Szele Tamás: Háború takaréklángon

Ukrajnában nem csitulnak a harcok, de nem is lángoltak fel különösebben: az embernek az időnként az érzése, hogy az orosz fél épp csak annyira akar háborúzni, hogy világos legyen: nincs béke. Aztán ránéz az ember a bombázások adataira, és rögtön rájön, hogy téved. Háború ez nagyon is, véres veszteségekkel, csak az áldozatok többségükben – ukrán civilek.

De hát az hogyan lehetséges, ha az orosz hadsereg nem támad civil célpontokat és kizárólag precíziós fegyvereket használ? Úgy, hogy a célpontok legalább annyira katonaiak, amennyire nagy pontosságúak a fegyvereik, ezt kiválóan láthatjuk majd a csaplinói támadásból, amit azonban csak a folytatásban veszek elő.

Egyelőre lássuk a harci cselekmények, az orosz mozgósítás és a megszállt területek híreit, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítok össze.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter augusztus 24-én kijelentette, hogy az orosz erők lassítják az ukrajnai offenzív műveletek általános ütemét, ugyanakkor megerősítette, hogy Oroszország céljai a háborúban nem változtak. A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagállamainak védelmi minisztereivel tartott találkozón Shoigu kijelentette, hogy az orosz csapatok lelassítják az ukrajnai offenzív műveletek ütemét, tudatosan törekedve a polgári áldozatok minimalizálására. Shoigu azt is megismételte, hogy az ukrajnai műveletek a terveknek megfelelően haladnak, és hogy az orosz haderő minden célkitűzését el fogja érni, alátámasztva az ISW értékelését, miszerint Oroszország maximalista stratégiai háborús céljai Ukrajnában nem változtak. Az orosz védelmi minisztérium korábban is hasonló nyilatkozatokat adott ki az ukrajnai műveletek ütemének magyarázatára.

Sojgu nyilatkozata egyben az orosz védelmi minisztérium kísérletét is jelentheti arra, hogy információs feltételeket állítson fel, hogy megmagyarázza és mentegesse az orosz csapatok Ukrajnában az elmúlt hat hétben elért elhanyagolható nyereségét. Amióta az orosz hadsereg a július 16-i szünetet követően újraindította a támadó hadműveleteket, az orosz egységek mintegy 450,84 négyzetkilométer (nagyjából 174 négyzetmérföld) új területet szereztek, ami körülbelül Andorra nagyságú terület. Az orosz csapatok március 21. óta (az orosz erők legmélyebb ukrajnai előrenyomulásának becsült időpontja) nagyjából 45 000 négyzetkilométer területet veszítettek el, ami nagyobb terület, mint Dánia. Amint azt az ISW korábban már értékelte, az orosz haderő nem képes a korlátozott taktikai előnyöket szélesebb körű műveleti sikerekre váltani, és a kelet-ukrajnai offenzív műveleteik a tetőfokára hágnak. Sojgu nyilatkozata valószínűleg kísérlet arra, hogy ezeket a kudarcokat megmagyarázza.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz csapatok korlátozott tereptámadásokat hajtottak végre Izjumtól délnyugatra és délkeletre, Bakhmuttól északkeletre és délre, valamint Donyeck várostól nyugatra és délnyugatra.
      • Az orosz haderő korlátozott támadást hajtott végre az északnyugati Herszon területen.
      • Az ukrán erők továbbra is célba vették az orosz katonai eszközöket és földi kommunikációs vonalakat (GLOC) Herszon és Zaporizzsja területeken.
      • Az orosz megszálló hatóságok továbbra is szembesülnek a megszállási tervek végrehajtásával kapcsolatos partizán- és belső kihívásokkal.
      • Az orosz megbízott vezetés folytatja erőfeszítéseit a megszállt területek orosz rendszerekbe való jogalkotási és közigazgatási integrációjának felügyeletére.

Az orosz hadsereg augusztus 24-én korlátozott támadásokat hajtott végre Izjumtól délnyugatra és délkeletre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelenül próbáltak meg előrenyomulni Nova Dmitrivka (25 km-re délnyugatra Izjumtól) felé, és sikertelen felderítési kísérletet hajtottak végre Bohorodicsnye közelében (25 km-re délkeletre Izjumtól) Az orosz tüzérség folytatta a csapásokat az Izjum-Szlovjanszk vonal mentén és a Harkiv-Donyecki terület határa közelében.

Az orosz haderő nem hajtott végre megerősített támadást Sziverszk felé, viszont augusztus 24-én is folytatta a Sziverszk és a környező települések elleni légi és tüzérségi csapásokat.

Az orosz hadsereg augusztus 24-én folytatta a támadásokat Bakhmut északkeleti és déli részén. Ukrán és orosz források szerint az orosz csapatok folytatták a harcokat a Szoledar-Bakhmutszke térségében, 10 km-re északkeletre Bakhmuttól. Orosz források azt állították, hogy a Wagner-csoport zsoldosai ellenőrzik a Patrice Lumumba utca keleti részét, amely Pokrovszkétól nyugatra halad Bakhmut felé. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy orosz csapatok támadó műveleteket hajtottak végre Kodema közelében (13 km-re délkeletre Bakhmuttól) Az orosz erők légi és tüzérségi csapásokat mértek Bakhmut és a környező települések ellen.

Az orosz egységek támadásokat hajtottak végre, hogy augusztus 24-én Donyeck város nyugati külterületéről előrenyomuljanak. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok támadó hadműveleteket kíséreltek meg Piszki, Nevelszke és Pobjeda irányába, amelyek Donyeck város nyugati peremén egy vonalat alkotnak. Orosz források arról számoltak be, hogy az orosz és a Donyecki Népköztársaság (DNK) csapatai tovább nyomulnak nyugat felé a Piszki melletti állásokból Nevelszke, Pjervomajszke és Optine felé, és tüzérségi csapásokat hajtanak végre az Avdiivka felé irányuló szárazföldi támadások támogatására.

Az orosz csapatok augusztus 24-én korlátozott támadásokat hajtottak végre Donyeck városától délnyugatra. Az orosz alakulatok a jelentések szerint Novomikhajlivka (Donyeck várostól 25 km-re délnyugatra), Pavlivka (Donyeck várostól 45 km-re délnyugatra) és Velika Novoszilka (Donyeck várostól 75 km-re délnyugatra) felé próbáltak előrenyomulni. Az ukrán vezérkar emellett arról is beszámolt, hogy az orosz egységek Vuhledart lőtték, valószínűleg azért, hogy folytassák a Vuhledartól Marinkába és Donyeck város térségébe vezető szárazföldi kommunikációs vonalak elvágására irányuló erőfeszítéseket.

Az orosz erők nem hajtottak végre megerősített támadásokat Harkiv város közelében, de folytatták a front menti települések, köztük Szlatiné, Ruszki Tyszki, Verhnij Szaltiv, Prisib, Rubizsnye és Odnorobivka bombázását. A helyi harkivi hatóságok arról számoltak be, hogy az orosz csapatok S–300-asokkal támadták Dokucsajevszkét – Harkiv városközpontjától mintegy 23 km-re lévő külvárost. Az orosz egységek továbbra is támadják Ukrajna ipari bázisát Harkiv városában. Augusztus 23-án rakétacsapást mértek a Harkiv város déli részén található Harkiv Szecsenko műszergyártó üzemre.

Az orosz csapatok augusztus 24-én korlátozott támadást hajtottak végre az északnyugati Herszon területen, de nem értek el megerősített területi nyereséget. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást Mikolajivka irányában, a Herszon-Dnyipropetrovszk terület közigazgatási határától délre. Az orosz hadsereg továbbra is légicsapásokat hajtott végre az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében, Herszon városától északnyugatra, valamint a Herszon-Dnyipropetrovszk terület közigazgatási határának közelében.

Az ukrán erők továbbra is támadták az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC) és állásokat Herszon és Zaporizzsja területeken. Szerhij Hlan, a herszoni területi közigazgatás tanácsadója megerősítette, hogy az ukrán csapatok augusztus 24-én csapást mértek a Dnyeper folyó feletti Kakhovka hídra. A geolokációs felvételek füstöt is mutattak a Kakhovka híd körül. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az ukrán légierő csapást mért orosz felszerelés-koncentrációs pontokra Novovoznyeszenszke, Arhanhenske és Pravdinye településeken, amelyek mind a Herszon terület közigazgatási határa mentén helyezkednek el. A közösségi média felvételei állítólag egy ukrán csapást is mutattak egy orosz lőszerraktárra Tokmakban, mintegy 50 km-re északkeletre Melitopoltól.


Az orosz tüzérség augusztus 24-én folytatta Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv területek bombázását. Az orosz csapatok kétszer lőttek ki nem részletezett rakétákat Zaporizzsja városára, ami károkat okozott a lakóépületek infrastruktúrájában. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentette, hogy az orosz erők S–300-as légvédelmi rakétákat lőttek Bereznehuvatéra (körülbelül 20 km-re északnyugatra az Inhulets folyó feletti ukrán hídfőtől). Mikolajiv terület tisztviselői szintén jelentették, hogy az érintkezési vonal közelében ágyúzást tapasztaltak. Dnyipropetrovszk terület tisztviselői jelentették, hogy az orosz erők két H–22 rakétával célba vették Dnyipro város körzetét. Az orosz erők folytatták a Grad MLRS rendszerek és a hagyományos tüzérség bevetését Nikopol körzetben, és Uragan MLRS rendszerekkel célba vették a Krivij Rih körzetben lévő településeket.

Az oroszok által kinevezett Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai terület katonai-polgári közigazgatásának vezetője azt állította, hogy az ukrán erők augusztus 24-én lőtték Enerhodar strandját és az ipari területet, de nem szolgáltatott vizuális bizonyítékot. Az ISW nem tudja függetlenül azonosítani az állítást vagy a bejelentett lövésekért felelős felet. Az augusztus 23-án a közösségi médiában közzétett felvételeken erdőtüzek láthatók, amelyek állítólag Enerhodar déli ipari és lakóterületeinek közelében vannak a városban.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) folytatták az új önkéntes egységek létrehozását Oroszország ukrajnai háborújának támogatására. Az Altaji Terület öt önkéntes egység megalakítását jelentette be: a „Kalasnyikov” és az „Altaji” zászlóaljak, a „Szkurlatova” és a „Katun” századok, valamint a „Bija” szakasz. A helyi sajtóorgánumok nem pontosították, hogy az Altaji Terület egyszeri besorozási bónuszt kínál-e, de megjegyezték, hogy a havi fizetés 30 000 és 300 000 rubel (kb. 500 és 5000 dollár) között van. A Tatár Köztársaság helyi sajtóorgánuma, a Biznes Online szerint az orosz hatóságok az ilyen önkéntes alakulatokat „zászlóaljaknak” minősítik, ami eltúlozza az egyes önkéntes egységek tényleges létszámát. A kiadvány megjegyezte, hogy a Permi terület „Parma” zászlóalja 90 főből áll, és szerkezetileg inkább egy motorizált lövész századnak felel meg. Oroszországnak korábban nem voltak területi alapú önkéntes egységei, ahogyan az a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban (DNK és LNK) 2014 óta szokásos volt, és hogy az orosz erők ezeket az egységeket a DNK és LNK proxy egységei, például a „Vosztok” és „Szomáli” zászlóaljak mintájára modellezik.


A zászlóaljak személyi állománya minden hadseregben a zászlóalj jellege alapján változik, de az orosz önkéntes egységek meghirdetett állománya alacsony, és az ismertetett betöltöttségi szintek még alacsonyabbak. A legtöbb „zászlóalj” (és még néhány „ezred” is) inkább a megerősített századok méretét éri el. Az is figyelemre méltó, hogy ezeket az ad hoc önkéntes zászlóaljakat nem taktikai zászlóalj-csoportokként (BTG-ként) írják le, és úgy tűnik, hogy nem úgy vannak felépítve, mint a BTG-k. Nem világos, hogyan alkalmazzák őket a harctéren, hacsak nem egymással vagy a már bevetett BTG-k maradványaival állítják össze őket. Egyértelmű, hogy egy önkéntes „zászlóalj” semmiképpen sem rendelkezik egy olyan taktikai zászlóalj-csoport feltételezett harci erejével, amely februárban megszállta Ukrajnát, még akkor sem, ha figyelmen kívül hagyjuk sok önkéntes tapasztalatlanságát és életkorát, valamint azt, hogy nagyon korlátozott kiképzést kapnak, mielőtt harcba vetnék őket. A Biznes Online azt is jelezte, hogy a nyár folyamán csökkent a toborzás az önkéntes egységekbe, és hogy a helyi orosz tisztviselők egyes régiókban fokozzák a hirdetési erőfeszítéseket.

A portál azt állította, hogy a Tatár Köztársaságban a toborzási kampány kezdetén, június elején mindössze 10-15 érdeklődő újonc volt, és ez a szám a jelentések szerint a kampány végére megháromszorozódott. A jelentés megerősítette az ISW azon értékelését, hogy a szövetségi alanyok augusztusban elkezdték növelni az egyszeri besorozási bónuszokat a toborzási arányok növelése érdekében. A kiadvány hozzátette, hogy az orosz szövetségi alanyok a „színfalak mögött” a tömegközlekedési eszközökön és más toborzási kampányokban is elkezdték hirdetni a katonai szerződéseket, de megjegyezte, hogy a Kreml által támogatott források nem osztották meg ezeket a hirdetéseket.


A Kreml valószínűleg megpróbálja megóvni Moszkva város lakóit a katonai toborzási kampánytól, ami némi társadalmi feszültséghez vezethet. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője július 13-án tagadta a moszkvai „Szobjanyinszkij Polk” önkéntes ezred megalakításáról szóló híreket, nem sokkal azután, hogy a Meduza orosz ellenzéki kiadvány arról számolt be, hogy Moszkva város katonai komisszárjai megkezdték a gazdasági bevándorlók és a különböző orosz régiók lakosainak toborzását az ezredbe. A Biznes Online megjegyezte, hogy Peszkov tagadását követően a „Szobjanyinszkij Polkkal” kapcsolatos minden médiabeszámoló megszűnt. A hirtelen változás a tudósításban arra utalhat, hogy Moszkva város azért hagyta abba a toborzást a „Szobjaninszkij Polk” számára, hogy elkerülje a toborzási kampányt érő moszkvai kritikát. A moszkvai önkéntes egység nyilvánvaló hiánya más szövetségi köztársaságok részéről is kiválthat némi kritikát.

A megszállt területek hírei:

Az oroszok által támogatott megszállási adminisztrátorok továbbra is különböző kihívásokkal szembesültek. Egy ukrán partizánok által elkövetett improvizált robbanószerkezetes támadás augusztus 24-én megölte a Zaporizzsjai Területen található Mikhajlivka oroszok által kinevezett vezetőjét, valószínűleg az ukrán partizánok szélesebb körű hadjáratának részeként, amelynek célpontjai olyan konkrét, orosz támogatású adminisztrátorok, akik megpróbálják előmozdítani a megszállt területek integrációját az orosz rendszerbe.

Az Ukrán Ellenállási Központ arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok a megszállt Luhanszki Területen feloszlatták a Luhanszki Népköztársaság (LNK) ukrán erők által fogságba ejtett katonáinak feleségei, anyái és rokonai által tartott gyűlését. Az LNK-ban zajló erőszakos mozgósítási folyamatok és azok a jelentések, amelyek szerint a Kreml a fogolycserék során a DNK és az LNK harcosait tartja a legalacsonyabb prioritásúnak, valószínűleg súlyosbítják a társadalmi súrlódásokat az LNK-ban és megnehezítik a megszálló rendszerek következetes adminisztrációját.

Az oroszok által támogatott proxy vezetők továbbra is intézkedéseket tesznek a megszállt területek megfelelő orosz rendszerekbe való jogalkotási és közigazgatási integrációjának felügyeletére. A DNK vezetője, Denisz Pusilin augusztus 24-én találkozott az orosz Állami Duma képviselőjével, Vjacseszlav Volodinnal, hogy megvitassák a DNK jogalkotási intézményeinek az orosz jogalkotási folyamatokkal való harmonizálására irányuló erőfeszítések fokozását. A DNK jogalkotási folyamatának az oroszországi folyamatokkal való harmonizálása valószínűleg a Kreml számára fokozott jogi ellenőrzést és felügyeletet biztosít a proxy köztársaságok belső jogi és bürokratikus ügyei felett. Leonyid Pasecsnik, az LNK vezetője találkozott az Egységes Oroszország párt küldöttségével, hogy megvitassák az Egységes Oroszország „átfogó segítség” nyújtását Donbásznak, beleértve az oktatási támogatást.

Pasecsnik továbbá megerősítette, hogy az orosz hatóságok részt vesznek az ukrajnai megszállt területekről Oroszországba deportált gyermekek elszállításában, és kijelentette, hogy kormánya tervezi a „pszichológiai segítségre szoruló” gyermekek azonosítását és Kiszlovodszkba szállítását „rehabilitáció céljából”. Amint arról az ISW korábban már beszámolt, az orosz hatóságok valószínűleg az oktatási táborok és a pszichológiai rehabilitáció álcáját használják arra, hogy megkönnyítsék a gyermekek Oroszországba való áthelyezését egy szélesebb körű lakosságcsere-kampány részeként.

Eddig tartottak a harctéri, mozgósítási és megszállási hírek, de maradjanak a Zónán, mert nemsokára jön a hírösszefoglaló második része, benne a csaplinói támadással és más érdekességekkel.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!