Szele Tamás: A Láthatatlan Légió Moszkvában

Sűrű nap ez a mai, száznegyvenedik napja zajlik Ukrajnában az orosz invázió. De nem is annyira a harcok miatt sűrű, az orosz hátországban történnek folyamatosan elképzelhetetlen vagy tragikomikus és abszurd dolgok. Hát hiába, hol zsarnokság van, ott zsarnokság van.

Ma is, mint minden nap, először a harctéri híreket ismertetem az ISW napi jelentése alapján – egyesek kifogásolják ezt a kutatóintézetet, mint forrást, nekik szeretettel ajánlom az orosz védelmi minisztérium honlapját, ott bizonyára megtalálják, amit nálam hiába keresnek, amit még ott sem lelnek, arra ajánlom nekik a RIA Novosztyit, az néha olyasmit is megír, aminek még az ellenkezője sincs köszönő viszonyban a valósággal. A hírek között elmondom, hogy Moszkvában szerveződik a Láthatatlan Légió, és sort kerítek a zajló politikai kirakatperek egész sorára, Ilja Jasin ellenzéki politikustól Maria Ponomarenko orosz és Katerina Andrejeva fehérorosz újságírókig, a sort pedig egy névtelen, Moszkva környéki férfi zárja, aki képes volt a tulajdon feleségét feljelenteni pacifizmus miatt, szóval bírósági napunk lesz.

De mindenekelőtt lássuk a harctéri és katonai vonatkozású híreket.

Az orosz hadsereg továbbra is hadműveleti szünetet tart Ukrajnában. Az orosz egységeket továbbra is átcsoportosítják, pihentetik, felszerelik és újjáépítik; bombázzák a kritikus területeket, hogy megteremtsék a feltételeket a jövőbeli szárazföldi offenzívákhoz; és korlátozott számú szondázó támadást hajtanak végre. Az ISW korábban megjegyezte, hogy a műveleti szünet nem jelenti a támadások beszüntetését. A jelenlegi orosz támadó akciók valószínűleg a jövőbeli támadások előkészítését szolgálják, amelyek időzítése továbbra sem világos.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója július 11-én arról számolt be, hogy Irán „akár több száz UAV-t” (drónt) biztosít Oroszországnak gyorsított eljárás keretében. Sullivan nem részletezte, hogy milyen típusú drónokat szállít Irán. Az AEI Critical Threats Projectje gyors összefoglalót adott az iráni drónok alapvető fajtáiról és képességeiről. Sullivan megjegyezte, hogy Irán fegyverkezésre alkalmas UAV-kat is biztosít, és már júliusban kiképzi az orosz erőket az iráni drónok használatára. Az orosz katonai bloggerek és haditudósítók már régóta kritizálják a Kremlt a légi felderítés és a tüzérségi tűzkorrekciós műveletek eredménytelensége miatt, ami az UAV-k hiányának köszönhető. Igor Girkin volt orosz katonai parancsnok és katonai blogger kijelentette, hogy az ukrán erők sikeresen védték a Donyecki terület frontvonalát az ukrán UAV-képességek előnye miatt a térségben. Andrej Morozov orosz blogger (más néven Bojcevoj Kot Murz) az orosz állami médiát hibáztatta, amiért az durván félremagyarázza az orosz UAV-k rendelkezésre állását és a pontos tüzérségi tűz támogatására való képességüket. (Murz harci macskának ebben most igaza van, de régebbi dezinformmációs tevékenysége miatt más ügyekben nem tekinthető hiteles forrásnak). Alekszandr Szladkov orosz fronton lévő tudósító is panaszkodott, hogy az orosz ipar több drónt tudna építeni, de nem teszi meg.

A legfontosabb hírek röviden

      • A Kreml a jelentések szerint iráni UAV-kat szerez be, amelyek valószínűleg javítják az orosz légi felderítés és a közvetett tűz pontosságát Ukrajnában.
      • Az orosz csapatok korlátozott és sikertelen támadásokat hajtottak végre Szlovjanszktól északra és Sziversztől keletre.
      • Az orosz hadsereg folytatta a légi és tüzérségi csapásokat Bakhmut és Avdiivka környékén.
      • Az orosz alakulatok több sikertelen támadást hajtottak végre Harkiv városától északra.
      • Az orosz erők valószínűleg álcázott támadást hajtottak végre a Zaporizzsjai Atomerőmű ellen a megszállt Enerhodarban, Zaporizzsjai területen.
      • Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy július 10-én ukrán támadások több orosz tisztet öltek meg Herszon városában.
      • Az ukrán erők továbbra is támadták az orosz lőszerraktárakat a déli tengelyen.

Az orosz csapatok július 12-én támadást kíséreltek meg Szlovjanszktól északra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat Dovhenke, Mazanivka, Krasznopillja és Dolina felé az E40-es autópályától nyugatra, valamint Majaki és Ivanivka felé az E40-es autópályától keletre. Az ISW nem észlelte bizonyítékát annak, hogy az orosz egységek átkeltek volna a Sziverszkij Donyec folyón Majaki és Szidorove közelében, de törekedhetnek arra, hogy délre, az E40-es autópálya felé nyomuljanak. Egy ilyen előrenyomulás kísérlet lehet a Dolina, Bohorodicsnye, Prisb és Majaki közötti ukrán kiszögellés bekerítésére, tekintettel arra, hogy a Dolina és Bohorodicsnye elleni orosz frontális támadások sikertelenek voltak. Az e területen található sok vízfelület azonban megnehezíti egy ilyen manőver végrehajtását. Az orosz erők folytatták a Szlovjanszktól nyugatra, északnyugatra és északkeletre fekvő területek, köztük Mazanivka, Dibrovne, Barvinkove, Velika Komishuvakha és Csepil bombázását. Az orosz csapatok valószínűleg folytatják a Szlovjanszk környéki területek támadását, hogy megteremtsék a feltételeket a Szlovjanszk és Kramatorszk felé irányuló újabb offenzívához.

Az orosz haderő július 12-én korlátozott támadást kísérelt meg Sziverszktől keletre, a Luhanszki Terület határának közelében. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz alakulatok súlyos veszteségeket szenvedtek a Spirne és Ivano-Darivka felé irányuló sikertelen támadás során. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma megerősítette, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a Sziverszktől északkeletre fekvő Hrihorivkát. Az orosz alakulatok folytatták az érintkezési vonal mentén lévő területek, köztük Krjava Luka, Verhnokamjanszke, Spirne és Szerebrjanka tűz alá vételét, valószínűleg azért, hogy továbbra is megteremtsék a feltételeket egy esetleges Sziverszk felé irányuló támadáshoz.

Az orosz haderő július 12-én légi és tüzérségi csapásokat mért Bakhmut északkeleti, keleti és déli részére. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők Bakhmut és Novopavlivka irányában igyekeznek javítani taktikai pozícióikat és csapásokat mérnek az érintkezési vonal mentén, hogy visszatartsák az ukrán csapatokat.

Az orosz fegyveres erők folytatták a heves tüzelést az érintkezési vonal mentén, hogy visszatartsák az ukrán csapatokat Donyeck városától északra július 12-én. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az oroszok lőtték a Donyeck várostól északra és nyugatra fekvő területeket, beleértve Avdiivkát, Kurakhovát és Marinkát. Az orosz egységek valószínűleg folytatják a tüzelést az Avdiivkában és környékén lévő ukrán állásokra, hogy rögzítsék azokat a helyükön.

Az orosz csapatok július 12-én több sikertelen támadást hajtottak végre Dementiivka ellen. A Dementiivka elleni tartós orosz támadások célja valószínűleg az, hogy megzavarják a Prudjanka felől északra, a Cupivkában lévő orosz állások felé irányuló ukrán ellentámadásokat. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz tüzérség tüzérségi és rakétatűz szalvórendszerekkel lőtte Harkiv városrészeit és a közeli településeket északra és északkeletre. A Derhacsi területi közigazgatás jelentette, hogy a Derhacsivszkij járás északi részén pozícióharcok folynak.

Az orosz haderő július 12-én továbbra is védekező állásokat foglalt el a déli tengely mentén. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentette, hogy az ukrán erők megállítottak egy legfeljebb 10 katonából álló orosz szabotázs- és felderítő csoportot a Herszon terület Beriszlav körzetének egy meg nem nevezett településén. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz csapatok továbbra is lövik a településeket a Herszon terület közigazgatási határa mentén, és légicsapásokat hajtottak végre az északnyugati Herszon területen lévő Zaricsnye ellen. Az orosz haderő tüzérségi és rakétacsapásokat mért Mikolajiv város és annak külterülete ellen, melynek kapcsán az Ukrán Déli Parancsnokság megjegyezte, hogy az orosz erők S–300-as légvédelmi rendszereket használtak földi célpontok elleni csapásokhoz. A közösségi médiában közzétett felvételeken orosz katonai teherautók hosszú konvojai is láthatóak voltak Melitopolban, amelyek állítólag Herszon város irányába tartottak, hogy feltöltsék az orosz lőszerraktárakat.

Az orosz csapatok valószínűleg hamis zászlós támadásokat hajtottak végre a Zaporizzsjai területen található Enerhodarban az ukrán hivatalos bejelentések idején, melyek a civileket a megszállt területekről való evakuálásra szólították fel. Iryna Vereschuk ukrán miniszterelnök-helyettes július 10-én újabb bejelentést tett, amelyben felszólította a civileket, hogy még az ukrán ellentámadások megkezdése előtt ürítsék ki a megszállt településeket Herszon és Zaporizzsja területén, még akkor is, ha ehhez a civileknek a megszállt Krímbe kell menekülniük. Vereschuk július 8-án és június 20-án hasonló bejelentéseket tett, megjegyezve, hogy az orosz haderő igyekszik ukrán civileket emberi pajzsként tartani, hogy akadályozza az ukrán ellentámadást a déli tengely mentén. Az enerhodari közösségi média felhasználói robbanások sorozatáról és a város ipari övezetéből felszálló füstről számoltak be, és a geolokációs képek azt mutatták, hogy a füst a Zaporizzsjai Atomerőmű (Atomerőmű) irányából származik július 12-én. Kreml-párti források azt állították, hogy az ukrán erők lőtték Enerhodart; az oroszbarát Telegram Rybar csatorna azt állította, hogy az ukrán erők pánikot keltenek, hogy a civilek evakuálását ösztönözzék. Dmytro Orlov, Enerhodar polgármestere szerint az orosz erők azért rendezték meg az Enerhodar elleni támadásokat, hogy pánikot keltsenek és gyors evakuálást idézzenek elő a közeli Vasziljivka ellenőrzőpontnál (Zaporizzsja várostól mintegy 45 km-re délre). Az orosz erők állítólag július 12-én lezárták a vasziljivkai ellenőrzőpontot, és Melitopol lakosait is akadályozzák a város elhagyásában. Orlov korábban július 10-én arra figyelmeztetett, hogy az orosz csapatok azért gyűjtötték össze a média képviselőit Enerhodarban, hogy provokációt rendezzenek a zaporizzsjai atomerőműnél. Az orosz hadsereg valószínűleg egy ukrán ellentámadásra számítva rendezte meg a provokációt, vagy azért, hogy a déli tengelyen található lőszerraktárak elleni ukrán támadásokat úgy állítsák be, hogy azok civileket vagy a polgári infrastruktúrát célozzák.

Az ukrán hadsereg július 11-én és július 12-én folytatta az orosz lőszerraktárak támadását Dél-Ukrajnában. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megerősítette, hogy az ukrán erők lőszerraktárakat semmisítettek meg Novaja Kakhovkában és Csarivnyében, körülbelül 60 km-re keletre és 65 km-re északkeletre Herszon városától. Orosz származású tisztviselők és Kreml-barát kiadványok azt állították, hogy az ukrán erők civileket támadtak meg és hét lakost megöltek, de az ukrán stratégiai parancsnokság tagadta ezeket az állításokat. Terpinnya, Mirne és Szemenivka (Melitopoltól északra) közösségi média-felhasználói szintén körülbelül 25 robbanást figyeltek meg, és meg nem erősített jelentések szerint tüzek keletkeztek a helyi rendkívüli helyzetek minisztériumának épülete környékén, ahol az orosz erők egy katonai bázist építettek ki.


Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy július 10-én a Herszon városában lévő orosz támaszpontra mért ukrán csapásokban meghalt Alekszej Gorobets ezredes, a 20. gárdista motorizált lövészhadosztály parancsnoka, Szergej Kens ezredes, a 20. gárdista motorizált lövészhadosztály parancsnokhelyettese, valamint Alekszandr Gordejev alezredes, a 20. gárdista motorizált lövészhadosztály tüzérségi parancsnokhelyettese. Ukrán források szerint a csapásokban meghalt a 22. hadtest vezérkari főnöke, Artyom Nasbulin vezérőrnagy is, bár orosz források e cikk megjelenéséig nem erősítették meg ezt a veszteséget. Az ukrán katonai főhadiszállás (GUR) lehallgatott egy hívást, amelyben egy orosz katona azt állította, hogy a Herszon területen lévő fő orosz parancsnoki állás elleni ukrán csapás 12 katona halálát okozta, de nem pontosította a parancsnoki állás helyét.

Itt kötelességem közbemordulni: az említett haláleseteket tegnap még a Novaja Kakhovkára mért csapásnak tulajdonították, szóval a tisztikar említett tagjai vagy kétszer estek el, vagy valaki itt össze-vissza beszél a jelentésben.


Az orosz hadsereg a jelentések szerint új dandárszintű harci egységet alakít Herszon körzetben, és továbbra is személyzeti hiánnyal küszködik. A GUR (az ukrán hírszerzés) jelentette, hogy az orosz haderő orosz tiszteket toboroz egy új dandárszintű egység személyi állományához a Herszon területen, de a tisztek megtagadják a bevetésben való részvételt. A GUR arról is beszámolt, hogy az orosz hadvezetés elbocsátotta a 38. légvédelmi rakétaelhárító dandár több mint 26 katonáját, akik megtagadták a hadrendben való részvételt. Az oroszországi székhelyű „Szabad Burjátia Alapítvány” (egy etnikai kisebbségi jogvédő szervezet, amelyet az ukrajnai orosz invázió után hoztak létre) arról számolt be, hogy 150 burját katona megtagadta a harcot és július 7-én hazatért. A BBC korábban megerősítette, hogy a Burját Köztársaság 207 katonát vesztett el a 4515 harcban elesett katona közül, akiket a BBC tudott ellenőrizni. A burjátiai régió veszteségei a második legmagasabbak voltak a vizsgálat által bemutatott részleges adatok alapján, föderációs szinten.

Az orosz csapatok a jelentések szerint a 20. motorizált lövészhadosztály parancsnoki szintjeinél fentebb említett veszteségeken kívül más magasabb rangú tiszteket is elvesztettek a harcokban, bár ezeknek a haláleseteknek az időpontja nem világos. Az ukrán stratégiai parancsnokság július 11-én jelentette, hogy az ukrán erők megölték a 106. légideszant támadó hadosztály parancsnokhelyettesét, Szergej Kuzminov ezredest és a 16. különálló gárdista SPETSNAZ dandár vezérkari főnökét, Dmitrij Szemenov őrnagyot. A Baza orosz hírügynökség július 12-én arról is beszámolt, hogy egy ukrán szabotázscsoport megtámadta az Alania önkéntes zászlóaljat a keleti Zaporizzsjai terület Huliaipole városában, miközben Szergej Menyajlo észak-oszétiai köztársasági vezető a zászlóaljjal volt egy meg nem határozott múltbeli időpontban; a támadásban több zászlóaljtag megsérült, de maga Menyajlo nem. Az ilyen veszteségek azt jelzik, hogy a magasabb szintű orosz parancsnokok továbbra is az aktív frontvonalakon felügyelik a taktikai manővereket, és ennek következtében veszteségeket szenvednek.

Javasolnám a frontra látogató magas állami vezetők számára, legyen szó akár Kadirovról, akár Menyajloról, akár Sojguról a barna nadrág rendszeresítését, balesetek elkerülése céljából.


A Harkivoblenergo ukrán villamosenergia-vállalat alkalmazottai július 12-én megtagadták a munkát az orosz megszálló hatóságok alatt a Harkivi területhez tartozó Vovcsanszkban. Az Ukrán Ellenállási Központ jelentése szerint az orosz megszálló hatóságok ezt követően azzal fenyegették meg a sztrájkoló Harkivoblenergo dolgozókat, hogy a Vovcsanszki Aggregátumgyár (egy magánmérnöki részvénytársaság, amely különböző köztes termékeket, például szivattyúkat és repülőgép-alkatrészeket gyárt) koncentrációs táborába küldik őket.

Kedélyes egy ipari vállalkozás lehet az a vovcsanszki, saját koncentrációs táborral… a második világháborúból ismerjük ezt a termelési módot, remélem, a vovcsanszki igazgatóság tagjai mind egy szálig bíróság elé kerülnek belátható időn belül.

Eddig a harctéri hírek, most mutatok egy olyant, ami még nem harctéri, de az lesz. Moszkvában, mint említettem, szerveződik a Láthatatlan Légió, most nem Wilkie úr szervezi, de abban bizonyos vagyok, hogy bővel el fogják látni az alakulatot gumikesztyűkkel, teniszütőkkel és biztosítótűkkel, cipővel és egyenruhával már kevésbé. Tehát, mint a Meduza írja:

Moszkvában katonai egységet hoztak létre, hogy zsoldosokat toborozzanak az ukrajnai orosz invázióhoz. Mint Meduza megtudta, a toborzók és maguk a zsoldosok is „Szobjanyin ezredének” nevezik. Az egységet legalább részben a moszkvai költségvetésből finanszírozzák.

A „Szobjanyin ezred” toborzása július 1-jén kezdődött. Meduza szerint többnyire nem a moszkvaiak, hanem más régiók lakói jelentkeznek. A toborzás feltételei szerint legfeljebb 60 éves férfiak nyerhetnek felvételt. Azt ígérik, hogy havonta több mint 200 ezer rubelt kapnak.

A zsoldosokat először egy hónapig a Nyizsnyij Novgorod régióban található Mulino gyakorlótéren képzik ki, majd Ukrajnába küldik őket.

A „Meduza” kiderítette, hogy a „Szobjanyin ezred” egyik toborzója Roman Vlagyimirovics Viszockij (hívójele „Bolgarin”), a DNK népi milícia egyik korábbi parancsnokának névrokona. „Zászlóaljparancsnoknak” nevezi magát a „Szobjanyin ezredben”.

A „Meduza” megkereste a moszkvai polgármesteri hivatalt, de Gulnara Penkova, a polgármester és a kormány sajtószolgálatának vezetője nem válaszolt a hívásokra és a közösségi médiában megjelent üzenetekre, Alekszandr Geraszimov, a kormány sajtószolgálatának képviselője pedig azt mondta, hogy „nem jogosult” ilyen kérdésekre válaszolni.”




Ehhez még annyit kell tudnunk, hogy Szergej Szobjanyin Moszkva polgármestere, bár mostanáig őrizkedett attól, hogy kiálljon a háború mellett vagy ellene: az orosz főváros lakossága erősen ellenzéki, szeptember 11-én jönnek az önkormányzati választások… de ezek szerint amit muszáj, azt muszáj. Ugyanakkor Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mai sajtótájékoztatóján csodásat alakított, Oscar-díjra méltó módon lepődött meg, mikor a Szobjanyin-ezredről kérdezték, majd közölte: az orosz kormánynak erről nincs tudomása, most hall először az alakulatról, ők ilyent még nem is láttak.

Hiszen azért Láthatatlan Légió, hogy ne lássák.

Innentől fekete krónikát írok, nem lesz még annyira sem vidám, mint eddig volt: a politikai kirakatperekről lesz szó. Rögtön az első eset Ilja Jasiné, aki moszkvai önkormányzati képviselő, a Vlagyimir Putyin elnök elleni 2011-2012-es tömegtüntetések óta az oroszországi ellenzék prominens személyisége. Elítélte Oroszország ukrajnai offenzíváját. Szövetségese a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőnek, és közel állt Borisz Nyemcovhoz, a 2015-ben a Kreml közelében meggyilkolt ellenzéki politikushoz. De mi történt vele?

Júniusban Jasin, aki moszkvai városi tanácsos, 15 nap börtönbüntetést kapott a rendőrséggel szembeni engedetlenségért. Pontosabban június 27-én este vették őrizetbe, amikor egy parkban sétált. Másnap 15 napra börtönbe zárták a közigazgatási bűncselekményekről szóló törvénykönyv 19. cikkének (3) bekezdése alapján a rendőrséggel szembeni engedetlenség miatt.

Ma, a kora reggeli órákban szabadult volna. Ámde nem szabadul, sőt, ugyanis tegnap bilincsbe verték, hazavitték, éspedig azért, hogy tarthassanak nála házkutatást. Ugyanis felfedezték időközben, hogy YouTube-csatornáján a bucsai tömegmészárlást tömegmészárlásnak, a háborút háborúnak nevezte. Szóval ma már nem szabadlábra került, hanem a Baszmannij Kerületi Bíróságra (ami nem a Régi Baszmannaja utcában van, hanem két utcával odébb, de azon a környéken), és ezekben a percekben is zajlik a tárgyalása, azt biztosra vehetjük, hogy el fogják rendelni az előzetes letartóztatását, és körülbelül tíz-tizenöt évre számíthat az eljárás végén.

Aki azt hiszi, hogy ezt nem lehet fokozni, az téved: megkezdődtek az őrizetbe vételek a Baszmannij Kerületi Bíróság előtt, ahová a sajtó és a közönség szorult, miután kiüríttették a tárgyalótermet. A Meduza hüledezve jelenti:

Mire ez a hír megjelenik, két vagy három embert vettek őrizetbe. A Sota azt írja, hogy az őrizetbe vettek között van a Jabloko párt tagja, Nyikolaj Kavkazszkij. Az OVD-Info szerint egy gördeszkás járókelőt is őrizetbe vettek.

A Mediazona beszámolója szerint az őrizetbe vett személyek nem kiabáltak jelszavakat és nem tartottak plakátokat, így nem tudni, miért tartóztatták le őket.”

Elképzelem a rendőrt intézkedés közben:

– Gördeszkázunk, gördeszkázunk, a vádlottak padja meg üres?




Amilyen aljas, olyan abszurd. Nem kevésbé szomorú történet Maria Ponomarenko újságírónőé, a RusNews munkatársáé, akit április 24-én vették őrizetbe Szentpéterváron, ahová március végén költözött Barnaulból. Április 25-én házkutatást tartottak a barnauli lakásán.

Az újságírónőt az orosz hadseregről szóló „hamisított” cikkel vádolták (a büntető törvénykönyv 207. cikkének (3) bekezdése) egy március 17-i, az orosz csapatok által lerombolt mariupoli színházról szóló poszt miatt. Őrizetbe vétele után Ponomarenkót előzetes letartóztatási központba küldték – először két hónapra, majd a megelőző intézkedést augusztus 28-ig meghosszabbították. Július elején az újságírót a barnauli előzetes letartóztatási intézetből az Altaj Krajki Klinikai Pszichiátriai Kórházba szállították. Várhatóan körülbelül egy hónapig marad ott. A novoszibirszki aktivista, Yana Drobnokhod, aki meglátogatta őt, elmondta, hogy Ponomarenkónak megtiltották, hogy levelet írjon a rokonainak és találkozzon velük. Kijuttatott üzenete szerint olyan, előtte ismeretlen injekciókat kap, amelyektől három napra eszméletét veszti anélkül, hogy magához térne. Mikor felébred, ehet valamit, majd nemsokára jön a következő… Igen, ezek már a régi, sztálini módszerek.

Vérlázító, bár nem orosz, hanem fehérorosz bírósági színjáték áldozata lett Katerina Andrejeva, a lengyel BelSat tévécsatorna riportere. 2021. február 18-án a minszki Frunzenski kerületi bíróság bűnösnek találta Andrejevát és kolléganőjét, Darja Csultsovát rendzavarás vétségében, amiért 2020. november 15-én egy tüntetésről élőben közvetítettek. Az újságírókat 2 év börtönbüntetésre ítélték. Andreeva a 4. számú gomeli női kolóniában töltötte büntetését.

Tegnapig, amikor újabb tárgyalásra vitték, melyen a fehéroroszországi Gomel területi bíróság 8 év börtönbüntetésre ítélte, mivel bűnösnek találták „államárulás” vádjában. (Magyarul hazaárulás lenne, de inkább így fordítom, mert amelyik ország így bánik a polgáraival, az nem haza, az csak állam, annak is utolsó). Az ítéletnek az az egyik nagyon érdekes tulajdonsága, hogy nem tudni, miért szabták ki! Azt nem kötötték sem a vádlott, sem a férje orrára. Csak a rendelkező részt olvasták fel, vagyis nem tudjuk, hogy milyen alapon merült fel egyáltalán ez a büntetőügy; a rendelkező részben bizonyos államtitkok külföldi szervezetnek való átadása szerepelt. De hiszen a BelSat egy lengyel csatorna, ezek szerint minden fehérorosz alkalmazottja elítélhető nyolc évekre csak azért, mert dolgozott! Mint Andrejeva férje elmondta a The Insidernek:

Csak találgatni lehet, hogy az oknyomozó riportok melyik részéért kapta ezt a büntetést. Ez minden bizonnyal bosszú a szakmai tevékenységéért, és 100%-os bizonyíték arra, hogy maga az újságírói hivatás ma Fehéroroszországban kriminalizálva van.”





Az utolsó eset is sokat mond az Oroszországban alakuló besúgó-rendszerről. A Moszkva melletti Gorkij–10 település egyik lakója feljelentette a tulajdon feleségét a rendőrségen az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézetei miatt. Az MK.ru szerint:

A Moszkvai terület Odincovszkij városi kerület Gorki–10 nevű falujának egyik lakója feljelentette feleségét a rendőrségen. Az ok az ukrajnai különleges művelet miatti nézeteltérés volt.

Mint az „MK” megtudta, a 37 éves férfi kérte, hogy intézkedjenek a felesége ellen. Kijelentette, hogy a hölgy oroszellenes érzelmeket fogalmazott meg a specoeracijával kapcsolatban, és közös gyermeküket a kormány ellen fordította. Az eljárás folyamatban van.”





No, orosz kormány se lennék most, egy gyermek ellene fordult, vége a világnak, azonnal avatkozzon be a rendőrség! Nem mondom, párok között sokféle érzelem dúlhat, megesik, hogy a szeretet gyűlöletté változik, de ez a férj aljasságba fordult, annak is a legsötétebb formájába. Csodálom az orosz anyaföld türelmét, hogy még megtűri a hátán az ilyen embert, de az is igaz, ha elnyelné, menten ki kéne okádnia, olyan undorító.

A fentiek ismeretében elmondható, hogy a putyini rendszer egészen egyszerűen emberhez méltatlan, amit látunk, már nem is politika, hanem a leggonoszabb indulatok tombolása, és sokáig nem tarthat, mert saját magát fogja felemészteni. De addig még nagyon sok ártatlan áldozata lesz.

Mára ennyi hír jutott, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!