai művelet”. Előre szólok, hogy csak egyikük mond időpontot, az is hozzávetőleges.


Például február 26-án Ramzan Kadirov csecsen vezető még azt mondta, hogy az Ukrajnában lévő csecsen harcosok „mélységesen sajnálják, hogy egy nap csak 24 órából áll. Máskülönben a hadműveletet ma be lehetett volna fejezni.” Jó, de tudjuk: Kadirovnál létezik február 31-e is, szóval mint annyi mást, az idő és a naptár fogalmát is elég lazán kezeli.

Február 28-án Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzja azt mondta, hogy a „különleges művelet” Ukrajna „denazifikálása és demilitarizálása” után ér véget.

Április 15-én Andrej Klimov, az Egységes Oroszország Nemzetközi Együttműködési Bizottságának helyettes vezetője azt mondta, hogy a „különleges művelet” „hamarosan” véget ér.

Május 7-én Péter Tolsztoj, az Állami Duma alelnöke a „különleges művelet” befejezésének feltételéül azt nevezte meg, hogy: „csapataink a lengyel határon álljanak”.

Június 1-jén a Duma védelmi bizottságának elnöke, Andrej Kartapolov azt állította, hogy „a különleges művelet akkor ér véget, amikor a jelenlegi ukrán vezetés elég érett lesz a tárgyalásokra”.

Sojgu múlt héten meg csak annyit mondott, hogy nem sietnek vele.

Ehhez képest valóságos felüdülés, hogy Adam Delimhanov Duma-képviselő a RIA Novosztyinak nyilatkozva azt mondta, reméli, hogy 2022 végére véget ér Oroszország „különleges művelete” Ukrajnában. „Szerintem ez már nem fog tovább tartani” – mondta Delimhanov arra a kérdésre válaszolva, hogy mikor ér véget a háború. Igaz, azt is hozzátette: „még mindig ott van a jelenlegi rezsim, amelyet a drogfüggő Zelenszkij vezet, még mindig folytatódik mindaz, amit az országukkal és a népükkel művelnek. De biztos vagyok benne, hogy mindennek vége lesz, és már minden előfeltétel adott.” Azt viszont nem árulta el, miféle előfeltételekről beszél.

Egyelőre tehát itt tartunk: vége lesz, amikor vége lesz. Lehet, hogy azért nem hagyják abba, mert nem tudják, mikor kell. Bár mondjuk elkezdeni is kár volt…

Ennyi hír fért a mai összefoglalóba, holnap folytatom.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!