Szele Tamás: Orbán és Kadirov

Jelentem, nem történtek nagy csodák tegnap óta: Oroszország ukrajnai megszállása továbbra is tombol, nem kímélnek sem pénzt, sem embert, de még a rágalmat, hazugságot is bőséggel alkalmazzák az orosz erők ott, ahol fegyverrel egyelőre még nem sokra mennének. Szeptemberig ebből béke nem lesz, de attól tartok, tán decemberig sem.

Ma a harctéri és katonai hírek bemutatása után, melyet az ISW napi jelentése alapján állítok össze, kissé kibővítem a jelentést, egészen pontosan azt szeretném szemléltetni, hogyan hazudik egy megjelent hírről a Kreml szócsöveként ismert Cárgrád TV, majd részletesen elemezni fogom a csecsen nép nagy vezérének, Ramzan Kadirovnak elismerő szavait Orbán Viktorról, ugyanis kihagyhatatlanok, végül pedig azt latolgatom majd, miért is kellett bezárni a moszkvai Szochnut-irodát – ha ugyanis azért, amit az orosz hatóságok mondanak, akkor magukat a hatóságokat is be kell zárni.

De mindenekelőtt lássuk a harctéri híreket.

Úgy tűnik, hogy az orosz hadsereg jelenleg csak két jelentős támadó hadműveletet képes fenntartani Ukrajnában: az egyik Sziverszk elfoglalására tesz kísérletet, a másik pedig Bakhmut felé nyomul. Ezek a műveletek a július 16-i hadműveleti szünet vége óta a Donyecki Területen lévő Sziverszk irányában Verkhnokamjanka és Bilohorivka felől, valamint Bakhmut irányában Novoluhanszke és a Vuhlehirszka hőerőmű területéről történő előrenyomulásra összpontosítottak. Az orosz csapatok elegendő erőforrást mozgósítottak ahhoz, hogy szinte naponta támadásokat folytassanak és területeket foglaljanak el ezen a két tengelyen, de nem voltak képesek hasonló támadó műveleti tempót fenntartani vagy hasonló területi nyereséget elérni Ukrajna más részein. Az orosz offenzíva ezért valószínűleg azelőtt ér véget, hogy Ukrajnában bármely más nagyobb városi területet elfoglalnának.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Úgy tűnik, hogy az orosz haderő jelenleg csak két jelentős offenzív műveletet képes fenntartani Ukrajnában, mindkettőt donyecki területen, és az orosz offenzíva valószínűleg még további jelentős lakossági központok elfoglalása előtt tetőzik.
      • Az ukrán erők helyi ellentámadást indíthattak Izjumtól délnyugatra.
      • Az orosz csapatok Sziversztől keletre, valamint Bakhmut északkeletre és délkeletre településeket támadtak.
      • Harkiv városától északra szárazföldi harcok folynak.
      • Az ukrán erők július 27-én tíz napon belül harmadszor csapást mértek az Antonivszkij hídra, ami valószínűleg használhatatlanná tette azt.
      • A Kazántól északra fekvő Mari Köztársaság két önkéntes zászlóaljat küldött kiképzésre, és egy harmadik zászlóaljat alakít, amelyet Ukrajnába telepít.
      • Az orosz megszálló hatóságok az ukrán kollaboránsok hiánya miatt oroszokat importálnak a megszállt területekre.
      • A mariupoli megszálló hatóságok továbbra is visszatartják a humanitárius segélyeket, hogy a civileket a megszálló közigazgatással való együttműködésre és munkára kényszerítsék.

Az ukrán vezérkar homályos információkat tett közzé, amelyek szerint az ukrán erők helyi ellentámadást indíthattak Izjumtól délkeletre. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az ukrán egységek visszavertek egy orosz felderítő csoportot Paszikában (Izjumtól mintegy 18 km-re délkeletre), amely július 27-én megpróbálta ” feltárni az ukrán állásokat” a településen. E cikk megjelenésekor nincs vizuális megerősítés arról, hogy az ukrán erők Paszikában tevékenykedtek volna, így az ISW nem tudja ellenőrizni ezt a jelentést. Az ISW úgy értékelte, hogy az orosz haderő ellenőrzi Paszikát a július közepén Bohorodicsnyén (Paszikától délkeletre) keresztül dél felé előrenyomuló orosz csapatokról készült geolokációs felvételek alapján. A Paszikában pozíciót fenntartó ukrán alakulatoknak egy olyan ukrán ellentámadásra lenne szükségük, amely elérte Paszikát (valószínűleg Bohorodicsnyén keresztül), de ukrán és orosz források mostanáig nem jelentettek be ilyen műveletet. Az ukrán vezérkar korábban arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg július 26-án megállított egy újabb orosz előrenyomulást Bohorodicsnyénél, de nem állította, hogy az ukrán erők visszavették volna a Bohorodicsnyétől északnyugatra fekvő területeket. A szvjatohirszki orosz megszállási adminisztráció vezetője, Vlagyimir Rjbalkin azt állította, hogy a meg nem erősített ukrán közösségi médiajelentések, amelyek szerint az ukrán erők visszafoglalták Jarovát, Szvjatohirszket és Bohorodicsnyét, hamisak.

Az orosz csapatok július 27-én folytatták a Szlovjanszktól északnyugatra és Izjumtól délnyugatra fekvő települések bombázását. Az orosz haderő a Szlovjanszktól mintegy 60 km-re északnyugatra, Harkiv város és Izjum között fekvő Csepil települést is lőtte. Az orosz alakulatok korábban július 26-án sikertelen felderítést hajtottak végre Csepil térségében, és a bombázás arra utalhat, hogy az oroszok a településre való behatolás feltételeit igyekeznek megteremteni.

Az orosz erők július 27-én korlátozott szárazföldi támadásokat kíséreltek meg Sziversztől keletre, de nem értek el újabb területi nyereséget. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz haderő sikertelenül kísérelte meg északkelet felől megtámadni Verkhnokamjanszkét (kb. 8 km-re keletre Sziverszktől). Az orosz erők állítólag légicsapást mértek Szerebrjanka (kb. 8 km-re északkeletre Sziversztől) ellen is, és bombázták a Sziverszket körülvevő településeket.

Az orosz csapatok folytatták a támadásokat Bakhmut délkeleti és északkeleti részén fekvő települések ellen, és július 27-én korlátozott területi nyereséget értek el. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz erők délkeleti irányból sikertelen támadást indítottak Szoledar (Bakhmut-tól mintegy 13 km-re északkeletre) ellen. Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy az ukrán haderő visszavert egy orosz felderítési kísérletet Szemihirja (Bakhmut-tól mintegy 16 km-re délkeletre) ellen, valamint egy támadást a T1302 Bakhmut-Liszicsanszk országúton fekvő Beresztove ellen. A geolokációs felvételek azt mutatták, hogy a Wagner-zsoldosok elérték Klinovét (kb. 12 km-re délkeletre Bakhmuttól), és a Readovka orosz Telegram-csatorna azt állította, hogy az orosz egységek ellenőrzés alá vonták a Klinovétól északkeletre fekvő Pokrovszkijt. Szvitlodarszk város katonai közigazgatásának helyettes vezetője, Maxim Cserevko megerősítette, hogy az ukrán csapatok kivonultak Novoluhanszkból ( Bakhmuttól mintegy 20 km-re délre), és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) milíciája azt állította, hogy teljes ellenőrzés alatt tartja a Vuhlehirszka hőerőművet. A Donyecki Területi Adminisztráció közölte, hogy az orosz erők rakétacsapással megsemmisítettek egy szállodát Bakhmutban.

Az orosz hadsereg július 27-én nem hajtott végre támadó műveleteket Avdiivka környékén vagy a Donyeck-Zaporizzsjai terület határa közelében. Az LNK belügyminisztere, Vitalij Kiszelev azonban azt állította, hogy az orosz erők támadást kezdtek Avidiivka ellen.

Az orosz erők július 27-én nem értek el területi nyereséget a Harkiv City tengelyen. A Derhacsi Városi Tanács arról számolt be, hogy súlyos harcok folynak Cupivkánál, valamint Kozacsa Lopany, Dementiivka és Velikhij Prohhodi közelében Harkiv várostól északra. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz egységek pontonhidakat létesítettek ezen a tengelyen meg nem határozott területeken a logisztika javítása érdekében. Oleh Synegubov, a Harkivi Területi Adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy az orosz erők S–300-as légvédelmi rendszerekkel támadták Harkiv város ipari körzetét. Az orosz haderő a teljes érintkezési vonal mentén folytatta az ágyútüzet.

Az ukrán haderő július 26-ról 27-re virradó éjszaka tíz napon belül harmadszor csapott le az orosz ellenőrzés alatt álló Antonivszkij hídra Herszon városától keletre. Az ukrán erők nyolc lövedéket lőttek az Antonivszkij közúti hídra és két lövedéket az Antonivszkij vasúti hídra, amely a Dnyeper folyó mentén 6 km-re keletre, a közúti hídtól felfelé található. Az oroszok által támogatott Herszon terület közigazgatásának helyettese, Kirill Sztremouszov bejelentette, hogy a közúti hidat lezárták a teljes forgalom elől, és a vasúti híd is kárt szenvedett. A csapás utóéletéről készült képek és felvételek a közúti híd teljes szélességében sérülést mutatnak, ami valószínűleg működésképtelenné tette a hidat. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz légvédelem tíz ukrán Vilkha és HIMARS lövedéket lőtt le Antonivka és Brilivka felett, valószínűleg a hídra mért csapásokra utalva, de a csapásokról készült felvételek azt mutatják, hogy az orosz légvédelmi rendszerek csak az ukrán csapások földet érése után aktiválódtak.

Az orosz egységek július 27-én korlátozott támadást kíséreltek meg a déli tengelyen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők megkíséreltek egy támadást a Herszon területen lévő Bilohirka térségében, Davidiv Bridtől délnyugatra, de visszavonultak. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság július 26-án jelentette, hogy az ukrán csapatok megsemmisítettek egy orosz erődítményt Andriivkában, 15 km-re délnyugatra Davidiv Bridtől, és teljesen visszafoglalták a települést. Az orosz erők a jelentések szerint július 26-27-én éjjel a Dnyipropetrovszki Területen található Nikopol városát a Zaporizzsjai Területen található Enerhodarban lévő állásokból akár 40 Grad rakéta-sorozatvető (MLRS) lövedékkel támadták. Az orosz csapatok július 27-én Mikolajiv város ipari infrastruktúráját, javítóüzemeket és lakóövezeteket is támadtak. Az orosz hadsereg a teljes kontaktvonal mentén folytatta a bombázást.

Az enerhodari Grad rakéta-sorozatvetőt jegyezzük meg, később fontos lesz.

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) folytatták az önkéntes zászlóaljak felállítását Oroszország-szerte az Ukrajnában történő bevetés céljából. A Mari Köztársaság (a Kazanytól északra fekvő, az őslakos marí nép számára létrehozott etnikai köztársaság) július 27-én két önkéntes zászlóaljat alakított és telepített a gyakorlótérre „Iden” és „Poltis” néven, és jelenleg egy harmadik zászlóaljat alakít „Akpatr” néven. A Joshkar-Ola városi közigazgatás május 30-án hirdette meg a toborzást a zászlóaljakba minden olyan férfi számára, aki elvégezte a kilenc osztályos iskolát (középiskola). A helyi média arról számolt be, hogy az újoncok több mint 300 000 rubelt (kb. 5050 dollár) kapnak havonta, és a családok öt millió rubelt (kb. 84 200 dollár) kaphatnak, ha a katona elesik a harcban. Az országos szintű toborzási felhívás a „Szobjanyinszkij Polk” számára valószínűleg azt jelzi, hogy az orosz erők kihívásokkal néznek szembe a moszkvai önkéntes zászlóalj számára történő toborzás során. Az Ukrán Katonai Főhírszerző Igazgatóság (GUR) lehallgatott egy hívást a „Vosztok” (feltehetően az újonnan alakult „Vosztok Akhmat”) zászlóalj egy csecsen harcosával, ami valószínűleg megerősíti, hogy egyes önkéntes zászlóaljak bizonyos elemei Ukrajnába települtek.


A Kreml továbbra is előnyben részesít egyes etnikai csoportokat másokkal szemben az ukrajnai orosz invázió során, ami etnikai zavargásokat válthat ki Oroszországban. Olena Vysotska ukrán igazságügyi miniszterhelyettes elmondta, hogy a Kreml a fogolycserék során előnyben részesíti a hazatérő csecsen harcosokat, de kevésbé érdekelt a Burját Köztársaságból vagy a Távol-Keletről származó állomány cseréjében. Vysotska hozzátette, hogy a Kreml szinte semmilyen figyelmet nem mutat a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DNK és LNK) hadifoglyai iránt. A „Bajkál népe” YouTube-csatorna arról számolt be, hogy Burjátföld július 1-jéig legalább 208 katonát vesztett el a harcokban, és a csatorna kritikája arra utal, hogy Oroszországban kialakult néhány regionális és etnikai alapú ellenzéki platform.

A megszállt területeken élő ukránok tömegesen tagadják meg az együttműködést az orosz megszálló tisztviselőkkel, így a Kreml kénytelen orosz állampolgárokat küldeni az alapvető feladatok ellátására. Az orosz tisztviselők továbbra is küzdenek azzal, hogy elegendő munkaerőt szerezzenek a vállalkozások újranyitásához, a romok eltakarításához vagy a megszállási bürokrácia felállításához a megszállt ukrán területeken. Az Ukrán Ellenállási Központ július 26-án jelentette, hogy az orosz Promszvjazbank három fiókja nem nyílt meg a várt módon Herszon területen, mert nem volt elegendő ukrán civil, aki hajlandó lett volna ott dolgozni – a Promszvjazbank és más pénzintézetek kulcsfontosságúak a Kreml azon tervei szempontjából, hogy a hrivnyát rubellel váltsák fel a megszállt ukrán területeken. A Kreml megkezdte orosz kormánytisztviselők áthelyezését új szerepkörökbe a megszállt ukrajnai területeken; az Ukrán Ellenállás Központ július 26-án jelentette, hogy a Kreml Oleg Koltunovot, a moszkvai bűnügyi nyomozati főosztály korábbi helyettes vezetőjét nevezte ki a Zaporizzsjai Terület Megszállási Adminisztrációja Belügyminisztériumának vezetőjévé. Az Ukrán Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz hatóságoknak nincs elegendő orvosi személyzetük a Luhanszki Területen, mert a helyiek nem hajlandók együttműködni, így a Kreml kénytelen orosz orvosokat importálni Novoszibirszkből és Volgográdból rotációs alapon.

Az orosz megszállási adminisztráció valószínűleg az élelmiszersegélyt és más humanitárius segélyeket használja fel arra, hogy a megszállt lakosságot együttműködésre kényszerítsék az orosz megszállókkal és az oroszoknak való munkára. A mariupoli városi tanács július 27-én bejelentette, hogy az orosz erők leállították a humanitárius segítségnyújtást Mariupol lakosainak, hogy a lakosokat arra kényszerítsék, hogy a megszálló adminisztráció megbízásából élelmiszerért cserébe bontást végezzenek és törmeléket takarítsanak el, ahogy azt az ISW júniusban előre jelezte.


Az orosz megszálló tisztviselők emellett folytatják a hamis alulról szerveződő mozgalmak mobilizálását, hogy megteremtsék a megszállt területek orosz annektálásáról szóló koholt népszavazás feltételeit. Az Ukrán Ellenállási Központ július 26-án jelentette, hogy orosz PR-szakemberek és politológusok települtek a megszállt Melitopolba. A központ szerint az első céljuk az, hogy létrehozzanak egy „Együtt Oroszországgal” nevű közéleti mozgalmat, mely a hamisított népszavazást támogatja, amit a megszálló tisztviselők valószínűleg már szeptemberben meg akarnak tartani. A GUR július 26-án jelentette, hogy a megszálló erők kiadtak egy 14 oldalas füzetet az ukrajnai oroszbarát támogatók és kollaboránsok számára „Kézikönyv ukrán állampolgároknak a kijevi bábkormánnyal szembeni ellenállás megszervezéséről” címmel. Az útmutató azt tanácsolja az oroszbarát ukránoknak, hogy sokféle módon zavarják az általános társadalmi működést, többek között azzal, hogy zavaros és logikátlan válaszokat adnak, amikor tanácsot kérnek tőlük, lassan vezessék az ukrán nyelvű beszélgetéseket, hogy a beszélgetőpartnert arra kényszerítsék, hogy felajánlja az orosz nyelvre való átváltást, anekdotákat illesszenek be, hogy eltereljék a figyelmet a döntésekről szóló vitákról, ne jelentsék a korrupció jeleit, extra gyógyszereket használjanak, felesleges dokumentumokat és kérvényeket készítsenek, és a munkahelyükön több időt töltsenek a mosdóban.

Azért ez a kézikönyv megragadta a fantáziámat, utánanéztem, hogy létezik-e. Létezik bizony.

Elképzelem a beszélgetést egy kijevi hivatalban két tisztviselő között:

– Te, nekem ez az Oleg gyanús. Olyan lassan beszél.

– Nem elég, hogy lassan, ráadásul szamárságokat is!

– Nem lehet, hogy ez orosz kollaboráns?

– Á, szerintem csak hülye.

– De állandóan felesleges kimutatásokat és negyedéves terveket ír.

– Mondom, hogy hülye, na. Tényleg, most hol van?

– Kiment a mosdóba.

– Mikor?

– Olyan egy órája lehet.

– Kapjuk el, ez szabotőr!

Hanem ígértem, hogy bemutatom az orosz propaganda újabb csodáját a Cárgrád TV-től. Kezdjük azzal, amit már írtam régebben, hogy egy atomerőmű a tökéletes tüzérségi fedezék, ugyanis ami onnan lő, arra senki sem mer visszalőni, annyira kockázatos volna. Emlékszünk, ugye, a korábban említett enerhodari Grad rakéta-sorozatvetőre? Az is azért lőhette olyan nyugodtan Nikopolt, mert akárhogyan bemérték az ukránok, nem mertek neki ártani az erőmű területén. Aljas, gyáva módja ez a hadviselésnek, amondó vagyok, de hogy tálalta mindezt a Cárgrád TV?

Ukrajna egy második Csernobilra készül azzal, hogy szándékosan megpróbálja megrongálni Európa legnagyobb atomerőművét. Moszkva figyelmeztette a Nyugatot a közelgő nukleáris katasztrófára.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy az ukrán hadsereg „mániákus kitartással” lövi a nem Kijev által ellenőrzött területen található Zaporizzsjai Atomerőművet. Az ukrán fegyveres erők nemcsak a NAÜ szabályait sértik meg, hanem szándékosan próbálnak olyan nukleáris katasztrófát előidézni, amely egész Ukrajnát és Európa nagy részét érinti.

Egyértelmű, hogy az ukrán fél szándékosan egy nagyszabású, ember okozta katasztrófa felé vezeti az utat. Úgy látjuk, hogy az USA és európai szövetségesei teljesen elégedettek ezzel,

mondta az orosz külügyminisztérium információs és sajtóosztályának igazgatóhelyettese, Ivan Necsajev.”

A Grad rakéta-sorozatvetőről, Nikopol tűz alatt tartásáról szó sem esett. Engem ez egy régi történetre emlékeztet, 1969-ben adta ki a rossz nyelvek és az öreg, tapasztalt sajtórókák szerint a TASZSZ rövidhírben azt, hogy:

Kínai vadászbombázók támadtak békésen szántogató szovjet traktorokra a Damanszkij-szigeten. A traktorok viszonozták a tüzet, majd hazarepültek bázisukra.”

Itt is hasonlót látunk: hej, de csúnya dolog tud lenni a hír, amikor hamisítják!


Volt ma, illetve tegnap délután egy másik kétséges hír is, mely szerint Ramzan Kadirov, Csecsenföld Géniusza elismerését fejezte ki Orbán Viktor politikai éleslátása iránt a sokat emlegetett tusványosi beszéd alkalmából. Nos, abban nem kételkedek, hogy Kadirovnak és a magyar miniszterelnöknek sok közös pont lehet a világnézetében, az viszont kicsit különösnek tűnt, hogy Kadirov ismerte, sőt, valószínűleg olvasta is ezt a beszédet. Ráadásul magyarul, ráadásul latin betűkkel. Számomra már az az állítás is a hardcore tudományos fantasztikum határát súrolja, hogy Kadirov egyáltalán olvas. Bármely nyelven, bármely ábécé szerint is. Utánanéztem a dolognak és kiderült, hogy a hír bizony igaz, sőt: Orbán magyar nyelvű beszédét fűszerezte rajongó megjegyzésekkel, oroszul!

Mit mond? Kicsit rövidítve ismertetem:

Barátaim! Sok ország kezd ráébredni, hogy Oroszország különleges katonai művelete Ukrajnában sikeres lesz, és hogy a nem oroszországi nacionalista csoportoknak szállított fegyverek sem fognak segíteni a helyzet megfordításában.

A magyar vezetés a specoperacija kezdete óta ezt az üzenetet próbálja közvetíteni Európa felé. A minap Orbán Viktor, az ország miniszterelnöke honfitársaihoz szólva ismét kifejtette véleményét az ukrajnai helyzetről és Európa jövőjéről. Ez egy nagyon informatív beszéd, amely józan elemzést nyújt a történtekről. Teljesen egyetértek Orbán Viktor álláspontjával. De nem valószínű, hogy az európai fővárosokban meghallgatják.

Oroszország többször is figyelmeztetett a minszki megállapodások tiszteletben tartására, és ellenezte Ukrajna NATO-csatlakozását, amit az ország biztonságát közvetlenül fenyegető veszélyként jelölt meg, de nem talált meghallgatásra. Vagy inkább az volt a terv, hogy nem hallgattuk meg és nem kényszerítettük Oroszországot cselekvésre, majd különböző szankciókkal fojtogattuk országunk gazdaságát. (…) Ma a Nyugat és Európa nagyobb válságban van, mind gazdaságilag, mind politikailag, mint azt valaha is gondolták volna.

A különleges művelet kezdetétől fogva a szövetséges országok fegyvereket kezdtek szállítani az Oroszországgal való elhúzódó konfrontációhoz az ukrán földön táplált náci csoportoknak, őszintén hisznek országunk gyenge katonai képességeiben. És hány kísérletet tettek arra, hogy a polgárháború spóráját szítsák Oroszországban! Mindegyikük kudarcot vallott, mert senkinek sem sikerült leigáznia vagy megtörnie Oroszország népét. Uraim, itt az ideje, hogy elismerjék, hogy alábecsülték államunk katonai és emberi potenciálját, és kétszer is meggondolják, mielőtt katonai akcióra kényszerítik Oroszországot. Jobb, ha nem léped át ezt a határt!”

Én mondom, ügyes ember ez a Kadirov, ha nagyon okosnak nem is mondanám. Még a spórát is tudja szítani, holott azt hinteni szokás, a parazsat szítják. De Kadirov számára minden lehetséges, ilyen legény ez a Ramzan. Orbán helyében pedig gyorsan visszavonnám minden szavamat, mielőtt megdicsér a Kim Dzsongun is… Pár perccel ezelőtt bécsi látogatásán már megemlítette, miszerint „Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok”, csak az a baj, hogy amit mondott, azt nem lehetett félreérteni, az az volt, aminek mindenki értette.

No, mindegy, legyen Orbán Viktornak barátja a Kadirov meg a tambovi farkas.

Végezetül kerítsünk sort a moszkvai Szochnut-iroda esetére, amit most be akarnak záratni. Először is, azon olvasóim számára, akik nem tudnák (akadhat ilyen is) elmagyarázom, mi az a Szochnut. A meghatározása szerint:

A Szochnut (The Jewish Agency For Israel) egy nemzetközi zsidó szervezet, melynek elsődleges célja, hogy kapcsolatot teremtsen Izrael és a diaszpóra zsidósága között. A szervezetet 1929-ben hozták létre. Legfőbb feladata a cionizmus fő céljának, azaz a zsidó nép nemzeti otthonának megteremtése, elősegítése volt. A Szochnut a mai napig is az Izraelben letelepedni vágyók legfőbb segítője.”

Nagyon fontos szerepe van tehát, és valljuk meg: nem kevesen kívánnak mostanság Oroszországból emigrálni. Van is rá okuk bőséggel. De az izraeli állampolgárság még akkor is okozhat bajt, ha nem emigrál vele az ember, csak van neki: Leonyid Gozman ellenzéki politikust két napja azon az alapon vették őrizetbe, hogy nem értesítette időben a hatóságokat arról, hogy kettős, orosz-izraeli állampolgár lett. Azokat a hatóságokat, amelyek ezt engedélyezték. Mondom én, hogy különös srófra jár az orosz elme. Mármost a Szochnut-irodától nem sajnálták a fáradtságot, húsz oldalas levélben írta meg nekik az orosz Igazságügyi Minisztérium, mi a baja velük. Röviden: csak két gond van, az egyik az „orosz állampolgárok személyes adataival való visszaélés, azok gyűjtése és külföldre küldése”, a másik az „agyelszívás”.

Mondjuk elég nehéz úgy bevándorolni egy országba, főként legálisan, hogy ott semmit se tudjanak az emberről, de azért várják tárt karokkal, az agyelszívásra pedig majd kitérünk, egyelőre még a levélnél tartunk. Amit június közepén küldtek el az irodának, némely pénzbírságokkal együtt, amiket korábbi ellenőrzések után szabtak ki. Mondjuk ok nélkül, de kiszabták. A Szochnut meg volt olyan törvény- és tekintélytisztelő, hogy befizette a bírságokat.

Ezt nem kellett volna, ebből lett a baj.

A minisztérium ugyanis a befizetés tényét a bűnösség beismerésének tekintette, és mivel a szerintük jogsértő tevékenység nem szűnt meg, most már peres útra vitték az ügyet. De annyira, hogy ma, július 28-án kezdődik a moszkvai Baszmannij bíróságon az orosz igazságügyi minisztérium által benyújtott, a Szochnut oroszországi irodájának felszámolását követelő kereset előzetes tárgyalása. (Igen, ez az a bizonyos bíróság, ahol mostanában minden politikai ítéletet meghoznak, éspedig Mendelejeva bírónő elnökletével, az épület a Régi Baszmannaja utcától nem messze fekszik).

Mármost ha Mendelejeva bírónő ma elítéli a Szochnutot agyelszívásért, akkor saját magát is el kell ítélnie, nemzetgyalázásért és hűtlenségért.

Ugyanis ezzel az ítélettel azt ismerné be az orosz állam, hogy akinek egy csepp esze van, menekül az országból, csak a hülyék maradnak ott – meg persze azok, akiknek nincs módjuk távozni.

Élénk érdeklődéssel várom a verdiktet.

Mára ennyi hír jutott, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!