Szele Tamás: Kremlinológia és pénzbírságok

Ukrajna orosz megszállása tart, a harcok sem enyhülnek, egyre több tanácsot kiabálnak be a partvonalról – egyszer megjegyeztem volt, hogy nem azért nem lehet nemi életet élni a Nagykörút kellős közepén, mert nem illik, hanem azért, mert mindenki beleszólna abba, hogyan kell csinálni – szóval ehhez a háborúhoz is kezd mindenki jobban érteni azoknál, akik vívják.

Ezeket a „területi engedményeket” emlegető szirénhangokat hagyjuk is ma, nincs az az engedmény, ami ezt a konfliktust megbékítené, úgy elmérgesedett a helyzet, maximum be lehetne fagyasztani ilyen áron pár hónapra – de lássuk, mivel foglalkozunk ma?

Először is, mint minden nap, beszámolok a harctéri helyzetről az ISW jelentése alapján, majd fejest ugrunk a kremlinológiába a Poklonszkaja-ügy és a Kirijenko-affér kapcsán, végül pedig szót ejtünk az orosz rendőrség szorgalmáról, ügybuzgalmáról és nem utolsó sorban esze tokjáról.

De előbb lássuk a harctéri híreket.

Engedelmet kérnék, ma kicsit érdekes lesz a jelentés, mert az ISW az első bekezdésben mindig megadja az események politikai hátterét és ez ma a Kirijenko-afférral foglalkozik, melynek én alaposabban is utána jártam, tehát itt bemutatom ugyan az ISW álláspontját is, de a későbbiekben azt is, mit ír az orosz sajtó az esetről és mit gondolok én.

Szóval, a Kreml által támogatott Izvesztyija június 12-én közzétette és gyorsan eltávolította Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció első helyettes vezetőjének felhívását, hogy Oroszország építse újjá a Donbászt, és hackereket hibáztatott a (valószínűleg tévesen) „hamis publikációnak” minősített felhívásért. Az Izvesztyija valószínűleg el akarta menteni a cikket egy későbbi időpontra, hogy információs feltételeket szabjon a Donbasz orosz annektálásához. Kirijenko felhívása szerint Oroszország helyre fogja állítani a Donbászt, függetlenül a magas költségektől, vagy attól, hogy ez csökkenti az oroszországi életszínvonalat.” Az Izvesztyija ismeretlen hackereket hibáztatott a „hamis írás” közzétételéért, de lehetséges, hogy a hackerek ehelyett egy olyan cikket tettek közzé, amelyet az Izvesztyija egy későbbi időpontban való közzétételre készített elő. A Kreml korábban már február végén közzétett és eltávolított egy cikket, amely idő előtt ünnepelte az Ukrajna feletti orosz győzelmet, és múlt időben tárgyalta Ukrajna elfoglalását, Ukrajna kapitulációját megelőlegezve az első orosz–ukrán tárgyalások során Fehéroroszországban. Meg nem nevezett Kreml-tisztviselők korábban Kirijenkót egy új orosz szövetségi körzet jövőbeli vezetőjeként azonosították, amely magában foglalná a Donbászt, valamint a Herszon és Zaporizzsjai terület megszállt településeit. (Erről bővebben később írok).

Oroszország továbbra is elégtelenül felkészült önkéntes és tartalékos erőket vet be a folyamatban lévő műveletek megerősítésére. A már említett Izvesztyija című lap olyan felvételeket tett közzé, amelyeken orosz tüzérségi tartalékosok láthatóak, akik régi D–20-as ágyúkkal tartanak kiképzést, állítólag 10 nappal az ukrajnai bevetésük előtt. A tartalékosok a kézi fegyverek kezelésének megtanulására összpontosítottak, annak ellenére, hogy állítólag csak napok választják el őket a bevetéstől.

A legfontosabb harci cselekmények röviden:

Az orosz erők kiszorították az ukrán védőket Szeverodonyeck központjából, és állítólag június 13-án lerombolták a Szeverodonyeckből Liszicsanszkba vezető megmaradt hidat, de ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az ukrán erők nincsenek bekerítve a városban.

Az orosz csapatok sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre, hogy megpróbálják elvágni az ukrán szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC) Popaszna és Bakhmut közelében.

Az orosz alakulatok sikertelen támadó hadműveleteket indítottak Izjumtól délkeletre, valamint Szlovjanszktól északra, és valószínűleg megteremtik a feltételeket a Sziverszk és az északnyugat-ukrajnai GLOC-ok elleni támadáshoz Liszicsanszk felé.

Az orosz erők valószínűleg korlátozott támadást hajtanak végre közvetlenül Harkiv várostól északkeletre: kísérletet tesznek arra, hogy az ukrán erőket az orosz hátsó területek tüzérségi hatótávolságából kiszorítsák, és el is értek némi sikert.

Az orosz és ukrán erők folyamatos harcokat folytatnak az északnyugati Herszon területen lévő Davidiv Bridért.

Az orosz megszálló hatóságok valószínűleg ál-terrorcselekményt rendeztek Melitopolban és Berdjanszkban a június 12-i Oroszország Napján.

Szeverodonyeck helyzete különösen fontos. Az orosz csapatok támadó hadműveleteket hajtottak végre Szeverodonyeckben, és június 13-án kiszorították az ukrán erőket a városközpontból, de nem foglalták el teljesen a várost. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk megjegyezte, hogy az orosz erők nem tisztították meg teljesen Szeverodonyecket az ukrán ellenállástól, mivel Oroszország vonakodott (valószínűleg rossz állapotban lévő) gyalogsági egységeit bevetni, és túlzottan a tüzérségre, valamint a légitámadásokra támaszkodott a támadó műveletek során. Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy a harcok még mindig folynak Szeverodonyeckben. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki terület közigazgatási vezetője arról számolt be, hogy az oroszok lerombolták az utolsó megmaradt Szeverodonyeckből Liszicsanszkba vezető hidat, és jelentős tüzérségi fölényben vannak az ukrán erőkkel szemben. Eduard Baszurin, a Donyecki Népköztársaság (DNK) milíciájának helyettes vezetője az ukránokat hibáztatta a híd lerombolásáért (bár nagyon valószínűtlen, hogy önként lerombolták volna a hidat, amíg erőik közül bárki is Szeverodonyeckben maradt, ez az állítás valószínűleg hamis), és azt állította, hogy az orosz erők teljesen bekerítették a megmaradt ukrán csapatokat Szeverodonyeckben.

Hajdaj cáfolta Baszurin állításait a bekerítésről, megjegyezve, hogy az ukrán erőknek továbbra is vannak korlátozott katonai csatornáik a sebesült csapatok és az erősítés evakuálására mindhárom híd megsemmisítése ellenére. Hajdaj pontosította, hogy az ukrán hatóságok nem tudtak polgári evakuációkat és humanitárius tevékenységet végezni, mert az oroszok megrongálták a harmadik hidat annak június 13-i megsemmisítése előtt. A geolokációs felvételek azt mutatták, hogy az ukrán csapatok június 12-én továbbra is védekező állásokat tartottak az Azot vegyi üzem körül. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők sikertelen támadó műveleteket hajtottak végre Metolkinónál is, amely Szeverodonyecktől mintegy 4 km-re keletre fekszik.

Az orosz erők sikertelenül támadták az ukrán földi kommunikációs vonalakkal (GLOC) szomszédos településeket Liszicsanszktól délre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán alakulatok visszaverték az orosz támadásokat Vrubivka település ellen, amely a Liszicsanszk-Bakhmut T1302 autópálya összekötő útja mellett fekszik. Az orosz erők a jelentések szerint újrakezdték a szárazföldi támadásokat Zolote közelében, egy, a Liszicsanszkba vezető T1303-as országút mentén lévő ukrán GLOC-okkal szomszédos településnél. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) milícia parancsnoka (Csapaj álnéven) azt állította, hogy az orosz erők elfoglalták Toskivkát, körülbelül 4. 5 km-re keletre a T1303-tól, de az ukrán vezérkar jelentette, hogy az oroszok június 13-án továbbra is lőtték az ukrán állásokat a településen, ami azt jelzi, hogy a harcok valószínűleg továbbra is folynak. Az orosz erők állítólag sikertelen támadásokat hajtottak végre Kodema és Novoluhanszke ellen – mintegy 15, illetve 21 km-re délre Bakhmut-tól. Az oroszbarát Rybar Telegram-csatorna azt állította, hogy az orosz Wagner-csoport alakulatai június 11. óta harcolnak Pokrovszkében (Bakhmuttól 12,5 km-re keletre), de ukrán források szerint az oroszok csak légi felderítést végeztek a településen.


Az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket indítottak Izjumtól délkeletre és a Szlovjanszktól északra fekvő településeken, de június 13-án nem folytatták a támadásokat Liman térségében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők megtámadták az Izjumtól mintegy 25 km-re délkeletre fekvő Bohorodicsnyét, de csak a település északnyugati peremét foglalták el. Az orosz erők sikertelen támadást indítottak a Szlovjanszk felé vezető E40-es országút mentén fekvő Dolina település ellen is. Andrij Caplienko ukrán haditudósító arról számolt be, hogy az ukrán erők ellentámadást folytatnak Izjumtól nyugatra, és felszabadították Zavodit és Szpivakivkát, de ukrán tisztviselők nem erősítették meg ezt a jelentést.

Az orosz erők valószínűleg folytatják az előkészületeket, hogy elvágják a Sziverszkből és északnyugatról Liszicsanszkba vezető ukrán GLOC-okat. Az orosz erők a jelentések szerint lőtték Majakit (mindössze öt kilométerre északkeletre Sziversztől), és akár 80 egységnyi katonai és tüzérségi felszerelést is szállítottak Kremninába és Sztarobilszkba. Az LNK oroszországi nagykövete, Rodion Miroshnik azt állította, hogy az orosz erők valószínűleg egyszerre fogják támadni Liszicsanszkot és Sziverszt, hogy megakadályozzák az ukrán erők visszavonulását Szlovjanszk felé. Az orosz erők valószínűleg arra törekszenek, hogy megteremtsék a feltételeket a Sziverszszk és a Liszicsanszktól északnyugatra fekvő települések elleni közvetlen támadásokhoz a következő két hétben.

Az orosz erők június 13-án nem hajtottak végre támadó műveleteket Avdijivkától keletre vagy nyugatra, és továbbra is lőtték a környező településeket. Az ukrán közös erők munkacsoportja három meg nem nevezett település felszabadításáról és a kontaktvonal 15 km-es visszaszorításáról számolt be Donyecki Területen.

Az orosz csapatok valószínűleg korlátozott offenzívát folytatnak közvetlenül Harkiv városától északkeletre, valószínűleg kísérletet téve arra, hogy az ukrán erőket kiszorítsák az orosz hátsó területek tüzérségi hatótávolságából. Az oroszok június 13-án Harkiv várostól északkeletre, az ukrán–orosz határ mentén fekvő településeken fokozatos területi előnyökre tettek szert. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők részben sikeres szárazföldi támadásokat indítottak a Harkiv várostól mintegy 40 km-re északkeletre fekvő Ternova és Izbucke határ menti települések ellen, és biztosították Izbucke északi külterületét. A Rybar oroszbarát Telegram-csatorna azt állította, hogy az orosz és ukrán erők lövészárok- és tüzérségi harcot folytatnak Cupivkában és Veliki Prokhodiban, közvetlenül a Harkiv város-Belgorod város autópályától nyugatra és keletre. A geolokációs felvételek megerősítették, hogy az ukrán erők továbbra is orosz lőszerraktárakat céloznak Veliki Prokhodiban. Oleg Synegubov, a Harkivi Terület vezetője arról számolt be, hogy az orosz erők az éjszaka folyamán rakéta-sorozatvetőkkel csapásokat mértek Harkiv város lakott területeire.

A jelentések szerint az ukrán alakulatok továbbra is fokozatosan támadták az orosz állásokat az Inhulec folyó keleti partján, Herszon terület északnyugati részén. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megjegyezte, hogy az ukrán és orosz erők heves harcokat folytattak Davidiv Brid térségében, amely egy startégiai jelentőségű település, mivel az Inhulec folyó keleti partján és a T2207-es autópálya mentén húzódó orosz földi kommunikációs vonalakon (GLOC) helyezkedik el. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők légi felderítést végeztek Davidiv Brid felett, de az ukrán előrenyomulás mértéke a településen továbbra sem világos. Az orosz erők folytatták pozícióik megerősítését, és a jelentések szerint megerősítették a csapatösszevonásokat a Dnyipropetrovszk-Herszon terület határához közeli területeken.


Az orosz hatóságok június 12-én hamis zászlós támadásokat rendezhettek Melitopolban és Berdjanszkban, valószínűleg azért, hogy az ukrán partizánokat civilek elleni támadással vádolják. A Zaporizzsjai terület katonai-polgári adminisztrációjának önjelölt vezetője, Vlagyimir Rogov előzetes bejelentést tett, miszerint „terroristák” három merényletet követtek el Berdjanszkban, mielőtt visszavonta kijelentéseit, és a történteket az elektromos állomáson történt balesetként azonosította. Rogov hamisan állította, hogy a berdjanszki lakosok a városban bekövetkezett bármilyen vészhelyzetet az ukrán erőfeszítéseknek tulajdonítanak, hogy megzavarják a „felszabadított” (orosz megszállás alatt álló) régiók békés életét. Alekszej Szelivanov, a Zaporizzsjai Területi Belügyminisztérium önjelölt helyettes vezetője szintén azt állította, hogy ismeretlen támadók robbanószerkezetet helyeztek el Melitopolban, hogy megzavarják Oroszország Napját. A Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció vezetője, Olekszandr Sztaruh megjegyezte, hogy az ukrán hatóságok figyelmeztettek, hogy az orosz erők terrorista tevékenységet szimulálhatnak Oroszország Napja előtt.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is létszámhiánnyal küzdenek, ami akadályozza a megszállási intézkedéseiket. Az Ukrán Katonai Hírszerzési Igazgatóság (GUR) arról számolt be, hogy a Mariupolban lévő orosz erők nem tudtak kollaboránsokat toborozni úgy, hogy az egyes jelentkezőknek havi 10 000 rubelt ígértek, és áttértek arra, hogy élelmiszer-ellátmányban történő kifizetéseket ajánljanak fel, tekintettel a városban kialakult súlyos humanitárius helyzetre. A GUR hozzátette, hogy az orosz megszálló hatóságok minden önkéntest felkérnek a Mariupolban lévő romok és holttestek eltakarítására. Mariupol polgármesteri tanácsadója, Petro Andrjusenko megjegyezte, hogy az orosz megszálló hatóságok korlátozzák a 65 évnél fiatalabb személyek humanitárius segélyhez való hozzáférését. Az orosz megszálló hatóságok Mariupolban talán megpróbálják megnyerni az idős polgárok támogatását, és arra kényszerítik a fiatalabb lakosokat, hogy élelmiszerért cserébe az orosz erőkkel dolgozzanak. Az orosz megszálló hatóságok emellett a Donyecki Népköztársaság (DNK) rendőreit is bevetették, hogy járőrözzenek Herszon városában. A GUR azt is megjegyezte, hogy az orosz megszálló hatóságok pedagógiai végzettség nélküli tanárokat toboroznak, és pedagógusokat szállítanak a Krímből, hogy helyettesítsék a melitopoli tanárokat, akik elutasították az orosz tantervek alapján történő oktatást. Az orosz megszálló hatóságok azzal is megpróbálják megvesztegetni a civileket, hogy az ukrán bankoktól felvett összes hiteltartozás elengedését kínálják.


Az orosz megszálló hatóságok továbbra is új címeket vezetnek be a kollaboránsok számára, akik beleegyeztek, hogy együttműködnek a Kremllel és megbízottjaival. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pushilin kinevezte Szvjatohirszk korábbi ukrán polgármesterét, Vladimir Bandurát Szvjatohirszk új közigazgatási vezetőjévé, miután Bandura beleegyezett az orosz hatóságokkal való együttműködésbe. Az orosz megszállók látszólag megszüntették a polgármesteri tisztséget a megszállt településeken, valószínűleg azért, hogy teljes mértékben saját kormányzati struktúrákat vezessenek be a meglévő struktúrák átvétele helyett.

Az orosz megszállók továbbra is kihasználják az ukrán agrárbizniszt, és állítólag megtiltották a termények exportját az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területekre az orosz megszállt településekről. A GUR azt is megjegyezte, hogy az orosz erők arra kényszerítik a Herszon terület vállalkozóit és gazdálkodóit, hogy termésük 70%-át alacsony haszonkulccsal adják át a krími vevőknek.

Idáig a harcterek és megszállt területek hírei, most egy kis kremlinológia következik.

Tegnap beszámoltam róla, hogy Valgyimir Putyin külön rendeletben mentette fel Natalja Poklonszkaját a Rosszotrudnyicsesztvo helyettes vezetői tisztségéből. Ez a szervezet tulajdonképpen a „külföldön élő honfitársak és nemzetközi humanitárius együttműködés szövetségi ügynöksége”, szóval valami olyant tessék elképzelni, mintha – magyar példa alapján – Oroszok Világszövetségének hívnák. Azért mentették fel, mert Poklonszkaja – aki azért korábban, a Krím megszállása után a megszállt félsziget oroszpárti államügyésze volt – a közösségi oldalakon háborúellenes kijelentéseket tett, egyedüliként a vezető orosz közhivatalnokok közül. Tegnap még találgathatott az ember, melyik büntetőkolóniára kerül, ő ugyanis a Krímben vállalt szerepe miatt még Ukrajnába sem menekülhet, ott is becsuknák – de ma hírt adott magáról. Mint a Meduza írja, nyilatkozatot tett közzé:

Felhagyok a közösségi oldalak és minden nyilvános tevékenység működtetésével. Mostantól részt veszek az orosz főügyész által az Orosz Föderáció ügyészségéről szóló szövetségi törvénynek megfelelően meghatározott feladatok végrehajtásában.”

Nagyon meggyőzhették, szerintem a Lubjanka téren, hogy így döntsön vagy nagyon megzsarolhatták, már persze, ha egyáltalán ő írta a nyilatkozatot, ami az orosz „meggyőzéskultúra” ismeretében távolról sem bizonyos – de így konkludált az ügy.


Izgalmasabb a helyzet a már említett Kirijenko-afférral. Arról egyfélét írt a Meduza, másfélét az Izvesztyija, harmadik félét gondolok én. Lássuk előbb a Meduza verzióját!

Orosz újságírók felfigyeltek arra, hogy az Izvesztyija című újság honlapján megjelent egy cikk, amelyet Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció első helyettes vezetője írt alá, majd a megjelenés után néhány perccel eltűnt az újság honlapjáról.

A „Szergej Kirijenko beszéde Oroszország napján” című szöveget június 12-én reggel tették közzé. Az anyagoldalon most az áll: „Hozzáférés megtagadva” és „Ön nem jogosult az oldal elérésére”. A webarchívumban még mindig megtalálható az Izvesztyija szövegét tartalmazó oldal a Google gyorsítótárából.

A szerző a Donbásszról és Ukrajna más régióinak lakóiról beszél, több nemzetközi kérdést is érint (pl. Kína és Tajvan viszonyát), és a szöveget ezzel a mondattal zárja: „Egész Oroszország újjáépíti a fasiszták által lerombolt Donbassz-t. Igen, ez több billió rubelbe fog kerülni. De ez a pénz az orosz költségvetésből fog származni – akár az ország életszínvonalának átmeneti csökkenése árán is”.

A Kirijenkónak tulajdonított cikkre elsők között Alekszandr Nyevzorov újságíró hívta fel a figyelmet, aki a Telegramján képernyőmentéseket tett közzé az anyagról.”





Mit mond az érintett Izvesztyija?

Június 12-én reggel egy betolakodókból álló csoport megpróbálta feltörni az Izvesztyija munkatársainak néhány munkafiókját, és különböző, az oldal szerkesztőségéhez nem kapcsolódó anyagot tett közzé.

Az írások egy része nyilvánosságra került, de az Izvesztyija munkatársai azonnal felfedezték a megátmadott fiókokat, és elhárították az oldal biztonságát fenyegető veszélyt.

Így az Izvesztyija hivatalosan cáfolja a Szergej Kirienko elnöki adminisztráció első helyettes vezetője nevében tett felhívás létezésének tényét, valamint azt, hogy a szerkesztőség nevében ilyen cikket tettek közzé” – hangsúlyozta Vlagyimir Tyulin, az Izvesztyija főigazgatója.

Ami történt, az az Izvesztyija információs központ zászlóshajó-portálja elleni hackertámadás eredménye” – mondta.”

Hát jó, akkor használjuk az eszünket, néha nem árt. Hogy Kirijenko, aki tapasztalt, dörzsölt politikus, soha nem beszélt volna „az orosz életszínvonal átmeneti csökkenéséről” nyilvánosan, az egészen biztos. Hogy feltörték az Izvesztyiját, az erősen meglehet: azonban nem hétköznapi hackerekkel lehet dolgunk, ugyanis az ál-beszéd különben, ettől az egy mondattól eltekintve teljesen hihető volt, a valódi hackerek Kirijenko szájába adtak volna egy csomó képtelenséget vagy radikális kijelentést: de itt mintha a beszéd többi része azt szolgálta volna, hogy hitelesítse ezt a nagyon népszerűtlen mondatot. Nincs ország a világon, ahol az életszínvonal csökkenését bejelentő politikust pajzsra emelnék, úgy ünnepelnék meg. Épp ezért az az érzésem, hogy ezt a beszédet profi írta, és nem Kijevben, hanem Moszkvában. Akad Kirijenkónak elég ellenfele a Kreml falai között is, ott kéne keresnie a szerzőt, bár nem kétlem, hogy a látszat kedvéért majd letartóztatnak és elítélnek valakit az ügyben.


Ha már ítéletek, így a végén három rendőri-jogi esetet mutatnék be, mind „az orosz hadsereg jó hírnevének csorbításához” kapcsolódnak.

Talán emlékszünk még a krasznodari Nyikolaj Otradnovra, aki mobiltelefonjával lefilmezte, amint letépi a „Z”-betűs feliratú plakátot egy liftben, és a videót az Oroszországban tiltott és blokkolt, zárt Instagram-oldalára tette fel. Másnap egy kerületi rendőr felhívta Otradnovot és beidézte a rendőrségre, ahol feljelentették a hadsereg „lejáratásáért”. A bíróság harmincezer rubelre büntette Otradnovot. Csak azt nem tudni, hogyan szereztek tudomást az Instagram-posztról a rendőrségen – hiszen az előlük le volt zárva, Oroszországban még nézni is tilos, szóval ha lenne igazság Moszkóviában, a feljelentő rendőrt is meg kéne ám bírságolni a tiltott közösségi oldal nézegetéséért.

Cifrábban járt két nyugdíjas hölgy Ulan-Udében. Natalja Filonovát, aki megkért egy buszsofőrt, hogy távolítson el egy „Z”-betűs matricát, a bíróság harmincötezer rubelre büntette, különös tekintettel arra, hogy visszaeső volt: korábban már öt napra adminisztratív letartóztatásba helyezték egy matrica eltávolítására vonatkozó, hasonló kérés miatt, és bűnösnek találták rendzavarásban és a rendőri intézkedésnek való ellenállásban. Hát nem mondom, komoly ellenállás lehetett a nyugdíjas néni tiltakozása… de ez még semmi.


Nála rosszabbul járt a társaságában lévő Lilia Donszkaja, szintén nyugdíjas hölgy, akit negyvenezer rubelre büntettek, ugyanis a bíróság megállapítása szerint „tétlenül állt és egyetértett Filonovával”.

Árazzuk akkor be.

Z”-betűs plakát letépése és ennek feltétele az Instagramra: harmincezer rubel.

Felszólítás ilyen matrica levételére: harmincötezer rubel.

Tétlen, néma egyetértés: negyvenezer rubel.

Mit kap az, aki még a környéken sem jár, mikor ilyesmik történnek?

Életfogytiglant Szibériában?

De hiszen már ott van.

Főbe lövik?

Más megoldás nincs.

Ennyi jutott mára, holnap folytatom a krónikát.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!