Szele Tamás: Az eltűnt arany nyomában

Oroszország ukrajnai inváziójában beállt ugyan egy fordulat, ha nem is okvetlenül az, amit sokan vártak, hanem egy másik – jelesül, miszerint az ukránok feladták Szeverodonyecket – de ez semmit sem dönt el. Továbbra sem tudjuk, mi lesz, csak annyit: békére egyhamar ne tessék számítani.

Ma is, mint minden nap, az ISW napi jelentése alapján számolok be a harctéri eseményekről, illetve ma egy kicsit aktualizálni kell a jelentést, mert vannak frissebb hírek is nála, aztán bemutatom, hogy keveri Lavrov és Peszkov a málnaszőrt – egyik jobbról balra, másik balról jobbra, csak az a fontos, hogy kifröccsenjen – hírt adok pár tonna eltűnt orosz aranyról és beszámolok egy jekatyerinburgi sztrájkról, amire kevesen számítottak.

De mindenekelőtt lássuk a harctéri híreket.

A folyamatban lévő fehéroroszországi mozgósítási gyakorlatok július 1-jéig folytatódnak Gomel területén, de valószínűleg nem az ukrajnai háborúban való közvetlen fehéroroszországi részvételre készülnek. A belarusz védelmi minisztérium június 22-én bejelentette, hogy a belarusz fegyveres erők a Gomeli Terület katonai komisszárjaival együtt mozgósítási gyakorlatot tartanak a katonai tartalékosok felkészültségének tesztelésére június 22-től július 1-jéig. 23-án az Ukrán Állami Határőrszolgálat arra figyelmeztetett, hogy a gyakorlatok hátterében a belarusz erők provokációkat hajthatnak végre az ukrán határ mentén, és a jelek szerint fokozódott a belarusz-orosz katonai együttműködés. Viktor Hrenin fehérorosz védelmi miniszter június 23-án Moszkvában találkozott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel, hogy megvitassák a folyamatban lévő kétoldalú katonai megállapodásokat. Fehérorosz közösségi média felhasználók emellett arról számoltak be, hogy orosz repülőgépek legalább 16 Sz–400-as rakétát és egy Pantsir rendszert szállítottak a gomeli repülőtérre június 21-én és 22-én.

Bár Fehéroroszország és Oroszország továbbra is szoros katonai együttműködést tart fenn, és a folyamatban lévő fehérorosz hadgyakorlatok célja valószínűleg részben Ukrajna fenyegetése, Fehéroroszország továbbra sem valószínű, hogy Oroszország nevében belépne az ukrajnai háborúba. Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök valószínűleg nem engedheti meg magának a belpolitikai következményeit annak, hogy korlátozott katonai eszközeit egy költséges külföldi háborúba vonja be. Ezek a gyakorlatok kétségtelenül az ukrán határ menti területek fenyegetésére irányulnak, de nem valószínű, hogy a harcokban való tényleges részvételhez vezetnek.

Az orosz erők az elmúlt napokban jelentős előnyre tettek szert Szeverodonyeck-Liszicsanszk térségében, és az ukrán csapatok továbbra is nagy veszteségeket szenvednek, de az ukrán erők alapvetően elérték céljukat a csatában az orosz erők lelassításával és leépítésével. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Területi Adminisztráció vezetője június 23-án kijelentette, hogy az ukrán csapatoknak esetleg vissza kell vonulniuk, hogy elkerüljék a bekerítést Liszicsanszkban, ami arra utal, hogy az ukrán hatóságok olyan feltételeket teremtenek, amelyekkel felkészülnek mind Szeverodonyeck, mind Liszicsanszk végső elvesztésére. Azonban Szeverodonyeck és Lysychansk elvesztése nem jelent majd jelentős fordulópontot a háborúban. Az ukrán csapatoknak hetek óta sikerül jelentős mennyiségű orosz személyi állományt, fegyvereket és felszerelést a térségbe vonzaniuk, és valószínűleg csökkentették az orosz erők általános harci képességeit, miközben megakadályozták, hogy az oroszok előnyösebb előrenyomulások lehetőségét kínáló tengelyekre összpontosítsanak. Az orosz támadó hadműveletek az elkövetkező hetekben valószínűleg megrekednek, függetlenül attól, hogy az orosz erők elfoglalják-e a Szeverodonyeck-Liszicsanszk területet, és ez valószínűleg lehetőséget ad az ukrán erőknek arra, hogy megfontolt ellentámadásokat indítsanak. A Kreml ideológiai kötődése Szeverodonyeck elfoglalásához, hasonlóan Azovsztal korábbi ostromához, valószínűleg az orosz képességek kárára fog válni a jövőbeni ukrajnai előrenyomulás során. Szeverodonyeck elvesztése veszteség Ukrajna számára abban az értelemben, hogy minden orosz erők által elfoglalt terület veszteség, de a szeverodonyecki csata nem jelent döntő orosz győzelmet. (A szeverodonyecki visszavonulásről később bővebben írok).

A legfontosabb hírek röviden:

    • A fehérorosz erők mozgósítási gyakorlatokat tartanak az ukrán határ mentén, de gyenge képességeik és az Oroszország mellett történő katonai szerepvállalás kedvezőtlen belpolitikai következményei miatt nem valószínű, hogy belépnének az ukrajnai háborúba.
    • Az orosz alakulatok elérték Liszicsanszk déli külterületét, és megerősítik a Szeverodonyeck körüli csoportosulásukat, hogy befejezzék mind Szeverodonyeck, mind Liszicsanszk elfoglalását. Ezek az előnyök továbbra sem valószínű, hogy döntő előnyt biztosítanak az orosz erőknek a további ukrajnai hadműveletekben, viszont rontották az orosz képességeket.
    • Az orosz erők folytatják az ukrán csoportosulás bekerítésére irányuló erőfeszítéseket Hirske és Zolote térségében, és valószínűleg ezen települések elfoglalására készülnek.
    • Az orosz csapatok valószínűleg sikeresen megszakították az ukrán kommunikációs vonalakat a T1302-es autópálya mentén, és az autópálya mentén a közelmúltban elért előnyöket a Liszicsanszk elleni támadások megerősítésére használják fel.
    • Az oroszok felszerelést halmoztak fel és folytatták a védművek kiépítését a déli tengely mentén.

Az orosz erők folytatták az offenzív műveleteket, hogy észak felé, Liszicsanszk irányába nyomuljanak, és június 23-án elérték a város déli külterületét. Ukrán források június 23-án megerősítették, hogy az orosz csapatok június 22-én elfoglalták Rai-Olekszandrivkát és Luskotivkát, ami lehetővé teszi az oroszok számára, hogy további előrenyomulást indítsanak Liszicsanszk felé anélkül, hogy Szeverodonyeck belterületén belülről kellene végrehajtaniuk egy folyami átkelést. Több ukrán és orosz forrás is harcokról számolt be Liszicsanszktól délre Bila Hora, Mirna Dolina és Vovcsojarivka településekről, amelyek mindegyike Liszicsanszktól 5 km-en belül fekszik. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma megerősítette, hogy az orosz erők 5 km-en belülre nyomultak előre Liszicsanszk déli részén. A Rybar orosz Telegram-csatorna azt állította, hogy az orosz erők eljutottak Liszicsanszk déli külvárosáig és a város ipari övezetében harcolnak, de az ISW nem tudja megerősíteni ezt az állítást. Az orosz erők valószínűleg korlátozták az ukránok hozzáférését a Liszicsanszkba vezető kommunikációs vonalakhoz is, és nagy területeket tudnak lőni mind a Sziverszk-Liszicsanszk, mind a Bakhmut-Liszicsanszk autópályákon.

Az orosz erők megerősítik a Szeverodonyeck körüli csapatösszevonást, hogy befejezzék a város elfoglalását. Az ukrán vezérkar jelentése szerint a 2. hadtest (a Luhanszki Népköztársaság fegyveres erői) és a Roszgvargyija (orosz nemzeti gárda) alakulatai azért harcolnak, hogy teljes ellenőrzést szerezzenek Szeverodonyeck felett. A Roszgvargyiját láthatóan nem frontvonalbeli harci erőnek szánták, és a vitatott terület ellenőrzéséért folytatott közvetlen harcokban való részvételük azt jelzi, hogy a Szeverodonyeck térségében lévő orosz csapatok erősen leépültek, így a műveletek támogatására másodlagos erőkre támaszkodnak. A BBC orosz szolgálata korábban, június 21-én arról számolt be, hogy a Roszgvargyija és a Wagner-csoport személyzete biztosítja Oroszország fő támadó erejét Szeverodonyeckben, valószínűleg azért, mert a frontvonalbeli orosz egységekből hiányzik a gyalogság. Dmytro Sznyegerev ukrán parlamenti képviselő és katonai szakértő kijelentette, hogy az orosz erők modern S–300V4 légvédelmi rakétarendszereket telepítenek a szeverodonyecki területre, hogy megvédjék erőiket az ukrán légierőtől és a drónoktól. Az orosz erők a jelentések szerint a Központi Katonai Körzetből egy taktikai zászlóaljcsoportot (BTG) a Szeverodonyeck-Liszicsanszk térségtől délre fekvő Novotoszivszkba helyeztek át, valószínűleg a Luhanszki Terület többi részének elfoglalását célzó műveletek támogatására.

Itt kicsit megszakítom a jelentést, ugyanis lezárása után érkezett a hír, miszerint Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület katonai területi közigazgatásának vezetője közölte, hogy az ukrán csapatoknak a veszteségek miatt ki kell vonulniuk Szeverodonyeckből. Ezt a Dom TV csatorna adásában mondta, a felvételt a Haidai Telegram csatorna tette közzé. A Szeverodonyeckben állomásozó ukrán hadsereg „parancsot kapott, hogy vonuljon vissza új állásokba, új megerősített területekre”, hogy onnan harcoljon. A Censor.net főszerkesztője, Jurij Butusov, aki Szeverodonyeckben járt, megerősíti az ukrán csapatok visszavonulását a városból. „A front azon szakaszán, ahol én voltam, a visszavonulás tűz alatt, de veszteségek nélkül zajlott” – írta Butusov a Facebookon. „Kijöttünk. De mindenképpen visszatérünk” – hangsúlyozta.

Az orosz erők valószínűleg az ukrán csapatok ellen, Zolote és Hirske bekerítésének befejezésére vonultak, de még nem vették át a teljes ellenőrzést mindkét település felett. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok megtisztítják Zolotét, Hirskét és a környező területeket, sőt, a június 23-i geolokációs harci felvételeken orosz csapatok láthatók, amint keletről behatolnak magába Hirske-be. Azonban sem hivatalos ukrán, sem orosz források nem erősítették meg Zolote és Hirske elfoglalását, és az orosz erők valószínűleg még mindig azért harcolnak, hogy teljes ellenőrzést szerezzenek e terület felett.


Az orosz alakulatok folytatták az ukrán kommunikációs vonalak megszakítására irányuló erőfeszítéseket a T1302-es Bakhmut-Liszicsanszk autópálya mentén, hogy támogassák a liszicsanszki hadműveleteket, és június 23-án fokozatos előnyökre tettek szert. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az 1. hadtest (a Donyecki Népköztársaság fegyveres erői) elemei ellenőrzésük alá vonták Mikolajivkát, egy települést a T1302-es autópálya mentén, mintegy 15 km-re délnyugatra Liszicsanszktól. Az orosz erők emellett folytatták a támadó hadműveleteket Beresztove településen, amely Mikolajivkával szomszédos település a T1302-es út mentén. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Területi Adminisztráció vezetője jelezte, hogy a T1302-es út jelenleg működésképtelen, ami arra utal, hogy az orosz erők sikeresen megakadályozták az ukrán utánpótlás eljuttatását Liszicsanszk térségébe. Az orosz erők sikertelen felderítő hadműveleteket hajtottak végre Versinában, és sikertelenül támadták az ukrán erőket Klinove-ban, mindkettő Bakhmut-tól délkeletre fekszik.

Az oroszok folytatták a Szlovjanszk felé irányuló támadó műveletek előkészítését Izjumtól délkeletre, de június 23-án nem hajtottak végre megerősített előrenyomulást. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz erők két meg nem határozott harckocsi-alakulatot telepítettek Izjum térségébe, hogy megerősítsék a Szlovjanszktól északnyugatra lévő csapataikat. Az orosz alakulatok a jelentések szerint sikertelen támadásokat hajtottak végre Dolina és Bohorodicsnye településeken, mindkettő 20 km-en belül északnyugatra Szlovjanszktól. Az orosz erők valószínűleg folytatják az E40-es (más néven M03-as) autópályán való lefelé irányuló erőfeszítéseket Szlovjanszk felé, de nem valószínű, hogy sikerül közvetlenül megtámadni a várost, mivel a fő orosz erőfeszítés továbbra is Szeverodonyeck-Liszicsanszk elfoglalására összpontosul.

A Harkiv várostól északra álló orosz erők az ukrán előrenyomulás megakadályozására összpontosítottak, így június 23-án Harkiv várost és környékét lőtték. Az ukrán vezérkar szerint az orosz alakulatok megpróbálják megakadályozni, hogy a Harkiv terület északi részén lévő ukrán erők veszélyeztessék az Izjum-Szlovjanszk felé tartó orosz hadműveletek hátországát. Az orosz erők tüzérségi csapásokat mértek Harkiv városra és a tőle északra és délkeletre lévő településekre.

Az orosz erők június 23-án továbbra is a védelmi műveletekre összpontosítottak, és a déli tengely mentén felszerelést halmoztak fel. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők sikertelen támadásokat hajtottak végre a Donyeck-Zaporizzsjai terület közigazgatási határa közelében, Sevcsenko, Vremivka, Novosilka és Neskucsnye környékén. Az orosz csapatok emellett tüzérségi egységeket összpontosítottak a Herszon-Mikolajiv terület határa körül, válaszul a térségben a közelmúltban végrehajtott ukrán ellentámadásokra. Az oroszok emellett nagy haditechnikai oszlopokat mozgatnak Mariupolból Berdjanszkba és Polohijba, valószínűleg azért, hogy megerősítsék a Zaporizzsjai Területen lévő állásokat, hogy megvédjék mind az ukrán partizántevékenység, mind az ellentámadások ellen. Kirill Budanov, az ukrán fő hírszerzési igazgatóság vezetője kijelentette, hogy az orosz erők egy légvédelmi- és rakétacsoport egységekből, egy hajókontingensből és különleges erőkből álló különítményt telepítenek a Kígyó-szigetre, válaszul a Kígyó-sziget ellen közvetlenül intézett közelmúltbeli ukrán csapásokra. Az orosz erők továbbra is lőtték Herszon, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja területeket.


Az orosz megszálló hatóságok június 23-án folytatták az Ukrajna megszállt területei feletti adminisztratív ellenőrzés megszilárdítására irányuló erőfeszítéseket. Az Ukrán Ellenállási Központ június 23-án arról számolt be, hogy a tömeges „passzportálási” (útlevél- és állampolgárság-osztási) erőfeszítések olyannyira sikertelenek voltak, hogy az orosz hatóságok arra kényszerítik Herszon északi büntetőtelepének rabjait, hogy felvegyék az orosz állampolgárságot. Az Ukrán Ellenállási Központ emellett azt állította, hogy az orosz tisztviselők azt tervezik, hogy 2022. szeptember 11-én tartanak népszavazást az annexióról Zaporizzsja és Herszon területeken, amelyet ukrán források már korábban is feltételeztek, mint az egyébként is megtartandó orosz választások időpontját. Ez a határidő valószínűleg további nyomást gyakorol az orosz megszálló hatóságokra, hogy a széles körű lakossági támogatás látszatát keltsék az Oroszországba való integrációnak, akár passzportálási intézkedésekkel, akár más módon. Annak ellenére, hogy egyre több jel utal arra, hogy az orosz hatóságok az annexiós folyamat felgyorsítását remélik, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy „szóba sem jöhet” az Oroszország és Zaporizzsja közötti határ eltörlése, ami arra utal, hogy továbbra is ellentmondások vannak a Kreml által a megszállt területek integrációjának mértékét illetően.

Eddig a harctéri hírek, az már biztos, hogy Szeverodonyeck odavan, meglehet, Liszicsanszk is: ezeknek a településeknek nem a hadászati jelentősége a fontos (bár volt), hanem a politikai, ugyanis az elfoglalásuk után orosz kézen lesz a teljes luhanszki terület, és ezt a Kreml sikerként mutathatja be. Persze jó kérdés, megállnak-e a luhanszki-ukrán határon: fogadok egy Glenlivetbe, hogy nem. De majd meglátjuk.


Ellenben a diplomácia malmai is őrölnek, Dmitrij Peszkov ma délben kecses kállai kettőst járt Lavrov külügyminiszterrel: míg Lavrov arról mennydörgött egy bakui sajtótájékoztatón, hogy

Kevés illúziónk van azzal kapcsolatban, hogy az EU jelenlegi oroszgyűlölő gondolkodásmódja belátható időn belül, és hogy őszinte legyek, hosszú távon is, valahogyan feloldódik vagy megváltozik. De az európaiak ezt az utat választották. Az Európai Unió bizonyítja, hogy nem akar semmilyen egységesítő tendenciát Európában, hogy nem teljesíti és nem is fogja teljesíteni az Oroszország és az EU országai között a gazdaság, a humanitárius szféra és a belső biztonság közös tereiről szóló meglévő megállapodásokat. És nem akarja teljesíteni azokat a feladatokat sem, amelyeket az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig terjedő közös térség létrehozásának nemes céljaival összhangban fogalmaztak meg. Mindez a múlté.”

bár azt is hozzátette, hogy Moldova és Ukrajna uniós tagjelölti státusza „természetesen” európai belügy, de „az EU és a NATO háborús koalíciót szervez Oroszország ellen” és ez tűrhetetlen.

Mindeközben Peszkov Moszkvában arra hívta fel a tagjelölt államok figyelmét, hogy

Számunkra nagyon fontos, hogy mindezek a folyamatok ne okozzanak nekünk több problémát, és ne okozzanak több problémát az említett országok velünk való kapcsolataiban. És vigyázzanak. Emlékszem, több mint 20 évvel ezelőtt kezdtem el diplomáciai szolgálatot teljesíteni a törökországi nagykövetségünkön, Törökország is abban reménykedett, hogy az EU tagjelöltje lesz, és kész volt sok mindent feladni annak érdekében, hogy Európa szerves részévé váljon. Nos, azt látjuk, hogy Törökország nem lépett túl ezen a jelöltségen, hanem szuverén, független országgá vált.”





Ez a régi „jó zsaru – rossz zsaru” játék, annyi különbséggel, hogy most Lavrov a „goromba zsaru”, Peszkov az „udvarias zsaru”. De Oroszországnak most tényleg kéne néhány rátermett nyomozó, ugyanis a The Insider szerint elloptak az orosz államtól 3,1 tonna aranyat. Méghozzá Svájcban.

Hogy történhetett ez? Úgy, hogy:

Több tonna orosz arany tűnt el Svájcban: miután az országba importálták, egyik helyi cég sem jelentkezett érte, amely ilyen mennyiségű nemesfémet kezelhetett volna. A nemesfémtermelők és -eladók helyi szövetsége (AFCMP) közleményben tudatta ellenérzéseit. A szövetség reményét fejezte ki, hogy a helyi vállalatok egyike sem áll kapcsolatban „Oroszországból származó kétes eredetű arannyal”, és közölte, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a Svájcba irányuló aranyimportot, hogy megakadályozza a kétes eredetű nemesfémek behozatalát.

Bár a svájci törvények és szankciók nem tiltják az orosz arany Svájcba történő behozatalát, az ASFCMP szeretné megismételni, hogy a kétes aranynak nincs helye Svájcban, és elvárja tagjaitól, hogy a legnagyobb óvatossággal járjanak el, és bármilyen gyanú esetén tartózkodjanak a vásárlástól” – áll a szövetség közleményében.

A Bloomberg által megtalált vámstatisztikákból kiderült, hogy Oroszországból 3,1 tonna aranyat exportáltak Svájcba, ami a háború óta az első nemesfémszállítmány Oroszországból. A vámáru-nyilatkozat szerint az aranyat finomításra (tisztításra) és további feldolgozásra szánták, ami a Bloomberg szerint arra utal, hogy egy helyi vállalatnak kellett átvennie. A szövetség nyilvántartása szerint azonban az aranyat az országba való behozatala után már nem lehetett nyomon követni. Egyszerűen nem tudni, hol van.”

Azért valahol mégis kell lennie, ennyi arany nem szokott elcsavarogni vagy felszívódni, mint egy vakbéltünet… Mivel a hivatalos orosz források nem is említik ennek a hatalmas vagyonnak az eltűnését, valószínű, hogy a Kreml azért tudhatja, mi lett a sorsa: azt sem tartanám kizártnak, hogy a jó nevű svájci aranyfinomítók most eltartott kisujjal tiltakoznak, írásba adják, hogy ők ugyan nem finomítanak véres orosz aranyat, de azért a valóságban finomítják is, forgalmazzák is, nem az első eset lenne, mikor kiderül, hogy Svájcban a pénznek nincs szaga.


Oroszországban, pontosabban Jekatyerinburgban viszont van. Izzadtságszaga van, még annak is, amit a helyi kompresszorgyár munkásai nem kaptak meg, és emiatt sztrájkba léptek. De hadak idején ez sem olyan egyszerű – lássuk, mit tudott meg az esetről a Novaja Gazeta Europa? 

Az oroszországi Jekatyerinburgban működő Ural kompresszorgyár főigazgatója, Denisz Tasakov közölte az üzem dolgozóival, hogy az ukrajnai „különleges művelet” miatt nem kapták meg a bérüket. Felszólította a sztrájkoló munkásokat, hogy „legyenek megértőek” a helyzettel szemben. Tasakovot az EAN helyi hírportál idézi.

„Azt akarom, hogy mindenki térjen észhez. Nem kívánok senkitől bocsánatot kérni, mert mindenkinek megértőnek kell lennie a helyzetet illetően.

A Nagy Honvédő Háború idején senki sem kérdezett a bérekről. Azért dolgozunk, hogy teljesítsük az államvédelmi megrendelést, ami most veszélyben van. Emberek halnak meg. Azt hiszem, ez most fontosabb. De most mindenki olyan okos, mindenki sztrájkol!” – mondta.

Az üzem vezetője szerint a dolgozók azért nem kapták meg az áprilisi és májusi bérüket, mert az üzem számos partnercégét szankciókkal sújtották. Ezek a szervezetek „szankciók alatt álló bankoknál vezetett speciális számlákon tartják a pénzüket”. A rubel árfolyama is befolyásolja a helyzetet – tette hozzá Tasakov.

Nem titok, hogy milyen helyzetben van az ország: ez egy katonai különleges művelet” – tette hozzá.

Az Ural kompresszorgyár dolgozói június elején sztrájkba léptek. „Nem vagyunk hajlandóak munkába állni, amíg ki nem fizetik a béreket, amivel tartoznak nekünk. A késések 2022 januárjában kezdődtek, miután a részvényesek lecserélődtek. Az üzem szétesőben van” – mondta az egyik dolgozó az E1 helyi hírügynökségnek.

Korábban az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított az üzem dolgozóinak nem kifizetett bérek miatt. Az ügyészség szerint akár 300 munkás is fizetés nélkül maradt, az üzem több mint 20 millió rubellel (több mint 355 700 euróval) tartozik nekik.”





Nos, ebből az a tanulság, hogy először is nem kellett volna elsikkasztani a pénzt, vagy ha már muszáj volt, fektették volna inkább rulettbe, mert azon néha nyerni is lehet. Ehelyett nem kellett volna orosz bankba tenni, amit szankció sújthat, mert most kész a baj, sztrájkolnak a munkások, egyelőre még csak az Ural-gyárban, de nemsokára a Putyilov-gyárban is, ha így megy tovább. Persze az eltűnt arany árának töredékéből ki lehetne fizetni őket, de hát nem véletlenül tűnt el az az arany.

Le merem fogadni, hogy akad majd olyan, a Kremlhez lojális sajtótermék, ami rájön ara, hogy úgy is értelmezheti a dolgot, miszerint mivel a bankokat a „kollektív Nyugat” szankcionálja, a munkások tulajdonképpen a kollektív Nyugat ellen sztrájkolnak, és majd kapnak fejenként egy „Oroszországi Föderáció Hőse” kitüntetést az uránbányákban, ahová kerülnek előbb-utóbb.

Ez például nagyon oroszos megoldás lenne.

Ennyi hír jutott mára, hagyjunk párat holnapra is, akkor majd folytatom.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!