Szele Tamás: A Függetlenség Napja

Nevezetes a mai nap, nem csak azért, mert pont ma fél éve támadta meg Oroszország Ukrajnát, de ma van az ukrán függetlenség ünnepe is, minek következtében különös óvatossággal figyelik a kijevi légteret: rakétatámadásoktól tart az ukrán hírszerzés, és meglehet, okkal, igazán jellemző volna, ha ebből az alkalomból az orosz hadsereg megpróbálna csapást mérni az ünneplő fővárosra.

Egyébként viszont a háború menetében nem következett be különösebb változás, illetve lényegében véve három hónapja ugyanott húzódnak a frontvonalak, ahol most is, és elképzelhető, hogy nem tévedek nagyot, ha azt mondom: Herszont kivéve valószínűleg három hónap múlva is ugyanott húzódnak majd (és az a déli offenzíva se biztos, hogy megindul). Mindenesetre hagyjuk a jósolgatást, könnyen tévedhet az ember, térjünk inkább a tárgyra.

Lássuk a harctéri és egyéb katonai jellegű híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Orosz kormányzati források megerősítették, hogy az orosz kormány ukrán gyerekeket visz Oroszországba, és orosz családok fogadják örökbe őket. Az orosz szövetségi szubjektum (régió) Krasznodari terület Családügyi és Gyermekügyi Igazgatósága posztolt egy programról, amelynek keretében az orosz hatóságok több mint 1000 gyermeket helyeztek át Mariupolból Tyumenbe, Irkutszkba, Kemerovba és az Altaji területre, ahol orosz családok fogadták örökbe őket. 300 gyermek még mindig arra vár, hogy „találkozzon új családjával”, és hogy azok az állampolgárok, akik úgy döntenek, hogy örökbe fogadják ezeket a gyermekeket, egyszeri jutalmat kapnak az államtól. Az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) emellett arról számolt be, hogy orosz tisztviselők 30 ukrán gyermeket szállítottak át a megszállt Donyecki terület Harcsiszk, Ilovajszk és Zuhres városából Nyizsnyij Novgorodba azzal az ürüggyel, hogy a gyerekek ifjúsági oktatási-kiképzési programokban vesznek részt. Az egyik csoporthoz tartozó gyermekek erőszakos áthelyezése egy másik csoportba „azzal a szándékkal, hogy egy nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoportot részben vagy egészben megsemmisítsenek”, a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény megsértésének minősül.

Erről a témáról még bővebben is szót ejtek a mai második hírösszefoglalóban.

Az orosz hatóságok biztonsági erőket telepítenek a luhanszki területre, valószínűleg válaszul a háború csökkenő támogatására és a luhanszki lakosok növekvő harcképtelenségére. Az LNK Belügyminisztériuma augusztus 23-án jelentette, hogy az LNK Belügyminisztérium munkatársai közös járőrözést tartottak a szentpétervári és a leningrádi terület belügyminisztériumának összevont rendőri különítményeivel a megszállt Luhanszki területen lévő Sztarobilszkban, Scsasztyában és Sztanisztyában. Az LNK Belügyminisztériuma augusztus 22-én arról is beszámolt, hogy a Roszgvargyija (orosz nemzeti gárda) egységei Sztarobilszkban az orosz zászló napi ünnepségek biztosítását végezték. Az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) arról számolt be, hogy a Luhanszki területen található Dovzsanszkban (korábban Szverdlovszk) a Roszgvargyija elemei nem tartoznak a helyi LNK erők alá, és hogy a Roszgvargyija házkutatást tartott egy LNK-tisztviselőnél. Az orosz biztonsági erők telepítése a Luhanszki terület rendőrség által megszállt területeire alátámasztja az ISW korábbi értékelését, miszerint az LNK lakosai és esetleg a milícia erői nem hajlandóak folytatni a harcot most, hogy elérték a Luhanszki Terület határait. A luhanszki lakosok erőszakos mozgósítására irányuló közelmúltbeli intenzívebb orosz erőfeszítések valószínűleg fokozták ezt a kiábrándultságot, és az orosz hatóságok valószínűleg azért növelik az orosz biztonsági erők jelenlétét Luhanszkban, hogy elnyomják az esetleges belső instabilitást és/vagy azért, mert elveszítik a bizalmat a helyi luhanszki erőkben.

Az orosz hatóságok által a Roszgvargyija elemeinek a megszállt Luhanszki Terület biztonsági feladataira történő bevetése elvonja ezeket az erőket az Ukrajnában máshol folyó műveletekről, ami valószínűleg hozzájárul ahhoz a szélesebb körű orosz kudarchoz, hogy a korlátozott taktikai előnyöket operatív sikerekre váltsák át. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erők valószínűleg kimerítették az Avdijivka és a Donyecki területen található Bakhmut körüli területi nyereségekből származó lendületüket – ami az egész ukrán hadszíntér egy nagyon kis része –, részben azért, mert nem tudtak elegendő erőforrást biztosítani a támadó műveletekhez. Az LNK erőinek vonakodása a háborúban való küzdelemtől, valamint a Roszgvargyija erőinek a front közelsége helyett a hátországban való jelenléte valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy az oroszok továbbra sem tudnak jelentős területi nyereséget elérni.

Orosz tisztek valószínűleg hamis zászlós akciót hajtottak végre Donyeck városában augusztus 23-án, hogy igazolják az ukrán kormányépületek elleni támadásokat augusztus 24-én, az ukrán függetlenség napján. A donyecki közösségi médiahálózatok arról számoltak be, hogy egy csapás kárt okozott a Donyecki Népköztársaság (DNK) közigazgatási épületében, ahol a DNK vezetője, Denisz Pusilin dolgozik. Pusilin állítólag nem volt jelen a csapás idején. Az orosz média a támadást a DNK kormányzati épületére mért közvetlen ukrán támadásnak állította be, amely valószínűleg az ukrán függetlenség napján az ukrán kormányzati épületek elleni megtorló csapások feltételeinek megteremtésére irányult. Az ukrán kormányzati hatóságok korábban figyelmeztették a kijevi kormány dolgozóit, hogy az augusztus 22. és 26. közötti héten otthonról dolgozzanak, és arra az aggodalmukra hivatkoztak, hogy az orosz erők a függetlenség napján egy kiterjesztett rakéta- és tüzérségi akció részeként ukrán kormányzati eszközöket fognak célba venni. Az oroszok által támogatott Herszon megszálló közigazgatásának vezetője, Kirill Sztremouszov augusztus 22-én szintén azt állította, hogy a közigazgatás felkészült a függetlenség napján végrehajtandó ukrán provokációkra, ami egy hamis zászlós támadás feltételrendszerét jelenthette volna.

Nem ellenőrizhető források arról számoltak be, hogy az ukrajnai tengelyparancsnokok közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnöknek jelentenek, megkerülve mind az orosz védelmi minisztériumot (Védelmi Minisztérium), mind Valerij Geraszimov vezérkari főnököt a parancsnoki láncban. A Vazhnye Istorii vagy iStories nevű független orosz kiadvány az orosz vezérkaron belüli meg nem nevezett forrásokat idézett, amelyek szerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elvesztette Putyin bizalmát az ukrajnai teljes körű invázió kezdeti szakasza után, amely a gyors győzelemről szóló Sojgu biztosítékai ellenére kudarcba fulladt. A források azt állították, hogy Putyin most megkerüli Sojgut, és közvetlenül a Központi Katonai Körzet parancsnokával, Alekszandr Lapinnal kommunikál, aki az ukrajnai erők „központi” csoportját felügyeli, és az Orosz Légierő parancsnokával, Szergej Szurovikin parancsnokkal, aki a „déli” erőcsoportot irányítja. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni a jelentés hitelességét, de ha a jelentés igaz, az azt jelzi, hogy Putyin Geraszimovot is megkerüli.

Ennek a hírnek az az érdekessége, hogy bár valószínűleg igaz, Sojgu ma ennek ellenére főparancsnoki minőségben nyilatkozott az ukrajnai offenzíváról, pontosabban azt állította a Sanghaji Együttműködési Szervezet katonai parancsnokainak találkozóján, hogy az orosz előrenyomulás üteme lelassult, de merő egy humanizmusból nem sietnek vele: el akarják kerülni, hogy polgári áldozatai legyenek a „különleges műveletnek”. Ezzel kissé elkéstek. Mindenesetre ha Sojgu a gyakorlatban már nem illetékes a harci cselekményekkel kapcsolatban, akkor talán mindegy is, mit mondott.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz hatóságok biztonsági erőket telepítenek a luhanszki területre, valószínűleg válaszul a háború csökkenő támogatására és a luhanszki lakosok növekvő harcképtelenségére. Ez a telepítés ezeket az erőket elvonja az Ukrajnában máshol folyó hadműveletektől, ami valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy az oroszok szélesebb körben nem tudják a korlátozott taktikai előnyöket operatív sikerekre váltani.
      • Orosz tisztek valószínűleg hamis zászlós akciót hajtottak végre Donyeck városában, hogy igazolják az ukrán kormányépületek elleni támadásokat az ukrán függetlenség napján.
      • Az orosz hadsereg korlátozott mértékű támadásokat hajtott végre Bakhmut városától északkeletre és délre, Donyeck város északnyugati külterületén és Donyeck várostól délnyugatra.
      • Az orosz csapatok korlátozott előnyre tettek szert Mikolajiv várostól keletre és az északnyugati Herszon területen.
      • Az ukrán haderő folytatta az orosz katonai eszközök és földi kommunikációs vonalak (GLOC) támadását a Herszon területen.
      • Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) továbbra is növelik az újoncoknak járó egyszeri besorozási bónuszokat, és valószínűleg katonai tapasztalattal nem rendelkező személyeket toboroznak speciális pozíciókba.
      • Az ukrán partizántevékenység továbbra is zavarja az orosz megszállást.

Az orosz hadsereg augusztus 23-án Izjum és Szlovjanszk között nem hajtott végre megerősített tereptámadást. Egy ukrán önkéntes azt állította, hogy az orosz csapatok augusztus 22-én több támadást indítottak Izjum környékén, de nem pontosította, hogy pontosan hol történtek ezek a támadások. Az ukrán vezérkar emellett arról számolt be, hogy az orosz erők légicsapásokat hajtottak végre Bohorodicsnye (Szlovjanszktól 20 km-re északnyugatra) ellen, és folytatták a Harkiv-Donyecki terület határához közeli települések bombázását.


Az ukrán és orosz erők közötti tüzérségi párbajról újonnan megfigyelt geolokációs felvételek Szlovjanszktól északra, Szvjatohirszkben alátámasztják az ISW korábbi értékelését, miszerint az orosz erők valószínűleg a Szvjati Hori erdőn belül foglalnak el állásokat, és még nem lépték át a Sziverszki Donyec folyót Prisib és Tetyanivka környékén. A felvételeken látható, amint az ukrán csapatok orosz állásokat támadnak a sűrűn erdősített területeken, Szlovjanszktól mintegy 22 km-re északra, és az orosz erők ukrán állásokat támadnak Prisibnél (17 km-re északra Szlovjanszktól), ami megerősíti az ISW azon értékelését, hogy az orosz erők nem tudtak átkelni a Sziverszkij Donyec folyón és nem tudtak előrenyomulni Szlovjanszk felé a folyó északi oldaláról. Az orosz egységek ezen felül augusztus 22-ről 23-ra virradó éjszaka lőtték Szlovjanszk lakóépületeit.

Az orosz hadsereg augusztus 23-án nem hajtott végre megerősített támadást Sziverszk felé. Sziverszk polgári katonai közigazgatása megismételte, hogy a város továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll, de az orosz haderő folyamatosan tüzérségi csapásokat mér Sziverszk és környéke ellen.

Az orosz csapatok augusztus 23-án folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut északkeleti és déli részén. Az orosz csapatok, köztük a Luhanszki Népköztársaság 6. kozák ezredének elemei továbbra is harcoltak a Bakhmuttól mintegy 10 km-re északkeletre fekvő Szoledarban. Az orosz egységek emellett folytatták a Bakhmut felé délről, konkrétan Kodema és Zajceve környékéről történő előrenyomulásra tett kísérleteket. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz alakulatok három oldalról bekerítették Kodemát (13 km-re délkeletre Bakhmuttól), és előrenyomulnak Zajceve felé (9 km-re délkeletre Bakhmuttól).


Az orosz csapatok augusztus 23-án szárazföldi támadásokat hajtottak végre Donyeck város északnyugati külterületén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz alakulatok megpróbálták áttörni az ukrán védelmi vonalakat és előrenyomulni Krasznohorivka, Pjervomajszke és Nevelszke felé – amelyek Donyeck város északnyugati peremén egy vonalat alkotnak. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek továbbra is Adviivka bekerítésére összpontosítanak (Donyeck várostól északra), és ellenőrzésük alatt tartják Marinka 75%-át, Donyeck város délnyugati peremén. Az orosz tüzérség továbbra is lőtte az ukrán állásokat az Avdiivka-Donyeck város-Marinka frontvonal mentén.

Az orosz erők augusztus 23-án korlátozott támadásokat hajtottak végre Donyeck várostól délnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok megpróbálták taktikai állásaikat javítani Novomikhajlivka és Zolota Niva közelében, Donyeck várostól 25, illetve 60 km-re délnyugatra. Az orosz csapatok emellett folytatták a támadó műveleteket Vuhledar körül, Donyeck várostól 45 km-re délnyugatra.

Az orosz erők augusztus 23-án nem hajtottak végre megerősített támadást Harkiv város körül. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek a jelenlegi állások fenntartására összpontosítottak. A Derhacsi Városi Tanács jelentése szerint az ukrán erők megpróbálták áttörni az orosz védelmi vonalakat Dementiivka közelében, Kozacsa Lopanytól nyugatra, valamint Veliki Prokhodi és Cupivka felé, mindez Harkiv várostól északra, ami arra utalhat, hogy az ukránok folytatják a korlátozott támadásokat az oroszok által tartott vonalak ellen Harkiv megye északi részén. Az orosz hadsereg légicsapásokat hajtott végre Pitomnyik, Kosztyantynivka és Verhnij Szaltiv közelében. Az orosz tüzérség folytatta Harkiv város és az érintkezési vonal mentén fekvő települések ágyúzását.

Az orosz hadsereg korlátozott területi előnyöket ért el Mikolajiv várostól keletre és az északnyugati Herszon területen. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz egységek ellenőrzésük alá vonták Blahodatne-t (amelyet az orosz védelmi minisztérium Komszomolszkénak nevezett), Mikolajiv városától mintegy 45 km-re keletre. Az orosz védelmi minisztérium hozzátette, hogy az orosz alakulatok 12 négyzetkilométeres ellenőrzési zónát hoztak létre Blahodatne körül, három kilométeren át előretörve az ukrán védelembe. Az augusztus 22-én közzétett geolokációs felvételek azt is mutatták, hogy az orosz erők állítólag TOS–1A termobarikus tüzérségi rendszerekkel lőtték az ukrán erőket a település északi részén egy meg nem határozott, de valószínűleg nemrégiben bekövetkezett időpontban. Az ukrán vezérkar augusztus 22-én jelentette, hogy az orosz csapatok nem részletezett „részleges” sikereket értek el Blahodatne irányában, és az orosz erők valószínűleg előrenyomultak a településre. Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy ellenőrzése alatt áll Blahodativka, az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében, valamint a közelében lévő nem részletezett települések. A geolokációs felvételek szerint az ukrán erők Blahodativkában egy orosz BMD–2 gyalogsági harcjárműre mértek csapást, ami azt jelzi, hogy a településért még harcolnak. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők Olekszandrivkától északnyugatra, Herszon városától mintegy 38 km-re nyugatra előrenyomultak, és elérték a Herszon-Mikolajiv terület közigazgatási határát. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezt az állítást, amelyre az orosz védelmi minisztérium nem adott vizuális bizonyítékot.


Ukrán csapatok több csapást mértek orosz állásokra, lőszerraktárakra és földi kommunikációs vonalakra (GLOC) a Herszon területen. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy ukrán rakéta- és tüzérségi egységek megsemmisítették az orosz 7. gárdista légideszant hadosztály 247. légideszant ezredének lőszerraktárát és parancsnoki állását Csornobajivkában, Herszon városától északnyugatra, és csapást mértek a 98. gárdista légideszant hadosztály 331. gárdista légideszant ezredének parancsnoki állására Novovoszkreszenkében, a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre. A 331. ezred elemei korábban februárban és márciusban a Kijevi területhez tartozó Hosztomel közelében tevékenykedtek, és súlyos veszteségeket szenvedtek. Nem világos, hogy a 331. ezred elemei mióta tevékenykednek a Herszon területen. A 247. ezred elemei február 24-e, Oroszország ukrajnai teljes körű inváziójának első napja óta állomásoznak a Herszon területen. Az ukrán déli parancsnokság megerősítette továbbá a Dnyeper folyón átívelő Antonivszkij és Kakhovka hidak elleni ukrán csapásokat, valamint egy orosz lőszerraktár megsemmisítését Kakhovkában augusztus 22-én.

Az orosz erők megpróbálják helyreállítani a Dnyeper folyón átívelő, megrongálódott GLOC-okat, de az ukrán erők valószínűleg továbbra is támadni fogják a folyami átkelőhely létesítésére irányuló orosz kísérleteket. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az orosz utászok augusztus 20. és augusztus 21. között valószínűleg megkezdték az uszályok pozícióba helyezését, hogy egy jelentős úszó hidat építsenek a Dnyeper folyó felett közvetlenül az Antonivszkij közúti híd mellett. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz csapatok augusztus 17. és augusztus 22. között uszályokat használtak ismeretlen felszerelések szállítására. Szerhij Hlan, a Herszon területi közigazgatás tanácsadója azt is megjegyezte, hogy az orosz erők egy „furcsa építményt” emelnek az Antonivszkij híd alatt, és úgy értékelte, hogy az orosz erők pontonhidat építenek. A GLOC-ok javítására irányuló orosz rögtönzött kísérletek továbbra is sebezhetőek maradnak az ukrán HIMARS csapásokkal szemben.

Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz alakulatok továbbra is katonai felszereléseket halmoznak fel a Zaporizzsjai Atomerőműnél (ZNPP), és feltételeket teremtenek annak érdekében, hogy manipulálják a közvélemény megítélését az enerhodari helyzetről. Az Enerhodar ukrán állami energetikai vállalat arról számolt be, hogy az orosz erők 40 darab katonai felszerelést telepítettek a ZNPP-hez: 16 katonai járművet az első erőművi blokknál; hét járművet a második erőművi blokk közelében; 12 járművet egy felüljáró alatt; valamint két páncélozott személyszállító járművet és hat speciális teherautót a ZNPP javítási zónájában. Az ukrán katonai főhírszerző igazgatóság (GUR) jelentette, hogy az orosz csapatok szándékosan aknavetőkkel célozzák a Zaporizzsjai Hőerőmű (ZTPP) hamukamráit a ZNPP-től mintegy 5 km-re keletre. A GUR szerint a ZTPP a hamukamrákban porszerű hulladékot termel, amely mérgező anyagokat tartalmaz és a normális szint másfélszeresét meghaladó mértékben radioaktív. A GUR azzal érvelt, hogy a hamugödrökre csapást mérve az orosz erők radioaktív port tartalmazó füstfelhőt hozhatnak létre, amiért az oroszok Ukrajnát hibáztathatják.

Az orosz tüzérség augusztus 23-án továbbra is rakéta- és MLRS-csapásokkal vette célba a Dnyipropetrovszki és Mikolajivi Területeket. Dnyipropetrovszk tisztviselői arról számoltak be, hogy az orosz erők Dnyipro városát nem részletezett rakétákkal támadták, Grad MLRS-eket lőttek Marhanecre és Nikopolra (a Dnyeper folyó Enerhodarral szembeni oldalán), és Uragan MLRS-eket lőttek Zelenodolszkra.

A megszállt Krímben lévő, oroszok által kinevezett tisztviselők azt állították, hogy augusztus 22-én Szevasztopolban lelőttek egy másik drónt. A közösségi médiában készült felvételeken látható, amint az orosz légvédelmi rendszerek augusztus 22-én Szevasztopolban egy meg nem nevezett objektumot találnak el.

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) továbbra is növelik az újoncoknak járó egyszeri besorozási bónuszokat, valószínűleg az érdeklődő önkéntesek hiánya miatt. Dmitrij Azarov, Szamara terület kormányzója bejelentette, hogy a „Szamara” önkéntes zászlóalj – amely az újonnan alakuló 3. hadtest része – újoncai az eredetileg ígért 200 000 rubel (kb. 3320 dollár) helyett 300 000 rubel (kb. 4980 dollár) bónuszt kapnak. Az Orjol terület tisztviselői bejelentették továbbá, hogy 100 000 rubel (kb. 1660 dollár) pótlékot fizetnek minden olyan orosznak, akinek állandó lakcíme van az Orjol területen belül vagy kívül, és akit a 3. hadtestbe vezényeltek. Az ISW korábban már beszámolt arról, hogy a burját és a tatár köztársaságok 100 000 rubellel (kb. 1660 dollár) megemelték az egyszeri besorozási bónuszokat. Más orosz szövetségi szubjektumok is valószínűleg növelik a kifizetéseket, hogy több önkéntest generáljanak a 3. hadtestbe vagy a regionális önkéntes egységekbe. Az sem világos, hogy a burját és tatárföldi önkéntes zászlóaljak csatlakoznak-e a 3. hadtesthez.

Az orosz szövetségi szubjektumok speciális katonai egységeket alakítanak olyan önkéntesekkel, akiknek valószínűleg nincs korábbi katonai tapasztalatuk. Az Udmurt Köztársaság azt állította, hogy hét önkéntest toborzott, akik jelenleg Togliattiban kiképzésen vesznek részt az „Italmas” SZPECNAZ egység számára. A helyi katonai toborzóközpontok Udmurtiában július 23-án jelentették be a toborzást az „Italmas” egységbe, és nem követelték meg a korábbi katonai tapasztalatot. A július 23-i bejelentés előtt nem volt információ az „Italmas” egységről, ami arra utal, hogy ez egy új önkéntes alakulat. Néhány helyi hírügynökség azt állította, hogy az egység tartalékosokat toboroz, míg mások megjegyezték, hogy bárki, aki szeretne katonai szerződést kötni az egységgel, megteheti ezt egy helyi katonai toborzóközpontban. A július vége óta mindössze hét önkéntes toborzása tovább erősíti, hogy az orosz szövetségi alanyoknak továbbra is kihívásokkal kell szembenézniük a tervezett számú önkéntes toborzása terén. A tatárföldi helyi sajtóorgánumok arról is beszámoltak, hogy 21 újonc harci koordinációs tevékenységet folytat az Orenburgi területen az „Alga” és „Timer” önkéntes zászlóaljakkal, annak ellenére, hogy korábban azt állították, hogy június 23-ig több mint 300 önkéntest toboroztak.

A megszállt területek hírei:

Az ukrán partizántevékenység továbbra is zavarja az orosz megszálló aktivitást. Ukrán partizánok augusztus 23-án rögtönzött robbanószerkezettel (IED) megpróbáltak merényletet elkövetni Igor Telegin, az oroszok által kinevezett Herszon terület belpolitikai osztályának helyettes vezetője ellen. Telegin állítólag kisebb sérülésekkel túlélte a támadást. Az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) közzétett egy dokumentumot, amely állítólag útmutatást adott az orosz megszálló csapatoknak, hogy a mérgezéstől való félelem miatt ne fogadjanak el élelmiszert vagy gyógyszert a helyi ukránoktól. Az orosz védelmi minisztérium augusztus 20-án azt állította, hogy ukránok megmérgezték az orosz egységeket és Volodimir Saldo megszálló tisztviselőt, bár ezek a jelentések továbbra sem megerősítettek.

Az orosz tisztviselők továbbra is importálnak oroszokat a megszállt területekre, hogy a megszállási adminisztrációban szolgáljanak, valószínűleg a helyi ukrán kollaboránsok iránti bizalom hiánya miatt. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz kormány korábbi tisztviselői most megszállási hivatalnokokként szolgálnak. Az Ellenállási Központ arról számolt be, hogy két új korábbi orosz alkalmazott szolgál most a Zaporizzsjai Terület megszállási kormányában, és hogy most már szinte minden pozíciót oroszok töltenek be a megszállási kormányokban. Az Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy a megszálló hatóságok továbbra is szakképzett munkaerőt, például orvosokat, tanárokat és közüzemi munkásokat importálnak a megszállt területekre, és hogy a Kreml politikájaként még több orosz importálását tűzte ki célul a megszállt területekre. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a megszálló közigazgatásoknak széleskörű hiánya van készséges ukrán kollaboránsokból, és problémák vannak a bevett ukrán kollaboránsok iránti bizalommal.

Az orosz megszálló tisztviselők folytatják az előkészületeket az annexiós népszavazások megtartására a megszállt Ukrajnában. A Luhanszki Népköztársaság ( LNK ) egyik tisztviselője augusztus 23-án jelezte, hogy a most Oroszországban tartózkodó luhanszki lakosok továbbra is jogosultak lesznek szavazni az annexiós népszavazáson, ami alátámasztja az ISW korábbi értékeléseit, miszerint a megszálló hatóságok igyekeznek felgyorsítani az annexiós referendumok előkészületeit. Vitalij Kiszelev, az LNK belügyminiszter-helyettese bejelentette, hogy a Luhanszki területről Oroszországba távozott luhanszki lakosok szavazhatnak majd az orosz annexióról szóló LNK-referendumon. Kiszelev azt állította, hogy a választási részvétel 100%-os lesz, és hogy a szavazók 70%-a az annexió mellett fog szavazni. Kiszelev azt állította, hogy a megszállt területeken élő, orosz útlevelet igénylő emberek száma azt jelzi, hogy széles körben elterjedt az Oroszországhoz való csatlakozási vágy.

Az orosz megszálló tisztviselők folytatják az orosz iskolák létrehozására irányuló erőfeszítéseket a megszállt Ukrajnában. A GUR arról számolt be, hogy az orosz hatóságok 43 oktatási intézményt próbáltak újra megnyitni orosz tanárokkal és kollaboránsokkal a megszállt Ukrajnában. A GUR megismételte azt a korábbi jelentést is, miszerint a megszálló tisztviselők pénzbírsággal fenyegetik azokat az ukrán szülőket, akik nem küldik ukrán gyermekeiket a megszállok által létrehozott iskolákba. Denis Pushilin, a Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője bejelentette, hogy a DNK és Oroszország együttműködik annak érdekében, hogy a megszállt Donyecki Területen a gyermekek hozzáférjenek az oktatáshoz és az oktatási eszközökhöz.

Eddig tartottak a harctéri és egyéb katonai vonatkozású hírek, de maradjanak még a Zónán, mert mindjárt érkezik a második hírösszefoglaló is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!