Szele Tamás: Vörös ingek, barna nadrágok

Az ukrajnai harcok kicsit sem enyhülnek, Oroszország nem hátrál tapodtat sem, haladni meg nem tud, tehát állnak a frontvonalak, a hangulat meg – főként a Krímben – a mélypont felé közelít, de Szevasztopolban is kiosztották már a tisztikarnak a vörös ingeket, barna nadrágokat, mert drón csapódott a flotta-főhadiszállás tetejébe, ha kárt nem is tett semmiben.

Azért azt se gondolja senki, hogy az oroszok hajukat tépve és sikítozva menekülnek és az ukrán hadak diadalmasan nyomulnak előre, mert az sem igaz, sőt: komoly támadásoktól tartanak Kijevben a közelgő nemzeti alkalmából – az oroszok megnövelték a Fekete-tengeri Flotta rakétaindítóinak számát, amire úgy reagáltak az ukrán hatóságok, hogy a jövő hétre a Verhovna Rada minden munkatársát hazaküldték, kiürítik a kormányzati negyedet.

Szóval, messze még a béke, egyelőre lássuk a legújabb harctéri híreket az ISW napi jelentése alapján.

A krími orosz megszálló hatóságok augusztus 20-án újabb dróntámadásról számoltak be az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli főhadiszállása ellen. Mihail Razvozsajev, Szevasztopol orosz kinevezett kormányzója azt állította, hogy az orosz légvédelmi erők nem tudtak lelőni egy drónt, aminek következtében a drón a Fekete-tengeri Flotta parancsnokságának tetejére csapódott. Razvozsajev később visszavonta eredeti állítását, és azt állította, hogy a flotta légvédelmi állása lőtte le a drónt, amely a tetőn landolt és kigyulladt. A közösségi médiában közzétett felvételeken hangos robbanás és füstfelhő látható a parancsnokság körül, és a drón valószínűleg inkább felrobbant, mint hogy lelőtték volna. Egyes OSINT beszámolók a drónt egy kereskedelmi forgalomban kapható „Skyeye 5000mm Pro UAV”-ként azonosították. Ukrán illetékesek e cikk megjelenésének időpontjáig nem vállalták a felelősséget a támadásért. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a krími megszállás tisztviselői burkoltan Ukrajnát vádolták meg azzal, hogy július 31-én, az orosz haditengerészet napja alkalmából dróntámadást szerveztek a főhadiszállás ellen.

A krími orosz megszálló hatóságok valószínűleg fontolgatják a félsziget biztonságának megerősítését az orosz katonai infrastruktúra elleni támadásokat követően, és az ilyen intézkedések az orosz biztonsági erőket elvonhatják a frontvonalakról. Razvozsajev kijelentette, hogy Szevasztopolban minden biztonsági szolgálat „magas készültségi” fokozatban működik, és ellenőrzik a város összes bejáratát. Razvozsajev azt állította, hogy a szevasztopoli lakosok arra kérik a megszálló közigazgatást, hogy fokozza az őrjáratokat a városban és hozzon létre új ellenőrzőpontokat, ezzel visszatérve a félsziget olyan biztonsági helyzetébe, mint amilyen azután volt, hogy Oroszország eredetileg 2014-ben elfoglalta. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz haderő a biztonsági erők minden típusát, beleértve a Roszgvardiát is, harci erőként használja, és valószínűleg szükség lesz arra, hogy ezen erők egy részét a frontvonalakról és a megszállási biztonsági feladatokból máshová irányítsák át a megszállt Krím védelmére.

Az, hogy Oroszország továbbra sem képes megállítani a megszállt Krím elleni támadásokat, az orosz társadalomban is kiválthatja a lakosság elégedetlenségét. Egy orosz katonai blogger bírálta az orosz hadsereget, amiért a július 31-i első dróntámadást követően nem használtak több elektronikus hadviselési (EW) eszközt. A közösségi médiában már most is sok orosz látható, akik dugókban várakoznak, hogy elhagyhassák a Krímet és Oroszországba mehessenek, ami az orosz biztonsági intézkedések hatékonyságával kapcsolatos növekvő lakossági aggodalomra utalhat.

A legfontosabb hírek röviden:

      • A krími orosz megszálló hatóságok újabb dróntámadásról számoltak be az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli főhadiszállása ellen, és valószínűleg fontolgatják a félsziget biztonságának megerősítését.
      • Az orosz hadsereg sikertelen támadásokat hajtott végre a keleti tengelyen.
      • Az orosz csapatok korlátozott, sikertelen támadásokat kíséreltek meg Harkiv városától északra.
      • Az orosz haderő több támadást követően sem tudott előrenyomulni Herszon várostól északnyugatra és Mikolajiv várostól keletre.
      • Az ukrán erők továbbra is támadták az orosz lőszerraktárakat és állásokat Herszon és Zaporizzsja területeken.
      • Az orosz és proxy haderő folytatja a mozgósítási erőfeszítéseket, beleértve a kényszermobilizációt a megszállt területeken és a reklámkampányokat.
      • Az orosz megszálló hatóságok folytatták a kényszerítő intézkedéseket, hogy kikényszerítsék a civil lakosság együttműködését a megszálló közigazgatással.
      • A megszállt területeken a körülmények tovább romlottak, ami alkalmatlan kormányzásra utal.

Az orosz hadsereg augusztus 20-án folytatta sikertelen támadásait Izjumtól délnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelenül próbáltak meg előrenyomulni Novo Dmitrivka, Virnopillja és Kurulka felé, mintegy 25 km-re délnyugatra Izjumtól. A geolokációs felvételek szerint az ukrán erők egy meg nem határozott időpontban Novo Dmitrivkától mintegy 12 km-re északkeletre orosz katonai felszerelésre mértek csapást. Az orosz haderő továbbá folytatta Asiivka, Huszarivka, Csepil és Protopopivka bombázását Izjumtól északnyugatra, és légicsapást mért Zalimanra a Harkiv város-Izjum vonalon.

Az orosz egységek augusztus 20-án délkelet felől több sikertelen támadást kíséreltek meg Sziverszk ellen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket indítottak Spirne-től Ivano-Darijivkáig és Mikolajivkától Vjimkáig, mindezek Sziverszktől délkeletre. Az orosz erők légicsapást mértek Ivano-Darijivkára és lőtték a Sziverszket körülvevő településeket. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek tüzérségi tüzet nyitottak Prishib és Rozolivka közelében, a Sziverszkij Donyec folyó nyugati partján és Szvjatohirszktől délre. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz katonai bloggerek térképükön visszaminősítették az orosz területi ellenőrzést Prishib esetében.

Az orosz hadsereg augusztus 20-án továbbra is a Bakhmut északkeleti és déli részén történő előrenyomulásra összpontosított, de nem ért el területi nyereséget a térségben. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelenül támadták Bakhmutot, Szoledart és Bakhmutszkét (Bakhmuttól északkeletre). Az orosz alakulatok állítólag nem tudtak előrenyomulni Zajceve és Kodema felé, amelyek Bakhmuttól mintegy 9, illetve 13 kilométerre délkeletre fekszenek. Az orosz egységek sikertelen támadásokat hajtottak végre Horlivka-Majorsk irányába is, mintegy 21 kilométerre délnyugatra Bakhmuttól. A Donyecki Népköztársaság (DNK) milíciája azt állította, hogy a DNK „Kalmious” brigádja tüzérségi tűzzel támogatja a Horlivkától északra előrenyomuló orosz erőket, de területi előnyt nem értek el. A DNK-milícia azt is állította, hogy a DNK 3. brigádja ukrán állásokat foglalt el Zajceve környékén, de az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni a DNK állításait. A brit védelmi minisztérium megjegyezte, hogy az orosz csapatok megközelítették Bakhmut külterületeit, de nem törtek be a városba.

Az orosz egységek augusztus 20-án Donyeck városától északnyugatra és nyugatra sikertelen támadásokat hajtottak végre. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok sikertelen támadásokat indítottak Opitne, Piszki és Pjervomaiszke ellen, amelyek mind Donyeck várostól északnyugatra fekszenek. Eduard Baszurin, a DNK 1. hadtestének parancsnokhelyettese azt állította, hogy az orosz erők Krasznohorivkáért és Tonenkéért harcolnak, Donyeck várostól 19 km-re nyugatra, illetve 18 km-re északnyugatra. Geolokációs felvételek azt is mutatták, hogy az ukrán erők csapást mértek egy előrenyomuló orosz egységre Mariinka déli részén, Donyeck városától mintegy 22 km-re nyugatra. Geolokációs felvételek azt is mutatták, hogy az orosz erők megpróbálnak Mariinka északkeleti pereméről előrenyomulni Mariinka felé.

Az orosz hadsereg augusztus 20-án folytatta a harcokat a Donyeck-Zaporizzsjai terület közigazgatási határának közelében. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek sikertelen támadásokat hajtottak végre a Donyeck-Zaporizzsjai terület közigazgatási határától mintegy 20 km-re keletre fekvő Zolota Nyiva településen, de sikertelenül, és visszavonultak.

Az orosz haderő augusztus 20-án korlátozott támadásokat kísérelt meg Harkiv városától északra, amelyek mindegyike kudarcot vallott. Hivatalos ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz egységek megkíséreltek támadást indítani Harkiv várostól északkeletre, Borscsova közelében, de kudarcot vallottak és visszavonultak. A Derhacsi Városi Tanács arról számolt be, hogy az orosz erők sikertelen támadást hajtottak végre Pitomnyiknál is, Harkiv várostól északra. Az augusztus 18-án közzétett geolokációs felvételeken az orosz egységek Dementivka körül tevékenykednek, ami azt jelzi, hogy az orosz csapatok a település elfoglalására tett hosszas erőfeszítések ellenére csak csekély területi előnyöket értek el Dementivka felé, Harkiv várostól északra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők légicsapásokat hajtottak végre Ruszki Tiszkij közelében, Harkiv városától északra és Zolocsivnál, Harkiv várostól északnyugatra. Oleg Synegubov, az ukrán Harkiv terület közigazgatási vezetője jelentette, hogy az orosz csapatok augusztus 19-20-án éjjel rakétacsapásokat mértek Harkiv városára és az egész Harkiv területre, megrongálva a kritikus infrastruktúrát.

Az orosz haderő augusztus 20-án több támadást indított Herszon várostól északnyugatra és Mikolajiv várostól keletre. Ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy egy orosz szakasz sikertelenül próbált meg előrenyomulni Tavriiske felé, körülbelül 38 km-re északnyugatra Herszon városától. Két orosz kétéltű támadó osztagnak szintén nem sikerült előrenyomulnia Partizanske felé, körülbelül 44 km-re keletre Mikolajiv városától a T1508-as országút mentén, amely a Sznihurivka melletti orosz erődítményhez vezet. Geolokációs felvételek azt is mutatták, hogy egy kisebb ukrán különítmény egy meg nem határozott időpontban egy meg nem határozott épületet támadott meg Sznihurivka északi részén, ami arra utalhat, hogy az orosz állások a településen belül délre tolódtak. Ukrán illetékesek szerint az orosz erők egy Iszkander rakétát lőttek ki Voznyecsenknél ( Mikolajiv városától mintegy 81 km-re északnyugatra), amely eltalált egy lakóházat, majd S–300-as rakétákkal folytatták a csapásokat Mikolajiv városára.


Az orosz megszálló hatóságok ismét megvádolták Ukrajnát a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) bombázásával, miközben az orosz tüzérség folytatta a Dnyipropetrovszki Területen a Dnyeper folyón túl fekvő települések lövedezését. Az oroszok által támogatott Zaporizzsjai Terület katonai-polgári adminisztrációjának vezetője, Vlagyimir Rogov azt állította, hogy az ukrán erők augusztus 20-án nyugatról biztosított katonai felszereléssel lőttek a ZNPP egyik adminisztratív épületének közelében. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni, hogy augusztus 20-án történt-e lövöldözés. Geoff Brumfiel, az NPR Science szerkesztője és tudósítója arra a következtetésre jutott, hogy az augusztus 19-ről rendelkezésre álló műholdas felvételek nem elegendőek annak megítéléséhez a földi felvételek nélkül történt-e lövés vagy sem. Az orosz megszálló hatóságok irányítják a narratívát, mivel hozzáféréssel rendelkeznek a megszállt ZNPP-hez, és feltűnően nem mutattak be egyértelmű bizonyítékokat állításaik alátámasztására. Ukrán helyi tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők továbbra is Grad típusú rakéta-sorozatvető (MLRS) rakétákkal lőtték Marhanecet és csőtüzérséggel Nikopolt. Az ukrán erők négy orosz Kalibr cirkálórakétát is lelőttek Dnyipropetrovszk területe felett.

Az ukrán hadsereg folytatta az orosz lőszerraktárak és állások támadását Herszon és Zaporizzsja területeken. Szerhij Hlan, a herszoni területi közigazgatás tanácsadója robbanásokról számolt be Csornobajevkában (kb. 7 km-re északnyugatra Herszon városától), és a közösségi médiában közzétett felvételeken három különböző füstoszlop látható, állítólag a csornobajevkai repülőtéren. Hlan arról is beszámolt, hogy augusztus 19-én két ukrán csapást mértek meg nem határozott célpontokra Nova Kakhovka és Beriszlav közelében. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán légierő 11 légicsapást mért orosz állásokra az érintkezési vonal mentén a Herszon területen. Geolokációs felvételeken ukrán tüzérségi csapásokat lehetett látni orosz katonai felszerelésekre az északnyugati Herszon területen. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere kijelentette, hogy az ukrán erők csapást mértek egy orosz katonai bázisra Melitopolban, megjegyezve, hogy az orosz erők nem fogták el a rakétát, mert az orosz légvédelmi egységek nagy részét átcsoportosították Melitopolból a Herszon területre. Fedorov hozzátette, hogy az orosz erők válaszul az orosz katonai objektumok elleni ukrán csapásokra, déli irányból lőttek ki rakétát Melitopolra, bár nincs bizonyíték ennek az állításnak az alátámasztására. A Kreml által támogatott média azt állította, hogy az orosz légvédelmi rendszerek az éjszaka folyamán aktiválódtak, és azzal vádolta az ukrán erőket, hogy polgári infrastruktúrát támadtak. A közösségi média felvételein jelentett robbanások láthatók Melitopolban, de a becsapódás helye nem világos a felvételekből.


Az orosz egységek továbbra sem képesek helyreállítani a Dnyeper folyón átívelő hidat a herszoni területen. Egy orosz katonai tudósító bemutatta a Kakhovka híd súlyos kárait, amelyeket az ukrán csapások okoztak, és azt állította, hogy az oroszok a hidat alternatív útvonalként használták a „humanitárius segítségnyújtáshoz” az Antonivszkij híd elleni ukrán csapások után. A katonai tudósító azt állította, hogy a híd javítható és részben működőképes, de Hlan kijelentette, hogy az orosz javítási erőfeszítések az elmúlt napokban kudarcot vallottak.

Mozgósítással kapcsolatos hírek:

A donbásszi orosz proxy köztársaságok folytatják a rejtett mozgósítási törekvéseket, de küzdeniük kell azért, hogy elegendő létszámot állítsanak ki a harcképes egységek létrehozásához. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a Luhanszki Népköztársaság ( LNK) hatóságai aktívan felkutatják a katonai szolgálatra alkalmas férfiakat, többek között élelmiszert cserélnek a jogosultak hollétéről szóló információkért, és iskolák és óvodák közelében keresik a jogosultakat. Szerhij Haidai, az ukrán Luhanszki Területi Adminisztráció vezetője azt állította, hogy az LNK hatóságai még a krónikus betegségben szenvedő férfiakat is mozgósítják a hadra fogható emberek hiányának következtében. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) és az LNK megfelelő lőszer és felszerelés nélkül küld mozgósított férfiakat a frontvonalra, és felszólította a civileket, hogy a mozgósítás elkerülése érdekében hagyják el a megszállt vagy megszállással fenyegetett területeket. Alekszej Kurcsenko, az LNK katonai komisszárhelyettese tagadta a kényszermobilizációról szóló jelentéseket, és azt állította, hogy az LNK önkénteseket toboroz szerződéses szolgálatra.

Az orosz és a megszálló hatóságok továbbra is folytatják a lankadatlan reklámkampányokat a szerződéses önkéntes katonai szolgálatra való toborzás érdekében. A jekatyerinburgi katonai szelekciós központ állítólag buszmegállókban helyezett el hirdetéseket négy-tizenkét hónapos katonai szerződésekre, havi 200 000 rubeles (3361 dollár) fizetéssel. Egy jekatyerinburgi helyi hírügynökség augusztus 18-án arról is beszámolt, hogy a városban megjelent egy „Orkesztr W” hirdetőtábla, és hogy a feltüntetett telefonszám a Wagner-csoporthoz kapcsolódik. Az ukrán Mariupol városi közigazgatás augusztus 20-án képernyőfotókat tett közzé Mariupol lakosainak küldött szöveges üzenetekről, amelyekben a Donyecki Népköztársaság (DNK) katonai szerződéseit hirdették, és amelyekben állítólag 200 000-300 000 rubel (3 361-5 042 dollár) havi fizetést ajánlottak.


Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető bejelentette egy második rendőri ezred felállítását a csecsenföldi olaj- és gázipari létesítmények védelmére. Alibek Delimkhanov, a Rosgvargyija észak-kaukázusi körzetparancsnok altábornagya kijelentette, hogy ez az új rendőri ezred 2000 fős lesz, és már több mint 600 jelölt jelentkezett. Kadirov közölte, hogy a csecsen hatóságok mindkét rendőri ezredet átszervezték, hogy harcképesek legyenek.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok folytatták az ukrán civilek kényszerítését vagy kötelezését arra, hogy együttműködjenek a megszállt területeken a megszálló közigazgatással. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok a Herszon területen azzal fenyegetőznek, hogy elkobozzák azon vállalkozások tulajdonát, amelyek nem nyújtják be az adódokumentumokat a megszálló közigazgatásnak. Az Ukrán Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az ezeknek a vállalkozásoknak címzett levelekben azzal fenyegetőznek, hogy a megszálló hatóságok lefoglalják és más tulajdonosoknak adják át ezeket a vállalkozásokat, ha szeptember 1-jéig nem jelentkeznek be.

A megszállt területeken a körülmények tovább romlanak. Hlan augusztus 19-én közölte, hogy az orosz megszálló hatóságok korlátozzák az átkelést a Herszon terület és a Krím közötti határon, és hogy az időjárási viszonyok miatt le kellett zárni a Zaporizzsja várostól 45 km-re délre fekvő Vaszilivka ellenőrzőpontot, ami megakadályozza a megszállt területeken élő ukránok evakuálását. Az ukrán Mariupol városi adminisztrációja augusztus 20-án arról számolt be, hogy Mariupolban állandóak a lövöldözések, és a tűzharcok a városon belüli problémák megoldásának új módjává váltak, ami a megszállt Donyecki terület rossz kormányzására utal. A Donyecki Népköztársaság (DNK) tisztviselői bejelentették, hogy a Donyeck városában lévő Verhnyokalmuszka vízszűrő állomás augusztus 19-20-án éjszaka leállt az alacsony vízszint miatt, és legalább három napig nem fogja újraindítani a működését, ami súlyosbítja a Donyeck város és a környező területek lakosainak tiszta vízzel való ellátásával kapcsolatos meglévő nehézségeket.

A Harkivi Terület megszálló hatóságai augusztus 20-án megkezdték a passzportálási kísérleteket. Maxim Gubin, a Harkivi terület megszállási vezetője Kupjanszkban arról számolt be, hogy az első tíz kupjanszki lakos augusztus 20-án orosz útlevelet kapott. A bejelentés mindössze egy nappal azután történt, hogy Vitalij Gancsev, a Harkivi terület megszállási vezetője hivatalosan is kinevezte Andrej Alekszejenko volt krasznodari polgármestert a harkivi megszállási közigazgatás minisztertanácsának elnökévé.

Petro Andriusenko ukrán mariupoli polgármesteri tanácsadó augusztus 20-án arról számolt be, hogy ismeretlen tettesek, valószínűleg ukrán partizánok, sikertelenül próbáltak merényletet elkövetni Konsztantyin Ivascsenko orosz kollaboráns és megszálló polgármester ellen.

Eddig tartottak a harctéri, mozgósítási és megszállással kapcsolatos hírek, de maradjanak a Zónán, mindjárt jön a második rész, ami ma teljes egészében Darja Dugina (Platonova) halálával foglalkozik.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!