Szele Tamás: Orosz összeesküvők és terroristák

Törököt fogtam én ezzel az ukrajnai orosz invázióval, nem ereszt, ha már egyszer elkezdtem róla részletesen tudósítani, nem hagyhatom abba, bár mondjuk ma nem is sok más téma lenne: jó hírek azonban akkor sincsenek, legfeljebb groteszk dolgok történnek.

Ma a harctéri tudósítás után, melyet, mint minden nap, az ISW napi jelentése alapján állítok össze, például csupa-csupa összeesküvőről, országháborítóról lesz szó. Mármint: Oroszország-háborítóról, megtudjuk majd, hogyan került előzetesbe az udmurt ügyvédi kamara elnöke, Dmitrij Talantov, milyen volt Ilsa Lander nagy utazása, melynek során a blogger hölgy Tbiliszin keresztül jutott el Litvániába, pedig nem rokona Odüsszeusznak, csak ilyen bolond világot élünk, végül pedig pár szóban beszámolok egy annyira titkos összeesküvésről, hogy csak azt tudni róla: a Világkormány embereit kapta el az FSZB. Bizony-bizony, és olyan szépen fogalmaznak, hogy öröm lesz olvasni.

De egyelőre lássuk a harctéri híreket.

Az ukrán erők valószínűleg stratégiai visszavonulást hajtanak végre, amely magában foglalhatja a közeljövőben a Liszicsanszkból és a Luhanszki Területről való visszavonulást is, és amelynek valószínűleg az a célja, hogy az oroszokat az offenzíva idő előtti befejezésére kényszerítsék. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) oroszországi nagykövete, Rodion Mirosnyik és orosz katonai bloggerek azt állították, hogy az ukrán erők június 28-án megkezdték a nagyszabású visszavonulást Liszicsanszkból Sziverszk, Kramatorszk és Szlovjanszk felé. Bár az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni Mirosnyik állításait a folyamatban lévő visszavonulásról, az ukrán erők folytathatják a Szeverodonyeckben megkezdett harci visszavonulást a Sziverszk, Kramatorszk és Szlovjanszk környéki ukrán erődök felé. Szeverodonyeck kitartó, de korlátozott ukrán védelme magas költségeket rótt az oroszokra az orosz veszteségek korlátozását célzó új orosz taktika ellenére. Kijev folytathatja ezt a megközelítést mindaddig, amíg az orosz támadás nem tetőzik, vagy az ukrán erők nem érnek el védhetőbb állásokat egy egyenesebb, megerősített városokkal és településekkel tarkított vonal mentén.

A jelenlegi hadjárat következő szakaszának üteme és kimenetele részben attól függhet, hogy Oroszország képes lesz-e visszanyerni a szeverodonyecki csatában részt vevő alakulatok harci erejét. A Szeverodonyeckben megmaradt orosz erőknek Szeverodonyeckből vagy a környező településekről át kell kelniük a Sziverszkij Donyec folyón Liszicsanszkba, hogy tovább tudjanak részt venni az orosz offenzívában. Ez a mozgás időbe telhet, mivel az oroszok a város közelében lerombolták a folyón átívelő három fő hidat. Mirosnyik azt állította, hogy az orosz erők már átkeltek a Sziverszkij Donyec folyón Kreminna felől, és hídfőket építenek a Liszicsanszk elleni további támadásokhoz északról. Az ISW nem tudja ellenőrizni Mirosnyik állításait. Ha igazak, és az orosz erők azzal fenyegetnek, hogy a katlan kiteljesedésével északról és délnyugatról nyomulnak Liszicsanszk felé, akkor az ukrán erők valószínűleg Liszicsanszkot is elhagyják, és harci visszavonulást hajtanak végre védhetőbb állásokba.

A Szeverodonyeckben folyamatos támadó hadműveleteket folytató orosz erőknek is időre lesz szükségük ahhoz, hogy helyreállítsák a harci képességeket, mielőtt részt vennének egy Liszicsanszk északi vagy északkeleti része elleni támadásban. Egy meg nem nevezett Pentagon-tisztviselő kijelentette, hogy az orosz erők továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek el a kisebb területi nyereségekért folytatott harcokban, míg a Szeverodonyeckben harcoló orosz csoportok valószínűleg személyi állományt és felszerelést vesztettek. A Szeverodonyecket elfoglaló orosz csapatok elhelyezkedése és ereje azonban egyelőre tisztázatlan. Az orosz támadások jelentős felgyorsulása Liszicsanszk déli részéről vagy a Sziverszkij Donyec folyón túlról valószínűleg azt jelezné, hogy az oroszok befejezték az erők átcsoportosítását Szeverodonyeckből.

Az ukrán Conflict Intelligence Team (CIT) jelentette, hogy a Kreml leváltotta Alekszandr Zsuravlev nyugati katonai körzet (WMD) parancsnokát a 8. kombinált fegyveres hadsereg (CAA) korábbi parancsnokával, Andrej Szicsevojjal. A CIT hozzátette, hogy a WMD vezérkari főnökét, Alekszej Zaviziont leváltották. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket a jelentéseket, és további megerősítés céljából figyelemmel kíséri a helyzetet.

Az orosz erők továbbra is további tartalékosokat keresnek az ukrajnai személyi veszteségek pótlására, de ezek a tartalékok valószínűleg nem lesznek alkalmasak a harcolók leváltására, vagy nem bizonyulnak harcképes állománynak. Ramzan Kadirov csecsen vezető június 26-án bejelentette, hogy négy új zászlóaljat alakít „lenyűgöző létszámmal.” Kadirov azt is bejelentette, hogy a csecsen erők „a lehető legrövidebb” időn belül megalakították a Nyugati Akhmat Zászlóaljat, és azt állította, hogy az egységet egy jól felszerelt csecsenföldi bázisra telepítik. A csecsenek valószínűleg megfelelő kiképzés nélkül fogják a frontvonalra vezényelni az újonnan létrehozott zászlóaljat. A közösségi média felhasználói június 28-án felvételeket tettek közzé arról is, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) a toborzási kampány részeként „önkénteseket” gyűjt Donyeck városában. Az orosz 5. Önálló Harckocsizó Gárdadandár katonáinak feleségei videóban kérték férjeik azonnali hazaküldését, megjegyezve, hogy férjeik 2022 januárjában hagyták el állandó bevetési bázisukat „fehéroroszországi gyakorlatok céljából”. A videó jelzi, hogy az orosz katonai vezetés kifejezte az egységek leváltására vonatkozó szándékát.

A legfontosabb hírek röviden:

Az orosz erők sikertelen támadó hadműveleteket indítottak Szlovjanszktól északra, és romboló akciókat hajtottak végre az Izjumtól nyugatra fekvő települések ellen, valószínűleg azért, hogy megzavarják az ukrán ellentámadásokat.

Az orosz alakulatoknak nem sikerült előrenyomulniuk a Harkiv város-Belgorod autópálya mentén, és továbbra is intézkedéseket tettek az ukrán előrenyomulás akadályozására a nemzetközi határ vagy Izjum felé.

Az ukrán erők folytatták az ellentámadásokat Herszon városától északra, és a jelentések szerint két települést felszabadítottak.

Az orosz csapatok folytatták a katonai felszerelések és személyzet átadását Melitopoltól keletre.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is sikertelenül próbálják bevezetni a rubeles fizetés rendszerét, és feltételeket szabnak a választói számok felduzzasztására egy jövőbeli népszavazáson.

Az orosz erők folytatták a Liszicsanszktól délnyugatra zajló támadó hadműveleteket, hogy több területen elvágják a T1302 Bakhmut-Liszicsanszk autópályát. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Területi Adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy az orosz erők megpróbáltak megvetni lábukat a liszicsanszki olajfinomító déli részén, és Vocsojarivkától nyugatra nyomultak, de június 28-ig nem érték el a T1302-es utat. Hajdaj azt is hozzátette, hogy az orosz erők Luhanszktól délre és délnyugatra harcoltak. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) oroszországi nagykövete, Rodion Mirosznyik azt állította, hogy az LNK és az orosz erők délről előrenyomultak Liszicsanszkba, és a Shaktar futballstadionnál harcolnak, míg más csapatok Kreminna környékén átkelnek a Sziverszkij Donyec folyón. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezeket az állításokat. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz erők sikertelen támadást hajtottak végre Mykolaivkától és Jakovlivkától nyugatra is, mindkettő a T1302-es út mentén.[10] Orosz Szu–25-ös repülőgépek csapást mértek ukrán állásokra Bila Horában, Liszicsanszktól délkeletre.

Az orosz erők június 28-án Bakhmuttól délre továbbra is korlátozott területi nyereséget értek el. Az orosz csapatok továbbra is támadták a településeket a Szlovjanszkból Bakhmutba vezető E–40-es országút mentén, mintegy 13 km-re délkeletre Bakhmuttól. Az ukrán vezérkar azt is hozzátette, hogy orosz erők támadnak az Uglehirska erőmű irányában, Szvitlodarszktól északnyugatra. Az ukrán erők állítólag visszaverték az orosz támadásokat Pavlivkában, a Donyeck-Zaporizzsja terület határától keletre.

Az orosz alakulatok valószínűleg továbbra is folytatják az Izjumtól nyugatra indított rombolást, hogy megzavarják az ukrán ellentámadásokat a térségben. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők június 28-án sikertelen támadást kíséreltek meg az Izjumtól mintegy 26 km-re északnyugatra fekvő Zaliman ellen, miután tegnap nem sikerült előrenyomulniuk a térségben. Az orosz csapatok valószínűleg folytatták a támadást Zaliman ellen, de nem volt elegendő harci erejük ahhoz, hogy valódi előnyöket érjenek el az ukrán ellentámadások megzavarására és ezáltal az orosz szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOC) védelmére, melyek Izjum felé vezetnek Borován keresztül (mintegy 41 km-re keletre). Az ukránok továbbra is támadták a Zalimantól keletre fekvő Veszelénél lévő orosz felszereléseket. Az oroszok valószínűleg továbbra is folytatják a légi felderítést és a Velika Komisuvakha közelében (Izjumtól mintegy 21 km-re nyugatra) folytatott műveleteket, hogy megzavarják az ukrán előrenyomulást nyugat felől.

Az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Szlovjanszktól északra, de június 28-án nem tudtak előrenyomulni az E–40-es autópálya mentén. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk arról számolt be, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz offenzívát Mazanivkánál, közvetlenül az E40-es úttól nyugatra. Az orosz tüzérség továbbra is lőtte a Liman és Szlovjanszk környéki településeket.

Az orosz erők sikertelen támadó hadműveleteket indítottak a Harkivi terület északnyugati részén, és továbbra is intézkedéseket tettek annak megakadályozására, hogy az ukrán erők elérjék az államhatárt, vagy hogy orosz állásokat érjenek el Harkiv várostól délkeletre. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk arról számolt be, hogy az ukránok visszavertek egy orosz támadást Dementivka ellen a Harkiv város-Belgorod autópálya mentén. Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy orosz Ka–52-es helikopterek csapást mértek a Harkiv várostól 65 km-re délkeletre fekvő Javirske térségében, valószínűleg azért, hogy akadályozzák az ukrán ellentámadásokat a térségben. Az oroszok továbbra is lőtték Harkiv várost és a közelében lévő településeket, valamint légi felderítést végeztek.

Az ukrán erők június 28-án folytatták az ellentámadó hadműveleteket Herszon városától északra. Andrij Caplienko ukrán katonai újságíró arról számolt be, hogy az ukránok felszabadították Zelenyij Hajt és Barvinokot, körülbelül 25 km-re északra Herszon városától a Mikolajiv-Herszon terület határán. A Pentagon egy meg nem nevezett tisztviselője korábban arról számolt be, hogy az ukrán erők a hétvégén felszabadítottak kisebb falvakat Herszon városától északra és északnyugatra, de sem ukrán, sem amerikai tisztviselők nem nevezték meg ezeket a településeket június 28-ig. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság közölte, hogy az orosz csapatok sikertelenül próbálták visszaszerezni korábban elvesztett állásaikat az északnyugati Herszon területen fekvő Potyomkinében, Plotnyickében és Luparevében. Az orosz erők továbbra is folytatták a bombázásokat és légicsapásokat indítottak a Mikolajiv-Herszon és a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határai mentén, hogy megzavarják az ukrán ellentámadásokat. Natalija Humenyjuk, az ukrán Déli Operatív Parancsnokság szóvivője megjegyezte, hogy az ukrán erők három orosz Pantsir-rendszert is támadtak a román partoknál lévő Kígyó-szigeten lévő orosz védelem megsemmisítésére irányuló folyamatos erőfeszítések során.


Az orosz erők június 28-án folytatták a felszerelések és a személyzet átcsoportosítását Melitopoltól keletre. A Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció vezetője, Oleksandr Starukh arról számolt be, hogy az orosz csapatok katonai felszerelést szállítanak Melitopolba és Melitopolból keletre, meg nem nevezett településekre. Starukh hozzátette, hogy az orosz erők egy taktikai zászlóaljcsoportot (BTG) szállítottak Berdjanszk és Primorszk térségébe, de nem világos, hogy a BTG tovább megy-e keletebbre, vagy ott marad. Lehet, hogy az orosz erők több katonát helyeznek át, hogy visszaszorítsák a növekvő partizántevékenységet az olyan városokban, mint Berdjanszk, vagy megerősíthetik az orosz védelmi állásokat a Donyeck-Zaporizzsjai terület határán. Az orosz erők valószínűleg feltételeket teremtenek a Rosztov-na-Donutól Herszon városáig húzódó E58-as autópálya megtartásához, még akkor is, ha az ukrán ellentámadások visszaszorítják az orosz vonalat észak felé.

Az orosz megszálló hatóságok június 28-án folytatták a megszállt területek feletti társadalmi ellenőrzés bevezetését célzó bürokratikus intézkedések bevezetését, de az ukrán ellenállás miatt kihívásokkal kell szembenézniük. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz megszálló közigazgatás megpróbál egészségügyi reformot végrehajtani Herszon területen, hogy az orosz egészségügyi modellt kövesse a lakosság. Az ukrán egészségügyi dolgozók nagyrészt megtagadják az együttműködést az orosz megszálló hatóságokkal, megzavarva ezzel a rubelfizetések bevezetésére irányuló orosz terveket Herszonban. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság azt is megjegyezte, hogy az orosz erők irodahálózatot nyitnak Dél-Ukrajnában, ahol orosz útleveleket kínálnak, valószínűleg azért, hogy a népszavazás előtt felduzzasszák a választók számát.


Eddig a harctéri hírek, azt nem mondhatjuk, hogy eseménytelen a katonaélet az ukrán frontokon, de azt sem, hogy nagy dolgok történnének: őrli egymást a két fél.

Bezzeg a hátországban zajlik az élet. Egymás után buknak le az árulók, összeesküvők, ott van például rögtön a Talantov-ügy, ami tulajdonképpen nem is Talantov-ügy, hanem ifj. Szafronov-ügy… inkább megmagyarázom.

Szóval, tegnap a moszkvai Cseremuszki Kerületi Bíróság megelőző intézkedést rendelt el Dmitrij Talantov, az udmurt ügyvédi kamara elnöke és egyben Ivan Szafronov újságíró ügyvédje ellen. Június 28-án vették őrizetbe, közvetlenül a házkutatás után; az ügyvédnek alig volt ideje arra, hogy a letartóztatásáról írjon a közösségi oldalon – már bilincsben gépelte a bejegyzést. Talantov ellen büntetőeljárás indult a hadseregről szóló „szándékosan hamis információk terjesztésével” foglalkozó cikkely alapján (az orosz büntetőtörvénykönyv 207. cikkének (3) bekezdése) – amelyet az ügyvéd egy április 3-i Facebook-bejegyzésére alapoztak az orosz hadsereg „Harkivban, Mariupolban, Irpinyben és Bucsában” végrehajtott akcióiról.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a tanult Talantov doktor április 3-án megosztott egy fényképet, melyen a leírás szerint egy idős férfi képe látható, aki a Vörös téren áll egy plakáttal: „Ukrajna – béke. Oroszország – józanság, borzalom, szégyen, bűnbánat. Putyin – takarodjon a pokolba.” Talantov a megosztást a következő szavakkal kísérte:

Hogyan is lehetne ez másképp a Harkivból, Mariupolból, Irpinyből, Bucsából származó fotók és videók után?”…? Ha ezek után a legtöbb honfitársam támogatni fogja a gyilkos Putyint és bandáját – én személy szerint elutasítom, hogy emberként ismerjem el őket. Az embereknek megvan a képességük az együttérzésre. Ezek pedig csak ostoba és elvetemült söpredék.”





Ezért minimum tíz év néz ki Talantovnak, akinek előzetes letartóztatását már el is rendelte a bíróság, annak ellenére, hogy nem kevesebb, mint hat kollégája védte: de vajon Talantov-ügy-e a Talantov-ügy és nem inkább ifj. Szafronov-ügy? Ugyanis Talantov annak az ifj. Ivan Szafronov nevű újságírónak az egyik jogi képviselője, akit ez év április negyedikén kémkedés vádjával állítottak bíróság elé – a másik jogi képviselőjét, Ivan Pavlovot büntetőeljárás útján arra kényszerítették, hogy elhagyja Oroszországot. Szóval, vannak különös véletlenek, egybeesések. Viszont jogi szempontból az előzetes letartóztatás indoklása a legcsinosabb. Mint a Mediazona írja:

Panyutiscsev nyomozó, aki Dmitrij Talantov ügyvéd ügyét vezeti, augusztus 23-ig kérte az előzetes letartóztatás elrendelését. Szerinte az ügyvédet „közbiztonság és közrend elleni bűncselekménnyel gyanúsítják, amely fokozott veszélyességet és társadalmi visszhangra utaló jeleket mutat”.

A nyomozó azt mondta, hogy ha Talantov szabadlábon marad, akkor képes lenne akadályozni az ügyben folyó eljárást, mivel ismeri a bűnügyi nyomozás technikáit, hiszen aktív ügyvéd.”

Azért az ritkán hangzik el nyíltan vádpontként, hogy az alperes ügyvéd… de vegyük a másik különleges esetet, Insa Landerét. Őt nem kémkedéssel vagy hazaárulással, hanem terrorcsoportba való toborzással vádolják, tudniillik egy kabard-balkár vezető tisztviselő által vezetett jótékonysági szervezet korrupciós ügyeit vizsgálta. Vannak olyan jótékonysági szervezetek, amelyek kizárólag tulajdon vezetőik anyagi támogatását szolgálják, és ha az ember sokat kérdezősködik róluk, az terrorizmus, ezt igazán meg kell értenünk, nem?


Mindenesetre a háború kitörésekor Insa Lander, aki egyébként Moszkvában élt (épp házi őrizetben) és blogger volt, elindult sok más ellenzékivel (több mint 1000 orosz aktivista és újságíró tartózkodik a célországban jelenleg is) a legkönnyebben elérhető és menedéket kínáló Grúziába (akinek úgy tetszik: Georgia). Igen ám, de a többieket „csak” államellenes tevékenységgel, „idegen ügynökséggel”, ilyesmikkel vádolták, ők bejutottak az országba, Insa viszont a terrorizmus vádja miatt a határállomáson ragadt, a senki földjén. Annak ellenére, hogy Litvánia grúziai nagykövete, Andrius Kalindra közölte: Vilnius kész vízumot adni Landernek, ha engedélyezik számára a Grúziába való belépést.

Insa Lander ezalatt egy duty free-shopban húzta meg magát, mikor hagyták: senki sem tudott mihez kezdeni vele, az egyik határőr teát vitt neki, a másik kikergette az esőbe. De javult a helyzet, ma jelenti a Novaja Gazeta Europa, miszerint:

Insa Lander blogger, aki házi őrizetből menekült Oroszországból, 15 napos várakozás után a grúziai Felső-Larsz hágó semleges zónájában mégis át tudott lépni a határon, majd Litvániába jutott. A lány ezt a Twitterén jelentette be.

Vicces és poszt-ironikus tweetek még mindig nem jutnak eszembe, de a fülem pokolian cseng, ráadásul még mindig rekedten köhögök. Tehát, maradjon úgy, ahogy van, a trükkök nélkül (azok majd később jönnek): 2022. 06. 28., 23.15-kor biztonságos országban landoltam. Szabad vagyok.”

Igen, ez egy normális világ, amelyben Moszkvából Vilniusba a legrövidebb út a grúz hegyek között, a Felső-Larsz hágón keresztül vezet… Ithaka királya nem kanyargott annyit Trójából hazafelé, mint ez a szegény lány pár nap alatt.


Végül vegyük elő az államellenes összeesküvések királyát, amiről még az FSZB, sőt, az üggyel foglalkozó Cárgrád TV is csak általánosságban mer beszélni, olyan kimondhatatlan titkok lappanghatnak mögötte, mint R’lyeh elsüllyedt városában, ahol a Nagy Cthulhu alussza örök álmát… lássuk a Cárgrád szövegét az esetről, de jelzem: nem fogom megállni, hogy időnként közbe ne szóljak.

A szélsőségesek a hatalom erőszakos átvételét tervezték. A kísérletet az FSZB meghiúsította. Az alábbiakat tudhatjuk mostanra.

A volgográdi régióban fegyveres hatalomátvételre készültek. Két embert őrizetbe vettek. Az FSZB regionális központjának sajtószolgálata szerint szélsőségesek voltak. A rendőrökkel együtt azonosították a bűncselekmény gyanúsítottjait.”

Csak tőmondatokban, kérem, csak tőmondatokban, hogy a hülye is értse!

A büntetőügy háttere

Feltételezhető, hogy a vádlottak részt vettek egy szélsőséges szervezet létrehozásában. És ennek a szervezetnek a struktúrájában több mint két ember volt.”

Ugyanis ha csak egy lett volna, az sehogy sem szervezet, ha kettő van, Oroszországban az is kevés, mert az üveg vodkára is minimum hárman adják össze a pénzt.

Találkozóikon a résztvevők megvitatták a hatóságok erőszakos megdöntésének előkészületeit, lőfegyverek és gyúlékony keverékek használatát tervezték.”





Már megvitatni és tervezgetni is bűn? Különben az, előkészületnek hívják, csak nem mindegy a mértéke. De hallhatnánk valamit erről bővebben?

Megállapítást nyert, hogy e szervezet tagjai találkozóikon megvitatták a rendvédelmi szervek és az orosz fegyveres erők képviselői, járműveik, valamint a társadalmi infrastruktúra egyéb objektumai ellen lőfegyverek és gyúlékony keverékek felhasználásával történő erőszakos hatalomátvétel kérdéseit és előkészületeit – áll az FSZB sajtószolgálatának közleményében. Az ügyben büntetőeljárás indult. A lefegyverzett szélsőséges csoport létszámát, valamint nevét nem közölték. A nyomozás egy szélsőséges közösség szerveződéséről szóló cikkely alapján folyik. A cikkely szerinti büntetés 10 évig terjedő börtön.”

Hát okosabbak nem lettünk, ha azt veszem, maga Lenin is lőfegyverek és gyúlékony keverékek felhasználásával vette át a hatalmat, mert a puskapor keverék is, gyúlékony is. De amennyit elárulnak a „vérfagyasztó” összeesküvésről, lehetett ez egy kocsmai társaság vagy egy sakk-kör is. Azért a hátterükről a sok üres duma után közöltek egy még üresebb közhelyet:

A messzemenő céljuk pedig egy világkormány létrehozása, amely nemcsak Oroszországot, hanem minden országot ellenőrizni fog. Ráadásul számos régiónkban vannak olyan tisztviselők, akik hisznek ebben az elképzelésben.”

Ez hát a Rejtelmes Összeesküvés története (eddig) melyről csak annyit tudni, hogy a Világkormány érdekében szőtték, pont a volgográdi régióban, és a résztvevőinek száma több volt kettőnél.

Ennyi hír jutott mára, holnap folytatom.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!