Szele Tamás: Putyin fehér papírja

Hadjáratok nincsenek, harcok vannak: így néz ki most az Ukrajna elleni orosz invázió. És ahol harcok vannak, lesznek áldozatok is, katonák, civilek egyaránt. A háborús gépezet megy a maga útján, kíméletlenül, közben Putyin elnök állítgatja az orosz államgépezetet is, szóval minden a legjobb úton halad a Pokol felé.

Ma a harctéri hírek ismertetése után, melyet szokás szerint az ISW napi jelentése alapján végzek, beszámolok a vinnyicai támadásról, mely már a jelentés lezárása után zajlott, így kimaradt belőle, aztán fejest ugrunk az orosz törvénykezésbe: az orosz elnök kezd aláíró-üzemmódba kapcsolni, ma két olyan törvényt is szignált, ami befolyásolja a mindennapi életet az Oroszországi Föderációban, egyik abszurdabb, mint a másik, de nyugalom, ma még csak bemelegít, a nagy törvényalkotási dömping holnap következik, annak a kedvéért visszarendelték az egyébként szabadságát töltő Állami Dumát is a dácsáról. Végül pedig aggodalmaskodok kissé az orosz elnök egészsége miatt: nyugalom, nincs életveszélyben, csak a látását féltem.

De mindenekelőtt lássuk a harctéri és katonai vonatkozású híreket.

A Kreml valószínűleg utasította az orosz „szövetségi területeket” (régiókat), hogy önkéntes zászlóaljakat alakítsanak az ukrajnai invázióban való részvétel céljából ahelyett, hogy részleges vagy teljes mozgósítást hirdetett volna Oroszországban. Makszim Fomin orosz haditudósító és katonai blogger kijelentette, hogy Oroszországban „önkéntes mozgósítás” kezdődött, ahol minden régiónak legalább egy önkéntes zászlóaljat kell létrehoznia. Az „önkéntes mozgósítás” kifejezés valószínűleg azt jelenti, hogy a Kreml utasította a 85 „szövetségi szubjektumot” (régiót, beleértve a megszállt Szevasztopolt és a Krímet is), hogy toborozzanak és ösztönözzék anyagilag az önkénteseket új zászlóaljak létrehozására ahelyett, hogy szó szerinti mozgósításra utalna, amely a sorkatonaságra vagy az összes oroszországi tartalékos kötelező aktiválására épül.

Orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy a regionális tisztviselők férfiakat toboroznak 50 éves (vagy 60 éves korig az egyes katonai szakterületek esetében) hat hónapos szerződésekkel, és átlagosan havi 220 000-350 000 rubel (körülbelül 3750-6000 dollár) fizetést kínálnak. Különálló régiók azonnali besorozási bónuszt kínálnak, amely átlagosan 200 000 rubel (körülbelül 3400 dollár), amelyet a régió költségvetéséből bocsátanak ki, valamint szociális juttatásokat a katonák és családjaik számára. Az orosz média már június végén és július elején megerősítette önkéntes zászlóaljak létrehozását vagy felállítását Kurszk, Primorszkij Kraj, Baskír Köztársaság, Csuvas Köztársaság, Csecsenföld, Tatár Köztársaság, Moszkva város, Perm, Nyizsnyij Novgorod és Orenburg területeken. A Tyumenyi Terület tisztviselői július 7-én jelentették be önkéntes egységek (bár nem kimondottan zászlóaljak) felállítását.

Az önkéntes zászlóaljak augusztus végéig mintegy 34 000 új katonát állíthatnak ki, ha minden szövetségi szubjektum legalább egy 400 fős katonai egységet toboroz. Egyes orosz jelentések és dokumentumok szerint a Kreml zászlóaljanként mintegy 400 katonát kíván toborozni, akik egy hónapos kiképzésben részesülnek, mielőtt Ukrajnába vezényelnék őket. A létszám változhat, mivel egyes szövetségi szubjektumok, például a Tatár Köztársaság és Csecsenföld két, illetve négy önkéntes zászlóaljat állítanak fel. Lehetséges, hogy egyes szövetségi szubjektumok késleltetik vagy nem vesznek részt a zászlóaljak felállításában, a volgográdi tisztviselők állítólag hallgatnak az új egységek felállításáról. Az újonnan felállított zászlóaljak jelenleg a gyakorlóterekre indulnak, és valószínűleg augusztus végéig befejezik az egy hónapos kiképzést, de ilyen rövid idő alatt nem lesznek harckészek.

Orosz katonai bloggerek július 12-én bírálták az orosz hadsereget, amiért iráni UAV-kat (drónokat) szerzett be az ukrajnai tüzérségi célzás javítására, miközben nem foglalkozott azokkal a parancsnoki problémákkal, amelyek komolyabban korlátozzák az orosz tüzérség hatékonyságát. A Rybar orosz Telegram-csatorna július 12-én azt állította, hogy a tüzérségi tűz iránti orosz kérések és jóváhagyások egy bonyolult parancsnoki láncon keresztül mennek keresztül, ami több órás vagy több napos késedelmet eredményez a tüzérségi tűz kérése, az orosz célzás és a tényleges csapások végrehajtása között. A Rybar azt állította, hogy az orosz erők Szíriában egy óra alá csökkentették a célzás és a csapásmérés közötti időt. Szintén a Rybar állította, hogy bár egyértelmű, miszerint Oroszországnak több UAV-ra van szüksége, és hogy az iráni UAV-k segítettek elérni a 40 perces „célzástól a tüzelésig” tartó időt a szíriai gyakorlótereken, a további UAV-k nem oldják meg a túlközpontosított orosz parancsnokság és a túlzott tüzérségi támogatás problémáit Ukrajnában. Az orosz milblogger Vojnyi Oszvedomitel’ azt állította, hogy az orosz erők ugyanezzel a túlcentralizált parancsnoksággal küzdöttek az első csecsen háború során, ahol az orosz erők képtelensége, hogy tüzérségi támogatást kérjenek anélkül, hogy a parancsnoki láncon keresztül mennének, gátolta az ellenséges támadó akciókra adott válaszokat. A milblogger Juzsnij Veter azt állította, hogy az ukrán tüzérségi erők „célzástól-válaszig” ideje 40 másodperc alatt van.

Az AEI Critical Threats Project frissítette az iráni UAV-król szóló adatlapját további információkkal, többek között azzal kapcsolatban, hogy ezek az UAV-k állítólag milyen lőszereket képesek kilőni.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A Kreml valószínűleg utasította az orosz „szövetségi szubjektumokat” (régiókat), hogy önkéntes zászlóaljakat alakítsanak, hogy Ukrajnába vezényeljék őket.
      • Az orosz hadsereg sikertelen támadásokat hajtott végre Szlovjanszktól északra és Bakhmut környékén.
      • Az orosz haderő folytatta a légi és tüzérségi csapásokat Sziverszk körül és Donyeck várostól nyugatra.
      • Az orosz csapatok továbbra is támadták az ukrán vasútvonalakat a keleti tengelyen.
      • Az orosz erők korlátozott és sikertelen támadásokat kíséreltek meg Harkiv városától északra.
      • Az orosz csapatok a déli tengelyen a védelmi műveleteket helyezték előtérbe, mivel az ukrán erők továbbra is a lőszerraktárakat vették célba.
      • Az orosz megszálló hatóságok növelik a megszállt Ukrajnában dolgozó civilek pénzügyi támogatását.
      • Az orosz megszálló hatóságok megszabhatják a megszállt területeken élő ukrán gyermekek Krímbe való erőszakos áttelepítését.

Az orosz hadsereg folytatta a tüzérségi- és légicsapásokat, valamint a korlátozott támadásokat, de július 13-án nem sikerült területet szerezniük Szlovjanszktól északra és keletre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz előrenyomulást Ivanivka, Dolina és Dovhenke felé Szlovjanszktól északnyugatra, az E40-es autópálya közelében. Az orosz erők csapást mértek a Szlovjanszk-Liman vasúti és közúti hidakra Raihorodok közelében, Szlovjanszktól északkeletre, a T0514-es autópályán. Az orosz harci felvételeken úgy tűnik, hogy a két híd közül legalább az egyik megsemmisült. A cikk megjelenésekor nem világos, hogy az orosz csapatok teljesen megsemmisítették-e mindkét hidat. Ezek a hidak – ha épek – lehetővé tették volna az orosz alakulatok számára, hogy északkeletről, valamint észak és északnyugat felől is előrenyomuljanak Szlovjanszk felé. Elpusztításuk azt jelezné, hogy az oroszok nem tisztázott okokból lemondtak egy ilyen előrenyomulásról. Az orosz egységek talán azért csaphatnak le ezekre a hidakra, hogy megakadályozzák az ukrán erőket abban, hogy a hidak segítségével ellentámadást indíthassanak Liman ellen, de egy ilyen döntés meglepően védekező gondolkodásmódot tükrözne azon a tengelyen, amely az orosz hadsereg jelenlegi fő támadó művelete Ukrajnában. Az orosz hadsereg légicsapást hajtott végre Mazanivka közelében, Szlovjanszktól északnyugatra. Az orosz erők folytatták a Szlovjanszktól északnyugatra és északkeletre fekvő területek, köztük Dolina, Krasznopillja és Donyeck bombázását.

Az orosz haderő folytatta a tüzérségi csapásokat Sziverszk közelében, de július 13-án nem kísérelt meg szárazföldi támadást ezen a területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek olyan területeket lőttek, mint Sziverszk, Szerebrjanka és Ivano-Darivka, valamint légicsapásokat hajtottak végre Verhokamjanszk és Spirne ellen. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) belügyminiszter-helyettese, Vitalij Kiszeljov felerősítette a brit védelmi minisztérium értékelését, miszerint az orosz csapatok a következő héten Sziverszk elfoglalását tervezik, ami arra utalhat, hogy valóban ez az orosz szándék, bár Kiszeljov nem hivatalos vagy megbízható szóvivője az orosz katonai műveleteknek. Ezzel szemben Borisz Roszin orosz katonai tudósító azt állította, hogy Sziverszk északkeleti részén, Szerebrjanka közelében harcok folynak, és az orosz egységek északról szándékoznak megkerülni Sziverszket.

Az orosz csapatok július 13-án sikertelen támadásokat hajtottak végre Bakhmuttól keletre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat a Bakhmuttól északkeletre fekvő Jakolivka, valamint a délkeletre fekvő Veszela Dolina és Versina irányába. Az ukrán erők egy orosz felderítő csoportot is visszavonulásra kényszerítettek Pokrovszke közelében. Kiszeljov azt állította, hogy az orosz csapatok elérték Szoledar külterületét Bakhmut északkeleti részén és a Bakhmut-Liscsicsanszk autópályától nyugatra.

Az orosz egységek július 13-án folytatták az ukrán vasúthálózat tűz alá vételét a keleti tengelyen. Az orosz erők lőtték Raiskét, amely a Kramatorszk, Csasziv Jar és Bakhmutot Közép-Ukrajnával összekötő ukrán vasútvonal mentén fekszik. Az oroszok állítólag lőtték a Sztupkij vasútállomást Bakhmut északi külvárosában. Az orosz erők valószínűleg azért szándékoznak megszakítani az ukrán vasúti hálózatot, hogy megteremtsék a feltételeket egy esetleges Szlovjanszk és Kramatorszk elleni támadáshoz.

Az orosz tüzérségi erők július 13-án folytatták a Donyeck várostól nyugatra fekvő ukrán állások lövését. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz haderő továbbra is a szokásosnál kisebb intenzitással lőtte a Donyeck várostól nyugatra lévő érintkezési vonal mentén, beleértve Avdiivkát, Mariankát és Novomikajlovkát. Az orosz erők légicsapásokat is mértek Avdiivkára, Kamjankára és Novomikajlovkára.

Az orosz hadsereg július 13-án folytatta a korlátozott és sikertelen támadásokat Harkiv várostól északnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy újabb orosz támadást Dementiivka ellen, és megjegyezte, hogy a nyugati és keleti katonai körzet egységei továbbra is védekező állásokat tartanak fenn Harkiv város tengelyén. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek semlegesítettek egy ukrán szabotázs- és felderítő csoportot Dementiivka térségében, de az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni, hogy az oroszok foglaltak-e vissza területet Dementiivka környékén. Az ukrán vezérkar azt is közölte, hogy orosz helikopterek légicsapásokat mértek Petrivka és Verhnij Szaltiv településekre, mindkettő Harkiv városától északkeletre. Az orosz erők továbbra is lőtték Harkiv várost és a várostól északkeletre, északnyugatra és délkeletre fekvő településeket.

Az orosz hadsereg folytatta a déli tengelyen átívelő védelmi műveleteket az orosz lőszerraktárakra mért ukrán csapások közepette. A Herszon területi közigazgatás arról számolt be, hogy helyi lakosok megfigyelték, amint az orosz egységek megerősítik a Dnyipro folyó felett átívelő Antoniv hidat, közvetlenül Herszon városától keletre, ami arra utalhat, hogy az orosz erők ukrán ellentámadásokra készülnek egészen Herszon városáig. Az orosz csapatok valószínűleg megpróbálják majd megvédeni a hidat, hogy megőrizzék a Dnyipro folyó nyugati partjához való hozzáférésüket. A geolokációs felvételek azt mutatták, hogy az orosz erők Tocska-U taktikai ballisztikus rakétarendszereket telepítettek Melitopolba, állítólag válaszul a megszállt területeket érő ukrán csapásokra.


Az ukrán haderő július 12-én és július 13-án folytatta az orosz lőszerraktárak elleni támadásokat a T2207-es autópályán lévő orosz földi kommunikációs vonalak (GLOC) mentén. Az Ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentése szerint ukrán repülőgépek csapást mértek egy orosz lőszerraktárra Novopetrivkában (a Herszon-Dnyipropetrovszki terület határának közelében), és rakétacsapásokat mértek egy orosz haderő-koncentrációs pontra Cskalovéban (Herszon városától mintegy 65 km-re északkeletre), mindkét település a T2207-es út mentén fekszik. Az Ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról is beszámolt, hogy az ukrán tüzérség ismét csapást mért egy orosz lőszerraktárra Csornobaivkában.

Az orosz csapatok továbbra is lőtték az ukrán állásokat a Herszon-Mikolajiv és a Herszon-Dnyipropetrovszk megyei határok mentén, valamint a Zaporizzsjai Terület frontvonalán lévő településeket. Az orosz egységek a jelentések szerint rakétacsapásokat mértek egy ipari létesítményre Zaporizzsja városában, egy gazdaságra az Odesszai Területen, valamint a szociális infrastruktúrára a Mikolajivi Terület Bereznhuvatskij körzetében. Dmytro Reznyicsenko, a Dnyipropetrovszki terület közigazgatási vezetője szintén arról számolt be, hogy orosz MLRS-ek csapást mértek Nikopolra, Csernyonohrihorivkára és Mirjovára, amelyek mind a Kakhovszki víztározó északi oldalán helyezkednek el.

Az orosz erők július 13-án folytatták a toborzást és további regionális önkéntes zászlóaljak megalakítását Oroszország-szerte. A kazanyi regionális hírportál, a Biznes Online arról számolt be, hogy a Tatár Köztársaság létrehozta és egy hónapos kiképzési programra küldte az „Alga” önkéntes zászlóaljat, mielőtt elkötelezte volna az ukrajnai „különleges katonai műveletre”. A Tatár Köztársaság összesen két önkéntes zászlóaljat fog bevetni, és a katonáknak napi 2000 rubel (kb. 34 dollár) fizetést fog fizetni a köztársaság költségvetéséből a bevonulásért járó egyszeri 260 000 rubeles (kb. 4450 dollár) kifizetésen felül. Az orosz védelmi minisztérium a jelentések szerint a katonáknak 170 000 rubel (kb. 2900 dollár) kezdő havi fizetést fog fizetni. A Biznes Online becslése szerint minden zászlóaljnak több mint 400 katonája lesz, és arról számolt be, hogy 300-350 férfi már átesett a kiválasztási folyamaton a második „Timur” önkéntes zászlóaljba. Az orosz ellenzéki Meduza arról számolt be, hogy a moszkvai tisztviselők július 1-jén kezdték meg a toborzást az újonnan felállított „Szobjanszkij Polk” ezredbe, és havi több mint 200 000 rubelt (kb. 3400 dollárt) ajánlanak az önkénteseknek Moszkva város költségvetéséből. A Meduza megjegyezte, hogy július 13-tól túlnyomórészt nem Moszkva város régióiból származó férfiak jelentkeztek a „Szobjanszkij Polk”-ba. A Donyecki Népköztársaság (DNK) milíciájának korábbi parancsnoka, Roman Viszockij az egyik toborzója a „Szobjanszkij Polk”-nak, de nem világos, hogy az ezred egyesül-e a DNK erőivel. Az ukrán konfliktusfelderítő csoport (CIT) megszerezte azt a dokumentumot, amely szerint a Krasznojarszki Terület 120 millió rubelt (körülbelül kétmillió dollárt) különített el 400 katona toborzására a régióból.


Az orosz erők továbbra is dezertálási és morális problémákkal küzdenek. Az ukrán Zaporizzsjai Területi Katonai Igazgatóság arról számolt be, hogy mintegy 60 orosz katona dezertált a Zaporizzsjai Területet ért ukrán tüzérségi csapásoktól való félelem miatt, és megjegyezte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) dezertőrök után kutat a régió megszállt településein. A Baza orosz hírügynökség arról számolt be, hogy július 13-án egy ismeretlen férfi két Molotov-koktélt dobott egy katonai toborzóközpontra a Moszkvai Területen található Mozsajszkban.

Az orosz megszálló hatóságok növelik a Herszoni és Zaporizzsjai Területen a megszálló kormányok számára dolgozó orosz civilek pénzügyi támogatását. Az Ukrán Ellenállási Központ július 13-án arról számolt be, hogy az orosz hatóságok mostantól veteránnak ismerik el a megszállt területekre telepített civileket, ami nyugdíjra jogosítja őket, annak érdekében, hogy több civilt vonzzanak a megszállt Ukrajnában végzett munkára. A jelentés továbbá azt állította, hogy az orosz megszálló hatóságok orosz egészségügyi munkásokat importálnak Mariupolba a munkaerőhiány miatt. Ha mindez igaz, akkor ez a jelentés azt jelzi, hogy az orosz megszálló hatóságok olyan komoly problémákkal szembesülnek a civilek toborzásával a megszállt Dél-Ukrajnában való munkavégzéshez, amelyek elég súlyosak ahhoz, hogy indokolják a rövid távú kiküldetésekért járó hosszú távú nyugdíjak kifizetését.

Az orosz megszálló hatóságok talán elrendelhetik, hogy a megszállt területeken élő ukrán gyerekeket erőszakkal a Krímbe szállítsák, így kényszerítve az ukránokat a megszálló kormányokkal való együttműködésre. Az ukrán Herszon területi adminisztráció arról számolt be, hogy az oroszok által támogatott kormány a megszállt Herszon területen a 2022. szeptember 1-jén kezdődő tanévben a rendelkezésre álló iskoláknak csak 20%-át nyitja meg, és hogy a megszálló hatóságok a megszállt Herszonban lévő iskolák helyett a krími Szevasztopolban lévő Nahimovszkij haditengerészeti iskolába szállítják az ukrán gyerekeket oktatásra. A gyerekek szüleiktől való (valószínűleg önkényes) elválasztása lehetővé teszi az orosz megszálló hatóságok számára, hogy a gyerekeket bántalmazással fenyegessék, ha a szülők nem működnek együtt. A jelentés azt is állítja, hogy az Oroszország által támogatott kormány arra kényszerítette a Herszoni Terület tanárait, hogy a Krímbe utazzanak képzésre, valószínűleg azért, hogy tovább növeljék a civil lakosság engedelmességét a herszoni megszálló kormány iránt. Az Ukrán Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz megszálló hatóságok a Herszoni Területen azt fontolgatják, hogy tovább késleltetik az orosz annexióról szóló népszavazást, mert a helyi együttműködés hiánya miatt a megszálló hatóságok nem tudnak elegendő adatot gyűjteni a népszavazás elindításához.


Ezt a jelentést tegnap este magyar idő szerint fél kilenckor zárták le, tehát nem kerülhetett bele a borzalmas vinnyicai rakétatámadás, amely ráadásul messze a front mögött csapott le. Mint a Meduza írja:

Július 14-én 12:15-kor legalább 12 ember meghalt és 25 másik megsebesült a közép-ukrajnai Vinnyica városát ért rakétatámadás következtében. Erről az Ukrán Állami Vészhelyzeti Szolgálat számolt be. A halottak között van egy gyermek is – közölte az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Kijlo Timosenko.

Az ukrán rendőrség szerint három orosz rakéta csapódott be egy irodahelyiségekkel teli épületbe. Emellett a Tisztek Házát és a közeli lakóépületeket is eltalálták a rakéták. Állítólag a támadás egy kórházat is érintett. A Strana.ua szerint a csapás azt a területet célozta meg, ahol a Tisztviselők Háza és a Jubilejnij háztartási áruház található. Szerhij Borzov, a Vinnyica területi katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy a légvédelmi erők további négy rakétát lőttek le a Vinnyica régió felett.”

Sajnos az adatok a Meduza közlése óta változtak, most már biztosan húsz halottról (köztük három gyermek) és kilencven sebesültről beszélhetünk a helyi sajtó hírei alapján. A Vinnyicában turnézó Roxolana ukrán énekessnő jelezte, hogy zenekarának szállása a célpont közelében volt, az együttes egyik tagja életét vesztette, másikukért még küzdenek az orvosok.

Ismétlem: Vinnyica messze esik a frontvonalaktól. Az eddigi információk szerint tengeralattjáróról indított Kalibr cirkálórakétákkal csaptak le a városra: az öt rakétából egy talált, a légvédelemnek köszönhetően. Ha mind az öt talál, a város nagyobb része elpusztult volna.

Mindeközben a cár atyuska törvénykezik. Mint írtam is, a nagy menet holnapra várható, de azért ma is aláírt két olyan jogszabályt, amelyek erősen meg fogják nehezíteni az életet orosz földön.

Az első tulajdonképpen a rabszolga-törvény, illetve nagyon hasonlít arra, amit pár évvel ezelőtt magyarul így hívtunk. Tulajdonképpen az orosz fegyveres erők külföldi „műveleteinek” ipari-gazdasági biztosításáról szól, a háborús szükségletekre vonatkozó kormányzati megrendelések alapján a vállalkozások túlórázásra kötelezésére vonatkozó záradék a lényege. A szöveg szerint:

A kormány felhatalmazást kap arra, hogy döntéseket hozzon a gazdaságban a különleges intézkedések bevezetéséről, a munkaügyi kapcsolatok jogi szabályozásának sajátosságait állapítsa meg, beleértve „a megállapított munkaidőn túli, éjszakai, hétvégi és munkaszüneti napokon történő munkavégzésre vonatkozó eljárást és feltételeket, az éves fizetett szabadságok biztosítását”.

Az oroszországi vállalatoknak nem lesz joguk megtagadni a szerződéskötést és az állami megrendelés teljesítését. Ugyanakkor az ügyfelek (a Védelmi Minisztérium, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma és a Roszgvargyija) képesek lesznek módosítani a szerződés hatályát és árát.”

Hát, ilyen a hadigazdálkodás, mondaná a kívülálló, de ez inkább hadi rabszolgatartást jelent. Hanem a másik mai törvény, ami már megint az „idegen ügynökök” működését szabályozza, még ennél is különösebb dolgokat tartalmaz. Ez ugyanis csak kizsákmányoló, de a másik már helyenként tébolyult is. Arról van szó, hogy eddig az volt „külföldi ügynök”, akire rá tudták bizonyítani, hogy közvetlenül vagy közvetve kapott pénzt, értéket az Oroszországi Föderáción kívülről – bármiért, bármennyit. Tehát ha valaki küldött az embernek egy tábla csokit Svájcból, ezzel ügynökké is tette azonmód. Ez mától másképp van: az új törvény szövege szerint:

Bármely orosz vagy külföldi szervezet vagy személy „külföldi ügynöknek” ismerhető el, ha külföldi támogatásban részesül vagy külföldi befolyás alatt áll, továbbá politikai tevékenységet folytat, vagy olyan információkat gyűjt Oroszország katonai és műszaki tevékenységéről, amelyek felhasználhatók az ország biztonsága ellen. A hagyományos családi értékek védelme, a tudomány, a kultúra, az egészségügy, a szociális támogatás, az egészségfejlesztés, a sport, a természetvédelem és a jótékonyság nem minősül politikai tevékenységnek.”




Az utóbbi mondatot jegyezzük meg, de egyelőre menjünk tovább a törvény szövegében. A törvényjavaslat a jelenlegi négy helyett egyetlen nyilvántartást vezet be a „külföldi ügynökökről”, és létrehozza a külföldi ügynökökkel „kapcsolatban állók” nyilvántartását is (azokét, akik egy „külföldi ügynök” szervezetben dolgoztak, vagy pénzt esetleg bármi mást kaptak a „külföldi ügynöktől”). A külföldi ügynökökre előírt korlátozások azonban nem vonatkoznak a kapcsolt vállalkozásokra. A törvény megtiltja a „külföldi ügynököknek”, hogy kiskorúak számára oktatási és pedagógiai tevékenységet folytassanak és információs termékeket állítsanak elő számukra, részt vegyenek az állami és önkormányzati szükségletekre szánt áruk és szolgáltatások beszerzésében, állami pénzügyi támogatásban részesüljenek, jelentős kritikus infrastrukturális létesítményeket használjanak és szakértőként részt vegyenek az állami környezeti hatásvizsgálatban. A „külföldi ügynökök” nem dolgozhatnak majd az állami és önkormányzati szolgálatoknál, nem lehetnek választási bizottságok tagjai és nyilvános rendezvények szervezői.

Tehát akkor bárki lehet „külföldi ügynök”, már nem kell bizonyítani, hogy kapott bármit is, elég, ha ráfogják: „külföldi befolyás alatt áll”. Viszont teljesen érthetetlen a RIA Novosztyi idevágó tudósításának utolsó mondata:

Ezenkívül az Állami Duma támogatott egy olyan módosítást, amely megtiltaná az ügynöklistán szereplőknek, hogy politikai tevékenységük részeként a hagyományos családi értékek védelmével kapcsolatos tevékenységet folytassanak.”

Tessék? Tehát aki nem kedveli a mostani kormányzatot, annak nem szabad kedvelnie a családját sem, ha az hagyományos? Nem tudom, hogy tetszenek ezt képzelni: az ellenzékinek orosz földön ezentúl tilos mondjuk heteroszexuálisnak lennie? És ha mégis az, büntetése részeként kötelezik, hogy hagyjon fel ezzel a magatartással, vagy hogy tetszenek gondolni? Nagyon messze vetette el azt a sulykot a Duma.

Putyin egyébként szigorított a hazaárulási és dezertálási törvényen is, most már húsz év a kiszabható maximum ezekért a cselekményekért, de ma annyit írt alá, hogy már féltem a szeme világát. Ugyanis tegnap meghökkentő tudományos felfedezéssel gazdagította a művelt emberiséget az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium vezetése. Maga Oleg Bocsarov miniszterhelyettes tette közzé a szenzációt:

Tanuljuk meg, hogy a fényes, fehér irodai papír káros az egészségre. Kiderült, hogy a strukturáltabb papír jót tesz az emberi szemnek.”

Persze, ez marhaság, azért találta ki, mert a fehér írópapír most hiánycikk Oroszországban – nem a fa hiányzik hozzá, az volna bőven, hanem a fehérítő vegyszer, a nátrium-klorát. És ha az nincs, akkor egye meg a fene a fehér papírt, nekünk nem is kell, beee!

Jó, elfogadtam volna én ezt egyfajta önigazolásnak, elvégre mindenkinek jogában áll hülyének lenni, de tegnap komoly cikk foglalkozott ezzel a RIA Novosztyiban, ami azt jelenti, hogy ez már hivatalos, ennek így kell lennie és kész.

És akkor jöttem rá az ármányra.

Putyin ma aláírt egy csomó törvényt, holnap még többet fog aláírni.

Min vannak a törvények?

Papíron, ráadásul finom, fehér papíron.

Itt valaki Putyin elnök szeme világát akarja tönkretenni!

Kérem a merénylők és a felelősök azonnali letartóztatását. Miért nem nyomtatták higiénikus papírra az aláírni valókat? Pedig az lett volna nekik a megfelelő hordozófelület.

Mára ennyi hír jutott, holnap folytatom.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!