Szele Tamás: Gyermekrablások és zsúfolt zárkák

Egyre különösebb dolgok történnek Ukrajnában az oroszok által megszállt zónákban. Mintha ez nem egy szokványos területfoglaló háború volna, ennek kifejezetten nacionalista, oroszosító jellege is van. Bár mondjuk nem csak Ukrajnában történnek furcsa dolgok, hanem Oroszországban, sőt, Belaruszban is: vegyük szépen sorra, miről is van szó.

A katonai híreknél már említettem az ukrajnai gyermekrablásokat, most kicsit részletezném a Moscow Times alapján, miről is van szó. A történet nem most kezdődött, és nem is csak gyerekekről szól. Kijev a háború kezdete óta vádolja Moszkvát az ukránok „deportálásával”, mondván, hogy a megszállt területekről származó ukránokat arra kényszerítették, hogy Ukrajna más régiói helyett Oroszországba menjenek. Ezt alaposan dokumentálták is, gyakorlatilag a háború első heteitől kezdve tudunk olyan esetekről, amikor a menekülőket orosz területre kényszerítették. De gyermekrablásokról eddig alig lehetett hallani. Illetve volt szó sok mindenről kiskorúakkal kapcsolatban, átlátszó „nyári táborokról”, „tanfolyamokról”, ahonnan már orosz nevelőszülőkhöz kerültek (ilyen volt a katonai hírek között említett Nyizsnyij Novgorod-i program), de tegnap egészen komoly váddal állt elő Kijev. Szó szerint idézem az ukrán külügyminisztérium kommünikéjét:

Az Orosz Föderáció továbbra is gyermekeket rabol el Ukrajna területéről, és illegális örökbefogadást szervez orosz állampolgárok számára.

A Krasznodari Családügyi és Gyermekvédelmi Főosztály tájékoztatása szerint az orosz hadsereg által Mariupolból elrabolt több mint 1000 ukrán gyermeket illegálisan adtak át idegeneknek Tyumenben, Irkutszkban, Kemerovóban és az Altáji Területen; jelenleg több mint 300 gyermeket tartanak fogva Krasznodari Területen speciális intézményekben.

Az Orosz Föderáció ilyen intézkedései súlyosan sértik a polgári személyek háború idején való védelméről szóló 1949. évi genfi egyezményt, amely előírja a megszálló hatalom kötelezettségét, hogy nem változtathatja meg a gyermekek polgári jogállását, valamint a gyermekek jogairól szóló 1989. évi ENSZ-egyezményt.

Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, különösen az ENSZ-t, hogy ítélje el Oroszország Ukrajnában a gyermekek ellen elkövetett folyamatos bűncselekményeit, valamint tegyen azonnali intézkedéseket Moszkva ellen, hogy véget vessen a nemzetközi jog szemtelen megsértésének.

Minden ukrán gyermeket, akit illegálisan telepítettek át Oroszország területére, vissza kell juttatni a szüleinek vagy törvényes gyámjainak.”




Nem kétlem, hogy igaz a vád, de akkor bizony nagyon undorító, és egyszerre több jogsértést is elkövettek az orosz megszálló hatóságok. Akárhogyan is dől el ennek a háborúnak a sorsa, ezzel a kérdéssel még foglalkozni kell majd.

Különben pedig az orosz hatóságok csak Ukrajnában bánnak ilyen lazán a joggal, otthon bezzeg véresen komolyan veszik. Mint a Kommerszant írja, annyira, hogy már nincs hely az előzetes letartóztatási központokban! A háború fél éve alatt minden betelt, és most borzalmas viszonyok uralkodnak ezekben az intézetekben.

Oroszország előzetes letartóztatási intézményei 96 százalékban tele vannak – közölte az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat a Kommerszant megkeresésére. Jelenleg 114 172 ember tartózkodik bennük, a maximális befogadóképesség 118 495 fő. Egyes régiókban, köztük Moszkvában azonban már most is túlzsúfoltak az előzetes letartóztatási intézmények. Májusban Eva Merkacseva, az Elnöki Emberi Jogi Tanács és a Moszkvai Közfelügyeleti Bizottság tagja az előzetes letartóztatási intézmények „szörnyű túlzsúfoltságáról” beszélt. Elmondása szerint a fővárosi előzetes letartóztatási intézmények 9000 emberre lettek volna tervezve, de 2786 fővel többen voltak. A „Matroszkaja Tyisina” („Matrózcsend”) fogdában 600 „felesleges” fogvatartott volt, azaz a fogdában 43%-os volt a túlzsúfoltság. Merkacseva szerint egyes cellákban az embereket arra kényszerítették, hogy a padlón aludjanak.

Merkacseva szerint korábban a moszkvai előzetes letartóztatási központok túlzsúfoltságának problémáját úgy oldották meg, hogy a fogvatartottakat a szomszédos régiókba szállították, de most már nincs több szabad hely.

A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat megerősíti ezt az információt. Májusban Igor Vedinyapin, a büntetés-végrehajtási és különleges nyilvántartási osztály vezetője a Kommerszantnak elmondta, hogy a 203 előzetes letartóztatási intézményből 50 túlzsúfolt. Ugyanakkor az ukrajnai háborút nevezte meg a regionális büntetés-végrehajtási intézetek és a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat irodái túlzsúfoltságának egyik okaként, ami miatt az orosz fogvatartási központok és kolóniák egyes helyiségeit ukrán állampolgárok foglalták el.

Tehát akkor az őrizetesek nagy része nem is politikai, nem is köztörvényes, hanem egyszerűen csak ukrán, akit nem hagytak szabad lábon mászkálni!

A helyzet a Rosztovi Területen a legrosszabb, ahol minden egyes előzetes letartóztatási intézményben 100-300 ember tartózkodik a megengedettnél nagyobb számban – mondta májusban a helyi előzetes intézmény vezetője, Igor Omelcsenko. Ezenkívül a taganrogi előzetes letartóztatási intézmény, amelynek befogadóképessége 500 fő, nem működik. Regionális emberi jogi aktivisták feltételezik, hogy ukrán foglyokat tarthatnak fogva benne.

A Krími Közfelügyeleti Bizottság a Kommerszantnak elmondta, hogy „az előzetes letartóztatási intézményekben nincsenek üres helyek, és május óta nem is voltak.” A Nagy Katalin idejében épült szimferopoli SIZO–1-ben a 800 rab helyett majdnem kétszer annyi ember van. A jelentések szerint a problémát súlyosbítja az ukrán állampolgárok beáramlása, akiket ebben a fogdában helyeznek el.

Folytathatnám napestig: Oroszország akkora rendet kezdett rakni (a maga észjárása szerint), hogy szó szerint kifogytak a zárkákból. Ami annak fényében, hogy múlt héten némi fekete humorral tárgyalta az ellenzéki sajtó (főként a Moscow Times) az orosz ipar „Gulág-alapokra helyezését”, abból kiindulva, hogy jelenleg 16 437 politikai elítélt van előzetesben vagy tölti büntetését (tehát a maradék mintegy százezer előzetesben ülő vagy köztörvényes, vagy egyszerűen ukrán), kicsit különösen hangzik, de ezek szerint még ezt is sikerült félreszervezniük. A tömegesen kizsákmányolható ingyenes munkaerő persze nem oldaná meg az ellátási gondokat, a nyersanyag- és alkatrészhiányt, de mindenesetre ez rengeteg fogvatartott, még egy olyan, hatalmas börtönhagyományokkal bíró helyen is, mint Oroszország.

Sokat gondolkodtam azon, ki lehet a legszemtelenebb szereplője ennek a háborúnak. Nem a negatív hőse, az Putyin, hanem az, aki a legszemtelenebbül és legjellemtelenebb módon viselkedik. Hosszú ideig Ramzan Kadirov volt a jelöltem, de ma elhódította tőle a babért Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Képes volt gratulálni Ukrajnának egy beszédben az ukrán függetlenségi ünnep alkalmából – pont ő, aki repülőtereket, támaszpontokat, üzemanyagot, lőszert ad az Ukrajnát támadó orosz erőknek, akinek a területéről indítják a rakétákat, bombázógépeket. Sőt – képes volt „békés égboltot, toleranciát, bátorságot, erőt és sikert” kívánni „a tisztességes élet helyreállításához”. De idézem a beszédet tovább is, mert a szemforgató képmutatés iskolapéldája:

Biztos vagyok benne, hogy a mai ellentmondások nem lesznek képesek lerombolni a két ország népei közötti őszinte jószomszédi kapcsolatok évszázados alapjait. Fehéroroszország továbbra is ki fog állni a harmónia megőrzése, a baráti és kölcsönös tiszteletteljes kapcsolatok fejlesztése mellett minden szinten.”

Ezt már nem lehetett galambepével tűrni: Mikhaylo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója kommentálta Lukasenka nyilatkozatát, megjegyezve annak cinizmusát is.

Ukrajna győzelme után Lukasenkával és támogatóival megvitatjuk az Ukrajna feletti „békés égbolt minden árnyalatát”. Úgy vélem, Lukasenka úr komolyan azt hiszi, hogy a világ nem veszi észre politikai csoportjának közvetlen bűnrészességét az Ukrajna elleni előre megfontolt bűncselekményekben. És ezért folytatja a nyilvános bohózatot…

Megértem, hogy egyeseknek úgy tűnik, hogy egy életen át lehet gátlástalanul hazudni, vagy úgy tenni, mintha minden Isten harmata lenne a szemükben. De jogilag minden, amit Lukasenka úr tesz, abszolút és kifejezetten az ukránok vérével van átitatva.”

Legalább az eget ne emlegette volna, hiszen pont miatta nem békés… no, mindegy, de ezt a szemtelenséget érdemes megjegyezni, alaposan fel kell kösse a gatyáját Kadirov, ha ezt a rekordot meg akarja dönteni.

Ennyi hír jutott mára, hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!


Oszd meg másokkal is!