Szele Tamás: Herszon vihar előtt?

Ukrajnában nagy dolgok készülődnek a jelek szerint, úgy katonai, mint diplomáciai téren, bár az is lehet, hogy más dolgok fognak történni, nem azok, amire számítunk, mert ilyen a háborús kommunikáció természete: bármi hangzik el, az vagy igaz, vagy sem, vagy még az ellenkezője sem úgy van. Ilyenformán eléggé bonyolult összevadászni a híreket.

Ma szokás szerint előbb ismertetem a harctéri helyzetet az ISW napi jelentése alapján, amihez most párszor hozzá fogok mordulni, mert elég különös dolgok kerültek bele, aztán foglalkoznom kell az ukrán nagykövetek cseréjével, mert ennek van magyar vonatkozása is, írok Herszon és Zaporizzsja várható evakuációjáról, végül pedig elmesélem, miképpen büntetik Nyizsnyij Novgorodban az idézőjel használatát. (Spoiler: pénzbüntetés jár érte).

De mindenekelőtt lássuk a harctéri és katonai híreket!

Az orosz megszálló hatóságok és támogatóik a Harkivi Területen kijelentették, hogy a Harkivi Terület „az orosz föld elidegeníthetetlen része”, ami arra utal, hogy a Kreml valószínűleg a terület egy részét vagy egészét el akarja csatolni. A Harkivi Területen működő oroszbarát kormány bemutatta a megszállóbarát rezsim új zászlaját, amely az orosz birodalmi kétfejű sast és a 18. századi harkivi címer szimbólumait tartalmazza. Az orosz megszállóbarát kormány kijelentette, hogy a zászló képi megjelenítése „a Harkivi Terület történelmi gyökereinek szimbóluma, mely az orosz föld elidegeníthetetlen része”, ami arra utal, hogy a Kreml a terület egyes részeit Oroszországhoz akarja csatolni, és valószínűleg egész Harkivi Területet el akarja foglalni, ha teheti. Az, hogy a Harkivi Terület kollaboráns kormánya július 6-án gyorsan létrehozta a polgári közigazgatást, és július 8-án hadiállapotot vezetett be a megszállt területen, tovább jelzi, hogy a Kreml agresszívan törekszik a Harkivi Terület megszállóbarát kormánya hatalmának legitimálására és megszilárdítására, hogy támogassa ezt a tágabb területi célt. Az, hogy kifejezetten a birodalmi orosz képi világot és retorikát használják, amely egyértelműen az annexióra mutat ahelyett, hogy a „népköztársaság” létrehozását támogató képi világot és retorikát használnának, megerősíti az ISW korábbi értékelését, miszerint a Kremlnek szélesebb területi céljai vannak, mint Donyeck és Luhanszk területek elfoglalása vagy akár Dél-Ukrajna megtartása.

Itt jön az első közbemordulásom: nagyon látszik, hogy ez egy szakközlönyben jelent meg, amit olyan emberek számára írnak, akikről feltételezik, hogy ismerik az aktuális helyzetet (ha másból nem, hát a korábbi ISW-jelentésekből). Az átlagolvasó azonban megkérdezheti: „Harkiv tehát orosz megszállás alatt áll?” Nem, dehogy is. Csak az félrevezető, hogy az orosz–ukrán területi rendszer leginkább az adott közigazgatási egységben található legnagyobb település nevét adja az egész egységnek, tartománynak, vagyis oblasztynak. Magyarra a cári időkben „kormányzóságnak” fordították, aztán „területnek”, csak ez így értelemzavaró: esetünkben van Harkiv város, annak van területe, de teljesen külön fogalom a nagybetűs Harkivi Terület, vagyis Harkiv Oblaszty, ami körülbelül olyan viszonyban van a várossal, mint Pest megye Budapesttel. Mellékelek itt egy, az aktuális frontvonalakat ábrázoló térképet, amin látható, hogy Harkiv városa természetesen ukrán ellenőrzés alatt áll, de tőle északra és északkeletre (sajnos nem elég biztos távolságban, még lőtávolon belül) a terület vagyis az oblaszty egy nagy része orosz kézre került már jó ideje.

Tehát ez a megszállóbarát bábkormány, ami új dolog lehet, mert eddig nem hallottunk róla, nem úgy, mint a hírhedett herszoni közigazgatásról és annak második emberéről, Sztreomuszovról, vígan összeállhatott akár hatodikán délután vagy este is az oroszok által megszállt zónában, a Kreml erős támogatásával, és most nyilatkozgat a teljes Harkivi Terület (oblaszty) nevében, amivel az a legnagyobb baj, hogy az oroszoknak pont ilyen quislingekre van szükségük a megszállásuk legitimációjához és állandósításához. Akkor is, ha ezeket a kesztyűbábokat ők maguk nevezték ki, és a valóságban nincs nagyobb hatalmuk, mint a falusi mezőőrnek vagy kisbírónak. Szóval: manipulációt látunk. Az benne az érdekes, amit az ISW is mond: hogy közvetlen annexió a célja a dolognak, nem egy újabb „népköztársaság” kialakítása. De folytassuk a jelentést.

A Kreml valószínűleg az oroszbarát militarista bloggerek és haditudósítók öncenzúrájának előmozdítására használta fel a katonaanyák kiszivárgott levelét, amelyben a frontvonalakon folytatott újságírói tevékenység betiltását követelik. Az orosz ellenzéki Meduza kiadta egy asztraháni szakasz édesanyjainak levelét, amelyben a Kreml által támogatott Izvesztyija haditudósítóját, Valentin Trushnint hibáztatták, mert úgy számolt be az orosz állások részleteiről, hogy az a fiaik halálához vezetett. A Meduza július 8-án eltávolította a levelet a honlapjáról. A Donyecki Népköztársaság (DNK) információs miniszterének első helyettese és egyébként blogger Daniil Bezsonov arról számolt be, hogy meg nem nevezett „arctalan szakértőktől” olyan javaslatokat észlelt, hogy cenzúrázzák az orosz háborús erőfeszítésekkel kapcsolatos bejegyzéseit. Bezsonov megjegyezte, hogy az orosz haditudósítók megkapták a szükséges akkreditációkat a Kremltől, és a frontvonalról tudósítva követik a protokollt, hogy tartózkodjanak az orosz állások leleplezésétől. Bezsonov azt is állította, hogy az orosz haditudósítók kezdeményezték, hogy a háború első napjaitól kezdve folyamatosan tájékoztassák az oroszokat a frontvonalon kialakult helyzetről, míg az orosz vezetés elmulasztott információs kampányt indítani az állítólagos ukrán információs hadviseléssel szemben. Több orosz katonai blogger is osztotta Bezsonov megjegyzéseit, Makszim Fomin pedig kijelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása nem elegendő a harci felvételek helyettesítésére.

A Kremlnek kihívásokkal kell szembenéznie az oroszbarát bloggerek és haditudósítók közvetlen cenzúrázása terén, de valószínűleg továbbra is keresni fogja a lehetőségeket az öncenzúra előmozdítására. Moszkva nem bizonyította, hogy képes lenne arra kényszeríteni a Telegramot, hogy törölje vagy ellenőrizze a csatornák tartalmát, így valószínűleg jogi vagy peren kívüli lépésekkel kellene fenyegetnie az egyes bloggereket, hogy megakadályozza őket abban, hogy ezen a platformon publikáljanak. Oroszország megakadályozhatná, hogy a hagyományos médiumokban publikáló haditudósítók tudósításokat írjanak, vagy megfoszthatná őket a frontvonalakhoz való hozzáféréstől. De mind a militarista bloggerek, mind a haditudósítók kifejezetten háborúpártiak és hazafiasak, gyakran ultranacionalisták, és nagy számú követőjük valószínűleg Vlagyimir Putyin orosz elnök legfontosabb támogatói rétegét jelenti. Közvetlen fenyegetésük vagy elnyomásuk visszafelé sülhet el, ha Putyin ezzel azt akarja elérni, hogy ne ássák alá a háború támogatását vagy ne kérdőjelezzék meg a hatalmat. Az olyan intézkedések, mint a kiszivárgott és valószínűleg hamisított levél felhasználása az öncenzúra ösztönzésére, vagy az ilyen blogok és cikkek olvasóinak öncenzúra irányába történő nyomásgyakorlásra való ösztönzése, a Kreml által kívánt hatások elérésére irányuló erőfeszítések lehetnek anélkül, hogy fennállna a veszélye annak, hogy azok visszafelé sülnek el.

Itt megint mordulnék egyet. Sajnos jeleznem kell: az ISW téved, a Meduza nem távolította el a levelet, sem nyolcadikán, sem máskor, most is olvasható a lap felületén. Én magam is írtam róla. Amit viszont megtett a Meduza, és tegnap kellett tegye vagy tegnapelőtt este, mert nem láttam, az, hogy kibővítette az írást egy keretes bekezdéssel:

Kedves olvasóink! A posztot, amely a hír forrása volt, a szerző törölte. Az „Izvesztyija” és maga a katonai tudósító is azt állította, hogy a levél hamisítvány.”

Az meglehet. Írhatták akár a Lubjanka téren is. Meg az sincs kizárva, hogy a levél igazi volt, de a Kreml meglátta benne a lehetőséget a saját sajtója megzabolázására. Ilyenkor egy dolgot lehetne tenni: ki kéne utazni Asztrahány mellé, Znamenszkbe és megkérdezni magukat az érdekelteket, írtak-e levelet és ha igen, mi volt benne? Csak hát erre pillanatnyilag nincs lehetőség. Az viszont érdekes, hogy akár igazi volt a panasz, akár hamis, a Kreml most tulajdonképpen a saját propagandistáit bünteti, saját magával harcol, egyik kezével üti a másikat, másikkal az egyiket, mert a jelek szerint a lelkes nacionalista bloggereknek és haditudósítóknak sikerült túltolni a biciklit. Ami meg a közvetítések alapján elért pontos ukrán tüzérségi találatokat illeti, olyanok enélkül az eset nélkül is voltak már. No, mindegy, morgás vége, folytassuk a jelentést.


A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hadsereg továbbra is sikertelen támadásokat indított Szlovjanszktól északnyugatra, és Liszicsanszk térségéből támadó hadműveleteket hajtott végre Sziverszk keleti részén.
      • Az orosz csapatok folytatták a Harkiv várostól északnyugatra irányuló helyi támadásokat, valószínűleg az orosz földi kommunikációs vonalak (GLOC) védelmére törekedve a térségben.
      • Az orosz erők továbbra is személyzeti és felszereléshiánnyal küzdenek, régi páncélozott személyszállító járművekre támaszkodva és új toborzási kampányokat indítva.
      • Az orosz haderő folytatta a Donbássz, a Harkivi Terület és Dél-Ukrajna annektálásának előkészítését.

Az orosz haderő július 9-én folytatta sikertelen támadó hadműveleteit Szlovjanszktól északnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Dovhenke-Krasznopillja-Pasika-Dolina irányában, amelyek mind az E40-es Izyum-Szlovjanszk autópálya közelében helyezkednek el. Az orosz erők valószínűleg a Bohorodicsnye elleni légicsapásokkal és Dibrovne, Adamivka és Szlovjanszk ágyúzásával teremtik meg a feltételeket a Szlovjanszk felé irányuló támadó műveletek folytatásához. Oleg Synegubov, a Harkivi Területi Adminisztráció vezetője kijelentette, hogy az orosz csapatok lőtték a mezőket Izjum térségében, és a NASA Fire Information for Resource Management System (FIRMS) távérzékelt rendszere tüzeket mutatott a Szlovjanszktól északnyugatra lévő mezőkön. Az orosz egységek állítólag aláaknázták az autópálya egy szakaszát Velika Komisuvakhában és lőtték Karnaukhivkát, valószínűleg az ukrán ellentámadások visszaszorítása érdekében Izjumtól délnyugatra.

Az orosz csapatok július 9-én folytatták a Liszicsanszktól nyugatra fekvő települések támadását a Sziverszk felé való előrenyomulás érdekében. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek sikertelenül próbáltak meg előrenyomulni Verknokamjanszke felé, mintegy 8 km-re keletre Sziverszktől. Az ukrán vezérkar azt is hozzátette, hogy az orosz erők támadást indítottak Hrihorivka (mintegy 11 km-re északkeletre Sziverszktől) ellen, ahol jelenleg is folynak a harcok. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszelev azt állította, hogy az orosz erők július 9-én elfoglalták Hrihorivkát, de az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni ezt az állítást. Az orosz haderő állítólag légicsapást mért Spirnére (kb. 14 km-re délkeletre Sziverszktől).


Az orosz hadsereg folytatta a támadásokat Bakhmuttól délre, de nem ért el megerősített területi nyereséget. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az ukrán erők megállítottak egy orosz támadást a Vuhlehirska erőmű ellen[16] Az orosz erők folytatták Zaiceve, Beresztove és Klinove – Bakhmut délkeleti és északkeleti részén – ágyúzását. [17] Kijelenko arról is beszámolt, hogy az orosz tüzérség lőtt egy vasútállomást Csasziv Jarban (kb. 13 km-re nyugatra Bakhmuttól), és rakétacsapásokat mért Druzskivkára a Bakhmuttól nyugatra lévő ukrán földi kommunikációs vonalak (GLOC) mentén. Az ukrán erők folytatták az orosz lőszerraktárak támadását Irminóban és Kadiivkában, Luhanszk városától kb. 50 km-re nyugatra, állítólag az USA által biztosított nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerekkel (HIMARS).

Az orosz csapatok eredménytelenül próbálták javítani taktikai pozícióikat Avdijivka körül, és július 9-én sikertelen támadást indítottak Marinka ellen.

Az orosz egységek július 9-én nem értek el megerősített területi nyereséget Harkiv város közelében, de folytatták a támadásokat az ukrán ellentámadások megzavarására. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán haderő visszavert egy orosz támadást Kocsubejivka és Dementiivka irányában, amely az ISW értékelése szerint a Prudjanka felől északra, a Cupivkában lévő orosz állások felé irányuló, folyamatban lévő ukrán ellentámadások megzavarására irányul. A Derhachi Regionális Adminisztráció arról számolt be, hogy harcok folynak Kozacsa Lopany, Cupivka, Dementiivka és Veliki Prokhodi környékén, amelyek mind az E105-ös autópályán az orosz GLOC-hoz közeledő ukrán előőrs körül helyezkednek el. Az orosz csapatok valószínűleg megpróbálják megakadályozni, hogy az ukrán erők megzavarják az E105-ös GLOC orosz használatát és közelebb nyomuljanak az államhatárhoz. Oleg Synegubov, a Harkivi Terület közigazgatási vezetője arról számolt be, hogy az orosz erők július 9-én napközben prioritásként mezőgazdasági földeket, baromfitelepeket, hulladéklerakókat és más nyílt területeket lőttek a Harkivi Területen, feltehetően azért, hogy kárt okozzanak az ukrán mezőgazdasági tevékenységben.

Az orosz csapatok július 9-én sikertelen felderítési kísérleteket hajtottak végre Herszon megye északnyugati részén, Herszon-Dnyipropetrovszk megye határán. Vitalij Kim, a Mikolajivi Terület közigazgatási vezetője arról számolt be, hogy az orosz erők hat rakétacsapást mértek Mikolajiv városára Sz–300-as légvédelmi rendszerekkel. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság közölte, hogy az orosz erők továbbra is módosítják az Sz–300-as légvédelmi rendszereiket, hogy földi célpontokat támadjanak, ami, ha igaz, arra is utalhat, hogy az orosz erők a déli tengelyen rakétahiánnyal küzdenek.

Az ukrán hatóságok egyre gyakrabban jelentik azt is, hogy az orosz tüzérség ukrán földeket vesz célba az aratási szezonban Dél-Ukrajnában és Donbásszban, de az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni, hogy a mezőtüzek szándékos támadásokból erednek-e. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy ukrán földeket gyújtottak volna fel.


A tárolt és elavult MT-LB páncélozott személyszállító járművek orosz használata arra utal, hogy Oroszország hadianyag- és haderőgenerálási problémái továbbra is fennállnak. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azt állította, hogy sok jelenlegi orosz erősítés „ad hoc csoportosítás, amely elavult vagy nem megfelelő felszereléssel települ”, szemben a háború kezdetétől jobban felszerelt orosz első fokozatú egységekkel. A brit védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az új orosz gyalogsági egységek egy meg nem határozott „nagy része” valószínűleg a hosszú távú tárolásból kivont MT-LB páncélozott járművekkel (amelyeket az 1950-es években terveztek) települ, mint elsődleges szállítóeszközzel. A brit védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz invázió kezdetén az orosz első lépcsős támadóegységek többsége jobb BMP–2 gyalogsági harcjárművekkel volt felszerelve (amelyeket az 1980-as években vezettek be). A július 5. és július 9. között közzétett harci felvételeken többször látható, hogy az ukrán erők a frontvonalak közelében orosz MT-LB-ket semmisítettek meg. Az a minta, hogy az orosz erők elavult, raktárból előhúzott felszerelést használnak, összhangban van azokkal a megerősített jelentésekkel, amelyek szerint az orosz erők május végén nagyszámú régi T–62-es harckocsit telepítettek a déli tengelyre.

Ramzan Kadirov csecsen vezető valószínűleg újabb csecsen harcosokat próbál toborozni az ukrajnai háborúhoz. Kadirov népszerűsítette egy új lakóépület folyamatban lévő építését mely állítása szerint a formálódó négy csecsen zászlóalj harcosai számára készül, és dicsérte a létesítmény számos minőségi szolgáltatását. Kadirov valószínűleg arra törekszik, hogy növelje a katonai szolgálati juttatások vonzerejét azon harcosok számára, akik csatlakoznak ezekhez a formálódó zászlóaljakhoz. Kadirov először június 26-án jelentette be, hogy megalakítja ezt a négy új zászlóaljat.

Az orosz hatóságok július 9-én folytatták a megszállt területek feletti ellenőrzés megszilárdítását és további ukrán területek esetleges annexiójának előkészítését. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) egészségügyi minisztériuma bejelentette egy nyomkövető rendszer indítását, amely lehetővé teszi a civilek számára, hogy megtalálják a betegeket az LNK által ellenőrzött kórházakban. Az LNK és az orosz tisztviselők valószínűleg arra fogják használni ezt a nyomkövető rendszert, hogy a civileket az LNK hatóságaival való együttműködésre kényszerítsék. A Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció vezetője, Oleksandr Starukh arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők egyre több kísérletet tesznek arra, hogy a Zaporizzsjai Terület kormánytisztviselőit, az egészségügyi személyzetet, az oktatókat és a gazdákat együttműködésre kényszerítsék a megszálló hatóságokkal, valószínűleg azért, hogy megakadályozzák az orosz vasúti infrastruktúra elleni további ukrán partizán támadásokat Melitopolban és környékén, valamint a Zaporizzsjai Területen. A Rybar orosz Telegram-csatorna arról számolt be, hogy az orosz csapatok megszálló közigazgatást hoztak létre a Luhanszki Területhez tartozó Szeverodonyeckben, amely a város vízellátására és -elosztására fog koncentrálni. Az LNK belügyminisztériuma július 8-án bejelentette Ivan Kusovnak, Szevasztopol korábbi kormányzóhelyettesének kinevezését az LNK oktatási miniszterévé, folytatva azt a megfigyelhető mintát, hogy az orosz erők orosz tisztviselőket neveznek ki a megszállt Ukrajnában betöltött pozíciókba.


Ezek tehát a harctéri-katonai vonatkozású hírek és sokat nem lehet belőlük kiokoskodni, keveset meg nem érdemes, tehát térjünk arra a tárgyra, amiről mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá. Futótűzként járta be a magyar sajtót tegnap a délutáni-esti órákban a hír, amit – főként a kormánypárti médiumokban – úgy fogalmaztak meg, miszerint:

Kirúgták a budapesti ukrán nagykövetet, Ljubov Nepopot”

amint a Mandiner fogalmazott nagy löttyös-ünneplős indulatában. Hát először is: nem rúgták ki, hazarendelték. Ne tessenek legyinteni, hogy „az ugyanaz”, mert mindjárt mutatom, hogy nagyon nem ugyanaz. A jobban értesültek még azt is hozzátették, hogy „A németeket megsértő Andrij Melnyik nagykövetet is visszahívták”, és már ünnepelt is az európai jobboldal, csakhogy nem volt mit. Szó nincs arról, hogy a mindenféle nemzeti büszkeségek miatt Kijev diplomatákat bocsátott volna el, Melnyikről már tegnap este is úgy tudta a Meduza, hogy külügyminiszter.-helyettes lesz, szóval nem bukás ez, hanem előléptetés. És hát lássuk be: nem körülöttünk forog a világ. Sőt, még csak nem is körülöttünk és Németország körül: a hír pontosan úgy szól, hogy:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július 9-én bejelentett elnöki rendeletei szerint felmentette Kijev öt ország, köztük Németország nagykövetét és több más követet.

A rövid rendeletek sorozata nem indokolta a változásokat, de a nagyköveteket Németország, Magyarország, Norvégia, Csehország és India nagyköveteiként sorolta fel.

A dekrétumok szerint elbocsátották a Maldív-szigetek, Nepál, Srí Lanka és Banglades követeit is.

Órákkal később Zelenszkij egy videoüzenetben azt mondta, hogy „a rotáció a diplomáciai gyakorlat normális része”.

Ukrajna új képviselőit nevezik ki Csehországba, Németországba, Magyarországra, Norvégiába és Indiába. A jelölteket a Külügyminisztérium készíti elő” – mondta.”




Bizony, a rotáció: Ljubov Nepop például már hatodik éve képviselte Ukrajnát Budapesten, ami ritka hosszú szolgálatot jelent, rendszerint négy évente váltanak nagyköveteket. De mondom, szó nincs „kirúgásról”, az első öt nagykövetet hazahívták, hogy aztán máshova küldjék őket, a második négyet elbocsátották, amin lehet töprengeni, miért történhetett, de nem zárnám ki, hogy ezekben az országokban pillanatnyilag pazarlás ukrán diplomáciai képviseletet fenntartani.

Lépjünk tovább, valódi és gyanús hírek felé. A Novaja Gazeta Europa jelenti, miszerint:

Az ukrán hatóságok felszólítják a civileket, hogy távozzanak a megszállt Herszon és Zaporizzsja régiókból, valamint Melitopolból

Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes felszólította a megszállt Herszon és Zaporizzsja megyék civil lakosságát, hogy „minden rendelkezésükre álló eszközzel” hagyják el az elfoglalt területeket. Ezt egy országos televíziós adásban mondta.

Még ha ki is toloncolják őket Oroszországba, akkor is megtaláljuk a módját, hogy segítsük az emberek visszatérését. Még ha át is kell mennünk a Krím-félszigeten, amikor a Herszon régióról beszélünk – ezt meg kell tennünk, ebbe az irányba kell haladnunk.

Keresniük kell a távozás lehetőségét, mert a fegyveres erőink le fogják győzni a megszállókat. Hatalmas küzdelem lesz.

Nem akarok senkit megijeszteni, úgyis mindenki mindent ért” – mondta Verescsuk.

Szerinte „Herszon vagy Zaporizzsja területén tartózkodni sokszor rosszabb és veszélyesebb”, mint az ukrán hatóságok által ellenőrzött területen, mert az orosz hadsereg „az ukránokat a megszállt területeken emberi pajzsként használja”.

Jurij Szobolevszkij, a herszoni területi tanács helyettes vezetője szintén felszólította a civileket, hogy az ukrán csapatok tervezett offenzívája miatt hagyják el Herszon városát.

A megszállt Melitopol polgármestere, Ivan Fedorov szerint az oroszok azt tervezik, hogy a város lakóit élő pajzsként használják. „Számukra a mi népünk biztosan nem olyasvalami, amivel törődni fognak, hanem olyasvalami, ami mögé elbújnak az Ukrán Fegyveres Erők offenzívája elől.”

Megjegyezte, hogy Melitopol lakosai számára veszélyes a városban maradni, többek között azért, mert „az ideiglenesen megszállt területeken napról napra növekszik a humanitárius válság”.

Különösen azután, hogy tegnap este óta nincs gáz. Az áramellátással is nagy problémák várhatóak, mivel két nappal ezelőtt az elektromos hálózatokat teljesen átvették a megszállók. Ma már diszpécserek sincsenek… Elég egy baleset és a város teljesen áram nélkül marad” – mondta Fedorov.”




Azt nem mondom, hogy meglepett a hír – kis túlzással két hete írom, miszerint Délen meglepetés éri előbb vagy utóbb a szeverodonyecki-liszicsanszki csata miatt erősítés nélkül maradt orosz alakulatokat a muzeális T–62-ikkel – de azért nagyon hümmögtem, mikor a hírt megláttam. Ha ugyanis én hadvezetéssel foglalkoznék, körülbelül az lenne az utolsó, amit nyilvános tévéadásban előre bejelentek, hogy körülbelül mikor és hol fogok támadni. Az hadd legyen már újdonság a másik fél számára, hadd ne készüljön fel a dologra. Vagy ha bejelentenék egy offenzívát, biztos, hogy nem akkor és nem ott támadnék.

A második világháborúban a britek például megmozgatták a fél világot, hogy elhitessék a németekkel a Vagdalthús-hadművelet útján: Görögországban és Szardínián fognak partra szállni, szó sem lehet más helyszínről, aztán mikor elhitték: partra szálltak Szicíliában, ahol nem várta őket senki. Szóval ha az ukrán kormány hivatalos képviselői azt mondják, hogy indul az a déli offenzíva, amit különben magam is logikusnak találnék, akkor lehet, hogy mégsem indul… vagy mégis, mert mi van, ha tudják, hogy az oroszok is így gondolkodnak, és ezért bárhol máshol várják őket, csak ott nem, ahol mondták, szóval itt már a „tudom, hogy tudod, hogy tudom, amit tudok, de mit tudok?” esetével van dolgunk.

Végül vegyük elő a nyizsnyij-novgorodi idézőjeleket. Ezek elég drága írásjelek, ugyanis – mint a The Insider írja – harmincezer rubelbe kerültek. Lássuk, mi történt.

Alekszej Podnebesznyij Nyizsnyij Novgorod-i aktivistát 30 ezer rubelre büntették az orosz hadsereg „lejáratásáért” (a közigazgatási szabálysértésekről szóló törvénykönyv 20.3.3. cikke), mert idézőjelbe tette a „különleges művelet” szót.

A bíróság úgy vélte, hogy az idézőjelek „a szó ironikus, ellentétes, becsmérlő jelentését” jelzik.

Ráadásul a Nyizsnyij Novgorodi Avtozavodszkij kerületi bíróság döntését, amelyben pénzbüntetést szabtak ki rá, egy másik bíró határozatából másolták le, amelyet felesége, Valeria Podnebesznyaja ügyében hozott. Korábban szintén 30 000 rubeles pénzbüntetést kapott, de a Kanavinszkij Kerületi Bíróságon. A határozatban, amelyet Podnebesznyij kapott, elfelejtették kijavítani a női névmásokat, és meghagyta felesége leánykori nevét.

Podnebesznyij még júniusban kapott pénzbüntetést. Ennek oka a VKontakte-on közzétett bejegyzése volt, amely arról szólt, hogy egyes Nyizsnyij Novgorod-i házakban nincs meleg víz. Ebben az aktivista rámutatott, hogy azt a pénzt, amelyet Oroszország a háborúra költ, a lakhatási és közüzemi helyzet javítására lehetne fordítani. Podnebesznyijt egy helyi lakos jelentette a rendőrségen.”





Hát kérem, ezen a héten ítéltek már embert hét évre azért, mert a háborút háborúnak hívta, nem „különleges katonai műveletnek” (oroszul: „specoperacija”), nevezetesen Alekszej Gorinov moszkvai önkormányzati képviselőt. Csodálatos beszédet is mondott az utolsó szó jogán. De azért is büntetés jár, ha valaki a hivatalos kifejezést használja? Jó, azt írta, hogy elköltötték a javítás árát a „különleges műveletre”. Így, idézőjelben. És ha nem teszi idézőjelbe?

Akkor is ugyanazt jelenti.

Ma és oroszul csak egyféle specoperacija létezik a köztudatban. Szóval: írja akárhogy, mindenképp megbüntetik, itt az idézőjelek kerültek harmincezer rubelbe, ami magyar pénzben, napi árfolyamon 187 200 forint.

De legalább nem hét év.

Mára ennyi hír jutott, holnap folytatom a krónikát.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!