Szele Tamás: Béziers és Harkiv

Oroszország ukrajnai inváziója nem maradt abba tegnap óta – csoda is lett volna, ha váratlanul békére ébredünk – és csak egy biztos benne: hogy minden bizonytalan. Az orosz oldal egyre kevésbé bízik abban, hogy tartani tudja a Krímet, de Herszonból is a Dnyeper keleti, biztonságosabbnak érzett partjára költöztették a főhadiszállásukat.

Pillanatnyilag nagyon korai lenne bármit is állítani akár még csak a folyamatban lévő harcok várható kimeneteléről is, a háború eredményéről pedig végképp nem tudhatunk a mostani helyzet alapján semmit: egyelőre figyeljük az eseményeket, távolról, de lankadatlanul.

Akkor lássuk a mai harctéri híreket, melyeket most is részint az ISW napi jelentése, részint más források alaján állítottam össze – sajnos az ISW-nál a tegnap esti 20:45-ös záráskor még nem szerepelhetett a Harkiv elleni éjszakai rakétatámadás.

Az orosz katonai vezetés valószínűleg egyre inkább elveszíti bizalmát a Krím biztonságával kapcsolatban, miután a közelmúltban ukrán csapások érték a krími orosz katonai objektumokat. Orosz források augusztus 17-én jelentették, hogy Viktor Szokolov ellentengernagy váltotta Igor Oszipov admirálist a krími bázisú Fekete-tengeri Flotta (BSF) parancsnokaként, az orosz információs tér azonban nyilvánvalóan nagyfokú titkolózásra törekedett Szokolov kinevezésével kapcsolatban, a Szevasztopolban állítólag fenyegető „terrorista veszély” miatt. A Krímben lévő orosz katonai eszközökre, köztük a BSF szevasztopoli főhadiszállására mért közelmúltbeli ukrán csapások (amelyek ukrán partizánokhoz és az ukrán fegyveres erőkhöz kapcsolódnak) valószínűleg magas készültségbe helyezték az orosz haderőket, és a krími orosz csoportosulás összetételének, logisztikájának és vezetésének átalakításához vezettek a további csapások hatásainak enyhítése érdekében. Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága például arról számolt be, hogy az orosz erők a krími előretolt repülőtereken állomásozó merev- és forgószárnyas repülőeszközök tucatjait helyezik át a Krím félsziget mélyebben fekvő területeire és a szárazföldi Oroszországba.

Az orosz vezetés és az orosz nacionalista információs tér egyre nagyobb hangsúlyt fektetett abba, hogy a Krímben lévő orosz katonai eszközöket ért közelmúltbeli ukrán csapásokat terrorcselekménynek állítsa be, hogy elterelje a figyelmet a nemzetközi jog orosz megsértéséről és a Nyugat azon felszólításáról, hogy nyilvánítsák Oroszországot a terrorizmus állami támogatójának. Orosz források pontatlanul terrorcselekménynek minősítették a BSF főhadiszállására, egy lőszerraktárra és a Szaki légibázisra mért csapásokat. A megszállt Krím Oroszország által kinevezett vezetője, Szergej Akszjonov augusztus 17-én azt állította, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a Krímben semlegesítette a Hizb ut-Tahrir szervezet (egy iszlamista fundamentalista politikai szervezet, amely történelmileg Közép-Ázsiában és a Krímben a krími tatárok körében tevékenykedett, és Oroszországban betiltották) sejtjeit Dzsankojban és Jaltában. Akszjonov azzal vádolta az ukrán kormányt, hogy a Hizb ut-Tahrir krími műveleteit koordinálja anélkül, hogy bizonyítékot szolgáltatott volna. Az orosz tisztviselők valószínűleg egyre gyakrabban fogják összekapcsolni a megszállt területek elleni ukrán partizántámadásokat az iszlamista szélsőségekkel kapcsolatban álló szervezetek által végrehajtott műveletekkel, hogy megpróbálják elidegeníteni az ukrán partizánmozgalmat a nemzetközi közösségtől, és aláássák Ukrajna azon felhívásait, hogy Oroszországot hivatalosan is a terrorizmus állami támogatójának nyilvánítsák. Az orosz katonai célpontok elleni támadások bőven a törvényes erő alkalmazásába tartoznak, nem terrorcselekmények, és nincs bizonyíték arra, hogy iszlamista szélsőségesek hajtották volna végre ezeket a támadásokat.

A legfontosabb hírek röviden

      • Az orosz katonai vezetés tévesen azt állítja, hogy a Krímben lévő orosz katonai objektumok elleni közelmúltbeli támadások terrorakciók voltak, hogy elterelje a figyelmet a felhívásokról, amelyek Oroszországot a terrorizmus állami támogatójának nyilvánítják.
      • Az orosz hadsereg több sikertelen támadást kísérelt meg a Harkiv-Donyecki terület határának közelében, taktikailag kihívást jelentő erdőterületeken.
      • Az orosz csapatok továbbra is sikertelenül támadták a Sziverszktől délkeletre fekvő településeket.
      • Az orosz haderő több támadást indított Bakhmut északkeleti és déli részén, és valószínűleg taktikai pozíciókat próbálnak javítani Horlivka közelében.
      • Az orosz egységek Donyeck városától északnyugatra és a Zaporizzsja-Donyecki terület közigazgatási határának közelében korlátozott előnyre tettek szert.
      • Az orosz alakulatok valószínűleg a Melitopol-Tokmak-Berdjanszk háromszögben lévő földi kommunikációs vonalaik (GLOC) védelmére készülnek a Zaporizzsjai terület keleti frontvonalán lévő települések aláaknázásával.
      • Az orosz szövetségi szubjektumok továbbra is új önkéntes egységeket alakítanak és szerződéses szolgálatot hirdetnek, miközben toborzási nehézségekkel néznek szembe.
      • Az orosz megszálló hatóságok a megnövekedett partizántevékenység közepette küzdenek az ellenőrző intézkedések fokozásával a megszállt területeken.

Az orosz egységek augusztus 17-én Szlovjanszktól északnyugatra, a Harkiv-Donyecki terület határának közelében támadásokat hajtottak végre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok megkíséreltek előrenyomulni a Szlovjanszktól mintegy 20 km-re északnyugatra fekvő Bohorodicsnye közelében. Orosz katonai bloggerek korábban jelezték, hogy a nagyjából a Harkiv-Donyecki terület határán húzódó Mazanivka-Bohorodicsnye vonalon folyó harcokat a sűrűn erdős terep bonyolítja. Az orosz haderő ebben a térségben valószínűleg folytatja a taktikai kihívást jelentő erdőterületeken belüli pozícióharcokat, hogy meg tudja tartani a terepet az ukrán ellentámadásokkal szemben. Az orosz alakulatok emellett folytatták a tüzérségi csapásokat az Izjum-Szlovjanszk vonal mentén, és csapásokat mértek ukrán állásokra és polgári infrastruktúrára Szlovjanszkban, Kramatorszkban és környékükön.

Az orosz csapatok augusztus 17-én korlátozott támadásokat hajtottak végre Sziverszktől délre. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők megkíséreltek előrenyomulni a Sziverszk városától mintegy 23 km-re délkeletre fekvő Veszele felé. Az orosz csapatok állítólag Spirne közelében, Sziverszktől mintegy 20 km-re délkeletre is támadást hajtottak végre. Az orosz hadsereg folytatta a légi és tüzérségi csapásokat Sziverszk közelében.

Az orosz csapatok augusztus 17-én szárazföldi támadások sorozatát hajtották végre Bakhmut északkeleti és déli részén. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy orosz egységek harcolnak a Szoledar-Bakhmutszke térségében (Bakhmut-tól 10 km-re északkeletre). A Luhanszki Népköztársaság ( LNK) 6. kozák ezredének egységei folytatták a kísérleteket a Knauf Gips Donbas gipszgyár ellenőrzésének megszilárdítására Szoledar külvárosában, a T1302-es országút mentén, hogy délnyugat felé, Bakhmut irányába nyomulhassanak. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Bilohorivkában, mintegy 18 km-re északkeletre Bakhmuttól a T1302-es autópálya mentén. A Bakhmuttól északkeletre folytatott orosz műveletek valószínűleg arra összpontosítanak, hogy biztosítsák a T1302-es út ezen szakaszának ellenőrzését, és így délnyugati irányba nyomulhassanak előre.

Az orosz hadsereg támadásokat hajtott végre Bakhmuttól délre, hogy taktikai pozícióikat javítsák ezen a területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok megállították az orosz szárazföldi támadásokat Majorszk, Zalizne és Sumi közelében, amelyek mindegyike Bakhmuttól mintegy 25 km-re délnyugatra, Horlivka külterületén fekszik. Az orosz csapatok valószínűleg korlátozott támadásokat hajtanak végre Bakhmuttól délnyugatra, hogy a T0516-os útvonalon keresztül, amely Horlivkán keresztül nyugat felé halad, hozzáférjenek a T0513-as autópályához. Az orosz erők emellett folytatták a harcokat Kodema és Zajceve közelében, Bakhmuttól 15, illetve 7 kilométerre délre.

Az orosz hadsereg augusztus 17-én Donyeck várostól északnyugatra a támadások során csekély előnyre tett szert. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok „részleges sikert” értek el Optine irányában, Donyeck város külterületétől mintegy 6 km-re északnyugatra. A Donyecki Népköztársaság (DNK) csapatai a jelentések szerint tüzérségi tűz fedezete alatt megpróbáltak előrenyomulni Nevelszke (Donyeck várostól 15 km-re nyugatra) felé. Az orosz egységek folytatták a tüzérségi csapásokat az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén, hogy támogassák az e területtől nyugatra való nyomulásra irányuló erőfeszítéseket.

Az orosz haderő augusztus 17-én Donyeck várostól délnyugatra, a Donyeck-Zaporizzsjai terület határa közelében fokozatos előnyökre tett szert. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok szintén „részleges sikert” értek el Novomikhailivka irányában, Donyeck várostól mintegy 25 km-re délnyugatra. Az orosz egységek állítólag szárazföldi támadást hajtottak végre Vuhledar környékén (Donyeck várostól 45 km-re délnyugatra), valószínűleg azért, hogy megkerüljék a települést és közvetlen hozzáférést szerezzenek a Vuhledar és Marinka között futó helyi úthoz, amely Donyeck város délnyugati peremén található.

Az orosz hadsereg augusztus 17-én korlátozott támadásokat hajtott végre Harkiv város tengelyén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek visszavonultak, miután megpróbálták áttörni az ukrán védelmi vonalakat Lebjazse és Bazalijivka irányában, mindkettő mintegy 40 km-re van Harkiv városától délkeletre, és délebbre, mint a korábbi orosz offenzívák Harkiv város körül. Az ukrán vezérkari jelentések több hete nem említik a harcokat ezekben az irányokban. Az orosz erők távolsági aknázást is végeztek Lebjazsnye körzetében. A Lebjazsnye távolsági aknázására vonatkozó döntés célja valószínűleg az, hogy megzavarják a település ukránok általi használatát bázisként, ahonnan a keletebbre lévő orosz erők ellen harcolhatnak. Az orosz csapatok a településen kívülről is aknáznak. A Readovka orosz hírügynökség azt is állította, hogy az orosz haderő ellenőrzése alá vonta Sztohnijt és Baranivkát, mindkettő kevesebb mint 10 km-re az ukrán–orosz határtól. Az orosz hadsereg légicsapásokat hajtott végre Harkiv városától keletre és délre, Sztarij Szaltiv és Mospanove közelében. Az orosz egységek öt rakétát lőttek ki Harkiv városára, és folytatták a Harkiv várost körülvevő települések heves ágyúzását.


Ide tartoznak a legfrisebb harkivi hírek is. A városban két kollégiumot lőttek az éjszaka folyamán. Kilenc ember meghalt, közel 40 megsérült. Az egyik épület a Szaltovszkij kerületben volt, a város legnagyobb lakónegyedében, amely az ukrajnai háború kezdete óta tűz alatt áll. Oleh Synegubov harkivi területi vezető előzetes jelentése szerint az egyik háromemeletes épületet helyi idő szerint este fél tíz körül találta el egy orosz Iszkander (más jelentések szerint Kalibr) rakéta. Teljesen elpusztult. A harkivi területi ügyészség szerint az épületben hallássérült embereknek adtak otthont; a rakéta becsapódásakor legfeljebb 40 ember tartózkodott ott. Augusztus 18-án éjjel egy másik harkivi kollégiumot is lőttek. Két ember meghalt és 18 megsérült (köztük két gyermek). Synegubov szerint hajnali fél öt körül Belgorodból további nyolc rakétát lőttek ki a városra, és tűz alá vették Harkiv Kholodnogorszkij és Szlobodszkij kerületeit. Az előbbiben leégett egy kulturális központ, az utóbbiban pedig részben összeomlott egy négyemeletes kollégiumi épület.

Szintén az éjszaka folyamán tűz alá került a Harkivi területen található Krasznográd városa. Több mint 10 épület megrongálódott, két civil meghalt, és további két ember megsebesült, köztük egy 12 éves gyermek – mondta Synegubov. Azt mondta, hogy a tegnapi éjszaka „az egyik legtragikusabb” volt a Harkivi Terület számára a háború kezdete óta.

Az orosz védelmi minisztérium ezzel szemben azt állítja, hogy megsemmisített egy ideiglenes külföldi zsoldosbázist Harkivban. A minisztérium augusztus 18-án reggeli jelentésében közölte, hogy a nagy pontosságú földi támadás „több mint 90 fegyverest ölt meg”.

A pontosságról inkább szót se ejtsünk: annyi elmondható, hogy nagyobb, több ember számára is szállásnak alkalmas középületeket pusztítottak el, tekintet nélkül arra, hogy az ott lakók zsoldosok, gyermekek vagy hallássérültek voltak. Az albigensek elleni keresztes hadjárat jut eszembe, mikor Arnaud Amaury apátot, az egyik vezért megkérdezte egy közönséges keresztes, miként lehet, az, hogy katolikusokat ölnek eretnekek mellett Béziers ostroma folyamán, nem lehetne valahogy különbséget tenni közöttük? Amaury azt mondta:

Öljétek meg mind! Isten majd kiválogatja az övéit.”

Vannak, akik nem sokat fejlődtek 1209 óta.

Az orosz csapatok valószínűleg megteremtik a feltételeket a Tokmak-Melitopol-Berdjanszk térség közötti szárazföldi kommunikációs vonalaik (GLOC) védelmére, előnyben részesítve a Zaporizzsjai Terület nyugati részén lévő állásaikat a Zaporizzsja-Donyecki Terület határán lévő állásaikkal szemben. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok aláaknázták Inzsenernét és Ukrainszkét, mindkettő körülbelül 40 km-re északkeletre Tomaktól és a T0815-ös országúton Polohij irányában fekszik. A T0815-ös országút támogatja az orosz GLOC-okat Polohijtól Berdjanszkig, és csatlakozik a T0401-es országúthoz Polohij-Tokmak-Melitopol között. A T0815 legészakibb elfoglalt szakaszán végzett orosz aknázás azt jelzi, hogy az orosz erők védműveket állítanak fel a Melitopolba vezető létfontosságú GLOC-ok – a Donyeck, Zaporizzsja és Herszon terület déli részén lévő orosz érdekeltségeket összekötő kulcsfontosságú logisztikai csomópont – és az Azovi-tenger partvidékén húzódó logisztikai útvonalak védelmére. Az orosz csapatoknak hozzáférésre van szükségük ezekhez az útvonalakhoz, hogy fenntarthassák a műveleteket a keleti Herszon területen, és megőrizzék a közvetlen közúti kapcsolatot Rosztov-na-Don és a megszállt dél-ukrajnai területek között. Az orosz haderő a közeljövőben valószínűleg nem fog támadni Ukrajinszke és Inzsenernye irányából, tekintettel arra, hogy a jelentések szerint aláaknázták ezeket a falvakat.


Az orosz csapatok augusztus 17-én folytatták kisebb támadásaikat az északnyugati Herszon területen. Ukrán katonai illetékesek arról számoltak be, hogy az orosz egységek sikertelenül hajtottak végre egy szakasznyi támadást és egy felderítő hadműveletet az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében. Az orosz haderő továbbra is légi járművekkel támadta az ukrán állásokat Herszon városától északnyugatra és a hídfő közelében, és tüzérségi tűzzel lőtt 27, meg nem határozott települést a Herszoni terület Mikolajivi és Dnyipropetrovszki területtel közös határa mentén. Műholdfelvételek uszályok mozgását mutatják a Dnyeper folyón Herszon város közelében, és a helyiek azt állították, hogy az orosz csapatok egy Herszon városi hajógyárban dolgoznak az uszályokon. Az orosz egységek megpróbálhatják megjavítani és használni az uszályokat a Dnyeper folyón való eszközszállításra, bár nem világos, hogy az oroszok által használt uszályok képesek lesznek-e támogatni a nehézeszközök átkelését a Dnyeper folyón, vagy az ukrán erők meg tudják-e rongálni vagy meg tudják-e semmisíteni azokat, amint ténylegesen használatba kerülnek.

Az orosz hadsereg augusztus 16-án és 17-én csapást mért Mikolajiv városára és egy odesszai parti településre. Az Ukrán Déli Katonai Parancsnokság jelentése szerint az orosz erők S–300-as légvédelmi rakétarendszerekkel mértek csapást Mikolajiv városára. A közösségi média felvételein látható, hogy orosz rakéták csapást mértek a Petro Mohyla Fekete-tengeri Nemzeti Egyetemre, és az orosz Telegram csatornákon újra közzétettek képeket a Varvarivszkij híd gyalogos oldalán keletkezett kisebb károkról Mikolajiv város nyugati részén. Az orosz Tu–22M3 típusú repülőgépek H–22 rakétákkal csapást mértek a Romániával való vasúti és közúti kapcsolat mentén fekvő Zatoka tengerparti város üdülő- és lakóépületekre.


Ukrán helyi tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők hagyományos tüzérséggel lőtték Nikopolt és 40 rakétát lőttek Grad MLRS-ekből Cservonohrihorivkára (Nikopoltól északkeletre). Az orosz Telegram-csatornák azt állították, hogy az ukrán erők a Zaporizzsjai Atomerőmű közelében bombáztak, de a rendelkezésre álló közösségi médiafelvételek csak egy robbanás hangját rögzítették egy meg nem határozott területen, állítólag Enerhodar közelében.

Az ukrán csapatok augusztus 17-én folytatták az orosz erődök és lőszerraktárak támadását az északnyugati és északi Herszon területen. Ukrán tisztviselők arról is beszámoltak, hogy partizánok rögtönzött robbanószerkezetes (IED) támadást hajtottak végre az egyik orosz katonai megszálló közigazgatás parancsnoki irodájának közelében Melitopolban.

Az orosz regionális hatóságok és biztonsági szolgálatok továbbra is kihívásokkal szembesülnek az ukrajnai orosz műveletekhez szükséges önkéntesek toborzása terén. A Kurgán Területi Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csökkentette a helyi határőrségnél való szolgálat követelményrendszerét, lehetővé téve a 18 és 34 év közötti, felsőfokú végzettség és katonai tapasztalat nélküli lakosok számára, hogy elhelyezkedjenek. A helyi FSZB a Kurgán Területen a VK orosz közösségi médiaplatformon keresztül toboroz személyzetet, és katonai nyugdíjfizetést, valamint egy hárommillió rubeles jelzálogprogramot kínál, ha az újoncok katonai szerződést kötnek. A Pszkovi Terület Roszgvargyija kirendeltsége bármilyen végzettségű és katonai tapasztalattal rendelkező személyeket toboroz katonai szolgálatra a csecsenföldi Groznijban. Az orosz biztonsági szolgálatok valószínűleg félrevezető hirdetéseket tesznek közzé munkalehetőségekről, hogy több embert toborozzanak az ukrajnai orosz háborúhoz, amely módszerről az ISW korábban már beszámolt.

Az Ukrán Katonai Hírszerző Főigazgatóság (GUR) arról számolt be, hogy orosz katonai toborzók csecsen fiatalembereket rabolnak el négy csecsen önkéntes zászlóalj személyzete részére, ami társadalmi feszültségeket okoz a köztársaságon belül. A GUR megjegyezte, hogy a csecsen lakosok elégedetlenségüket fejezik ki Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezetővel szemben, amiért szolgálatra kényszeríti a férfiakat, és muszlim csecsen férfiakat kényszerít arra, hogy a túlnyomórészt keresztény államok (Oroszország és Ukrajna) közötti háborúban harcoljanak.

Az oroszországi helyi önkormányzati szervezetek egyre több hirdetési kampányt indítanak a katonai szolgálati szerződésekkel kapcsolatos kvótahiány kezelésére. A Jaroszlavli terület Dzerzsinszkij körzetének lakói közüzemi számlákat kaptak, amelyeken a fizetési kimutatások tetején katonai szerződéses szolgálatra vonatkozó hirdetések szerepeltek. A helyi közüzemi vállalat közölte, hogy a helyi tisztviselők utasították a vállalatot, hogy a számla tetejére tegyék fel az üzenetet, hogy megosszák a szerződéses szolgálat „kilátásait”. A Tyumeni terület egyik kis falujának lakói egy helyi szupermarketben is megosztották a toborzási plakátokat, amelyeken erősen félkövérrel írták ki a felkínált besorozási díjat és juttatásokat. Az orosz helyi hatóságok valószínűleg olyan helyeken próbálják terjeszteni a toborzási hirdetéseket, ahol nagy a civil forgalom, és a vidéki falvak anyagilag kiszolgáltatott lakosságát célozzák meg.

Egy másik orosz szövetségi szubjektum (régió) azt állította, hogy új önkéntes egységeket alakítottak a donbásszi bevetésre, de az ilyen önkéntes egységeket egyes orosz katonai bloggerek kritikával illetik. A Mordvin Köztársaság azt állította, hogy három új önkéntes egységet alakított – Szivazhar, Aralai és Kaval –, és búcsúünnepséget tartott a hetedik, 20 önkéntesből álló különítményének Donbásszba való telepítése alkalmából. E cikk megjelenésének időpontjában nem világos, hogy ezek az önkéntes csoportok működnek-e Ukrajnában, hogy az egységek jelentős számú újonccal rendelkeznek-e, vagy hogy egy hónapos kiképzésen vesznek részt. Vaszilij Petrovics VK-alapú katonai blogger úgy jellemezte a regionálisan megalakult önkéntes egységeket, mint a legjobb módot arra, hogy „kórháziba vagy sírba kerüljenek”, mivel ezek az egységek nem rendelkeznek anyagi támogatással azon kívül, amit a meg nem nevezett szponzorok biztosítanak.

Az orosz csapatok a megszállt Luhanszki Területen folytatják a titkos mozgósítási gyakorlatot, a megszállt Donyecki Területen pedig szerződéses szolgálatokat hirdetnek. A közösségi médiában közzétett videófelvételen orosz katonák fizikailag lefogtak egy civil férfit Luhanszk városában, valószínűleg azért, hogy egy autóba kényszerítsék. Ukrán tisztviselők korábban arról számoltak be, hogy orosz katonák az utcáról rabolnak el férfiakat, hogy a Luhanszki Népköztársaság (LNK) kötelékébe állítsák őket. A Donyecki Népköztársaság ( DNK) Pokrovszkban helyi közösségi központokban tartott hirdetési rendezvényeket szerződéses szolgálatra.

Az orosz haderő a megszállt területek ellenőrzésének fokozásáért küzd a partizántevékenység fokozódásától való félelem közepette. Több partizántámadás és az ukrán ellentámadásról szóló jelentések arra késztették a megszálló hatóságokat, hogy szigorúbb és jól láthatóbb intézkedéseket hozzanak a megszállt települések adminisztratív ellenőrzésének megszilárdítása érdekében. Ukrán tisztviselők a Herszoni Területen arról számoltak be, hogy az orosz erők augusztus 16-án elrabolták Verkhnorohacsitszki kerületi vezetőjét, Szvitlana Korotunt, amiért az megtagadta az együttműködést az orosz megszálló hatóságokkal. Ez az incidens része annak a szélesebb körű tendenciának, hogy az orosz csapatok a helyi hatóságok együttműködésének kikényszerítésével próbálnak legitimitást szerezni, miközben „eltüntetik” azokat, akik megtagadják az együttműködést. A megszálló erők arra is törekednek, hogy szorosabban megfigyeljék az egyes polgárokat.

Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok megnyitottak egy második szűrőpontot Mariupol keleti oldalán, és augusztus 17-én több mint 1300 lakost gyűjtöttek össze ellenőrzésre. Dmytro Orlov, Enerhodar polgármestere figyelmeztetett, hogy a nyilvános, orosz wifi-hozzáférési pontokon állomásozó civil ruhás FSZB-tisztek figyelik a magánbeszélgetéseket és személyes adatokat lopnak, ami néha ukrán állampolgárok őrizetbe vételéhez vezet.

Egyelőre itt tartunk, ezek voltak mára a harctéri hírek, de maradjanak a Zónná, mert rövidesen érkezik a második, valamivel békésebb hírösszeállítás is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!