Szele Tamás: Mozgalmas állóháború

Az orosz invázió tovább tombol Ukrajnában, de mintha egyik félnek sem volna komolyabb szerencséje: akármilyen véres harcok is folynak, a frontvonalak alig mozdultak valamennyit az utóbbi hetekben, persze azt a kevés mozgást is tekintheti győzelemnek, aki akarja: sőt, ha úgy vesszük, a mostani, stagnáló állapot is nevezhető diadalnak, mert van ennél rosszabb.

A biztosnak hitt Krím viszont lángol, minden éjjel felrobban valami, és nagyon valószínű, hogy az ukrán erők következő célpontja a kercsi híd lesz: ezzel szemben az orosz oldal a zaporrizsjai atomerőművet tartja maga elé pajzsként, azzal zsarolja a világot, mert tudja, hogy ha annak baja esik, azt mindenki megszenvedheti. Hogy aztán ennek mi lesz a vége, az egyelőre nem látszik: inkább térjünk át az aktuális eseményekre.

A harctéri híreket most is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze, ma nem is szorultak aktualizálásra – akkor lássuk, mi történt a frontokon?

Orosz források robbanásokról számoltak be szerte a Krímben – amelyeket valószínűleg az orosz légvédelem, az ukrán felderítés vagy egy ukrán támadás okozott – augusztus 18-án éjjel. Három helyi forrás azt mondta a Reutersnek, hogy legalább négy robbanás történt az oroszok által megszállt Krímben, Szevasztopol közelében lévő Belbek légibázis környékén. Szevasztopol oroszok által kinevezett kormányzója, Mihail Razvozajev azt állította, hogy az előzetes információk szerint az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán drónt, amely nem okozott kárt. A közösségi médiában közvetlenül a bejelentett robbanások után keringő, nagy robbanásról készült videó egy korábbi, augusztus 8-i bevetésről származik, és nem a légibázis környékéről.

Orosz források azt is állították, hogy az orosz légvédelem augusztus 18-án este lelőtt egy drónt a Krím és Oroszország közötti kercsi híd közelében, mivel a közösségi médiában közzétett felvételek aktív légvédelmet mutattak a térségben. Mikhailo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó augusztus 17-én azt tweetelte, hogy a kercsi híd illegálisan épült, és „le kell bontani.” A kercsi híd vasúti oldala fontos célpont Ukrajna számára, hogy megzavarja az orosz logisztikai képességeket a megszállt Ukrajnába. A közösségi médiában közzétett videók azt is állították, hogy augusztus 18-án éjjel aktív orosz légvédelmet láttak egy orosz bázisnál Nova Kakhovában, a déli Herszon területen, ami egy esetlegesen összehangolt ukrán támadássorozatra utal, ha voltak támadások, vagy drónok átrepülésére.

Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni, hogy az orosz légvédelem lelőtt-e ukrán UAV-t, illetve hogy volt-e UAV Kercsnél vagy Belbeknél. Egy orosz közösségi média felhasználó augusztus 18-án este videót tett közzé, amelyben azt állítja, hogy Belbeknél járt, ám láthatóan nem volt ott csapás. Az ukrán erők valószínűleg folytatják az orosz katonai célpontok elleni csapáskampányukat az oroszok által megszállt Krímben az orosz logisztikai képességek csökkentése és a Dnyeper folyó nyugati partján folyó műveletek fenntartására irányuló orosz kapacitások csökkentése érdekében, ahogyan azt az ISW korábban értékelte. A közzététel időpontjában azonban nem világos, hogy a bejelentett robbanások ukrán támadásoknak vagy felderítésnek, a haditechnikai eszközök rossz orosz kezelésének, a sikeres orosz légvédelemnek, vagy az ideges orosz védőknek köszönhetőek-e, akik valószínűleg további támadásokra készülnek olyan területeken, amelyekről az orosz hadsereg eddig azt hitte, hogy az ukrán hadsereg lőtávolságán kívül vannak.

Úgy tűnik, hogy az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) információs feltételeket teremt ahhoz, hogy az ukrán erőket hibáztassa a Zaporizzsjai Atomerőműnél (Atomerőmű) végrehajtott jövőbeli hamis zászlós műveletekért. Az orosz sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi erők főnöke, Igor Kirillov altábornagy* egy augusztus 18-i tájékoztatóján azt állította, hogy az ukrán erők provokációra készülnek a Zaporizzsjai Atomerőműnél, és hogy a provokációnak egybe kell esnie Antonio Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatásával. Kirillov azzal vádolta az ukrán haderőt, hogy provokáció megrendezésére készül, hogy Oroszországot okolják egy nukleáris katasztrófa okozásáért, és 30 km széles záróövezetet hozzanak létre az atomerőmű körül. Kirillov tájékoztatója, amelyet az orosz védelmi minisztérium megerősített, egybeesik azokkal a jelentésekkel, amelyek szerint az orosz hatóságok azt mondták az orosz atomerőmű dolgozóinak, hogy augusztus 19-én ne menjenek be dolgozni. Az erőműből kiszivárgott felvételeken öt orosz teherautó látható nagyon közel az atomerőmű egyik reaktorához egy meg nem határozott időpontban, ami arra utalhat, hogy az orosz csapatok előkészítik a körülményeket, hogy provokációt okozzanak az erőműben, és hogy az információs narratívát áthelyezzék, hogy Ukrajnát hibáztassák az erőmű területén bekövetkező esetleges kinetikus eseményekért.

*Kirillov altábornagyról annyit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy ha komoly szakértőnek tekintjük, akkor nem biztos, hogy igazunk lesz: a háború első heteiben ő volt a „biolaborok” összeesküvés-elméletének és a „kizárólag oroszokra veszélyes vírusok” tudománytalan legendájának legfőbb terjesztője, csak ezeket később elengedte az orosz állami propaganda fősodrása, annyira hihetetlenek voltak. Szóval, ha ő állít valamit, annak jó esetben igaz az ellenkezője, rosszban még annyi sem.

A legfontosabb hírek röviden:

      • 2022. augusztus 18-án 2022. július 6. óta először nem volt állítólagos vagy becsült orosz területi nyereség Ukrajnában.
      • Orosz források augusztus 18-án éjjel egy sor azonosítatlan és meg nem erősített robbanásról számoltak be a Krím-félszigeten.
      • Az orosz védelmi minisztérium információs feltételeket teremthet, hogy Ukrajnát vádolja a Zaporizzsjai Atomerőműnél elkövetett hamis zászlós támadással.
      • Az orosz csapatok támadásokat hajtottak végre Sziverszktől délre, valamint Bakhmut északkeleti és déli részén.
      • Az orosz haderő folytatta a támadó hadműveleteket Donyeck városától északra, nyugatra és délnyugatra.
      • Az orosz egységek sikertelen szárazföldi támadást hajtottak végre a Zaporizzsja tengelyen.
      • Ukrán illetékesek megerősítették, hogy további csapásokat mértek egy orosz katonai támaszpontra és raktárra Herszon területen.
      • A Kreml valószínűleg a létrehozott kozák szervezeteket használja ki az orosz haderőfejlesztési erőfeszítések támogatására.
      • Az orosz megszálló tisztviselők folytatták az Ukrajna megszállt területeinek hosszú távú Oroszországba való integrálására irányuló előkészületeket.

Az orosz csapatok nem hajtottak végre megerősített tereptámadást az Izjum-Szlovjanszk vonal mentén, és augusztus 18-án a Harkiv-Donyecki terület határához közeli településeket lőttek. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy egy orosz tüzérségi csapás ukrán állásokat ért Mazanivkában (Szlovjanszktól mintegy 20 km-re északnyugatra), megerősítve az ISW terepellenőrzéssel kapcsolatos értékelését, miszerint az ukrán erők kiszorították az orosz csapatokat a településről.

Az orosz egységek augusztus 18-án dél felől megkíséreltek előrenyomulni Sziverszk felé. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelenül próbáltak meg előrenyomulni Mykolaivkától (kb. 15 km-re délnyugatra Sziversztől) Vjimkáig (kb. 5 km-re délkeletre Sziversztől). Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok folytatják a harcot Sziverszk keleti gyűrűje mentén Szerebrjanka, Verhokamjanszk és Ivano-Darivka közelében. Az orosz csapatok folytatták a tüzérségi és légi csapásokat is Sziverszkre és a környező településekre.

Az orosz egységek augusztus 18-án folytatták a támadásokat Bakhmut északkeleti és déli részén. Az orosz csapatok továbbra is igyekeztek délnyugat felé haladni Bakhmut felé a T1302-es országút mentén Szoledar felől, és a jelentések szerint Volodimirivkafelől megpróbáltak előrenyomulni Szoledar felé. [20] Az orosz erők, a jelentések szerint a Wagner-csoport zsoldosait is beleértve, folytatták a nyomulást észak felé Bakhmut felé Klynove, Kodema és Semihirya felől, amelyek mindegyike Bakhmut déli külvárosától nagyjából 15 km-en belül van. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek Horlivka északi külterületéről, Holmivszkij és Zaiceve térségéből próbálnak előrenyomulni Bakhmut felé. A Horlivka melletti orosz hadműveletek célja valószínűleg a T0513-as Horlivka-Bakhmut autópályához való hozzáférés megszerzése, ami arra utal, hogy az orosz csapatok valószínűleg három vonal mentén próbálnak előrenyomulni Bakhmut felé: Horlivka felől délnyugat felé a T0513-as út mentén, Szoledar felől északkelet felé a T1302-es út mentén, valamint Klinove-Versina térségéből az E40-es autópálya mentén.


Az orosz hadsereg augusztus 18-án sorozatos szárazföldi támadásokat hajtott végre Donyeck város északi és nyugati peremén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők megkíséreltek előrenyomulni Avdiivka (Donyeck várostól 10 km-re északnyugatra) felé Verkhnotorecke és Novoszelivka Druha irányából – Avdiivkától 15 km-re, illetve 7 km-re északkeletre. Az orosz csapatok a jelentések szerint megkíséreltek a Piszkiben lévő állásaiktól nyugatra, a Piszkiben lévő Pjervomajszke irányába nyomulni, mintegy 10 km-re nyugatra. Több orosz forrás is közzétett olyan felvételeket, amelyeken állítólag orosz csapatok láthatók, amint megerősítik állásaikat Marinkában, amely Donyeck város délnyugati peremén fekszik. Az orosz erők folytatták az Avdiivkában és környékén, valamint Donyeck városától nyugatra lévő megerősített ukrán állások elleni heves tüzérségi csapásokat, hogy támogassák a folyamatban lévő szárazföldi támadásokat.

Az orosz csapatok augusztus 18-án korlátozott szárazföldi támadást hajtottak végre Donyeck várostól délnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelenül próbálták taktikai pozícióikat javítani és Taramcsukból (Donyeck várostól 25 km-re délnyugatra) Vodiane (Donyeck várostól 35 km-re délnyugatra) felé előrenyomulni. Orosz források szerint az orosz és a Donyecki Népköztársaság (DNK) csapatai folytatták a harcokat Vuhledar közelében, Donyeck városától mintegy 45 km-re délnyugatra. A Donyeck várostól délnyugatra zajló orosz hadműveletek valószínűleg a Marinkába vezető T0524-es úthoz való hozzáférés megszerzésére összpontosítanak, és a Donyeck város nyugati peremén lévő jelenlegi állásoktól nyugatra nyomuló orosz hadműveletek támogatására szolgálhatnak.

Az orosz hadsereg augusztus 18-án nem hajtott végre megerősített támadást a harkivi tengely mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az oroszok az elfoglalt állások megtartására és az ukrán ellentámadások megakadályozására összpontosítottak. Az orosz egységek további, meg nem határozott számú elektronikai hadviselési rendszert és egy taktikai zászlóaljcsoportot (BTG) telepítettek Harkiv város körzetében, hogy megpróbálják helyreállítani a Harkiv város körül állomásozó egységek harcképességét. Az orosz BTG-k, amelyek harcban vettek részt, valószínűleg nagyon rossz állapotban vannaak és viszonylag kevés a harci erejük. Az önkéntes zászlóaljak nagyon korlátozott kiképzéssel települtek, és sokkal kevesebbre képesek, mint amennyit a létszámuk sugall. Az orosz csapatok folytatták a távoli aknázást Lebjaszne közelében (Harkiv városától mintegy 40 km-re délkeletre), ami azt jelzi, hogy igyekeznek visszatartani az ukrán támadásokat Oroszország szárazföldi kommunikációs vonalai irányába az Izjum tengely mentén. Orosz források továbbra is megismételték a korábbi megalapozatlan állításokat Sztohnij, Baranivka, Odnorobivka és Udi (mindegyike Harkiv várostól mintegy 40 km-re északra és az ukrán–orosz határtól 10 km-en belül) orosz ellenőrzéséről.


Több ukrán forrás is beszámolt arról, hogy augusztus 17. és 18. között Harkiv város kilenc kerületéből négyet, valamint Krasznohradot (Harkiv terület nyugati része) jelentős orosz rakétacsapások érték, amelyek Harkiv város egyik kollégiumát és lakónegyedeit érték, jelentős károkat okoztak a polgári infrastruktúrában, és több polgári személyt megöltek és megsebesítettek. Az orosz erők légicsapásokat hajtottak végre Sztarij Szaltiv, Verhnij Szaltiv és Baranivka (Harkiv városától északkeletre) közelében is, és folytatták a Harkiv várost körülvevő települések bombázását.

Az orosz alakulatok augusztus 18-án korlátozott és sikertelen támadást hajtottak végre a Zaporizzsja tengelyen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelenül próbáltak meg előrenyomulni Jehorivkától Sevcsenkovéig, mindkettő a Donyeck-Zaporizzsjai terület közigazgatási határától keletre fekszik. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz erők legalább két taktikai zászlóaljcsoporttal (BTG) megerősítettek egy meg nem határozott területet a déli tengely mentén, ami arra utal, hogy továbbra is arra törekednek, hogy megerősítsék a déli területet az ukrán ellentámadások előkészítése érdekében. Ezek a BTG-k valószínűleg nem növelik érdemben az orosz harci erőt.


Az orosz egységek augusztus 18-án továbbra is a megszállt vonalak fenntartására és az ukrán erők déli tengely mentén történő előrenyomulásának megakadályozására összpontosítottak. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz alakulatok fokozták az UAV-k segítségével történő légi felderítést az északi és nyugati Herszon terület településein, valamint az északi Zaporizzsjai terület településein. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az oroszok légicsapásokat hajtottak végre Lozove és Bila Krinyizja ellen, mindkettő az Inhulec folyón átívelő ukrán hídfő közelében, valamint Blahodatne ellen, amely Herszon városától mintegy 20 km-re északnyugatra fekszik. Az orosz erők továbbá folytatták a települések bombázását az érintkezési vonal teljes hosszában harckocsi-, cső- és rakétatüzérséggel.

Az orosz csapatok augusztus 18-án tüzérséggel és rakétákkal tovább támadták a Dnyipropetrovszki és a Mikolajivi Területen lévő településeket. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők csöves tüzérséggel lőtték a Dnyeper folyó túloldalán fekvő Nikopolt, valamint más településeket a dnyipropetrovszki területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az orosz egységek két radarelhárító rakétát lőttek ki egy Szu–35-ös repülőgépről Baktanka és Mikolajiv irányába, és folytatták más települések ágyúzását a Mikolajivi területen.

Az ukrán erők továbbra is célba vették az orosz logisztikai pontokat és lőszerraktárakat Herszon területen. Szerhij Hlan, a Herszon terület közigazgatási tanácsadója augusztus 18-án jelentette, hogy az ukrán csapatok megsemmisítettek egy orosz raktárat Bilohirkában, amely az Inhulec folyón átívelő ukrán hídfő közelében található. Hlan arról is beszámolt, hogy az ukrán egységek augusztus 17-én megsemmisítettek egy orosz katonai bázist Nova Kakhovkában.

Mozgósítással kapcsolatos hírek:

A Kreml valószínűleg kihasználja a már létező kozák szervezeteket az orosz haderőgenerálási erőfeszítések támogatására. A hivatalos orosz kozák szervezetek olyan félkatonai alakulatokat jelentenek, amelyek az orosz szövetségi törvényeknek megfelelően állami szolgálatokat látnak el, beleértve a rendfenntartási és katonai igazgatási feladatokat. A Kommerszant című orosz napilap arról számolt be, hogy az Összoroszországi Kozák Társaság megalakított egy 250 fős „Terek” nevű kozák különítményt, amely jelenleg fejezi be az ukrajnai bevetésre való felkészülést. A Terek különítmény állítólag felderítő, mesterlövész és géppuskás tapasztalattal rendelkező katonai szakembereket tartalmaz, akiknek személyzete a Sztavropoli területről, Dagesztánból, Észak-Oszétiából, Kabard-Balkáriából és a Csecsen Köztársaságból származik. Nem világos, hogy a túlnyomórészt muszlim szövetségi szubjektumokban, például Csecsenföldön és Dagesztánban vannak-e olyan létrehozott kozák szervezetek, amelyekből „kozákokat” toborozhatnak, tekintettel arra, hogy a kozák kultúra és történelem hagyományosan ellenséges az iszlámmal szemben. Az orosz kozák szervezetek segíthetik az orosz újoncok kiképzését más, hagyományosabb orosz toborzószervek eredménytelensége vagy korlátai miatt. A Kommerszant ezen felül arról is beszámolt, hogy az Összoroszországi Kozák Társaság hét meg nem határozott beosztású önkéntes egységet küldött Ukrajnába, három önkéntes egységet készít fel a bevetésre, és több mint 6000 kozák támogatja az ukrajnai háborút meg nem határozott beosztásban.

Az orosz megszálló erők folytatják az ukrán állampolgárok katonai egységekbe való mozgósítására irányuló erőfeszítéseket. Vlagyimir Novikov – az oroszbarát milícia egyik vezetője az oroszok által megszállt Zaporizzsjában – augusztus 18-án azt mondta a RIA Novosztyinak, hogy az orosz megszálló közigazgatás Zaporizzsjai területen (nem meghatározott méretű) „önkéntes hadsereget” alakít a megszállt Zaporizzsjai Terület fennmaradó részének elfoglalására. Az orosz megszálló erők valószínűleg fokozni fogják az ukrán állampolgárok mozgósítására irányuló erőfeszítéseket Zaporizzsjai területen, ahogyan azt a megszállt Kelet-Ukrajnában tették.

Az orosz önkéntes egységek és az erőszakkal mozgósított ukrán állampolgárok alacsony moráljuk, rossz felszereltségük és kiképzésük hiánya miatt nem valószínű, hogy hatékony harci erőt tudnának létrehozni. Jurij Zajcev, a Mari El Köztársaság kormányzója kijelentette, hogy az Ukrajnába önkéntes alakulatban bevetett mintegy 430 Mari El-i lakos közül legalább 58-an meghaltak. Ez a jelentés azt sugallja, hogy az egység valószínűleg 40 százalékos teljes veszteséget (elesettek és sebesültek) szenvedett el, tekintve a szokásos arányt, miszerint minden halálos áldozatra három sebesült jut. Egy ukrán állampolgár, akit augusztus 3-án mozgósítottak Luhanszkban, hogy az orosz csapatok oldalán harcoljon (és akit az ukrán erők legkésőbb augusztus 18-án elfogtak), azt vallotta, hogy az orosz erők egy inget, egy régi vassisakot és cipőt adtak neki, és azt állította, hogy a gyalogos egységének nem volt páncélos támogatása, és gyalog kellett járnia a harcok során.

A megszállt területek hírei:

Az Ukrán Ellenállási Központ augusztus 18-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok azt tervezik, hogy szeptember 11–17. között a megszállt Melitopolban házról házra történő „felméréseket” végeznek a háztartásokban, a Kreml által megrendezésre kerülő ál-népszavazás helyett. Az Ellenállási Központ azt állította, hogy az orosz erők azért végeznek ilyen könnyen hamisítható felméréseket, mert a népszavazáson alacsony lesz a részvétel, és felszólította az ukrán civileket, hogy a népszavazás előtt hagyják el a megszállt területeket, hogy elkerüljék a részvételt. A Központ arról is beszámolt, hogy az ukrán partizántevékenység kényszerítette az orosz hadsereget arra, hogy a látszat népszavazás biztosítása érdekében erőket vezényeljen el a frontvonaltól.

Az orosz megszálló hatóságok lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a megszállt ukrán területeken helyreállítsanak bizonyos ipari, lakásépítési és médiakapacitásokat. Úgy tűnik, hogy ezek az újjáépítési erőfeszítések nagyrészt az orosz kormány azon kampányainak szolgálatában állnak, amelyek célja adminisztratív kapacitások létrehozása a megszállt területeken, az orosz logisztikai ellátási vonalak javítása vagy megerősítése, valamint információs háború folytatása Ukrajna megszállt részein, ezáltal az ukrán civilek hozzászoktatása az orosz megszálláshoz. Úgy tűnik, hogy az „újjáépítési” erőfeszítések még a megszállt területeken élő civilek alapvető szükségleteit sem elégítik ki, akik az ország egyes részein fűtés nélkül néznek szembe a közelgő téllel.

A mariupoli városi tanács augusztus 17-én jelentette, hogy az orosz megszálló tisztviselők leltárt készítenek a mariupoli lakásokról, hogy azonosítsák azokat az ingatlanokat, amelyek tulajdonosai elmenekültek az orosz invázió elől. A tanács arról számolt be, hogy a megszálló tisztviselők ezeket a lakásokat orosz tisztviselőknek, családjaiknak és kollaboránsoknak kívánják adni. Az ingyenes lakások felajánlása az egyik módja annak, hogy a Kreml valószínűleg arra próbálja ösztönözni az orosz bürokratákat, hogy a megszállt területekre költözzenek, és adminisztratív úton támogassák a megszállt ukrán területnek az Orosz Föderációba való integrálását, valamint hogy a terület demográfiai összetételét Oroszország javára változtassák meg.

A Mariupoli Városi Tanács és a Mariupol Now helyi Telegram-csatorna augusztus 18-án arról számolt be, miszerint az orosz megszálló hatóságok azon dolgoznak, hogy helyreállítsák Mariupol kikötőjét, hogy megkönnyítsék a Mariupolból Oroszországba irányuló fémtermékek exportját. A kikötő helyreállítását az orosz logisztikai vonalak megerősítésére is felhasználhatják – Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesteri tanácsadója augusztus 17-én arról számolt be, hogy az oroszországi Jejszk városából Mariupolba közlekedő komp megkezdte a szolgáltatást, de katonai célokra fogják használni. Andriuscsenko arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők lőszert szállítanak a komppal. Timur Ivanov orosz védelmi miniszterhelyettes augusztus 18-án azt állította, hogy az orosz megszálló tisztviselők prioritásként kezelik a donbászi újjáépítést és az ivóvíz helyreállítását az olyan városokban, mint Donyeck, olyan intézkedésekre van szükség, amelyek valószínűleg szükségesek ahhoz, hogy az orosz adminisztrátorokat arra ösztönözzék, hogy a területre költözzenek, vagy hogy orosz erőket szállásoljanak el bizonytalan ideig.

Propaganda- és népességszabályozási kampány: Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai pártjának, az Egységes Oroszországnak a Központi Választási Bizottság vezetője részt vett az orosz vezetésű Tavria televíziós csatorna ünnepélyes megnyitóján Herszonban, és a csatorna alkalmazottait „információs csapatoknak” nevezte, akik „rendkívül fontosak” az orosz invázió szempontjából. Hangsúlyozta, hogy „a Tavria örökké itt van, mint Oroszország.” Az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg megpróbálják majd az állami propagandacsatornákat, mint a Tavria, felhasználni az ukrán civilek elleni információs műveletek végrehajtására a megszállt Dél-Ukrajnában, ahogy a közszolgáltatások romlanak és a partizán támadások folytatódnak. Például Melitopol ukrán polgármestere, Ivan Federov augusztus 18-án kijelentette, hogy Melitopolban nincs gáz a fűtéshez. Federov elmondta, hogy az orosz propagandisták három különböző történettel szolgálnak arra vonatkozóan, hogyan tudnak a civilek idén télen fűteni – egy gázvezeték építése a Krímből, egy vezeték építése Berdjanszkból, és szénszállítmányok importálása –, de az állítólagos vezetékeken semmilyen munka nem folyik. A Zaporizzsjai Megszállási Adminisztráció vezetője, Jevhenyij Balickij augusztus 18-án kijelentette, hogy a megszálló hatóságok azon dolgoznak, hogy a lakosok „kedvezményes kategóriáinak” – valószínűleg azoknak, akik együttműködnek a megszálló hatóságokkal – üzemanyagot biztosítsanak.

Eddig tartottak a harci cselekményekről, toborzásról, megszállásról szóló hírek, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára jön a második rész is, ami az egyéb eseményekről szól.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!