Szele Tamás: Hetvenkedők háborúja

Oroszország agresszivitása egyre nő, önérzete még inkább dagad, hadseregének létszáma viszont lassú ütemben bár, de csökken. Így inváziós terveit előbb-utóbb kénytelen lesz lehetőségeihez igazítani, de messze van még az a pillanat: egyelőre tombol a harc és az orosz nemzeti büszkeség, meg persze őrült fenyegetőzések röpködnek a levegőben.

De a szövetségesei sem maradnak el tőle: Ramzan Kadirov, akire háborús bűnöket bizonyított az ukrán titkosszolgálat, az SBU, egyszerűen kihívta őket „egy helyre, ahol le tudják játszani” a dolgot. Mint írta: „Szívesen jövünk, és kiválogatjuk, ki a bűnöző, ki a gyilkos, ki a terrorista.” Tehát ki akar menni velük a kocsma elé. Eszébe nem jutott, hogy nem lehet mindent így elintézni. De Alekszandr Basztrkin, az Orosz Nyomozó Bizottság vezetője sem különb nála, sőt, adja alá a lovat, Basztrkin ugyanis

Büntetőeljárást rendelt el az SBU azon tisztjei ellen, akik büntetőeljárást indítottak Ramzan Kadirov ellen. Az orosz Nyomozó Bizottság úgy véli, hogy a csecsen vezető és beosztottjai ellen távollétében indított büntetőeljárás tudatosan törvénytelen.”




Nem jutott el az ingerküszöbéig, hogy egy másik állam másféle törvényeiről van szó… Ja, hogy szerinte nem másik állam? Az majd a harcmezőn eldől. Ehhez képest Alekszandr Lukasenka is igyekezett méltónak bizonyulni ma játszópajtásaihoz, ő ugyanis atomcsapásokkal fenyegeti a világot, mivel bejelentette, hogy:

Fehéroroszország készen áll válaszolni a Nyugat fenyegetéseire, mivel a fehérorosz repülőgépeket nukleáris fegyverek szállítására is felkészítették. Meg kell érteniük a nyugati országoknak, hogy semmilyen helikopter vagy repülőgép nem fogja őket megmenteni, ha elmérgesedik a viszonyunk velük. Nemrégiben Putyinnal együtt Szentpéterváron bejelentettük, hogy a fehérorosz Szu–24-es repülőgépeket úgy fogjuk felszerelni, hogy azok nukleáris fegyvereket is hordozhassanak. Azt hiszitek, hogy fecsegünk? Minden készen áll!”

Hordozni lehet, hogy képesek a fehérorosz harci repülőgépek atomfegyvereket. Amint sok egyebet is. Arról viszont eddig nem volt szó, hogy lenne is atomfegyvere Belarusznak: én is el tudnék viselni egy pár milliárdos vagyont, főleg euróban, hogy úgy mondjam, képes lennék hordozni a bankkártyámon, sajnos azonban épp annyira nincsenek milliárdjaim, amennyire Lukasenka rendszerének nincs atomfegyvere. És nem is túl valószínű, hogy a betegesen gyanakvó Moszkva ellátná ilyesmivel, főleg úgy nem, hogy szabadon képes legyen használni.

Ilyen figurák efféle nyilatkozatai között elég nehéz kiválogatni a valós harctéri híreket, de szerencsére ma is segített ebben az ISW, melynek napi jelentése alapján állítottam össze őket. Akkor térjünk a tárgyra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztus 25-i rendelete az orosz hadsereg létszámának 2023 januárjától kezdődő növeléséről nem valószínű, hogy a közeljövőben jelentős harci erőt generálna, és azt jelzi, hogy Putyin valószínűleg nem fog hamarosan tömeges mozgósítást elrendelni. A rendelet az orosz fegyveres erők névleges végső erejét 137 000 katonával, 1 013 628-ról 1 150 628-ra növeli 2023. január 1-jével kezdődően. 2023. január 1-jével az orosz hadsereg valószínűleg az ukrajnai invázióból származó veszteségek helyreállítására és az ukrajnai hadművelet fenntartásához szükséges erők létrehozására törekszik. A viszonylag szerény (de valószínűleg még mindig elérhetetlen) megnövelt végső létszámcél bejelentése erősen arra utal, hogy Putyin továbbra is eltökélt a teljes mozgósítás elkerülése mellett. A Kreml valószínűleg nem fog elegendő erőt generálni ahhoz, hogy elérje az 1 150 000 katonát meghaladó végeredményt, ahogyan azt a rendelet előírja. Az orosz hadsereg történelmileg nem teljesítette a végső erősségre vonatkozó célkitűzéseit. Oroszország ukrajnai teljes körű inváziója előtt például 2022-ben csak mintegy 850 000 aktív szolgálatot teljesítő katonával rendelkezett, ami jóval elmaradt a több mint egymilliós névleges végső létszámcéljától.

Oroszország valószínűleg komoly akadályokba ütközne, ha gyorsan nagyszámú új katonát szeretne toborozni. Az orosz toborzók előtt álló kihívások mellett Oroszország nettó kiképzési kapacitása valószínűleg csökkent február 24-e óta, mivel a Kreml kiképző egységeket vetett be az ukrajnai harcokban való részvétel céljából, és ezek a kiképző elemek a jelentések szerint halálos áldozatokat is szenvedtek. 2022 októberében Oroszország felhasználhatja az őszi sorozási ciklust, amely körülbelül 130 000 embert hozna be, hogy pótolja az orosz veszteségeket, amelyek a jelentések szerint több tízezer halott és súlyos sebesült között mozognak. A Kreml alternatívaként felhasználhatja a kiegészítő végerőcélt arra is, hogy a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok erőit és/vagy az új orosz önkéntes egységeket, amelyek hivatalosan nem tartoznak az orosz hadsereghez, hivatalosan is az orosz hadseregbe sorolja be. Oroszország harci erejének nettó növekedése minden ilyen esetben nagyon csekély lenne.

A Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) augusztus 25-én üzemtörténete során először lekapcsolódott az elektromos hálózatról. Az Energoatom ukrán atomenergetikai üzemeltető vállalat arról számolt be, hogy a Zaporizzsjai Hőerőmű (ZTPP) közelében lévő, a ZNPP-től mintegy 5 km-re lévő hamuzsírgödrökben okozott orosz lövések okozták a lekapcsolást. Az Energoatom közölte, hogy a ZTPP jelenleg is ellátja a ZNPP-t energiával, és folyamatban van a munka a ZNPP egyik blokkjának visszakapcsolása az ukrán elektromos hálózatra.

Orosz források azzal vádolták az ukrán erőket, hogy tüzet nyitottak a ZNPP-re, de Oroszország nem szolgáltatott egyértelmű bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy ukrán egységek csapást mértek volna az erőműre. Amint arról az ISW korábban beszámolt, Ukrajna fő hírszerzési igazgatósága (GUR) azt állította, hogy orosz csapatok szándékosan aknavetővel lőtték a ZTPP hamuzsírgödreit. A GUR szintén nem szolgáltatott egyértelmű bizonyítékot állításai alátámasztására. Az, hogy az oroszok nem szolgáltatnak egyértelmű bizonyítékot az általuk ukránnak nevezett kiterjedt ágyúzásról, azonban annál is inkább figyelemre méltó, mivel Oroszország ellenőrzi a terepet, és sokkal könnyebben tudna meggyőzőbb bizonyítékokat szolgáltatni, mint Ukrajna. A GUR augusztus 20-án arról is beszámolt, hogy orosz tisztviselők határozatlan időre meghosszabbították a ZNPP ukrán alkalmazottainak otthonmaradási utasítását, és nem érkezett jelentés a parancs visszavonásáról, ami azt jelenti, hogy a ZNPP dolgozóinak egy része nyilvánvalóan még mindig orosz utasításra van távol a folyamatban lévő vészhelyzet ellenére. Az orosz csapatok a ZNPP-t is erősen militarizálták annak elfoglalása óta, annak ellenére, hogy a létesítmény messze van a frontvonaltól, és nem fenyegeti közvetlen ukrán szárazföldi támadás veszélye. Ez a tevékenységi minta továbbra is sokkal valószínűbbé teszi, hogy az orosz erők voltak felelősek a ZNPP-t és környékét ért kinetikus támadásokért, mint az ukrán erők.

A legfontosabb hírek röviden:

      • Az orosz haderő korlátozott támadásokat hajtott végre Szlovjanszktól északnyugatra és északkeletre, Bakhmuttól északkeletre és délre, valamint Donyeck városától északnyugatra.
      • Az orosz csapatok korlátozott támadást hajtottak végre Harkiv terület északnyugati részén.
      • Az orosz hadsereg korlátozott támadásokat hajtott végre az északnyugati Herszon területen.
      • Az ukrán erők továbbra is támadták az orosz katonai eszközöket és földi kommunikációs vonalakat (GLOC) Herszon területen.
      • Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) folytatják az önkéntes zászlóaljak toborzását, amelyeket továbbra is az oroszországi és ukrajnai gyakorlóterepekre telepítenek.
      • Az orosz megszállási adminisztrátorok továbbra is intézkedéseket tesznek a hatalmukkal szembeni ellenérzések enyhítésére és a megszállt területek gazdasági és oktatási integrációjának elősegítésére az orosz rendszerbe.

Az orosz csapatok augusztus 25-én korlátozott támadásokat hajtottak végre Szlovjanszktól északnyugatra és északkeletre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok megkíséreltek előrenyomulni a megszállt állásokból Paszika (25 km-re északnyugatra Szlovjanszktól) és Dolina (18 km-re északnyugatra Szlovjanszktól, az E40-es Izjum-Szlovjanszk autópálya mentén) között. Az ukrán vezérkar azt is közölte, hogy az orosz csapatok megpróbálták javítani taktikai állásaikat Sztarij Karaván körül, amely oroszok által megszállt területen van, Szlovjanszktól mintegy 13 km-re északkeletre, a T0514-es országút mentén, amely Raihorodokon keresztül vezet Szlovjanszkba. Az orosz egységek lőtték a polgári infrastruktúrát Szlovjanszkban.

Az orosz erők augusztus 25-én nem hajtottak végre megerősített támadást Sziverszk felé, de bombázták Sziverszket és a környező településeket.


Az orosz csapatok augusztus 25-én folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut északkeleti és déli részén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz alakulatok megkíséreltek előrenyomulni Bakhmut felé Bakhmutszke felől, 8 km-re északkeletre Bakhmuttól. Az orosz egységek, köztük valószínűleg a Wagner-csoport zsoldosai és a Luhanszki Népköztársaság ( LNK) 6. kozák ezredének elemei, tüzérségi támogatással folytatják a szárazföldi támadásokat Bakhmut körül és Szoledarban. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy orosz csapatok megpróbáltak észak felé előrenyomulni Horlivka térségéből, és szárazföldi támadást hajtottak végre Travneve (Bakhmut-tól 19 km-re délkeletre) és Kodema (Bakhmut-tól 14 km-re délkeletre) között, és Kodema körül harcolnak.

Az orosz hadsereg augusztus 25-én korlátozott támadást hajtott végre Donyeck város északnyugati peremén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok megpróbáltak Piszkiből Pjervomajszke felé nyomulni és áttörni az ukrán védelmi vonalakat Pjervomajszke térségében. Az augusztus 24-én közzétett geolokációs felvételeken a Donyecki Népköztársaság (DNK) csapatai egy szovjet zászlót függesztenek ki Piszki központja közelében, és látszólag nem törődnek az ukrán tüzérségi tűzzel, ami megerősíti, hogy a DNK csapatai teljes ellenőrzést szereztek Piszki felett, és valószínűleg a piszki állásokból indítanak támadásokat nyugat felé. Az orosz csapatok folytatták az ukrán állások támadását az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén.


Az orosz haderő augusztus 25-én nem hajtott végre megerősített támadásokat Donyeck várostól délnyugatra, a Zaporizzsjai terület határa felé. Orosz források azt állították, hogy az orosz és DNK-csapatok folytatják az offenzív műveleteket a Donyeck várostól 35 km-re délnyugatra fekvő Vuhledar térségében. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz egységek folytatták a légi és tüzérségi csapásokat Vuhledar közelében és a Zaporizzsjai terület határa felé.

Az orosz hadsereg augusztus 25-én korlátozott támadást hajtott végre Harkiv várostól északnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok visszavonultak, miután sikertelen támadást kíséreltek meg Petrivka közelében, Harkiv várostól mintegy 15 km-re északkeletre. Az orosz haderő légicsapást hajtott végre Pitomnyik közelében, Harkiv várostól mintegy 15 km-re északra, és folytatta a cső-, harckocsi- és rakétatüzérség bevetését a Harkiv város tengelye mentén fekvő települések ellen.

Az orosz haderő korlátozott támadásokat hajtott végre az északnyugati Herszon területen, de augusztus 25-én nem ért el területi nyereséget. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszavertek egy orosz támadási kísérletet Tavriiske közelében, mintegy 38 km-re északnyugatra Herszon városától. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz egységek visszavonultak, miután egy Blahodatne nevű, meg nem határozható falu közelében megkíséreltek egy felderítő hadműveletet. Nem világos, hogy a jelentés az oroszok által megszállt Kiszeljevkától északnyugatra fekvő, ukránok által tartott Blahodatne-ra vagy a Mikolajivi Terület déli részén lévő Blahodatne-ra vonatkozott-e, amelyet az orosz erők augusztus 21-e körül foglaltak el.


Az orosz alakulatok továbbra is a megszállt vonalak fenntartására és az ukrán állások támadására összpontosítottak a déli tengely mentén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az oroszok légicsapásokat mértek négy településre Zaporizzsjától délkeletre, valamint Bila Krinyica közelében, valószínűleg az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében lévő ukrán állásokat célozva. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz tüzérség Szmercs rakétákat és S–300-as rakétákat vetett be Mykolaiv város kikötői és lakóépületek infrastruktúrája ellen. Ukrán és orosz források szerint az orosz tüzérség augusztus 24-én a Dnyipropetrovszki Terület központjában lévő Csaplin vasútállomást lőtte. Az orosz haderő továbbra is harckocsi-, cső- és rakétatüzérséggel lőtte a polgári és katonai infrastruktúrát a déli tengely teljes frontvonalán.

Az ukrán erők augusztus 24-25-én folytatták az orosz földi kommunikációs vonalak (GLOC) és állások célba vételét Herszon területen. Az ukrán Déli Hadműveleti Parancsnokság szóvivője, Vladislav Nazarov arról számolt be, hogy az ukránok ismét csapást mértek az Antonivszkij hídra, hogy továbbra is megakadályozzák az orosz építőegységeket a híd helyreállításában. Az augusztus 24-én közzétett geolokációs videofelvételeken a Kakhovka híd közelében keletkezett károk láthatóak, miután az ukrán tüzérség állítólag augusztus 24-én nem részletezett fegyverekkel csapást mért a területre. Ukrán tisztviselők arról is beszámoltak, hogy az ukrán erők négy orosz raktárat, egy szállásul szolgáló épületet és két parancsnoki állást, köztük a 33. motorizált lövészezred egyik zászlóalj-taktikai csoportjának parancsnoki állását semmisítették meg a déli tengely nem részletezett területein.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) további toborzási akciókat folytatnak az önkéntes zászlóaljak számára, amelyek az ukrajnai bevetést megelőzően továbbra is kiképzőhelyekre települnek. A VladNews orosz hírügynökség jelentése szerint a Primorszki Terület katonai megbízottja bejelentette, hogy a Primorszki Terület „Arszenyevszkij” önkéntes javító zászlóaljába 140 fő (a 280-as célérték fele) jelentkezett. A BezFormata helyi cseljabinszki kiadvány arról számolt be, hogy Cseljabinszk katonai biztosa további toborzási akciókat folytat a „Juzsnyuralec” és a „Juzsnyij Ural” önkéntes zászlóaljak számára – amelyek közül az ISW korábbi jelentése szerint az egyiket már kiképzőtérre vezényelték, a másik pedig még szerveződik. A NewsOrel helyi Orjol kiadvány azt állította, hogy az „Orlovszkij” önkéntes zászlóalj egy oroszországi bázisra települt, mielőtt augusztus 25-én Ukrajnába indulna. Az orosz média arról is beszámolt, hogy a baskíriai „Saijmuratov” és „Dosztavalov” önkéntes zászlóaljak befejezik a kiképzést, és a közeljövőben egy meg nem határozott időpontban Ukrajnába fognak települni.

A különböző orosz hagyományos alakulatok, a különleges egységek, a magán-katonai cégek (PMC) alkalmazottai és a nemzeti gárda alakulatai közötti belső súrlódások fokozódhatnak. Egy meg nem erősített Twitter-bejegyzés, amely a 22. Szpecnaz-dandáron belüli forrásokra hivatkozott, azt állította, hogy az orosz Szpecnaz-egységek közötti kapcsolatok megromlanak, csakúgy, mint a Szpecnaz-egységek és a PMC-elemek közötti kapcsolatok. A bejegyzés azt állítja, hogy két Szpecnaz-dandár és egy PMC-egység csoportjai közötti konfliktus fegyveres harccá fajult, amikor az egyik Szpecnaz-egység a másik Szpecnaz-egység helyett a PMC-egység mellé állt. Az orosz katonai vezetés a PMC elemeket, mint például a Wagner-csoportot és a Szpecnaz-t kulcsfontosságú manőverelemként használja ki, és az e frakciók közötti belső tűzharcok alááshatják a csapatok hatékony harci együttműködéséhez szükséges kölcsönös bizalmat.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok továbbra is kihívásokkal szembesülnek adminisztratív képességeiket illetően a megszállt területeken, és intézkedéseket hoznak az ellenőrzésüket fenyegető vélt veszélyek visszaszorítására. Az Ukrán Ellenállási Központ augusztus 25-én arról számolt be, hogy ismeretlenek, valószínűleg ukrán partizánok, pokolgépes támadást hajtottak végre a népszavazás előkészítésével foglalkozó orosz központ ellen a Zaporizzsjai Területen található Prjazovszkban. Az orosz hatóságok valószínűleg egyre inkább aggódnak adminisztratív és katonai eszközeik biztonsága miatt a partizánok támadásai következtében, amint azt Szerhij Hlan, Herszon terület vezetőjének tanácsadója is megjegyezte, aki kijelentette, hogy az orosz erők lefoglalják és lefényképezik az útleveleket mindazoktól, akiket katonai létesítmények közelében találnak. Hlan megjegyezte, hogy ez lehetővé teszi az orosz erők számára, hogy a személyes adatokat felhasználva vádolják és fenyegessék az egyéneket az ilyen létesítmények elleni támadások esetén.

Az orosz hatóságok intézkedéseket tesznek a megszállt területek gazdasági integrációjának fokozására az orosz rendszerbe. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület vezetője kijelentette, hogy az orosz megszállók Oroszországba exportálták az ukrán „Agroton” termelő által összegyűjtött mind a 200 000 tonna gabonát, és hogy a Luhanszki Terület két nagy mezőgazdasági termelőjét/exportőrét egy Krasznodari Körzetből származó, meg nem nevezett orosz „vállalkozó” vásárolta meg és vette át. Az orosz hatóságok valószínűleg folytatják az ukrán gazdasági javak kihasználására irányuló erőfeszítéseket, hogy elősegítsék az ukrán gazdasági függőséget Oroszországtól és megkönnyítsék az integrációs intézkedéseket.

Az orosz és a proxy hatóságok szintén folytatják az erőfeszítéseket, hogy megkönnyítsék a megszállt Ukrajna oktatási rendszereinek az orosz rendszerbe való integrálását. Az Ukrán Ellenállási Központ emellett arról is beszámolt, hogy az orosz hatóságok egyszeri 10 000 rubel (165 dollár) kifizetést ajánlanak az ukrán szülőknek, ha kérelmezik, hogy gyermekeiket a megszállt Ukrajnában orosz vezetésű iskolákba küldjék. Leonyid Pasecsnik, az LNK vezetője részt vett az augusztusi pedagógiai konferencián Luhanszk megyében, és megerősítette, hogy fő célja a luhanszki iskolák orosz oktatási térbe való integrálásának biztosítása. Az orosz és az általuk megbízott hatóságok valószínűleg fokozzák az oktatási integrációs erőfeszítéseket a tanév előtt, hogy megpróbálják az orosz oktatási rendszerrel beoltani az ukrán gyerekeket egy szélesebb körű agymosási és pszichológiai manipulációs kampány részeként, amely lehetővé tenné a megszállási ellenőrzés megerősítését.

Eddig tartottak a harctéri, toborzási és megszállási hírek, nagy különbség a tegnapi állapotokhoz képest nincs, csak a főkolomposok hetvenkednek a homokozóban. Maradjanak azonban még a Zónán, nemsokára jön a hírek második része, mely az orosz élet és az „orosz világ” szépségeit taglalja majd.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!

Oszd meg másokkal is!